Έχοντας κάνει πολλά λάθη στο παρελθόν, σε όλους τους τομείς θα έλεγα, (ουδείς «άσφαλτος» που λέει και ένα παλικαράκι της Τν) έχω καταλήξει πλέον πως τίποτα δεν έχει νόημα να δοκιμάζεις αν δεν ξέρεις πως ακριβώς δουλεύει και γιατί δουλεύει.
Αν είχα αυτή τη νοοτροπία εξ αρχής, θα είχα αποφύγει πολλά προβλήματα (κυρίως υγείας) τα οποία έχουν παρουσιαστεί από άγνοια και από λάθος χειρισμούς.
Ένα λάθος που πιστεύω κάνουμε πολλοί είναι πως δοκιμάζουμε ότι υπάρχει δεξιά και αριστερά, επειδή το διαβάσαμε κάπου, ή επειδή το είπε κάποιος, ή επειδή απλά δούλεψε σε κάποιον.
Μέχρι στιγμής το θέμα της τριχόπτωσης μας έχει δείξει πως για κάθε τρίχα που καταφέρνουμε να επαναφέρουμε στο κεφάλι μας, έχει από πίσω της και το ανάλογο τίμημα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό?
Κατά την άποψή μου, συμβαίνει γιατί κανείς μας, δεν έχει καταφέρει να χτυπήσει την αιτία, παρά μόνο προσπαθούμε να πολεμήσουμε τα συμπτώματα. Φυσικά σε αυτό δεν φταίμε εμείς, αλλά η ελλιπή έρευνα της όποιας επιστήμης σε αυτό τον τομέα, η οποία έχει επαναπαυτεί σε κερδοφόρα προϊόντα ενός φαύλου κύκλου. Δεν θέλω να επεκταθώ σε θεωρίες συνομωσίας απλά θα μείνω στο ότι πολλά πράγματα που η ίδια η επιστήμη κάποτε απέρριπτε κατηγορηματικά, στην πορεία έχει αυτοαναιρεθεί από μόνη της.
Στηριζόμενος σε αυτό λοιπόν και κλείνοντας τον πρόλογό μου, θα ήθελα να αναφέρω μερικά πράγματα στα οποία έχω καταλήξει τους τελευταίους μήνες.
Μέσα στις πολλές θεωρίες που έχουν αναφερθεί όλα αυτά τα χρόνια για την τριχόπτωση, υπάρχει και η θεωρία της ινσουλινοαντίστασης. Φυσικά στο σύνολό της έχει ξεπεραστεί – απορριφθεί. Θα κάνω μια μικρή αναφορά στο τι είναι η ινσουλίνη και τι μπορεί να σημαίνει για μας η αντίσταση των κυττάρων σε αυτή.
Κάθε φορά που θα φάμε κάτι, οτιδήποτε και αν είναι αυτό, όταν η τροφή φτάσει στο πεπτικό μας σύστημα διασπάται από τα οξέα του στομάχου μας και ανάλογα με το γλυκαιμικό του φορτίο η γλυκόζη που παράγεται είναι διαθέσιμη στον οργανισμό ως ενέργεια για τις όποιες ανάγκες του. Η γλυκόζη αυτή, προκαλεί το πάγκρεας να παράξει ινσουλίνη ώστε να την αξιοποιήσει αναλόγως. Όσο μεγαλύτερο το γλυκαιμικό φορτίο της τροφής, τόσο περισσότερη γλυκόζη στο αίμα και τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης απελευθερώνεται από το πάγκρεας.
Με τον τρόπο αυτό, η ινσουλίνη δεσμεύεται στους αντίστοιχους υποδοχείς (insulin cells receptors) ώστε να μπορέσει η γλυκόζη να εισχωρήσει μέσα στο κύτταρο και να του δώσει ενέργεια για να εκτελεί τις όποιες διαδικασίες του έχουν ανατεθεί από τον οργανισμό.
Τώρα, αν για οποιοδήποτε λόγο, το σώμα μας, δηλαδή τα κύτταρά μας δεν χρειάζονται την επιπλέον γλυκόζη, αυτή θα μετατραπεί σε γλυκογόνο και λίπος και θα αποθηκευτεί στο συκώτι, στους μύες, στο δέρμα και στο λιπώδη ιστό.
Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία που ακολουθεί ένας φυσιολογικός οργανισμός.
Τα προβλήματα αρχίζουν όταν το συκώτι δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά το γλυκογόνο και τα κύτταρά μας δεν αποδέχονται την γλυκόζη, ή την αποδέχονται μέχρι ενός σημείου (προ διαβητική κατάσταση).
Αυτό λέγεται αντίσταση στην ινσουλίνη και η χρόνια και αθεράπευτη αυτή διαταραχή, οδηγεί σε διαβήτη τύπου 1, στον οποίο το πάγκρεας αδυνατεί πλέον να παράξει ινσουλίνη και σε διαβήτη τύπου 2 (που είναι και ο πιο συχνός) κατά τον οποίο το πάγκρεας ναι μεν παράγει ινσουλίνη, αλλά δεν γίνεται αποδεκτή από τα κύτταρα, είτε από παθολογικούς λόγους (πρόβλημα) είτε γιατί τα έχουμε υπερφορτώσει (αυτό μπορεί να λυθεί με διατροφή)
Με όλο αυτό τον πρόλογο, φυσικά και δεν θέλω να καταλήξω ότι οι φαλακροί είμαστε διαβητικοί, αλλά πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε μια προ-διαβητική κατάσταση. Πριν κάποιοι σπεύσουν να διαφωνήσουν ας το κάνουν εφόσον διαβάσουν όλο το σκεπτικό μου.
(Καταρχήν, το να αποκτήσει κάποιος συμπτώματα διαβήτη, είναι πάρα πολύ εύκολο. Αρκεί για 3 ημέρες να πίνει σιρόπι καλαμποκιού (corn syrup) το οποίο σας διαβεβαιώνω πως βρίσκεται σε άπειρα συσκευασμένα προϊόντα της καθημερινότητάς μας, είτε αναγραφόμενο με μικρά γράμματα είτε καθόλου, το οποίο εκτοξεύει στα ύψη σε χρόνο ρεκόρ την ινσουλίνη και σε συνδυασμό με λιπαρά, την κρατάει διαρκώς σε κυκλοφορία στο αίμα. Το ίδιο μπορεί να κάνει και το σιρόπι γλυκόζης και άλλα προϊόντα υψηλού γλ.φορτίου της καθημερινότητάς μας, σε μικρότερο φυσικά βαθμό. Οπότε να μην μας φαίνεται κάτι το εξωπραγματικό ο όλος αυτός μηχανισμός.)
Τώρα, τι γίνεται όταν με τον παραπάνω μηχανισμό που ανέφερα, έχουμε ινσουλινοαντίσταση? Στην αρχή ο οργανισμός βλέποντας πως τα κύτταρά μας δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη, θεωρεί ότι πρέπει να τα βοηθήσει με το να παράξει ακόμα περισσότερη ινσουλίνη και ακόμα περισσότερη και ακόμα περισσότερη μέχρι κάποια στιγμή το πάγκρεας να αδυνατεί να παράξει άλλη. (το τελευταίο γίνεται μακροχρόνια). Φυσικά το πρόβλημα συνήθως, δεν ήταν η έλλειψη ινσουλίνης, αλλά η μη ανταπόκριση των κυττάρων σε αυτή, οπότε η έξτρα ινσουλίνη που παράγεται ώστε να βοηθήσει, απλά κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Που όμως καταλήγει όλη αυτή η ινσουλίνη που έχει παραχθεί από το πάγκρεας, η γλυκόζη στο αίμα, τα ελεύθερα λιπαρά οξέα και τα αμινοξέα που βρίσκονται ελεύθερα μέσα στο σώμα μας δίχως να μπορούν να εκπληρώσουν τα καθηκοντά τους ?
Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα γονίδια. Και όταν λέμε γονίδια, εννοούμε dna, υποδοχείς, πρωτείνες, χρωμοσώματα και τόσα και τόσα άλλα που κάνουν έναν οργανισμό να διαφέρει από έναν άλλο και του προσδίδει αυτή τη μοναδικότητα. Γι αυτό για άλλη μια φορά, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι κανείς οργανισμός δεν είναι ίδιος με τον άλλο και τίποτα δεν είναι δεδομένο σε κανένα τομέα.
