1. Η τριχόπτωση ΔΕΝ αντιμετωπίζεται ΜΟΝΟ με μεταμόσχευση

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Παρόλο που υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις που θα μπορούσε η τριχόπτωση να αντιμετωπιστεί μόνο με 1 ή περισσότερες μμ, η αλήθεια είναι ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης σε βάθος χρόνου είναι ένας συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και μμ. Δυστυχώς στην Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις ΔΕΝ προτείνεται (ή προτείνεται απλά για «ξεκάρφωμα») η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή με συνέπεια να μην υπάρχει ένας σωστός, στρατηγικός σχεδιασμός που θα δώσει ένα καλό αποτέλεσμα που θα αντέξει στον χρόνο.

Στο φόρουμ έχουμε αυτή την δυσάρεστη εμπειρία αφού αρκετά μέλη έχουν βιώσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, δηλαδή επεμβάσεις (μμ) χωρίς την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, με συνέπεια να οδηγηθούν σε αδιέξοδο μετά από κάποια χρόνια. Οι λόγοι που οι κλινικές δεν προτείνουν ή προτείνουν «χαλαρά» μια φαρμακευτική αγωγή είναι απροσδιόριστοι αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η μμ είναι το κύριο έσοδο μιας κλινικής και όχι η φαρμακευτική αγωγή. Πολλές φορές οι κλινικές μεταθέτουν το βάρος της απόφασης για φαρμακευτική αγωγή στον ασθενή απλά ρωτώντας τον αν θέλει να την ξεκινήσει ή όχι, χωρίς όμως να του εξηγήσουν με ξεκάθαρο τρόπο τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον χωρίς αυτήν. Γενικά οι συζητήσεις περί φαρμακευτικών αγωγών δεν διαρκούν παρά λίγα λεπτά ενώ θα έπρεπε να είναι η κύρια συζήτηση στα αρχικά consultation με πλήρη ανάλυση του θέματος.

Σε όλα τα consultation του Λορένζο στην Ελλάδα (πάνω από 300, αποκλειστικά σε μέλη του hairlossgr) ήμουν παρών. Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως είχαν κάνει consultation σε 1 ή περισσότερες κλινικές στην Ελλάδα και δεν είχε απορριφθεί κανεις (για να κάνει μμ) όταν δεν ήταν διατεθιμένος να παρει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, ακόμα και αυτοί (περίπου 30-40 μέλη) που έπασχαν από DUPA, μια μορφή τριχόπτωσης στην οποία η μμ αντεδείκνυται, και μόνο με φαρμακευτική αγωγή (και μετά μμ) έχεις κάποια πιθανότητα επιτυχίας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα (από τα πολλά) είναι του μέλους @LARIOISO. To 2016 έκανε μια μμ σε γνωστή Ελληνική κλινική και παρόλο που έπασχε από διαχυτή αραίωση (και ίσως DUPA) η κλινική δεν επέμεινε για φαρμακευτική αγωγή, δεν τον προειδοποίησε για το τι θα του συμβεί χωρίς αυτήν. Αποτέλεσμα; Διαβάστε το παρακάτω νήμα με την περιπέτεια του μέλους και τως πως βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο μετά από 6-7 χρόνια. Δυστυχώς το νήμα της 1ης επέμβασης δεν υπάρχει (έχει σβηστεί).

https://www.hairlossgr.com/forum/threads/Την-πάτησα-από-την-ahc.13839/

Ο γιατρός της κλινικής που έκανε την μμ το μέλος, τώρα τελευταία (καλοκαίρι 2024) έχει βγάλει κάτι ωραία βιντεάκια στα social media όπου μεταξύ άλλων μιλάει για την αξία των φαρμακευτικών αγωγών. Πιθανόν να έχει αλλάξει κάτι στην κλινική αλλά μένει να διαπιστωθεί. Το σίγουρο όμως είναι ότι τόσα χρόνια (και αυτό το ξέρουμε από τις μαρτυρίες των μελών που έκαναν μμ ή consultation εκει) δεν επέμεναν αρκετά για αυτές και σίγουρα δεν απέρριπταν αυτούς που δεν ήταν δόκιμοι για μμ χωρίς σοβαρή φαρμακευτική υποστήριξη. Αυτό το έχω δει με τα μάτια μου στα consultation που έκανα με τον Λορενζο στην Αθήνα. Έχω δει μέλη που πάσχουν από DUPA και όμως τους δέχθηκαν για να κάνουν επέμβαση (όχι μόνο σε αυτή την κλινική αλλά σε αρκετές άλλες εγχώριες). Τα αποτελεσματά τους ήταν μέτρια έως κακά και δεν ήξεραν τι φταίει, θεωρούσαν ότι κάτι δεν πήγε καλά στην μμ. Στον LARIOIOSO το αποτελέσμα ήταν καλό αλλά άντεξε μόνο κάποια χρόνια. Μετά επιδεινώθηκε και πλέον το μέλος έχει πολύ λιγότερες επιλογές αφού τα χρόνια που δεν αντιμετωπίζεις την ασθένεια με δόκιμο τρόπο δρουν πλεόν επιβαρυντικά.

Δεν θέλω να κάνω εικασίες γιατί συμβαίνει αυτό, έχω άποψη αλλά δεν έχει πρακτική σημασία να το αναλύσουμε, το σίγουρο όμως είναι ότι συμβαίνει γιατί το διαβάζουμε καθημερινά στα νήματα που ποστάρουν μέλη. Άρα το συμπερασμα είναι:

H τριχόπτωση στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται σε βάθος χρόνου με έναν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και μμ. Αν μια κλινική δεν σας προτείνει φαρμακευτική αγωγή ή δεν σας εξηγήσει επαρκώς και με επιχειρήματα που μπορείτε να κατανοήσετε γιατί δεν την προτείνει, καλό είναι μην την πάρετε στα σοβαρά, συνεχίστε την έρευνα και μην κλείνετε μμ στην συγκεκριμένη κλινική.

Στα επόμενα ποστ θα εξηγήσουμε τι εννοούμε ακριβώς φαρμακευτική αγωγή και ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν ξεκινάει την έρευνα για το θέμα της τριχόπτωσης.

Τελευταία επεξεργασία:

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Μπλουζα