Άκης
Administrator
Αν έχεις αγοράσει έστω και μια φορά μπισκότα, θα γνωρίζεις σίγουρα τα Oreo, τα πιο δημοφιλή μπισκότα στον κόσμο με πάνω από 100 χρόνια ιστορίας [1]. Τα Oreo ξετρελαίνουν όσους τα φάνε, σε σημείο να συγκρίνουν την εθιστικότητα τους με την κοκαΐνη [2], κάτι που δικαιολογεί τις πωλήσεις τους [3]. Ας δούμε σε αυτό το άρθρο αν είναι και το ίδιο υγιεινά, όσο είναι γευστικά.
Τα μπισκότα Oreo περιέχουν τα εξής συστατικά [4]: Ζάχαρη, εμπλουτισμένο αλεύρι, έλαιο κανόλα και φοινικέλαιο, κακάο, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ένα είδος μαγιάς με μαγειρική σόδα και φωσφορικό ασβέστιο, άμυλο καλαμποκιού, αλάτι, λεκιθίνη σόγιας, βανιλίνη.
Θερμιδικά, 3 μπισκότα έχουν 160 θερμίδες, 7γρ λιπαρά (τα 2γρ κορεσμένα) και 25γρ υδατάνθρακες.
Τα συστατικά των μπισκότων Oreo είναι όλα τους ένα και ένα. Για παράδειγμα το σιρόπι καλαμποκιού είναι πιο γλυκό από την ζάχαρη και συγχρόνως πιο εθιστικό [5], ενώ πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του [6, 7], γιατί προκαλεί παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη [8, 9].
Η λεκιθίνη, χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων και συγκεκριμένα ως φυσικός γαλακτωματοποιητής (E322), γιατί αποτρέπει τον διαχωρισμό ορισμένων συστατικών στα τρόφιμα. Το πρόβλημα είναι ότι το 93% της σόγιας προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες [10]. Έρευνες έχουν συνδέσει την γενετικά τροποποιημένη σόγια με αλλεργίες, τοξικότητα και άλλα προβλήματα υγείας [11].
Η βανιλίνη χρησιμοποιείται ως αρωματικό στην ζαχαροπλαστική σε αντικατάσταση της φυσικής βανίλιας, αφού λόγω της βιομηχανοποιημένης παραγωγής της, έχει εξαιρετικά χαμηλότερη τιμή από την φυσική βανίλια [12]. Δεν έχει καμία διατροφική αξία, αλλά μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και ημικρανίες σε ευαίσθητα άτομα [13, 14].
Το φωσφορικό ασβέστιο είναι πρόσθετο και χρησιμοποιείται ως διογκωτικό μέσο (E341) [15]. Σε έρευνες έχει βρεθεί να προκαλεί ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία [16].
Επίσης περιέχει φοινικέλαιο. Αν θυμάστε, ο μεγάλος "ντόρος" για την Nutella έγινε επειδή περιέχει φοινικέλαιο. Το φοινικέλαιο προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία [17, 18].
Τέλος, το λάδι από κανόλα, ένα επίσης γενετικά τροποποιημένο προϊόν, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και το συκώτι [19], καρδιολογικά προβλήματα [20, 21], καθώς επίσης και υπέρταση [22, 23].
Όπως μπορείτε να δείτε, τα περισσότερα συστατικά των μπισκότων Oreo προωθούν την παχυσαρκία, ενώ προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη. Καλό θα είναι λοιπόν τα μπισκότα Oreo να αποφεύγονται.
Τα μπισκότα Oreo περιέχουν τα εξής συστατικά [4]: Ζάχαρη, εμπλουτισμένο αλεύρι, έλαιο κανόλα και φοινικέλαιο, κακάο, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ένα είδος μαγιάς με μαγειρική σόδα και φωσφορικό ασβέστιο, άμυλο καλαμποκιού, αλάτι, λεκιθίνη σόγιας, βανιλίνη.
Θερμιδικά, 3 μπισκότα έχουν 160 θερμίδες, 7γρ λιπαρά (τα 2γρ κορεσμένα) και 25γρ υδατάνθρακες.
Τα συστατικά των μπισκότων Oreo είναι όλα τους ένα και ένα. Για παράδειγμα το σιρόπι καλαμποκιού είναι πιο γλυκό από την ζάχαρη και συγχρόνως πιο εθιστικό [5], ενώ πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του [6, 7], γιατί προκαλεί παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη [8, 9].
Η λεκιθίνη, χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων και συγκεκριμένα ως φυσικός γαλακτωματοποιητής (E322), γιατί αποτρέπει τον διαχωρισμό ορισμένων συστατικών στα τρόφιμα. Το πρόβλημα είναι ότι το 93% της σόγιας προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες [10]. Έρευνες έχουν συνδέσει την γενετικά τροποποιημένη σόγια με αλλεργίες, τοξικότητα και άλλα προβλήματα υγείας [11].
Η βανιλίνη χρησιμοποιείται ως αρωματικό στην ζαχαροπλαστική σε αντικατάσταση της φυσικής βανίλιας, αφού λόγω της βιομηχανοποιημένης παραγωγής της, έχει εξαιρετικά χαμηλότερη τιμή από την φυσική βανίλια [12]. Δεν έχει καμία διατροφική αξία, αλλά μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και ημικρανίες σε ευαίσθητα άτομα [13, 14].
Το φωσφορικό ασβέστιο είναι πρόσθετο και χρησιμοποιείται ως διογκωτικό μέσο (E341) [15]. Σε έρευνες έχει βρεθεί να προκαλεί ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία [16].
Επίσης περιέχει φοινικέλαιο. Αν θυμάστε, ο μεγάλος "ντόρος" για την Nutella έγινε επειδή περιέχει φοινικέλαιο. Το φοινικέλαιο προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία [17, 18].
Τέλος, το λάδι από κανόλα, ένα επίσης γενετικά τροποποιημένο προϊόν, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και το συκώτι [19], καρδιολογικά προβλήματα [20, 21], καθώς επίσης και υπέρταση [22, 23].
Όπως μπορείτε να δείτε, τα περισσότερα συστατικά των μπισκότων Oreo προωθούν την παχυσαρκία, ενώ προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη. Καλό θα είναι λοιπόν τα μπισκότα Oreo να αποφεύγονται.