Συνεχίζοντας λοιπόν, αυτό το «έξτρα μείγμα» που παραμένει αδέσμευτο στον οργανισμό μας, διαχειρίζεται πλήρως από τα γονίδιά μας και σύμφωνα με αυτά, θα ακολουθήσει ένα δρόμο που μπορεί να φέρει, συμπτώματα πολυκυστικών ωοθηκών για τις γυναίκες, πρόβλημα στα επινεφρίδια με αποτέλεσμα μόνιμη κόπωση και για μας τους άντρες να προκαλέσει έναν οχετό ορμονικών διαταραχών μέσω των όρχεων με αποτέλεσμα ανισορροπία των στεροειδών ορμονών, όπως DHT (5-alpha-Dihydrotesterone) SHBG προγεστερόνη, τεστοστερόνη, οιστραδιόλη , Οιστρόνη, , Ανδροστενοδιόλη, και DHEA (Dihydroepiandrosterone) κ.α. κάποιες από τις οποίες αυξάνονται και κάποιες μειώνονται, καθώς επίσης και προβλήματα θυρεοειδή κυρίως υποθυρεοειδισμό.
Μια διαταραχή που μας ενδιαφέρει άμεσα, είναι η μετατροπή της τεστοστερόνης σε dht που συμβαίνει και στους σμηγματογόνους αδένες και στους θύλακες από τα dp cells μέσω των γνωστών ενζύμων 5ar. Εδώ να σημειώσουμε πως όσο περισσότερο λίπος υπάρχει πάνω μας, τόσο πιο δραστήρια είναι αυτά τα ένζυμα και τόσο περισσότερη τέστο μετατρέπεται σε dht.
Το αποτέλεσμα της dht είναι η περισσότερη έκκριση σμήγματος μέσω των σμ.αδένων, πολλαπλασιασμός των δερματικών κυττάρων και φλεγμονή (αυτή η φλεγμονή μειώνει την άμυνα διαπερατότητας του δέρματος και το κάνει πιο ευαίσθητο και επιρρεπή σε παθογόνους οργανισμούς και βακτήρια) . Αυτά, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ακμής, αλλά και της φαλάκρας.
Παρόλο αυτά, θα προσπαθήσω να εξηγήσω παρακάτω, πως η dht είναι μεν ο «εκτελεστής», αλλά «το όπλο στο χέρι της» το βάζει ένας άλλος μηχανισμός.
Κλείνοντας εδώ όλο αυτό τον τεράστιο πρόλογο, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε στη συνέχεια για τι μιλάμε, να πω πως όλα αυτά, κυκλοφορούν διάσπαρτα στο διαδίκτυο, μέσα από ιατρικά δεδομένα, επιστημονικές μελέτες αλλά και σε φόρουμ ακμής και τριχόπτωσης και απλά τα έχω διασταυρώσει και τα έχω μαζεμένα όλα σε προσωπικό μου αρχείο και προσπάθησα να τα περιγράψω όσο πιο επιγραμματικά και κατανοητά γίνεται, ώστε να δούμε αν μπορεί να βγει κάτι από αυτό.
Τέλος, επειδή παραπάνω ανέφερα πως κάποιοι φίλοι θα θεωρούν πως η ινσουλινοαντίσταση είναι κάτι που δεν μας αγγίζει τους περισσότερους, να πω πως κατά την είσοδό μας στην εφηβεία, όλοι μα όλοι, μπαίνουμε σε μια κατάσταση αντίστασης της ινσουλίνης, (επιστημονικό δεδομένο για όποιον θελήσει να το αναζητήσει) η οποία είναι ένας άκρως φυσιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου ο οργανισμός μας αναπτύσσεται και βγαίνει από αυτή την κατάσταση όταν βγούμε από την εφηβεία, ώστε να κάνουμε «κράτει» και να ακολουθήσουμε πλέον το φυσιολογικό μονοπάτι της γήρανσης μέσω της φθοράς στο χρόνο κατά τον οποίο όλες αυτές οι ορμόνες που μας βοήθησαν να μεταμορφωθούμε από παιδιά σε ενήλικες, να υποχωρούν όσο γερνάμε. .
Το πρόβλημα της ακμής είναι η καθυστέρηση αυτής της εξόδου λόγω γονιδίων και προσωπικά πιστεύω πως η φαλάκρα ίσως είναι μια διαταραχή και συνάμα έλλειψη εκείνων των γονιδίων που μας κρατάει δέσμιους σε μια εν μέρει εφηβική κατάσταση (εκείνη της αντίστασης στην ινσουλίνη) κατά την οποία δεν καταφέραμε είτε να βγούμε εντελώς, είτε μας άφησε κάποια κουσούρια που θα έπρεπε να είχαν υποχωρήσει κατά την ενηλικίωσή μας, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε (σε κάποιους τομείς φυσικά )με πιο γοργούς ρυθμούς από τους μη γονιδιακά προβληματικούς. Δεν είναι τυχαίο που πολλές έρευνες έχουν συνδέσει την φαλάκρα με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, προστάτη, εγκεφαλικά, καρκίνο κλπ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσοι έχουν παρόμοια προβλήματα είναι φαλακροί, ή ότι όλοι οι φαλακροί θα πάθουν κάτι από τα παραπάνω. Απλά αναφέρομαι σε ποσοστά που είναι πιο αυξημένα στους φαλακρούς. Όλα αυτά, όπως και το θέμα της γήρανσης της επιδερμίδας στο τριχωτό, είναι σημάδια γρηγορότερης ανάπτυξης.
Ποιος όμως είναι ο βασικός παράγοντας της ανάπτυξής μας?
Λέγεται human growth hormone (HGH) και insulin growth factor 1 (igf 1)
Και οι 2 αυτές ορμόνες, που έχουν ισχυρή μιτογόνο δράση, κατά την εφηβεία βρίσκονται στις «δόξες» τους με την πρώτη να λαμβάνει τα ανάλογα ερεθίσματα από τον υποθάλαμο με στόχο το συκώτι και σε συνδυασμό με την igf 1 να οδηγούν τον όλο μηχανισμό της ανάπτυξης.
Η hgh μετά την εφηβεία αρχίζει να μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς
H αυξητική ορμόνη καταστέλλεται - μετατρέπεται με την παρουσία ινσουλίνης και ενεργοποιείται ο igf1.
Για παράδειγμα, η Α.Ο (αυξητική ορμόνη) κατά τη διάρκεια του ύπνου, μια περίοδο δηλαδή που το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση νηστείας, αυξάνεται, γιατί τότε υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν υπάρχει παρουσία ινσουλίνης στον οργανισμό μας. Αν για παράδειγμα έχουμε φάει ένα πλούσιο γεύμα πριν πάμε για ύπνο, η ινσουλίνη που θα έχει ενεργοποιηθεί από το πάγκρεας, θα καταστέλλει την παραγωγή Α.Ο και θα αυξάνει τον igf1.
Αν τώρα εμείς έχουμε αποκτήσει αντίσταση στην ινσουλίνη με το μηχανισμό που περιέγραψα παραπάνω, τότε θα έχουμε συνεχώς αυξημένη ινσουλίνη στον οργανισμό και θα οδηγηθούμε σιγά σιγά σε έλλειψη – μείωση της Α.Ο και αύξηση του ελεύθερου igf1.
Αυτό γιατί είναι κακό για εμάς? Γιατί εκτός από τον igf 1, ο οποίος όπως είπαμε έχει ισχυρή μιτογόνο δράση (δηλαδή ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό) υπάρχει και ο igfbp 3 (δεσμευτική πρωτεΐνη) που είναι ο υποδοχέας εκείνος που έχει αποπτωτική δράση και δρα δεσμεύοντας (δηλαδή μαζεύει την ελεύθερη igf στον οργανισμό) με αποτέλεσμα να επικρατεί μια ισορροπία ανάπτυξης και απόπτωσης. Και οι 2 αυτοί παράγοντες, θα πρέπει να βρίσκονται στον οργανισμό σε ratio 1:1.
