Ανθεκτικοτητα των μεταμοσχευμενων τριχων στην DHT

theoblue

Well-Known Member
Καλησπερα παιδια,

Πιθανον το συγκεκριμενο θεμα να εχει ξανασυζητηθει παραπανω απο μια φορες, οποτε σε αυτη την περιπτωση μπορειτε να με παραπεμψετε στο αντιστοιχο νημα (ή νηματα).

Διαβαζω στο διαδικτυο καποιες αποψεις που με εχουν προβληματισει ως προς τα μακροπροθεσμα αποτελεσματα μιας ΜΜ. Πιο συγκεκριμενα, καποιοι υποστηριζουν οτι δεν υπαρχουν επαρκεις μελετες/ερευνες σε ατομα που εχουν υποβληθει σε ΜΜ και οι οποιες να αποδεικνυουν οτι οι μεταμοσχευμενες τριχες αντεχουν στο περασμα του χρονου.

Καποιοι δηλαδη θεωρουν αβασιμο τον ισχυρισμο οτι οι τριχες που εχουν μεταμοσχευθει απο μια ασφαλη ζωνη διατηρουν 'επ'απειρον' τις ιδιοτητες της δοτριας περιοχης ως προς την ανθεκτικοτητα στην DHT και υποστηριζουν οτι με το περασμα του χρονου οι μεταμοσχευμενες τριχες υιοθετουν τις ιδιοτητες της ληπτριας περιοχης. Φυσικα και σε αυτη την περιπτωση, τα αποτελεσματα μιας ΜΜ διατηρουνται καποια χρονια γιατι μια υγιης τριχα χρειαζεται καποιους κυκλους για να αλλοιωθει σημαντικα απο την ορμονη.

Το ερωτημα λοιπον ειναι αν υπαρχουν επαρκεις μελετες σε περιστατικα επιτυχημενων ΜΜ με φυσικα αποτελεσματα (αρα και σχετικα πιο προσφατες) που να αποδεικνυουν οτι σε βαθος χρονου (10-15 χρονια πχ) οι μεταμοσχευμενες τριχες ανθιστανται στην DHT στον ιδιο βαθμο με τις τριχες της δοτριας περιοχης, χωρις φυσικα τη ληψη φαρμακευτικης αγωγης (βλεπε φιναστεριδη).

Ασφαλως δεν αναφερομαι σε μοσχευματα που εχουν ληφθει απο μη ασφαλεις ζωνες ή στη φυσιολογικη φθορα/αραιωση που και οι ασφαλεις ζωνες υποκεινται στο περασμα του χρονου.

Ισως και στο φορουμ να υπαρχουν καποια μελη που να εχουν υποβληθει σε επιτυχη ΜΜ πριν καποια χρονια και να μπορουν να μοιραστουν μαζι μας την προσωπικη τους εμπειρια στο θεμα.

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

LoverBoy

Well-Known Member
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσες τρίχες παρθούν απο τις ασφαλείς ζώνες της δότριας συνεχίζουν να έχουν την ιδιότητα τους και στην λήπτρια!Θα πέσουν με την πάροδο του χρόνου όπως θα πέφτανε μετά απο χρόνια ακόμα και στην θέση τους(δότρια)Αν παρατηρήσεις ακόμα και οι φαλακροί άντρες που έχουν κρατήσει τα μαλλιά της δότριας μεγαλώνοντας αραιώνει και αυτή η περιοχή και δεν έχει την ίδια πυκνότητα όπως στα 30-40!Κάπως έτσι λειτουργεί και για τα μεταμοσχευμένα!Ο προβληματισμός σου μας έχει απασχολήσει όλους όμως και καλό θα είναι αν κάποιος έχει ανάλογη εμπειρία να μας απαντήσει στην ωραία ερώτηση σου!

m3e36

Well-Known Member
από προσωπική εμπειρία νομίζω ότι ακόμα και οι μεταμοσχευμενες τρίχες με την πάροδο των χρόνων έχουν απώλειες ειδικά αν δεν περνεις καμία φαρμακευτική αγωγή όπως έκανα εγώ.
προφανώς αν κάποιος κάνει χρήση φαρμακευτική αγωγής να μην έχει καθόλου ή να έχει ελάχιστες απώλειες
Η δική μου περίπτωση έχει ως εξής.
φώτο από το 2009 ηλικία τότε 31 χρονων τραβηγμένη μέσα στο αυτοκινητο πριν ανέβω στο γιατρό για την 1η μου μεταμοσχευση με τεχνική fut (strip)

