Γεια σας. Με λένε Χρήστο και είμαι νέο μέλος εδώ. Σας παρακολουθώ από καιρό καθώς με ενδιέφερε το θέμα. Θα σας γράψω για την εμπειρία μου ξεκινώντας με ένα ευχαριστώ στον Gibik ! Gibik , σ ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια από όλα αυτά που μοιράστηκες εδώ.
Κατ αρχήν θα πρέπει να έχουμε ως δεδομένο ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μπορεί να ανταποκρίνεται στα συμπληρώματα με διαφορετικό τρόπο η σε διαφορετικό χρόνο. Πιστεύω ότι αν κάτι δουλεύει σε πολλούς τότε καλό θα είναι να το δοκιμάζουμε.
Είμαι 40 χρονών και έχω ξεκινήσει τα συμπληρώματα εδώ και 14 μήνες και νομίζω ότι είμαι περίπου στο μισό της διαδρομής βελτίωσης... Έχω σχεδόν όλα μου τα μαλλιά με μια μικρή αραίωση μπροστά, και το 20% περίπου είχε αρχίσει να γκριζάρει κυρίως στα πλάγια του κεφαλιού. Δοκίμασα τη λοσιόν Men Perfect με καλά αποτελέσματα, αλλά αποφάσισα να τη σταματήσω επειδή ήθελα μια μόνιμη λύση. Επίσης θεωρούσα πολύ βαρετό να τη βάζω μια φορά την εβδομάδα και σε λίγο να βλέπω τις γκρι τρίχες να εμφανίζονται λόγω της μινοξιδιλης/λουσίματος που έκανα καθημερινά.
Με βάση τα γραπτά του Gibik ξεκίνησα από το Φεβρουάριο του 2018 τα συμπληρώματα, τα οποία θεωρώ ότι έως τώρα δουλεύουν άριστα σε μένα. Πιστεύω ότι για να "τακτοποιηθεί" εντελώς το πρόβλημα χρειάζονται δυο έως τρία χρόνια, δηλαδή είναι μια προσπάθεια που χρειάζεται υπομονή και σχολαστικότητα. Δοκίμασα όλα αυτά που πρότεινε ο Gibik, εκτός από την τυροσίνη και το Ginseng το οποίο το αποφεύγω προς το παρόν επειδή πίνω αρκετούς καφέδες. Αν κάποιος δοκιμάσει και ginseng ίσως δει πιο γρήγορα αποτελέσματα. Σε μένα ένα ποσοστό 20% κυρίως ψηλά στους κροτάφους έχει έρθει στο φυσικό κάστανο του χρώμα και το υπόλοιπο 80% είναι από λίγο έως πολύ "έντονο" ξανθό !! Για αυτά που έχουν έρθει στο χρώμα τους πιστεύω ότι βοήθησε και η καλύτερη αιμάτωση της περιοχής από τη μινοξιδιλη που βάζω καθημερινά. Από το εξάμηνο έως το έτος τα γκρίζα γίνονται ξανθά, και αυτό είναι κάτι που σε ενθαρρύνει πολύ για να συνεχίσεις την προσπάθεια.
Θα σας γράψω λίγες λεπτομέρειες για τα συμπληρώματα και για αυτές που θεωρώ ως βασικές ουσίες. Οι βασικές ουσίες είναι το Β σύμπλεγμα, ο χαλκός, η ιωδίνη, το σελήνιο, και το μαγγάνιο. Παίρνω και βιταμίνη D3 (μαζί με Κ2 ΜΚ7), δεν έχω διαβάσει κάτι ακόμα για το πως βοηθά για τα γκρίζα μαλλιά, αλλά κάνει πολλά καλά στον οργανισμό τα οποία θα σας γράψω πιο κάτω.