Ο τρόπος δράσης του igf1, (θα αναφέρω μόνο ότι μας ενδιαφέρει, γιατί έχει πάρα πολλούς) όταν αυτός δεν δεσμεύεται από τον igfbp 3, εκτός των άλλων, δεσμεύεται από τους ανδρογόνους υποδοχείς, με αποτέλεσμα να τους ενεργοποιεί. Είναι ο μηχανισμός αυτός που μας προκαλεί τριχοφυΐα στο σώμα από την μια αλλά μας αδειάζει το κεφάλι από την άλλη, διότι οι ανδρ.υποδοχείς (AR) που ενεργοποιεί, σε συνδυασμό με το ένζυμο 5ar (στο λιπώδη ιστό) αυξάνουν τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων καθώς και τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων. Αυτός είναι ένας μηχανισμός που λόγω της υπερέκκρισης σμήγματος, οι αδένες υπερλειτουργούν με αποτέλεσμα την υπερπλασία τους και τη δημιουργία φλεγμονής στην περιοχή γύρω από το δέρμα.
Ο igf1 όμως, δεν έχει μόνο αυτή τη δράση, αλλά ενεργοποιεί εκτός των άλλων και τους ινοβλάστες. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή κολλαγόνου και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών.
Η όλη αυτή διαδικασία είναι μια μιτογόνος δράση του igf1. Αν εμείς έχουμε έλλειψη του igfbp3, η ζυγαριά όπως είναι φυσικό γέρνει προς την ανεξέλεγκτη δράση του igf1 και στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνεχίζει να πολλαπλασιάζει τα δερματικά κύτταρα καθώς και τους ινοβλάστες όπου σε έλλειψη της σωτήριας αποπτωτικής δράσης του igfbp 3 το δέρμα δεν ανανεώνεται όπως πρέπει, δηλαδή δεν έχουμε κυτταρικό θάνατο (απόπτωση) στην περιοχή, τα νεκρά κύτταρα δεν απομακρύνονται με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σε συνδυασμό με το σμήγμα σε μια σκληρή μάζα κολλαγόνου ή αλλιώς όπως την έχουμε αναφέρει κατά καιρούς, στη λεγόμενη ίνωση.
(Εδώ υπάρχει και μια άλλη σημαντική υπόνοια, που λέγεται ectopic triglyceride deposition in non adipose tissue.
Δηλαδή η έκτοπη εναπόθεση τριγλυκεριδίων σε μη λιπώδη ιστό. Σε ελεύθερη μετάφραση η δημιουργία μικρού στρώματος λίπους σε ιστούς που δεν είναι γενετικά προκαθορισμένοι να φέρουν λιπώδη ιστό (όπως για παράδειγμα το συκώτι, καρδιά κλπ). Είναι επίσης μια δράση της ινσουλινοαντίστασης και της ελεύθερης igf 1. Αυτός ο λιπώδης ιστός, φέρει μαζί του και τα ανάλογα ένζυμα τα οποία δεν επιθυμούμε. Το αν το κεφάλι μας θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας τέτοιος στόχος, δεν έχω καταλήξει ακόμα).
Με έναν παρόμοιο μηχανισμό φράσσονται οι πόροι του δέρματος και έχουμε τη δημιουργία ακμής. Αυτή η δυσλειτουργία όπως είναι φυσικό τραβάει ως μαγνήτης τα βακτήρια που τρέφονται από το σμήγμα φυσιολογικά στην επιφάνεια του δέρματος. Το πρόβλημα είναι όταν εισχωρούν σε αυτό και κατά την σίτιση τους απελευθερώνουν τοξίνες, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, ενώ η φλεγμονή έχει ήδη καταστείλει την άμυνα της επιδερμίδας.
Μπορείτε να δείτε το σχετικό διάγραμμα εδώ.
http://www.ijdvl.com/viewimage.asp?img=ijdvl_2013_79_3_291_110753_f3.jpg
Τώρα θα μου πείτε γιατί έχω κολλήσει τόσο στην ινσουλίνη, στον igf 1 και στον igfbp 3.
Πολύ απλά, γιατί η δράση του accutane, της φιναστερίδης αλλά και της μινοξιδίλης, έχουν επίδραση και στους 3 αυτούς παράγοντες.
Ας δούμε για αρχή το accutane.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3219165/
Η δράση του accutane νομίζω είναι εύκολα κατανοητή, οπότε δεν θα επεκταθώ παραπέρα. Όλος ο μηχανισμός δράσης του αφορά την αύξηση του igfbp 3. Όλες οι υπόλοιπες κατασταλτικές λειτουργίες είναι ένα φυσικό επακόλουθο.
Η φιναστερίδη τώρα.
Επίσης,
Μπορώ να αναφέρω και αρκετά άλλα πράγματα που δείχνουν τον τρόπο δράσης της φιναστερίδης, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και θα γεμίσω το ποστ με τα ίδια πράγματα.
Απλά επιγραμματικά θα αναφέρω πως, η φιναστερίδη, καταστέλλει τη δράση του igf1 αυξάνοντας τον igfbp 3 και βελτιώνοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης. Αυτό από μόνο του αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη και σταματάει την ανεξέλεγκτη δράση της igf 1 που οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στην εν λόγω περίπτωση διόγκωσης προστάτη, καθώς επίσης αποτρέπει τον igf 1 να δεσμευτεί από τους ανδρογόνους υποδοχείς και στη συνέχεια να τους ενεργοποιήσει.
Όταν η ινσουλίνη υπάρχει αδέσμευτη στον οργανισμό καταστέλλει τη παραγωγή της shbg από το συκώτι, η οποία είναι αυτή η ορμόνη που δεσμεύει την ελεύθερη τεστοστερόνη. Αν η τελευταία μείνει αδέσμευτη στον οργανισμό, τότε ένα μέρος της μετατρέπεται από την αρωματάση σε οιστρογόνα και dht.
Βελτιώνοντας την ευαισθησία μας στην ινσουλίνη, αυτή δεσμεύεται από τους insulin receptors, παύει να κυκλοφορεί αδέσμευτη στον οργανισμό και το συκώτι είναι ελεύθερο πλέον να παράξει περισσότερη shbg ώστε η ελεύθερη τέστο να δεσμευτεί από αυτή.
Με αυτό το μηχανισμό η φιναστερίδη στην αρχή αυξάνει την τεστοστερόνη, διότι αυτή παραμένει ελεύθερη με λιγότερο ενεργοποιημένους υποδοχείς λόγω της καταστολής του igf1, αλλά στην πορεία, όσο ο μηχανισμός αποκαθίσταται και η shbg αυξάνεται, η αρχική ελεύθερη τέστο μειώνεται.
Για μένα αυτός ο μηχανισμός είναι απλός, κατανοητός και εν μέρει φυσιολογικός.
Τότε γιατί οι όποιες παρενέργειες?
Γιατί αυτός ο φυσιολογικός μηχανισμός, δεν ακολουθείτε μέσα από μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, αλλά εξαναγκάζεται να τον ακολουθήσει. Δεν καταστέλλει μόνος του τον igf 1, αλλά εξαναγκάζεται. Δεν αυξάνει μόνος του τον igfbp 3, αλλά εξαναγκάζεται. Το ίδιο κάνει και το accutane.
Θα μου πει κάποιος και τι διαφορά έχει αν το κάνει μόνος του φυσιολογικά ή το κάνει με χημικό τρόπο?
Η διαφορά υπάρχει στο ότι η φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, ή αλλιώς η παθολογική ανισορροπία, συνεχίζει να υπάρχει και συνεχίζει να δουλεύει. Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυξημένη ινσουλίνη μέσα από τη διατροφή μας, συνεχίζουν να υπάρχουν, ο igf 1 μέσα από τη διατροφή μας, συνεχίζει να αυξάνεται, απλά οι επιπτώσεις τους καταστέλλονται, πιέζονται από εξωγενής παράγοντες με πλάγια μέσα. Δεν το έχει επιλέξει ο ίδιος ο οργανισμός να το κάνει αυτό.
Επίσης, για όσο κάποιος είναι σε αγωγή είτε accutane, είτε φιναστερίδη, γνωρίζει πότε έχει ξεπεράσει τα όρια? Κάποιοι λένε μόλις δουν αποτελέσματα, ότι πάνε καλά. Μα για να υπάρξουν αποτελέσματα, η διαδικασία έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της ισορροπίας του οργανισμού εδώ και καιρό, πολύ πριν δούμε κάτι στον καθρέπτη και μετά ξεκινάει η αντίστροφη διαδικασία. Αυτή των παρενεργειών και της νέας ανισορροπίας σε άλλους τομείς, σε αυτούς τους τομείς που εξαναγκάσαμε να συμμορφωθούν παρά τη θέλησή τους.
Τέλος ας δούμε και τη μινοξιδίλη.
Θα αναφερθώ σε ένα μηχανισμό δράσης της που αφορά την ινσουλίνη. Υπάρχει και αυτός που αφορά τη δράση της στα vascular smooth muscle cells ως αγγειοδιασταλτικό, αλλά είναι πλήρως εξαρτώμενος από την υπερσουλινεμία.
Η δράση της μινοξιδίλη αφορά ένα μεγάλο στο ότι ανοίγει τα ATP potassium channels. (δίαυλοι ιόντων καλίου)
Παίρνοντας ως δεδομένο ότι απορροφάται ένα μέρος της στην κυκλοφορία του αίματος θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την έκκριση της ινσουλίνης.
Πως?
Η πιο αναλυτικά
Περιληπτικά λοιπόν, η επιφανειακή μεμβράνη των b cells είναι επιφορτισμένη με διαύλους ιόντων ασβεστίου και ιόντων καλίου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι δίαυλοι ασβεστίου είναι κλειστοί και τα κανάλια καλίου ανοιχτά.
Όταν το κύτταρο δέχεται ερεθίσματα από συνεχόμενη αυξημένη γλυκόζη στο αίμα, πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, τότε η εξωτερική μεμβράνη των κυττάρων, επιφορτίζεται θετικά και το ratio ιόντων ασβεστιου/καλίου αλλάζει. (εκπόλωση) Η διαδικασία αυτή του μεταβολισμού της γλυκόζης, σε συνάρτηση με την αύξηση της αναλογίας ασβεστίου καλίου, κλείνει τους δίαυλους των ιόντων καλίου και ανοίγει τα κανάλια ασβεστίου.
Η αύξηση αυτή προκαλεί την εξωκυττάρωση των εκκριτικών κοκκίων ινσουλίνης.
Όλα αυτά οδηγούν σε υπέρταση, ινσουλινοαντίσταση και πρόβλημα στα αιμοφόρα αγγεία (μειωμένη παροχή αίματος) τα οποία στο κεφάλι βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από όλο τον οργανισμό μας.
Άρα η μινοξιδίλη τι κάνει?
Επιφορτίζει αρνητικά την μεμβράνη των κυττάρων και ανοίγει τα κανάλια καλίου κλείνοντας έτσι τα κανάλια ασβεστίου. Τι αποτέλεσμα φέρνει αυτό? Λιγότερη ινσουλίνη στα κύτταρα, με αποτέλεσμα βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Εδώ υπάρχει και σχετικό διάγραμμα για να καταλάβετε τι εννοώ.
http://www.pharmacorama.com/en/Sections/Potassium-4.php
Επίσης η Wikipedia αναφέρει το εξής
Ας δούμε και μερικά άλλα πράγματα που έχουν βοηθήσει στην τριχόπτωση.
Βιοτίνη.
Τοκοτριενόλες
Η κορτιζόνη, αλλά δεν μπορώ να επισυνάψω το σχετικό απόσπασμα από το pdf. Επίσης τοπικά κορτικοστεροειδή αυξάνουν τον igfbp 3. To ίδιο κάνει και η airol.
Παρόλο που το θέμα αναφέρεται στη διατροφή, δεν έχω κάνει κάποια νύξη προς το παρόν σε αυτό, αλλά όπως ανέφερα στην αρχή του τεράστιου αυτού ποστ, δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε κάτι, αν δεν γνωρίζουμε το γιατί ακριβώς το κάνουμε και πως ακριβώς δουλεύει.
Είναι ο μόνος τρόπος να μπορούμε να μεταφράζουμε τα μηνύματα που μας δίνει το σώμα μας ώστε να προλαβαίνουμε άσχημες καταστάσεις.
Οπότε στη συνέχεια θα αναφερθώ στο τι μπορούμε να καταφέρουμε μέσω της διατροφής μας που δεν έχει καμία σχέση με απαραίτητες βιταμίνες όπως συνηθίζεται να αναφέρεται αλλά μόνο στόχο την ρύθμιση όλου αυτού του μηχανισμού.
(η συνέχεια αργότερα γιατί ζαλίστηκα από το γράψιμο :13m
Αν είχα αυτή τη νοοτροπία εξ αρχής, θα είχα αποφύγει πολλά προβλήματα (κυρίως υγείας) τα οποία έχουν παρουσιαστεί από άγνοια και από λάθος χειρισμούς.
Ένα λάθος που πιστεύω κάνουμε πολλοί είναι πως δοκιμάζουμε ότι υπάρχει δεξιά και αριστερά, επειδή το διαβάσαμε κάπου, ή επειδή το είπε κάποιος, ή επειδή απλά δούλεψε σε κάποιον.
Μέχρι στιγμής το θέμα της τριχόπτωσης μας έχει δείξει πως για κάθε τρίχα που καταφέρνουμε να επαναφέρουμε στο κεφάλι μας, έχει από πίσω της και το ανάλογο τίμημα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό?
Κατά την άποψή μου, συμβαίνει γιατί κανείς μας, δεν έχει καταφέρει να χτυπήσει την αιτία, παρά μόνο προσπαθούμε να πολεμήσουμε τα συμπτώματα. Φυσικά σε αυτό δεν φταίμε εμείς, αλλά η ελλιπή έρευνα της όποιας επιστήμης σε αυτό τον τομέα, η οποία έχει επαναπαυτεί σε κερδοφόρα προϊόντα ενός φαύλου κύκλου. Δεν θέλω να επεκταθώ σε θεωρίες συνομωσίας απλά θα μείνω στο ότι πολλά πράγματα που η ίδια η επιστήμη κάποτε απέρριπτε κατηγορηματικά, στην πορεία έχει αυτοαναιρεθεί από μόνη της.
Στηριζόμενος σε αυτό λοιπόν και κλείνοντας τον πρόλογό μου, θα ήθελα να αναφέρω μερικά πράγματα στα οποία έχω καταλήξει τους τελευταίους μήνες.
Μέσα στις πολλές θεωρίες που έχουν αναφερθεί όλα αυτά τα χρόνια για την τριχόπτωση, υπάρχει και η θεωρία της ινσουλινοαντίστασης. Φυσικά στο σύνολό της έχει ξεπεραστεί – απορριφθεί. Θα κάνω μια μικρή αναφορά στο τι είναι η ινσουλίνη και τι μπορεί να σημαίνει για μας η αντίσταση των κυττάρων σε αυτή.
Κάθε φορά που θα φάμε κάτι, οτιδήποτε και αν είναι αυτό, όταν η τροφή φτάσει στο πεπτικό μας σύστημα διασπάται από τα οξέα του στομάχου μας και ανάλογα με το γλυκαιμικό του φορτίο η γλυκόζη που παράγεται είναι διαθέσιμη στον οργανισμό ως ενέργεια για τις όποιες ανάγκες του. Η γλυκόζη αυτή, προκαλεί το πάγκρεας να παράξει ινσουλίνη ώστε να την αξιοποιήσει αναλόγως. Όσο μεγαλύτερο το γλυκαιμικό φορτίο της τροφής, τόσο περισσότερη γλυκόζη στο αίμα και τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης απελευθερώνεται από το πάγκρεας.
Με τον τρόπο αυτό, η ινσουλίνη δεσμεύεται στους αντίστοιχους υποδοχείς (insulin cells receptors) ώστε να μπορέσει η γλυκόζη να εισχωρήσει μέσα στο κύτταρο και να του δώσει ενέργεια για να εκτελεί τις όποιες διαδικασίες του έχουν ανατεθεί από τον οργανισμό.
Τώρα, αν για οποιοδήποτε λόγο, το σώμα μας, δηλαδή τα κύτταρά μας δεν χρειάζονται την επιπλέον γλυκόζη, αυτή θα μετατραπεί σε γλυκογόνο και λίπος και θα αποθηκευτεί στο συκώτι, στους μύες, στο δέρμα και στο λιπώδη ιστό.
Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία που ακολουθεί ένας φυσιολογικός οργανισμός.
Τα προβλήματα αρχίζουν όταν το συκώτι δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά το γλυκογόνο και τα κύτταρά μας δεν αποδέχονται την γλυκόζη, ή την αποδέχονται μέχρι ενός σημείου (προ διαβητική κατάσταση).
Αυτό λέγεται αντίσταση στην ινσουλίνη και η χρόνια και αθεράπευτη αυτή διαταραχή, οδηγεί σε διαβήτη τύπου 1, στον οποίο το πάγκρεας αδυνατεί πλέον να παράξει ινσουλίνη και σε διαβήτη τύπου 2 (που είναι και ο πιο συχνός) κατά τον οποίο το πάγκρεας ναι μεν παράγει ινσουλίνη, αλλά δεν γίνεται αποδεκτή από τα κύτταρα, είτε από παθολογικούς λόγους (πρόβλημα) είτε γιατί τα έχουμε υπερφορτώσει (αυτό μπορεί να λυθεί με διατροφή)
Με όλο αυτό τον πρόλογο, φυσικά και δεν θέλω να καταλήξω ότι οι φαλακροί είμαστε διαβητικοί, αλλά πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε μια προ-διαβητική κατάσταση. Πριν κάποιοι σπεύσουν να διαφωνήσουν ας το κάνουν εφόσον διαβάσουν όλο το σκεπτικό μου.
(Καταρχήν, το να αποκτήσει κάποιος συμπτώματα διαβήτη, είναι πάρα πολύ εύκολο. Αρκεί για 3 ημέρες να πίνει σιρόπι καλαμποκιού (corn syrup) το οποίο σας διαβεβαιώνω πως βρίσκεται σε άπειρα συσκευασμένα προϊόντα της καθημερινότητάς μας, είτε αναγραφόμενο με μικρά γράμματα είτε καθόλου, το οποίο εκτοξεύει στα ύψη σε χρόνο ρεκόρ την ινσουλίνη και σε συνδυασμό με λιπαρά, την κρατάει διαρκώς σε κυκλοφορία στο αίμα. Το ίδιο μπορεί να κάνει και το σιρόπι γλυκόζης και άλλα προϊόντα υψηλού γλ.φορτίου της καθημερινότητάς μας, σε μικρότερο φυσικά βαθμό. Οπότε να μην μας φαίνεται κάτι το εξωπραγματικό ο όλος αυτός μηχανισμός.)
Τώρα, τι γίνεται όταν με τον παραπάνω μηχανισμό που ανέφερα, έχουμε ινσουλινοαντίσταση? Στην αρχή ο οργανισμός βλέποντας πως τα κύτταρά μας δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη, θεωρεί ότι πρέπει να τα βοηθήσει με το να παράξει ακόμα περισσότερη ινσουλίνη και ακόμα περισσότερη και ακόμα περισσότερη μέχρι κάποια στιγμή το πάγκρεας να αδυνατεί να παράξει άλλη. (το τελευταίο γίνεται μακροχρόνια). Φυσικά το πρόβλημα συνήθως, δεν ήταν η έλλειψη ινσουλίνης, αλλά η μη ανταπόκριση των κυττάρων σε αυτή, οπότε η έξτρα ινσουλίνη που παράγεται ώστε να βοηθήσει, απλά κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Που όμως καταλήγει όλη αυτή η ινσουλίνη που έχει παραχθεί από το πάγκρεας, η γλυκόζη στο αίμα, τα ελεύθερα λιπαρά οξέα και τα αμινοξέα που βρίσκονται ελεύθερα μέσα στο σώμα μας δίχως να μπορούν να εκπληρώσουν τα καθηκοντά τους ?
Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα γονίδια. Και όταν λέμε γονίδια, εννοούμε dna, υποδοχείς, πρωτείνες, χρωμοσώματα και τόσα και τόσα άλλα που κάνουν έναν οργανισμό να διαφέρει από έναν άλλο και του προσδίδει αυτή τη μοναδικότητα. Γι αυτό για άλλη μια φορά, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι κανείς οργανισμός δεν είναι ίδιος με τον άλλο και τίποτα δεν είναι δεδομένο σε κανένα τομέα.
Συνεχίζοντας λοιπόν, αυτό το «έξτρα μείγμα» που παραμένει αδέσμευτο στον οργανισμό μας, διαχειρίζεται πλήρως από τα γονίδιά μας και σύμφωνα με αυτά, θα ακολουθήσει ένα δρόμο που μπορεί να φέρει, συμπτώματα πολυκυστικών ωοθηκών για τις γυναίκες, πρόβλημα στα επινεφρίδια με αποτέλεσμα μόνιμη κόπωση και για μας τους άντρες να προκαλέσει έναν οχετό ορμονικών διαταραχών μέσω των όρχεων με αποτέλεσμα ανισορροπία των στεροειδών ορμονών, όπως DHT (5-alpha-Dihydrotesterone) SHBG προγεστερόνη, τεστοστερόνη, οιστραδιόλη , Οιστρόνη, , Ανδροστενοδιόλη, και DHEA (Dihydroepiandrosterone) κ.α. κάποιες από τις οποίες αυξάνονται και κάποιες μειώνονται, καθώς επίσης και προβλήματα θυρεοειδή κυρίως υποθυρεοειδισμό.
Μια διαταραχή που μας ενδιαφέρει άμεσα, είναι η μετατροπή της τεστοστερόνης σε dht που συμβαίνει και στους σμηγματογόνους αδένες και στους θύλακες από τα dp cells μέσω των γνωστών ενζύμων 5ar. Εδώ να σημειώσουμε πως όσο περισσότερο λίπος υπάρχει πάνω μας, τόσο πιο δραστήρια είναι αυτά τα ένζυμα και τόσο περισσότερη τέστο μετατρέπεται σε dht.
Το αποτέλεσμα της dht είναι η περισσότερη έκκριση σμήγματος μέσω των σμ.αδένων, πολλαπλασιασμός των δερματικών κυττάρων και φλεγμονή (αυτή η φλεγμονή μειώνει την άμυνα διαπερατότητας του δέρματος και το κάνει πιο ευαίσθητο και επιρρεπή σε παθογόνους οργανισμούς και βακτήρια) . Αυτά, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ακμής, αλλά και της φαλάκρας.
Παρόλο αυτά, θα προσπαθήσω να εξηγήσω παρακάτω, πως η dht είναι μεν ο «εκτελεστής», αλλά «το όπλο στο χέρι της» το βάζει ένας άλλος μηχανισμός.
Κλείνοντας εδώ όλο αυτό τον τεράστιο πρόλογο, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε στη συνέχεια για τι μιλάμε, να πω πως όλα αυτά, κυκλοφορούν διάσπαρτα στο διαδίκτυο, μέσα από ιατρικά δεδομένα, επιστημονικές μελέτες αλλά και σε φόρουμ ακμής και τριχόπτωσης και απλά τα έχω διασταυρώσει και τα έχω μαζεμένα όλα σε προσωπικό μου αρχείο και προσπάθησα να τα περιγράψω όσο πιο επιγραμματικά και κατανοητά γίνεται, ώστε να δούμε αν μπορεί να βγει κάτι από αυτό.
Τέλος, επειδή παραπάνω ανέφερα πως κάποιοι φίλοι θα θεωρούν πως η ινσουλινοαντίσταση είναι κάτι που δεν μας αγγίζει τους περισσότερους, να πω πως κατά την είσοδό μας στην εφηβεία, όλοι μα όλοι, μπαίνουμε σε μια κατάσταση αντίστασης της ινσουλίνης, (επιστημονικό δεδομένο για όποιον θελήσει να το αναζητήσει) η οποία είναι ένας άκρως φυσιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου ο οργανισμός μας αναπτύσσεται και βγαίνει από αυτή την κατάσταση όταν βγούμε από την εφηβεία, ώστε να κάνουμε «κράτει» και να ακολουθήσουμε πλέον το φυσιολογικό μονοπάτι της γήρανσης μέσω της φθοράς στο χρόνο κατά τον οποίο όλες αυτές οι ορμόνες που μας βοήθησαν να μεταμορφωθούμε από παιδιά σε ενήλικες, να υποχωρούν όσο γερνάμε. .
Το πρόβλημα της ακμής είναι η καθυστέρηση αυτής της εξόδου λόγω γονιδίων και προσωπικά πιστεύω πως η φαλάκρα ίσως είναι μια διαταραχή και συνάμα έλλειψη εκείνων των γονιδίων που μας κρατάει δέσμιους σε μια εν μέρει εφηβική κατάσταση (εκείνη της αντίστασης στην ινσουλίνη) κατά την οποία δεν καταφέραμε είτε να βγούμε εντελώς, είτε μας άφησε κάποια κουσούρια που θα έπρεπε να είχαν υποχωρήσει κατά την ενηλικίωσή μας, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε (σε κάποιους τομείς φυσικά )με πιο γοργούς ρυθμούς από τους μη γονιδιακά προβληματικούς. Δεν είναι τυχαίο που πολλές έρευνες έχουν συνδέσει την φαλάκρα με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, προστάτη, εγκεφαλικά, καρκίνο κλπ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσοι έχουν παρόμοια προβλήματα είναι φαλακροί, ή ότι όλοι οι φαλακροί θα πάθουν κάτι από τα παραπάνω. Απλά αναφέρομαι σε ποσοστά που είναι πιο αυξημένα στους φαλακρούς. Όλα αυτά, όπως και το θέμα της γήρανσης της επιδερμίδας στο τριχωτό, είναι σημάδια γρηγορότερης ανάπτυξης.
Ποιος όμως είναι ο βασικός παράγοντας της ανάπτυξής μας?
Λέγεται human growth hormone (HGH) και insulin growth factor 1 (igf 1)
Και οι 2 αυτές ορμόνες, που έχουν ισχυρή μιτογόνο δράση, κατά την εφηβεία βρίσκονται στις «δόξες» τους με την πρώτη να λαμβάνει τα ανάλογα ερεθίσματα από τον υποθάλαμο με στόχο το συκώτι και σε συνδυασμό με την igf 1 να οδηγούν τον όλο μηχανισμό της ανάπτυξης.
Η hgh μετά την εφηβεία αρχίζει να μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς
Young adolescents secrete GH at the rate of about 700 μg/day, while healthy adults secrete GH at the rate of about 400 μg/day.[16]
H αυξητική ορμόνη καταστέλλεται - μετατρέπεται με την παρουσία ινσουλίνης και ενεργοποιείται ο igf1.
Για παράδειγμα, η Α.Ο (αυξητική ορμόνη) κατά τη διάρκεια του ύπνου, μια περίοδο δηλαδή που το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση νηστείας, αυξάνεται, γιατί τότε υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν υπάρχει παρουσία ινσουλίνης στον οργανισμό μας. Αν για παράδειγμα έχουμε φάει ένα πλούσιο γεύμα πριν πάμε για ύπνο, η ινσουλίνη που θα έχει ενεργοποιηθεί από το πάγκρεας, θα καταστέλλει την παραγωγή Α.Ο και θα αυξάνει τον igf1.
Αν τώρα εμείς έχουμε αποκτήσει αντίσταση στην ινσουλίνη με το μηχανισμό που περιέγραψα παραπάνω, τότε θα έχουμε συνεχώς αυξημένη ινσουλίνη στον οργανισμό και θα οδηγηθούμε σιγά σιγά σε έλλειψη – μείωση της Α.Ο και αύξηση του ελεύθερου igf1.
Αυτό γιατί είναι κακό για εμάς? Γιατί εκτός από τον igf 1, ο οποίος όπως είπαμε έχει ισχυρή μιτογόνο δράση (δηλαδή ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό) υπάρχει και ο igfbp 3 (δεσμευτική πρωτεΐνη) που είναι ο υποδοχέας εκείνος που έχει αποπτωτική δράση και δρα δεσμεύοντας (δηλαδή μαζεύει την ελεύθερη igf στον οργανισμό) με αποτέλεσμα να επικρατεί μια ισορροπία ανάπτυξης και απόπτωσης. Και οι 2 αυτοί παράγοντες, θα πρέπει να βρίσκονται στον οργανισμό σε ratio 1:1.
Ο τρόπος δράσης του igf1, (θα αναφέρω μόνο ότι μας ενδιαφέρει, γιατί έχει πάρα πολλούς) όταν αυτός δεν δεσμεύεται από τον igfbp 3, εκτός των άλλων, δεσμεύεται από τους ανδρογόνους υποδοχείς, με αποτέλεσμα να τους ενεργοποιεί. Είναι ο μηχανισμός αυτός που μας προκαλεί τριχοφυΐα στο σώμα από την μια αλλά μας αδειάζει το κεφάλι από την άλλη, διότι οι ανδρ.υποδοχείς (AR) που ενεργοποιεί, σε συνδυασμό με το ένζυμο 5ar (στο λιπώδη ιστό) αυξάνουν τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων καθώς και τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων. Αυτός είναι ένας μηχανισμός που λόγω της υπερέκκρισης σμήγματος, οι αδένες υπερλειτουργούν με αποτέλεσμα την υπερπλασία τους και τη δημιουργία φλεγμονής στην περιοχή γύρω από το δέρμα.
Ο igf1 όμως, δεν έχει μόνο αυτή τη δράση, αλλά ενεργοποιεί εκτός των άλλων και τους ινοβλάστες. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή κολλαγόνου και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών.
Η όλη αυτή διαδικασία είναι μια μιτογόνος δράση του igf1. Αν εμείς έχουμε έλλειψη του igfbp3, η ζυγαριά όπως είναι φυσικό γέρνει προς την ανεξέλεγκτη δράση του igf1 και στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνεχίζει να πολλαπλασιάζει τα δερματικά κύτταρα καθώς και τους ινοβλάστες όπου σε έλλειψη της σωτήριας αποπτωτικής δράσης του igfbp 3 το δέρμα δεν ανανεώνεται όπως πρέπει, δηλαδή δεν έχουμε κυτταρικό θάνατο (απόπτωση) στην περιοχή, τα νεκρά κύτταρα δεν απομακρύνονται με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σε συνδυασμό με το σμήγμα σε μια σκληρή μάζα κολλαγόνου ή αλλιώς όπως την έχουμε αναφέρει κατά καιρούς, στη λεγόμενη ίνωση.
Morphological evaluation of the skin revealed that persistent overexpression of IGF-1 in the basal layer of the epidermis resulted in epidermal hyperplasia, hyperkeratosis, and an increased labeling index that persisted in adult mice. Phenotypic changes observed in skin were associated with transgene expression in the basal layer of the epidermis and activation of the IGF-1 receptor.
(Εδώ υπάρχει και μια άλλη σημαντική υπόνοια, που λέγεται ectopic triglyceride deposition in non adipose tissue.
Δηλαδή η έκτοπη εναπόθεση τριγλυκεριδίων σε μη λιπώδη ιστό. Σε ελεύθερη μετάφραση η δημιουργία μικρού στρώματος λίπους σε ιστούς που δεν είναι γενετικά προκαθορισμένοι να φέρουν λιπώδη ιστό (όπως για παράδειγμα το συκώτι, καρδιά κλπ). Είναι επίσης μια δράση της ινσουλινοαντίστασης και της ελεύθερης igf 1. Αυτός ο λιπώδης ιστός, φέρει μαζί του και τα ανάλογα ένζυμα τα οποία δεν επιθυμούμε. Το αν το κεφάλι μας θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας τέτοιος στόχος, δεν έχω καταλήξει ακόμα).
Με έναν παρόμοιο μηχανισμό φράσσονται οι πόροι του δέρματος και έχουμε τη δημιουργία ακμής. Αυτή η δυσλειτουργία όπως είναι φυσικό τραβάει ως μαγνήτης τα βακτήρια που τρέφονται από το σμήγμα φυσιολογικά στην επιφάνεια του δέρματος. Το πρόβλημα είναι όταν εισχωρούν σε αυτό και κατά την σίτιση τους απελευθερώνουν τοξίνες, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, ενώ η φλεγμονή έχει ήδη καταστείλει την άμυνα της επιδερμίδας.
Μπορείτε να δείτε το σχετικό διάγραμμα εδώ.
http://www.ijdvl.com/viewimage.asp?img=ijdvl_2013_79_3_291_110753_f3.jpg
Τώρα θα μου πείτε γιατί έχω κολλήσει τόσο στην ινσουλίνη, στον igf 1 και στον igfbp 3.
Πολύ απλά, γιατί η δράση του accutane, της φιναστερίδης αλλά και της μινοξιδίλης, έχουν επίδραση και στους 3 αυτούς παράγοντες.