Συνημμένα

• Οκτ.20...JPG
    Οκτ.20...JPG
    710.2 KB · Προβολές: 39
  • ΟΚΤ.20...JPG
    ΟΚΤ.20...JPG
    667.8 KB · Προβολές: 34

m3e36

Well-Known Member
το μοναδικό πρόβλημα που είχα ήταν στο crown όπως βλέπετε. κανένα πρόβλημα στο middle ή στους κροτάφους
βγάλαμε 1900 grafts και το αποτέλεσμα μετά από 10 μήνες ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικό
θυμάμαι όταν λουζομουν και τα στεγνωνα δεν φαινότανε τίποτα είχα πλήρη κάλυψη. στις παρακάτω φώτο που είναι 10 μήνες μετά ήταν το μαλλί αλουστο και λαδωμένο

Συνημμένα

• Εικόνα019..l.jpg
    Εικόνα019..l.jpg
    639.7 KB · Προβολές: 30
  • Εικόνα019..l(1).jpg
    Εικόνα019..l(1).jpg
    639.7 KB · Προβολές: 24
  • Εικόνα019..p.jpg
    Εικόνα019..p.jpg
    522.2 KB · Προβολές: 23
  • Εικόνα019...jpg
    Εικόνα019...jpg
    670.5 KB · Προβολές: 25
  • Εικόνα019..(1).jpg
    Εικόνα019..(1).jpg
    670.5 KB · Προβολές: 26
Τελευταία επεξεργασία:

m3e36

Well-Known Member
μοσχεύματα μου είχε βάλει μόνο στην κυκλωμενη περιοχή. κάτω από τον κύκλο δε μου είχε βάλει ισχυριζομενος ότι δε φτανανε τα μοσχεύματα.

Συνημμένα

• Οκτ.20...JPG
    Οκτ.20...JPG
    770.9 KB · Προβολές: 38
Τελευταία επεξεργασία:

m3e36

Well-Known Member
εντωμεταξύ καμία ενημέρωση του γιατρού για αγωγή τουλάχιστον να βάλω μινοξιδιλη
απολύτως τίποτα.
δυστυχώς το αποτέλεσμα αυτό δεν το χάρηκα πάνω από 1 χρόνο γιατί η ΑΓΑ συνέχιζε να με χτυπάει αλύπητα χάνοντας έδαφός σε middle και κροτάφους.
το 2014 σε ηλικία 36 χρονών πάω στον ίδιο γιατρό και κάνω 2η fut βγάζοντας με μόνο 1200grafts ισχυριζομενος ο γιατρός ότι έβγαλε όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούσε
καλύψαμε το middle στα σημεία που είχα αραιώσει.
δυστυχώς από τη 2η μεταμόσχευση δεν είχα τραβήξει ούτε μια φωτογραφία.
γενικά στη 2η μεταμόσχευση δεν είχα καταλάβει κάποιο θετικό αποτέλεσμα γιατί ότι βάλαμε λόγω της συνεχιζομενης ΑΓΑ το ισοζύγιο ήρθε πάλι στα ίδια.

m3e36

Well-Known Member
ερχόμαστε λοιπόν στο 2020 που έχω ανακαλύψει το forum έχω καθίσει και διαβάσει πάρα πολλές ώρες και κατάλαβα τα λάθη που έχω κάνει και αποφασίζω να κάνω την Τρίτη μεταμόσχευση με fue τώρα.
στις παρακάτω φώτο είναι το 2020 και είναι το αποτέλεσμα 2 μεταμοσχευσεων fut
όπως θα δείτε και στις φώτο το crown έχει χάσει αρκετό έδαφος τουλάχιστον ένα 30% σε σχέση με το 2009.
από το 2009 έως το 2017 απ ότι θυμάμαι το crown παρέμενε σε πολύ καλή κατασταση.απο το 2017 άρχισαν να αραιώνουν και τα μεταμοσχευμενα.
σας βάζω και φώτο να δείτε ότι και οι 2 τομές είναι από ασφαλή δοτρια περιοχή.
το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι ότι μετά από κάποια χρόνια υπάρχουν απώλειες ακόμα και στα μεταμοσχευμενα.
βέβαια εδώ και 3μιση χρόνια κάνω χρήση καθημερινά υγρής μινοξιδιλης και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και μάλιστα δεν παρατηρώ καμία απώλεια.
πιστεύω ότι με φαρμακευτική αγωγή τα μεταμοσχευμενα δύσκολα θα πέσουν με την πάροδο των χρόνων ή θα πέσουν ελάχιστα.

