Τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με τον καρκίνο του ήπατος

Άκης

Administrator
Δεν θέλω να προσθέτω άρθρα που προκαλούν τρόμο, όπως κάνουν τα διάφορα blogs που αναρτούν πολλές φορές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με διάφορα διατροφικά προϊόντα (και χωρίς πολλές φορές να βασίζονται κάπου). Ωστόσο αποτελέσματα ερευνών όπως του International Agency for Research on Cancer, του University Paris Sud, του Institut Gustave Roussy, του Centre for Research in Epidemiology and Population Health (CESP – Γαλλία), του Winship Cancer Institute (Ατλάντα), του Harvard School of Public Health (Βοστόνη), του Aarhus University και του Danish Cancer Society Research Center (Δανία), του Ελληνικού ιδρύματος Υγείας και της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, του Cancer Council Victoria και του University of Melbourne (Αυστραλία) στην τελευταία έκδοση του European Journal of Nutrition έχουν ερευνήσει το θέμα και σίγουρα τα πανεπιστήμια αυτά δεν σηκώνουν θέμα περί θεωριών συνωμοσίας.

Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν να βρεθεί -αν υπάρχει- η σύνδεση των αναψυκτικών που περιέχουν είτε ζάχαρη, είτε κάποιο υποκατάστατο της, καθώς και των χυμών φρούτων και λαχανικών με τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο (Hepatocellular carcinoma – HCC) και τον καρκίνο των ενδοηπατικών χοληφόρων πόρων (ΧολαγγειοκαρκίνωμαBile Duct Cancer – IHBC), καθώς επίσης και άλλων μορφών καρκίνου των χοληφόρων οδών (GBTC) με βάση τα αποτελέσματα 477,206 συμμετεχόντων από 10 χώρες της Ευρώπης.

Έπειτα από 11μιση χρόνια ερευνήθηκαν υποθέσεις που αφορούσαν 191 HCC, 66 IHBC και 236 GBTC. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι από τις λίγες που συνδέουν την κατανάλωση αναψυκτικών με τον καρκίνο του ήπατος και των χοληφόρων οδών. Όπως μπορείτε να διαβάσετε και στα αποτελέσματα της έρευνας (πρώτο link), θα δείτε ότι υπάρχει ένα 83% της αύξησης κινδύνου σε όσους καταναλώνουν πάνω από 6 αναψυκτικά την εβδομάδα (των 330ml) και ένα 38% για όσους καταναλώνουν χυμούς αναψυκτικών και λαχανικών καθημερινά (200ml).

«In additional analyses by the type of drinks (sugar-sweet ened vs. artificially sweetened), each additional serving of artificially sweetened soft drink was positively associated with HCC risk (HR 1.06, 95 % CI 1.03–1.09, n_cases = 101), while for sugar-sweetened soft drinks, this association was null (HR 1.00, 95 % CI 0.95–1.06, n_cases = 127). The difference between both estimates was borderline significant (p_heterogeneity = 0.07).» (Stepien. 2014)

Προτού αρχίσετε να πετάτε τα αναψυκτικά που έχετε στο ψυγείο σας, θα πρέπει να προσέξετε ότι από τους 477,206 που συμμετείχαν στις έρευνες, μόνο οι 127 ανέπτυξαν καρκίνο πίνοντας αναψυκτικά (με ζάχαρη, 101 με τεχνητά γλυκαντικά). Σίγουρα θα πρέπει επίσης να λάβει κανείς υπόψιν του ανάλογες έρευνες που συνδέουν τα τεχνητά γλυκαντικά με τον διαβήτη, την αύξηση της ινσουλίνης και της αύξησης του σωματικού βάρους με τα αναψυκτικά, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να πει κάποιος με ακρίβεια αν όντως τα αναψυκτικά με ή χωρίς τεχνητά γλυκαντικά ευθύνονται για κάποια μορφή καρκίνου.

Αναφορές
Romaguera, D., et al. "Consumption of sweet beverages and type 2 diabetes incidence in European adults: results from EPIC-InterAct." Diabetologia 56.7 (2013): 1520-1530.
Schlesinger, S., et al. "Diabetes mellitus, insulin treatment, diabetes duration, and risk of biliary tract cancer and hepatocellular carcinoma in a European cohort." Annals of oncology 24.9 (2013): 2449-2455.
Stepien, et al. "Consumption of soft drinks and juices and risk of liver and biliary tract cancers in a European cohort." Eur J Nutr (2014). Ahead of print.
Streppel, Martinette T., et al. "Relative validity of the food frequency questionnaire used to assess dietary intake in the Leiden Longevity Study." Nutr J 12 (2013): 75.
Suez, Jotham, et al. "Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota." Nature 514.7521 (2014): 181-186.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα