Υπάρχει περίπτωση να μειώσουμε την τριχόπτωση με φυσικό τρόπο;
Επειδή δέχομαι αρκετά μηνύματα με ερωτήσεις για την τριχόπτωση, το συγκεκριμένο θέμα είναι αποκλειστικά με την προσπάθεια θεραπείας της τριχόπτωσης με φυσικό τρόπο.
Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μας έχουμε "λουστεί" με θεωρίες για την υγεία, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι και ψεύτικες. Έχουμε πειστεί ότι αν δεν έχει πάρει έγκριση από το Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ή αν δεν περάσει τη διπλή τυφλή έρευνα, δε θα έχει αποτέλεσμα.
Όλες οι πληροφορίες που μας έρχονται από τα ΜΜΕ, είναι πάντα με βάση τις κλινικές έρευνες, αλλά και πιθανών να είναι και ψευδείς (όπως έγινε και πρόσφατα με το εμβόλιο της νέας γρίπης). Όπως υπάρχει και έρευνα σχετικά με το πόσο "απλά" είναι τα χάπια που χρησιμοποιούν σε τέτοιου είδος κλινικές έρευνες, τα λεγόμενα και ως φλασίμπο.
Δεν είναι τυχαίο το ότι φάρμακα όπως το Vioxx, πέρασαν με "επιτυχία" τις κλινικές έρευνες και πήραν την έγκριση του FDA, για να δείξουν λίγο καιρό αργότερα τα πραγματικά τους "αποτελέσματα". Άλλωστε, εταιρίες σαν τη Merck δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να τις παίρνεις στα σοβαρά.
Σε θέματα εμφάνισης, τα οποία είναι και αρκετά κερδοφόρα, όπως η τριχόπτωση, μας έχουν πει ότι μόνο τα "FDA Approved" προϊόντα μπορούν να μας δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερα να βασίζεσαι σε έρευνες ανεξάρτητες για να βγάλεις μια απόφαση σχετικά με κάτι που θέλεις.
Στην ουσία, όλο αυτό το παιχνίδι εταιριών και FDA, στο θέμα της "εκπαίδευσης" μας, είναι κάπως υπερβολικό, αφού στην ουσία το ότι μας λένε μπορεί και να είναι ότι θέλουν να γνωρίζουμε μόνο.
Η όποια φυσική προσέγγιση ενός προβλήματος, είναι και η πιο "κυνηγημένη" από όλες τις εταιρίες και το FDA, μιας και συνεχώς "χτυπούν" εταιρίες που κατασκευάζουν φυσικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να μπερδεύουν τον καταναλωτή και να μη γνωρίζει περισσότερα ή να είναι αναποφάσιστος.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που θεραπείες (ακόμη και τριχόπτωσης) που βασίζονται σε βότανα δε δοκιμάζονται καθόλου ή δοκιμάζονται για λίγο καιρό και μετά αντικαθίστανται από χάπια.
Η τροφή σου να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου η τροφή σου.
Ιπποκράτης
Στο θέμα της τριχόπτωσης, ξανά, το πιο αποτελεσματικό φάρμακο είναι η φιναστερίδη. Η φιναστερίδη μειώνει την DHT μπλοκάροντας τους υποδοχείς ανδρογόνων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η τεστοστερόνη (καλό αυτό) αλλά και τα οιστρογόνα.
Στην ουσία, ενώ η φιναστερίδη δημιουργήθηκε για την θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη, φαίνεται να χάνει τον πραγματικό ένοχο, τα οιστρογόνα.
Συνεχώς ακούμε περισσότερους "ενόχους" της τριχόπτωσης, όπως άγχος, λάθος δίαιτα, κάποιου είδους ασθένεια κλπ.
Έτσι στην ουσία πολλοί είναι οι παράγοντες που εμπλέκονται στην τριχόπτωση, εκτός της DHT, όπως η στένωση της ενδοθηλίου στήλης που υποστηρίζει την τρίχα, το οποίο πολύ απλά εμποδίζει τη μετάβαση συστατικών στο βολβό της τρίχας. Επίσης, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η σημερινή διατροφή γενικά, συμμετέχουν στον σχηματισμό κολλαγόνου με αποτέλεσμα την κυκλοφορική ανεπάρκεια.
Με λίγα λόγια, η μείωση μόνο της DHT δεν είναι η σωστή μέθοδος, γι'αυτό και πολλοί δεν έχουν αποτέλεσμα με τη χρήση φιναστερίδης.
Από τη θεωρεία στην πράξη
Φυσική θεραπεία της τριχόπτωσης και αιτιολογία της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άντρες που εμφανίζουν τριχόπτωση σε ηλικία μικρότερη των 35 ετών, πιθανών να έχουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους. Επίσης, φαίνεται να υπάρχει σύνδεση της αντίστασης στην ινσουλίνη με την ανδρογενετική αλωπεκία.
Όταν τρώμε, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται, ενώ όταν τρώμε τροφές υψηλές σε ζάχαρη, τότε χρειαζόμαστε περισσότερη ινσουλίνη για να μετατραπεί η ζάχαρη σε λιπαρά (τριγλυκερίδια).
Όσο μεγαλώνουν τα επίπεδα σακχάρου, κυρίως λόγω της λήψης γλυκαντικών τροφών, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη.
Όπως μπορείτε να διαβάσετε και εδώ, έρευνες που έχουν συνδέσει την τριχόπτωση με την ινσουλίνη καθώς και την τριχόπτωση με το έμφραγμα, το οποίο επίσης συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ολοκληρωμένο. Θα ολοκληρωθεί σύντομα με περισσότερες έρευνες αλλά και φυσικές θεραπείες
Παραπομπές
Lancet. 2000 Sep 30;356(9236):1165-6.
Chronic elevations of insulin result in increased circulating levels of Insulin Growth Factor-1 (IGF-1) and lower levels of Insulin like growth factor binding protein 3 (IGFBP-3).
J Am Acad Dermatol. 2000 Jun;42(6):1003-7.
Hormones and hair patterning in men: a role for insulin-like growth factor 1?
Recent Forum Posts