Ας δούμε για αρχή το accutane.
Αναλυτικά όλα εδώ για όποιον έχει όρεξη.Isotretinoin-induced nuclear overexpression of FoxO1 and IGFBP-3 might also mediate the anti-comedogenic effects of isotretinoin as upregulated IGFBP-3 suppresses proliferation of transient amplifying keratinocytes.89 Comedo formation results from increased proliferation and retention of infundibular keratinocytes.90The antiproliferative activity of nuclear IGFBP-3 has also been confirmed in myeloid leukemia cells, while IGFBP-3 enhances signaling through RXR/RXR homodimers, it blunts signaling by activated RAR/RXR heterodimers.91 In human breast cancer, ATRA mediated IGFBP-3-promoted apoptosis by enhancing the activity of RXRα
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3219165/
Η δράση του accutane νομίζω είναι εύκολα κατανοητή, οπότε δεν θα επεκταθώ παραπέρα. Όλος ο μηχανισμός δράσης του αφορά την αύξηση του igfbp 3. Όλες οι υπόλοιπες κατασταλτικές λειτουργίες είναι ένα φυσικό επακόλουθο.
Η φιναστερίδη τώρα.
Changes of metabolic profile in men treated for androgenetic alopecia with 1 mg finasteride.
Duskova M, Hill M, Starka L.
Source
Institute of Endocrinology, Prague, Czech Republic. [email protected]
Abstract
OBJECTIVE:
Androgenetic alopecia is recognized as a risk factor for cardiovascular diseases, glucose metabolism disorders, and benign prostate hyperplasia and/or carcinoma. Finasteride, used for treatment of androgenetic alopecia at a dose of 1mg/day, is an effective inhibitor of type II 5alpha-reductase, the enzyme responsible for the reduction of testosterone to dihydrotestosterone. Recent studies reported that dihydrotestosterone, among other activities, might play some role in visceral fat metabolism. It thus seemed reasonable to examine whether finasteride treatment of androgenetic alopecia ameliorates some features of metabolic syndrome frequently seen associated with this condition.
METHODS:
We examined 12 men with premature balding (defined as frontoparietal and vertex hair loss before age 30 with alopecia defined as grade 3 vertex or more on the Norwood-modified Hamilton alopecia classification). Hormonal levels and metabolic parameters were determined and insulin tolerance tests performed for all individuals. Finasteride (1 mg/day) was administrated for 12 months. The hormonal profile and lipid spectrum were monitored after 4, 8 and 12 months of treatment and insulin tolerance tests were repeated after 12 months of the treatment.
RESULTS:
After treatment with finasteride the expected changes in the steroid spectrum were seen, namely a decrease in dihydrotestosterone and increase in testosterone, androstenedione and free testosterone index. We observed an initial increase in total cholesterol and HDL- and LDL-cholesterol, which stabilized with prolonged treatment. We founded a significant decrease in glycated hemoglobin HbA1c and insulin resistance measured using rate constant for plasma glucose disappearance (kITT) showed only a borderline decrease.
CONCLUSIONS:
Finasteride is an efficient 5alpha-reductase inhibitor even at low doses of 1 mg/day. In men treated with this dose for 12 months, we observed mild differences in metabolic profile with slight amelioration of glucose metabolism regulation.
Επίσης,
Reduction of ventral prostate weight by finasteride is associated with suppression of insulin-like growth factor I (IGF-I) and IGF-I receptor genes and with an increase in IGF binding protein 3.
Huynh H, Seyam RM, Brock GB.
Source
Lady Davis Research Institute of the Jewish General Hospital and Department of Surgery, McGill University, Montreal, Quebec, Canada.
Abstract
Finasteride, a competitive and specific inhibitor of 5alpha-reductase, is widely used in the treatment of symptomatic benign prostatic hyperplasia. We demonstrate here that finasteride, when administered in an in vivo experimental system, caused ventral prostate regression. Intraprostatic dihydrotestosterone levels decreased, whereas testosterone levels increased in a dose-dependent manner following finasteride treatment. Finasteride also inhibited the expression of insulin-like growth factor (IGF)-I and IGF-I receptor genes in the ventral prostate. Finasteride significantly increased IGF binding protein-3 and slightly decreased IGF binding protein-2, -4, and -5 gene expression. Because IGFs are potent mitogens for prostate epithelial cells, this newly described activity of finasteride may contribute to its antiproliferative properties, particularly with regard to the inhibition of prostate growth seen clinically and in animal models.
Μπορώ να αναφέρω και αρκετά άλλα πράγματα που δείχνουν τον τρόπο δράσης της φιναστερίδης, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και θα γεμίσω το ποστ με τα ίδια πράγματα.
Απλά επιγραμματικά θα αναφέρω πως, η φιναστερίδη, καταστέλλει τη δράση του igf1 αυξάνοντας τον igfbp 3 και βελτιώνοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης. Αυτό από μόνο του αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη και σταματάει την ανεξέλεγκτη δράση της igf 1 που οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στην εν λόγω περίπτωση διόγκωσης προστάτη, καθώς επίσης αποτρέπει τον igf 1 να δεσμευτεί από τους ανδρογόνους υποδοχείς και στη συνέχεια να τους ενεργοποιήσει.
Όταν η ινσουλίνη υπάρχει αδέσμευτη στον οργανισμό καταστέλλει τη παραγωγή της shbg από το συκώτι, η οποία είναι αυτή η ορμόνη που δεσμεύει την ελεύθερη τεστοστερόνη. Αν η τελευταία μείνει αδέσμευτη στον οργανισμό, τότε ένα μέρος της μετατρέπεται από την αρωματάση σε οιστρογόνα και dht.
Βελτιώνοντας την ευαισθησία μας στην ινσουλίνη, αυτή δεσμεύεται από τους insulin receptors, παύει να κυκλοφορεί αδέσμευτη στον οργανισμό και το συκώτι είναι ελεύθερο πλέον να παράξει περισσότερη shbg ώστε η ελεύθερη τέστο να δεσμευτεί από αυτή.
Με αυτό το μηχανισμό η φιναστερίδη στην αρχή αυξάνει την τεστοστερόνη, διότι αυτή παραμένει ελεύθερη με λιγότερο ενεργοποιημένους υποδοχείς λόγω της καταστολής του igf1, αλλά στην πορεία, όσο ο μηχανισμός αποκαθίσταται και η shbg αυξάνεται, η αρχική ελεύθερη τέστο μειώνεται.
Για μένα αυτός ο μηχανισμός είναι απλός, κατανοητός και εν μέρει φυσιολογικός.
Τότε γιατί οι όποιες παρενέργειες?
Γιατί αυτός ο φυσιολογικός μηχανισμός, δεν ακολουθείτε μέσα από μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, αλλά εξαναγκάζεται να τον ακολουθήσει. Δεν καταστέλλει μόνος του τον igf 1, αλλά εξαναγκάζεται. Δεν αυξάνει μόνος του τον igfbp 3, αλλά εξαναγκάζεται. Το ίδιο κάνει και το accutane.
Θα μου πει κάποιος και τι διαφορά έχει αν το κάνει μόνος του φυσιολογικά ή το κάνει με χημικό τρόπο?
Η διαφορά υπάρχει στο ότι η φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, ή αλλιώς η παθολογική ανισορροπία, συνεχίζει να υπάρχει και συνεχίζει να δουλεύει. Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυξημένη ινσουλίνη μέσα από τη διατροφή μας, συνεχίζουν να υπάρχουν, ο igf 1 μέσα από τη διατροφή μας, συνεχίζει να αυξάνεται, απλά οι επιπτώσεις τους καταστέλλονται, πιέζονται από εξωγενής παράγοντες με πλάγια μέσα. Δεν το έχει επιλέξει ο ίδιος ο οργανισμός να το κάνει αυτό.
Επίσης, για όσο κάποιος είναι σε αγωγή είτε accutane, είτε φιναστερίδη, γνωρίζει πότε έχει ξεπεράσει τα όρια? Κάποιοι λένε μόλις δουν αποτελέσματα, ότι πάνε καλά. Μα για να υπάρξουν αποτελέσματα, η διαδικασία έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της ισορροπίας του οργανισμού εδώ και καιρό, πολύ πριν δούμε κάτι στον καθρέπτη και μετά ξεκινάει η αντίστροφη διαδικασία. Αυτή των παρενεργειών και της νέας ανισορροπίας σε άλλους τομείς, σε αυτούς τους τομείς που εξαναγκάσαμε να συμμορφωθούν παρά τη θέλησή τους.