Ο χαλκός, το σελήνιο και το μαγγάνιο είναι τα βασικά συστατικά για τη δημιουργία της καταλάσης η οποία αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις δημιουργίας οξείδωσης και ελεύθερων ριζών που έχουν ως αποτέλεσμα το γκριζάρισμα. Η καταλαση που είναι ένα αντιοξειδωτικό ένζυμο δεν μπορεί να απορροφηθεί σωστά από τον οργανισμό αν την πάρουμε σε συμπλήρωμα, επομένως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε συμπληρώματα με τις ουσίες που θα δημιουργήσουν την καταλαση μέσα στο σώμα μας, και αυτές είναι ο χαλκός, το σελήνιο και το μαγγάνιο. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και το Β σύμπλεγμα για τη δημιουργία της μελανίνης που δίνει το χρώμα στα μαλλιά μας.
Εγώ ξεκίνησα για 4 μήνες με τη Β-100 της Lamberts (ολόκληρο χάπι) και για το πρώτο τρίμηνο με το χαλκό Nature's Plus 3mg. Με τον χαλκό δεν είχα απολύτως καμιά παρενέργεια (θυμάμαι ότι προτιμούσα τη λήψη με άδειο στομάχι), ενώ η B-100 μου προκαλούσε μια υπνηλία - ατονία η οποία μειώθηκε με τον καιρό. Παρατήρησα το πόσο πολύ πιο σφικτή και νεανική υφή πήρε το δέρμα του προσώπου και πόσο πολύ ηρέμησαν τα νευρά μου. Δεν τσακωνόμουν με τίποτα ούτε στεναχωριόμουν για κάτι. Το Β σύμπλεγμα σου βελτιώνει και τη διάθεση. Στον τρίτο μήνα σταμάτησα τον χαλκό και στον τέταρτο άρχισα να κόβω τη B-100 στο μισό χάπι και άρχισα να παίρνω μια πολυβιταμινη την Lamberts Multi Guard High Potency την οποία και την προτείνω σε όλους. Έχει όλα τα βασικά συστατικά σε πολύ καλές ποσότητες/ποσοστά (Β σύμπλεγμα, χαλκό, σελήνιο, μαγγάνιο, ιοδινη) . Επίσης από τον τέταρτο μήνα ξεκίνησα με τη D3 της Lamberts με βάση τα γραπτά του Gibik αν και ακόμα δεν διάβασα κάτι για το πως βοηθάει στα μαλλιά. Θα προσθέσω κάτι για τον χαλκό και για το πολύ σημαντικό μαγγάνιο : Έχουν την ιδιότητα να μην απορροφούνται στο σύνολο τους από τα συμπληρώματα και καλό θα ήταν προσπαθούμε να τα παίρνουμε και από τις τροφές. Πολύ χαλκό έχει το ψωμί η τα μακαρόνια ολικής αλέσεως ενώ πολύ μαγγάνιο έχουν τα μύδια, το καστανό ρύζι , τα όσπρια, τα λαχανικά (σπανάκι, μπάμιες) και οι ξηροί καρποί.
Κλείνοντας με τα συμπληρώματα θα πρότεινα ως κορμό για να ξεκινήσει κανείς την πολυβιταμίνη Lamberts Multi Guard High Potency. Επειδή το τελευταίο διάστημα μείωσαν το μαγγάνιο μέσα της από τα 4mg στο 0,5mg, εγώ σύντομα θα προσθέσω και ένα συμπλήρωμα με μαγγάνιο της Lamberts.
Γενικά, τα συμπληρώματα για να δουλέψουν θέλουν τον χρόνο τους. Χρειάζεται υπομονή.
Η βιταμίνη D3 είναι ένα άλλο ξεχωριστό θέμα, έχει θετικά και αρνητικά. Εγώ ξεκίνησα με "σκέτη" D3 4000IU της Lamberts (δυο softgels για 8000IU καθημερινά) για ένα δίμηνο όπου παρατήρησα ένα έντονο σφίξιμο στο στήθος (κυρίως πριν κοιμηθώ) σαν να πρόκειται να πάθω έμφραγμα καθώς και διάρροια κάθε μέρα. Πιστεύω ότι για το σφίξιμο στο στήθος οφείλεται η ασβεστοποιήση των αρτηριών (απόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή ασβεστίου από την D3) και για τη διάρροια η προσπάθεια του εντέρου να παράξει τη βιταμίνη Κ που θα βοηθούσε στο παραπάνω πρόβλημα της ασβεστοποιησης. Τελικά - μετά από αρκετό διάβασμα στο internet - κατάλαβα ότι για να μην έχει κανείς τα παραπάνω θέματα χρειάζεται να μειώσει τη D3 (πλέον παίρνω 4000IU έως 5000IU καθημερινά) και να προσθέσει αρκετή από την απαραίτητη βιταμίνη Κ2 ΜΚ7 που απομακρύνει το ασβέστιο από τις αρτηρίες. Άρα, χρειάζεται ένας πειραματισμός σχετικά με τον συνδυασμό και τη δοσολογία της D3 και Κ2 MK7 για να μην έχει κανείς ταχυκαρδίες.
Άφησα για το τέλος τα θετικά της D3. Πιστεύω ότι την χρειαζόμαστε σε συμπλήρωμα επειδή είτε αποφεύγουμε τον ήλιο, είτε συνηθίζουμε να βάζουμε αρκετό αντηλιακό. Για να πάρουμε D3 με φυσικό τρόπο από τον ήλιο, χρειάζεται έκθεση κατά τις μεσημεριανές ώρες και χωρίς αντηλιακό, πράγμα που δεν το κάνουν οι περισσότεροι και νομίζω ότι πολύ καλά κάνουν. Τα θετικά της D3 λοιπόν είναι : 1) Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Δεν αρρώστησα καθόλου για σχεδόν 1,5 χρόνο που παίρνω συμπληρώματα, ούτε καν ίωση δεν είχα. Θυμάμαι ότι μερικές φορές είχα μια υποψία ίωσης (ξηρότητα - γαργάλημα στο λαιμό) η οποία έφευγε αμέσως. Επίσης εξαφανίστηκαν κάποιοι πόνοι στην πλάτη, που συνήθως τους νιώθουμε κατά διαστήματα όταν κάνουμε καθιστική ζωή. 2) Μαζί με το μαγνήσιο από την πολυβιταμινη και τη διατροφή αυξήθηκε με φυσικό τρόπο η τεστοστερόνη και ίσως και η λίμπιντο! Αύξηση της τεστοστερόνης σημαίνει στύσεις με σκληρότητα και διάρκεια που έχει κανείς όταν είναι 18 χρονών. Βέβαια δεν την μέτρησα την αύξηση, αλλά βλέπω τα συμπτώματα - αποτελέσματα , ενώ έχω διαβάσει ότι η βελτίωση συμβαίνει σε όσους παίρνουν D3. 3) Το τελευταίο καλό της D3 είναι ότι βελτιώνει πολύ τη διάθεση.
Θα περίμενα από τον Gibik να μας πει αν γνωρίζει πως η D3 βοηθά στα γκρίζα μαλλιά και την παραγωγή μελανίνης.
Για τα περισσότερα που σας έγραψα μπορώ να σας δείξω και τα λινκ που πήρα τις πληροφορίες. Αξίζει να τα δοκιμάσει κάνεις, πάντα σε συνδυασμό με καλή διατροφή, και αποφυγή του αλκοόλ για 1-2 ώρες πριν και μετά τη λήψη. Εγώ ελπίζω από τον δεύτερο χρόνο τα ξανθά που έχω τώρα στους 14 μήνες να γίνουν πάλι καστανά, και αν καταφέρω να κόψω τους καφέδες ίσως δοκιμάσω και το ginseng η την τυροσίνη. Η βελτίωση προς το ξανθό χρώμα ισχύει και για τα γένια , αν και νομίζω ότι αυτά θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο και υπομονή....
Συγγνώμη για το μεγάλο μήνυμα, ήθελα να το μοιραστώ. Θα επανέλθω μόλις δω κι άλλη βελτίωση. Αν δω ότι τα περισσότερα μαλλιά επανήλθαν στο φυσικό τους χρώμα θα συνεχίσω για να τα διατηρήσω μόνο με την πολυβιταμινη της Lamberts , πιστεύω ότι δεν χρειάζεται κάτι άλλο.