Συνημμένα

• IMG-a4af0d936652fcc262abecfd4b75faaf-V.jpg
    IMG-a4af0d936652fcc262abecfd4b75faaf-V.jpg
    247.7 KB · Προβολές: 41
  • IMG-a340b9a6bc1058b4c9c6b4c27cd03db2-V.jpg
    IMG-a340b9a6bc1058b4c9c6b4c27cd03db2-V.jpg
    214.6 KB · Προβολές: 37
  • 20201103_012654.jpg
    20201103_012654.jpg
    1.2 MB · Προβολές: 36
  • 20201103_012319.jpg
    20201103_012319.jpg
    1.4 MB · Προβολές: 32
  • IMG-a4af0d936652fcc262abecfd4b75faaf-V.jpg
    IMG-a4af0d936652fcc262abecfd4b75faaf-V.jpg
    312.4 KB · Προβολές: 37
  • Polish_20240531_032429755.jpg
    Polish_20240531_032429755.jpg
    2.1 MB · Προβολές: 39

LoverBoy

Well-Known Member
Η αλήθεια είναι πιστεύω ότι προχώρησε η αλωπεκία σου παρά πέσανε τα μεταμοσχευμένα!Δεν είχες βάλει και πολλά τριχοθυλάκια οπότε πέφτοντας τα μαμά υπόλοιπα μαλλιά φάνηκε φτωχό το αποτέλεσμα!Δεν ακυρώνω ότι μπορεί να χαθήκανε και μερικά απο τα μεταμοσχευμένα!Θεραπεία εκτός απο μίνο γιατί δεν κάνεις?Πότε σκέφτεσαι να μπεις για την 3η?

theoblue

Well-Known Member
Ευχαριστουμε πολυ φιλε για τον κοπο στον οποιο μπηκες να μας δωσεις τοσες λεπτομερειες. Σιγουρα φαινεται αισθητη μειωση της πυκνοτητας μεσα στα οχι και τοσα πολλα χρονια, αν και οπως ειπε και ο @LoverBoy δεν μπορεις να εισαι σιγουρος αν η αραιωση οφειλεται στην περαιτερω πτωση των native τριχων της περιοχης συν μια αναμενομενη φυσιολογικη αραιωση των μεταμοσχευμενων τριχων (βεβαια εισαι αρκετα μικρος για μια σημαντικη αραιωση των τριχων της δοτριας) ή προκειται για μια γρηγοροτερη αλλοιωση των μεταμοσχευμενων τριχων που οφειλεται σε σταδιακη προσαρμογη στις ιδιοτητες της ληπτριας περιοχης.

Εδω φυσικα θα βοηθουσε η γνωμη ενος εμπειρου γιατρου (π.χ. @Anastasakis Hair Clinic), γιατι η πλειονοτητα (αν οχι ολες) των κλινικων ΜΜ υποσχονται μονιμο αποτελεσμα (για τα μεταμοσχευμενα μαλλια απο μια ασφαλη ζωνη) χωρις την προυποθεση χρησης φινα (τουλαχιστον για ανθρωπους με αρκετα υγιη δοτρια).

m3e36

Well-Known Member
Η αλήθεια είναι πιστεύω ότι προχώρησε η αλωπεκία σου παρά πέσανε τα μεταμοσχευμένα!Δεν είχες βάλει και πολλά τριχοθυλάκια οπότε πέφτοντας τα μαμά υπόλοιπα μαλλιά φάνηκε φτωχό το αποτέλεσμα!Δεν ακυρώνω ότι μπορεί να χαθήκανε και μερικά απο τα μεταμοσχευμένα!Θεραπεία εκτός απο μίνο γιατί δεν κάνεις?Πότε σκέφτεσαι να μπεις για την 3η?
Φιλε lover ειμαι σίγουρος οτι ειχα απωλειες στα μεταμοσχευμενα ειδικα μετα την παροδο των 7 ετων.
Δεν ξερω τοτε αν εβαζα μινοξ κατα ποσο θα με κρατούσε.
Το 2020 εκανα 3η μεταμοσχευση 2560grafts
2021 4η 768grfts
2022 5η 1100grafts και 500 απο γενια
Συνολο 5 μεταμοσχεύσεις

LoverBoy

Well-Known Member
Φιλε lover ειμαι σίγουρος οτι ειχα απωλειες στα μεταμοσχευμενα ειδικα μετα την παροδο των 7 ετων.
Δεν ξερω τοτε αν εβαζα μινοξ κατα ποσο θα με κρατούσε.
Το 2020 εκανα 3η μεταμοσχευση 2560grafts
2021 4η 768grfts
2022 5η 1100grafts και 500 απο γενια
Συνολο 5 μεταμοσχεύσεις
Καταλαβαίνω αδερφέ το μανίκι που πέρασες αλλά εφόσον έχεις διαβάσει το τι κάνει μια επιτυχημένη ΜΜ γιατί αρνήθηκες να μπεις σε θεραπεία?Η εικόνα σου σήμερα πως είναι?Σε ικανοποιεί?

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

theoblue

Well-Known Member
ερχόμαστε λοιπόν στο 2020 που έχω ανακαλύψει το forum έχω καθίσει και διαβάσει πάρα πολλές ώρες και κατάλαβα τα λάθη που έχω κάνει και αποφασίζω να κάνω την Τρίτη μεταμόσχευση με fue τώρα.
στις παρακάτω φώτο είναι το 2020 και είναι το αποτέλεσμα 2 μεταμοσχευσεων fut
όπως θα δείτε και στις φώτο το crown έχει χάσει αρκετό έδαφος τουλάχιστον ένα 30% σε σχέση με το 2009.
από το 2009 έως το 2017 απ ότι θυμάμαι το crown παρέμενε σε πολύ καλή κατασταση.απο το 2017 άρχισαν να αραιώνουν και τα μεταμοσχευμενα.
σας βάζω και φώτο να δείτε ότι και οι 2 τομές είναι από ασφαλή δοτρια περιοχή.
το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι ότι μετά από κάποια χρόνια υπάρχουν απώλειες ακόμα και στα μεταμοσχευμενα.
βέβαια εδώ και 3μιση χρόνια κάνω χρήση καθημερινά υγρής μινοξιδιλης και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και μάλιστα δεν παρατηρώ καμία απώλεια.
πιστεύω ότι με φαρμακευτική αγωγή τα μεταμοσχευμενα δύσκολα θα πέσουν με την πάροδο των χρόνων ή θα πέσουν ελάχιστα.
Αρκετα ενδιαφερουσα η παρατηρηση οτι για 8 περιπου χρονια το αποτελεσμα παρεμεινε ικανοποιητικο και μετα ξεκινησε μια αποτομη επιδεινωση της μεταμοσχευμενης περιοχης, κατι που δε συναδει με τη θεωρια της αναμενομενης φθορας των τριχων της δοτριας.

Προς ενημερωση σας, εχω απευθυνει την ερωτηση μου και στη διεθνη κοινοτητα ISHRS, οποτε οταν και αν λαβω απαντηση, θα την παραθεσω.

Stradlin

Member
Θα πω κάτι που διάβασα πριν από χρόνια και κουμπώνει με την θεωρία που ειπώθηκε περί υιοθέτησης από την τρίχα των ιδιοτήτων της περιοχής στην οποία εμφυτεύεται: Αναφέρθηκε σε περίπτωση μεταμόσχευσης τριχών από το σώμα ότι είδαν τις τρίχες αργότερα να παίρνουν μεγαλύτερο μήκος από αυτό που είχαν στην αρχική τους θέση (π.χ. στο στήθος) και αναπτύσονταν σχεδόν όπως οι υπόλοιπες στο τριχωτό του κεφαλιού. Δεν είχα δώσει μεγάλη βάση τότε για να δω πόσο αξιόπιστη ήταν η πηγή. Σε ότι αφορά όμως το αν πέσουν οι μεταμοσχευμένες τρίχες μετά από καιρό, αν αυτό συμβεί δε νομίζω ότι φταίει η περιοχή, πιθανότατα θα έπεφταν ακόμη και αν έμεναν στην αρχική τους θέση. Δεν είναι η DHT ο μόνος αντίπαλος, είναι και η ηλικία (σε άλλους νωρίτερα σε άλλους αργότερα).

Thanos92

Active Member
Θα πω κάτι που διάβασα πριν από χρόνια και κουμπώνει με την θεωρία που ειπώθηκε περί υιοθέτησης από την τρίχα των ιδιοτήτων της περιοχής στην οποία εμφυτεύεται: Αναφέρθηκε σε περίπτωση μεταμόσχευσης τριχών από το σώμα ότι είδαν τις τρίχες αργότερα να παίρνουν μεγαλύτερο μήκος από αυτό που είχαν στην αρχική τους θέση (π.χ. στο στήθος) και αναπτύσονταν σχεδόν όπως οι υπόλοιπες στο τριχωτό του κεφαλιού. Δεν είχα δώσει μεγάλη βάση τότε για να δω πόσο αξιόπιστη ήταν η πηγή. Σε ότι αφορά όμως το αν πέσουν οι μεταμοσχευμένες τρίχες μετά από καιρό, αν αυτό συμβεί δε νομίζω ότι φταίει η περιοχή, πιθανότατα θα έπεφταν ακόμη και αν έμεναν στην αρχική τους θέση. Δεν είναι η DHT ο μόνος αντίπαλος, είναι και η ηλικία (σε άλλους νωρίτερα σε άλλους αργότερα).
Πρώτη φορά διαβάζω αυτό που λές στο πρώτο σκέλος :O

theoblue

Well-Known Member
Σωστος φιλε μου, το διαβασα κι εγω και φαινεται λογικο. Και γενικα αν οι μεταμοσχευμενες τριχες δεν προσομοιαζαν τις τριχες της ληπτριας περιοχης μετα τη μεταμοσχευση τους, δε θα ειχε νοημα η μεταμοσχευση απο αλλες περιοχες του σωματος. Το αποτελεσμα θα ηταν εντελως αφυσικο.

Και το ερωτημα ειναι: Γιατι οι μεταμοσχευμενες τριχες να υιοθετουν ορισμενες μονο απο τις ιδιοτητες των τριχων της ληπτριας περιοχης και οχι αλλες; Και κυριως υπαρχουν επαρκεις αποδειξεις για ενα τετοιο ισχυρισμο;

Εχεις δικιο επισης για το ζητημα της ηλικιας. Το περιστατικο ομως του φιλου @m3e36 αφορα σχετικα μικρη ηλικια για να δικαιολογει τοση αραιωση σε τριχες της δοτριας. Τουλαχιστον αυτο λεει η λογικη μου, παροτι καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικος.

Και σε αυτη την περιπτωση βεβαια οι κλινικες ΜΜ θα οφειλαν να κανουν καποιου ειδους προβλεψη για την πορεια της δοτριας περιοχης καποιου υποψηφιου για ΜΜ, ωστε ο υποψηφιος να γνωριζει μεσες ακρες ποσο θα διαρκεσει ενα αποτελεσμα που τις περισσοτερες φορες χρυσοπληρωνει και να αποφασιζει αναλογα. Γιατι ακομα και αν διαθετει απεριοριστους οικονομικους πορους, πιθανοτατα δε θα επαρκει η δοτρια για μελλοντικες ΜΜ αποκαταστασης.

Ολα αυτα βεβαια υποθεσεις ειναι, δεν κανουμε καποια επιθεση στους ειδικους της ΜΜ.

Stradlin

Member
Σωστος φιλε μου, το διαβασα κι εγω και φαινεται λογικο. Και γενικα αν οι μεταμοσχευμενες τριχες δεν προσομοιαζαν τις τριχες της ληπτριας περιοχης μετα τη μεταμοσχευση τους, δε θα ειχε νοημα η μεταμοσχευση απο αλλες περιοχες του σωματος. Το αποτελεσμα θα ηταν εντελως αφυσικο.

Και το ερωτημα ειναι: Γιατι οι μεταμοσχευμενες τριχες να υιοθετουν ορισμενες μονο απο τις ιδιοτητες των τριχων της ληπτριας περιοχης και οχι αλλες; Και κυριως υπαρχουν επαρκεις αποδειξεις για ενα τετοιο ισχυρισμο;

Εχεις δικιο επισης για το ζητημα της ηλικιας. Το περιστατικο ομως του φιλου @m3e36 αφορα σχετικα μικρη ηλικια για να δικαιολογει τοση αραιωση σε τριχες της δοτριας. Τουλαχιστον αυτο λεει η λογικη μου, παροτι καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικος.

Και σε αυτη την περιπτωση βεβαια οι κλινικες ΜΜ θα οφειλαν να κανουν καποιου ειδους προβλεψη για την πορεια της δοτριας περιοχης καποιου υποψηφιου για ΜΜ, ωστε ο υποψηφιος να γνωριζει μεσες ακρες ποσο θα διαρκεσει ενα αποτελεσμα που τις περισσοτερες φορες χρυσοπληρωνει και να αποφασιζει αναλογα. Γιατι ακομα και αν διαθετει απεριοριστους οικονομικους πορους, πιθανοτατα δε θα επαρκει η δοτρια για μελλοντικες ΜΜ αποκαταστασης.

Ολα αυτα βεβαια υποθεσεις ειναι, δεν κανουμε καποια επιθεση στους ειδικους της ΜΜ.
Δεν ξέρω καν αν έχει μελετηθεί επαρκώς η συμπεριφορά μιας τρίχας που μεταναστεύει στο κεφάλι από άλλο σημείο του σώματος πλην του κεφαλιού οπότε εικασίες επί εικασιών κάνουμε. Έχω διαβάσει πάντως (και όχι από μια πηγή μόνο) πως οι περιπτώσεις αυτές έχουν αισθητά μεγαλύτερη θνησιμότητα στις τρίχες από την κλασσική ΜΜ.
Πολλά οφείλουν (ηθικά) να κάνουν οι κλινικές και οι γιατροί που ασχολούνται με την τριχόπτωση αλλά δυστυχώς η συγκεκριμένη αγορά είναι από τις πλέον απατεωνίστικες. Εκεί κουμπώνει η κακή ψυχολογία των πελατών τους και η απουσία ουσιαστικής θεραπείας γι αυτό συνεχίζουμε να βλέπουμε φιδέμπορες ακόμη και το 2024. Και δυστυχώς για (ελπίζω λίγο) καιρό ακόμα.

Stradlin

Member
Πρώτη φορά διαβάζω αυτό που λές στο πρώτο σκέλος :O
Με εντυπωσίασε και μένα όταν το είδα όπως και αυτούς που το παρατήρησαν (στο βαθμό που ίσχυσε όντως, προφανώς δεν ήμουν εκεί). Φάνηκε ειλικρινής περιγραφή πάντως γιατί το (Αγγλικό) κείμενο που το έγραφε δεν είχε ως αντικείμενο το φαινόμενο αυτό, μίλαγε γενικά για body hair transplant και αυτό το ανέφερε παρενθετικά σε κάποιο σημείο. Ούτε καν υποστηρικτικό της BDH ήταν, έλεγε για θνησιμότητα κλπ. Δεν είχε στόχευση δηλαδή, ήταν καταγραφή εμπειριών.

kollaps

Active Member
Οι τρίχες από το σώμα και τα γένια δεν κάθονται πολύ καλά στο κεφάλι, αυτός είναι κι ο λόγος που οι περισσότεροι καλοί γιατροί τις αποφεύγουν εκτός εάν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ακόμα κι ο Ζάρεφ που βγάζει 10-12k τριχοθυλάκια δεν παίρνει από γένια.

Για μεταμοσχευμένες που πέφτουν υπάρχουν και τα εξής ενδεχόμενα:

1) το οπτικό illusion που ανέφεραν κι άλλοι, ότι δηλαδή αν ο ασθενής δεν κάνει θεραπεία με εξελισσόμενη ΑΓΑ, όταν πέφτουν τα μαμά οι ΜΜ τρίχες φαίνονται σαν την καλαμιά στον κάμπο.

2) DUPA/BUPA και retrograde alopecia, αν δεν έχει διαγνωστεί από την κλινική που θα κάνει τη ΜΜ.

3) να έχουν παρθεί τρίχες από unsafe donor area, π.χ. κάτω από το crown ή από τις λεγόμενες γέφυρες. Και οι δύο αυτές περιοχές σε προδιαγεγραμμένα NW7 μπορούν να χαιρετήσουν.

theoblue

Well-Known Member
Οι τρίχες από το σώμα και τα γένια δεν κάθονται πολύ καλά στο κεφάλι, αυτός είναι κι ο λόγος που οι περισσότεροι καλοί γιατροί τις αποφεύγουν εκτός εάν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ακόμα κι ο Ζάρεφ που βγάζει 10-12k τριχοθυλάκια δεν παίρνει από γένια.

Για μεταμοσχευμένες που πέφτουν υπάρχουν και τα εξής ενδεχόμενα:

1) το οπτικό illusion που ανέφεραν κι άλλοι, ότι δηλαδή αν ο ασθενής δεν κάνει θεραπεία με εξελισσόμενη ΑΓΑ, όταν πέφτουν τα μαμά οι ΜΜ τρίχες φαίνονται σαν την καλαμιά στον κάμπο.

2) DUPA/BUPA και retrograde alopecia, αν δεν έχει διαγνωστεί από την κλινική που θα κάνει τη ΜΜ.

3) να έχουν παρθεί τρίχες από unsafe donor area, π.χ. κάτω από το crown ή από τις λεγόμενες γέφυρες. Και οι δύο αυτές περιοχές σε προδιαγεγραμμένα NW7 μπορούν να χαιρετήσουν.
Σωστα ολα αυτα φιλε μου. Ισως καλο θα ηταν σε αυτο το φορουμ περα απο τις φωτογραφιες πριν και μετα τη μεταμοσχευση, οποιος εχει υποβληθει σε μεταμοσχευση και το επιθυμει, να κανει ενα follow-up καποια χρονια μετα. Με αυτο τον τροπο θα μπορουσε να συγκεντρωθει καποιο στατιστικο δειγμα που να ενισχυει τη μια ή την αλλη αποψη.

Παρεπιπτοντως η απαντηση του ISHRS σε σχετικη μου ερωτηση δεν ηταν αρκετα κατατοπιστικη:

"After checking with our physician membership, any research that we have available for the public can be found on the ISHRS website. https://ishrs.org/; https://ishrs.org/patients/"

Seneca Medical Group

Nikos- Εκπρόσωπος κλινικών Seneca Medical Group
Χαιρετώ την ομάδα,
Να προσθέσω και εγώ ότι από τη δική μας εμπειρία στον χώρο των μεταμοσχεύσεων, αλλά και από τη μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας δεν φαίνεται να υπάρχει πτώση και μη επανέκφυση μεταμοσχευμένων τριχών εφόσον πληρούνται οι παρακάτω δύο προϋποθέσεις:

1. Τα μοσχεύματα πάρθηκαν από το ασφαλές μέρος της δότριας (safe zone) που βεβαίως διαφέρει από άτομο σε άτομο και

2. Η διαδικασία της μεταμόσχευσης στη λήπτρια τηρεί όλες τις ορθές ιατρικές πρακτικές

Ωστόσο, κατά καιρούς έχουμε και εμείς ασθενείς που έχουν έρθει με την ίδια απορία για το θέμα και σχεδόν πάντα το πρόβλημα εντοπίζεται στις λίγες τρίχες που μπορεί να προϋπήρχαν στην περιοχή της μεταμόσχευσης και οι οποίες λόγω μη χρήση οποιασδήποτε αγωγής (ή και με χρήση αυτής) έπεσαν, όπως ήταν γενετικά προγραμματισμένο να γίνει.

Μπλουζα