Τέλος ας δούμε και τη μινοξιδίλη.
Θα αναφερθώ σε ένα μηχανισμό δράσης της που αφορά την ινσουλίνη. Υπάρχει και αυτός που αφορά τη δράση της στα vascular smooth muscle cells ως αγγειοδιασταλτικό, αλλά είναι πλήρως εξαρτώμενος από την υπερσουλινεμία.
Η δράση της μινοξιδίλη αφορά ένα μεγάλο στο ότι ανοίγει τα ATP potassium channels. (δίαυλοι ιόντων καλίου)
Παίρνοντας ως δεδομένο ότι απορροφάται ένα μέρος της στην κυκλοφορία του αίματος θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την έκκριση της ινσουλίνης.
Πως?
Voltage gated calcium ion channels and ATP sensitive potassium ion channels are embedded in the cell surface membrane of beta cells. These ATP sensitive potassium ion channels are normally open and the calcium ion channels are normally closed. Potassium ions diffuse out of the cell, down their concentration gradient, making the inside of the cell more negative with respect to the outside (as potassium ions carry a positive charge). At rest, this creates a potential difference across the cell surface membrane of -70mV.
When the glucose concentration outside the cell is high, glucose molecules move into the cell by facilitated diffusion, down its concentration gradient through the GLUT2 transporter. Since beta cells useglucokinase to catalyze the first step of glycolysis, metabolism only occurs around physiological blood glucose levels and above. Metabolism of the glucose produces ATP, which increases the ATP to ADP ratio.
The ATP sensitive potassium ion channels close when this ratio rises. This means that potassium ions can no longer diffuse out of the cell.[1] As a result, the potential difference across the membrane becomes more positive (as potassium ions are accumulating inside the cell). This change in potential difference opens the voltage-gated calcium channels, which allows calcium ions from outside the cell to diffuse in, down their concentration gradient. When the calcium ions enter the cell, they cause vesicles containing insulin to move to and fuse with the cell surface membrane, releasing insulin by exocytosis
Η πιο αναλυτικά
All cells in the body maintain an uneven distribution of electric charges—mostly carried by ions such as potassium, sodium, and chloride—across their outer membranes, which are therefore polarized. Changes in membrane polarization act as signals for various cell functions. In β-cells, a reduction of the transmembrane charge difference, called depolarization, triggers insulin release. The molecule that links membrane polarization to insulin release is the ATP-dependent potassium channel. The channel sits at the β-cell's outer membrane and keeps the membrane polarized by maintaining a sharp gradient of potassium distribution across the membrane. As long as the membrane is polarized, β-cells keep insulin trapped inside secretory vesicles. But as β-cells take up glucose, they transform the sugar into ATP, a small energy-carrying molecule that closes the potassium channel. The resulting membrane depolarization causes a massive influx of calcium inside the cells, which in turn allows the vesicles to release insulin to the outside.
Περιληπτικά λοιπόν, η επιφανειακή μεμβράνη των b cells είναι επιφορτισμένη με διαύλους ιόντων ασβεστίου και ιόντων καλίου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι δίαυλοι ασβεστίου είναι κλειστοί και τα κανάλια καλίου ανοιχτά.
Όταν το κύτταρο δέχεται ερεθίσματα από συνεχόμενη αυξημένη γλυκόζη στο αίμα, πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, τότε η εξωτερική μεμβράνη των κυττάρων, επιφορτίζεται θετικά και το ratio ιόντων ασβεστιου/καλίου αλλάζει. (εκπόλωση) Η διαδικασία αυτή του μεταβολισμού της γλυκόζης, σε συνάρτηση με την αύξηση της αναλογίας ασβεστίου καλίου, κλείνει τους δίαυλους των ιόντων καλίου και ανοίγει τα κανάλια ασβεστίου.
Η αύξηση αυτή προκαλεί την εξωκυττάρωση των εκκριτικών κοκκίων ινσουλίνης.
Όλα αυτά οδηγούν σε υπέρταση, ινσουλινοαντίσταση και πρόβλημα στα αιμοφόρα αγγεία (μειωμένη παροχή αίματος) τα οποία στο κεφάλι βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από όλο τον οργανισμό μας.
Άρα η μινοξιδίλη τι κάνει?
Επιφορτίζει αρνητικά την μεμβράνη των κυττάρων και ανοίγει τα κανάλια καλίου κλείνοντας έτσι τα κανάλια ασβεστίου. Τι αποτέλεσμα φέρνει αυτό? Λιγότερη ινσουλίνη στα κύτταρα, με αποτέλεσμα βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Εδώ υπάρχει και σχετικό διάγραμμα για να καταλάβετε τι εννοώ.
http://www.pharmacorama.com/en/Sections/Potassium-4.php
Επίσης η Wikipedia αναφέρει το εξής
Earlier work looking at in vitro administration of IGF had no effect on hair follicles when insulin was present, but when absent, caused follicle growth.
Ας δούμε και μερικά άλλα πράγματα που έχουν βοηθήσει στην τριχόπτωση.
Βιοτίνη.
Biotin plays an important role in the metabolism of carbohydrates and animal models deficient in biotin have defective insulin sensitivity, says a study published in the May 2011 issue of the “Journal of Nutritional Biochemistry.” The Linus Pauling Institute also states that biotin supplementation helps lower blood sugar levels in Type 2 diabetes, which commonly occurs due to reduced sensitivity of fat, muscle and liver cells to insulin. Dr. Gabriel Cousens, author of the book “There Is a Cure for Diabetes,” reaffirms that biotin increases insulin sensitivity and activates the enzyme glucokinase associated with utilization of glucose in the liver. This may, in turn, help lower blood glucose levels.
Τοκοτριενόλες
Vitamin E is comprised of two classes of compounds: tocopherols and tocotrienols. Tocotrienol-enriched palm oil has been shown to help reduce blood glucose levels in patients and preclinical animal models. However, the mechanistic basis for tocotrienol action is not well established. Peroxisome proliferator-activated receptors alpha, gamma, and delta (PPARalpha, PPARgamma, and PPARdelta) are ligand-regulated transcription factors that play essential roles in energy metabolism. Importantly, synthetic PPARalpha and PPARgamma ligands are currently used for treating hyperlipidemia and diabetes. In this study, we present data that tocotrienols within palm oil functioned as PPAR modulators. Specifically, both alpha- and gamma-tocotrienol activated PPARalpha, while delta-tocotrienol activated PPARalpha, PPARgamma, and PPARdelta in reporter-based assays. Tocotrienols enhanced the interaction between the purified ligand-binding domain of PPARalpha with the receptor-interacting motif of coactivator PPARgamma coactivator-1alpha. In addition, the tocotrienol-rich fraction of palm oil improved whole body glucose utilization and insulin sensitivity of diabetic Db/Db mice by selectively regulating PPAR target genes. These lines of evidence collectively suggested that PPARs represent a set of molecular targets of tocotrienols.
Η κορτιζόνη, αλλά δεν μπορώ να επισυνάψω το σχετικό απόσπασμα από το pdf. Επίσης τοπικά κορτικοστεροειδή αυξάνουν τον igfbp 3. To ίδιο κάνει και η airol.
Παρόλο που το θέμα αναφέρεται στη διατροφή, δεν έχω κάνει κάποια νύξη προς το παρόν σε αυτό, αλλά όπως ανέφερα στην αρχή του τεράστιου αυτού ποστ, δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε κάτι, αν δεν γνωρίζουμε το γιατί ακριβώς το κάνουμε και πως ακριβώς δουλεύει.
Είναι ο μόνος τρόπος να μπορούμε να μεταφράζουμε τα μηνύματα που μας δίνει το σώμα μας ώστε να προλαβαίνουμε άσχημες καταστάσεις.
Οπότε στη συνέχεια θα αναφερθώ στο τι μπορούμε να καταφέρουμε μέσω της διατροφής μας που δεν έχει καμία σχέση με απαραίτητες βιταμίνες όπως συνηθίζεται να αναφέρεται αλλά μόνο στόχο την ρύθμιση όλου αυτού του μηχανισμού.
(η συνέχεια αργότερα γιατί ζαλίστηκα από το γράψιμο :13m