DoctorWho
Well-Known Member
Επί της αρχής δεν έχεις άδικο και έχω μάλιστα πολύ καλό μου φίλο που πέρασε στην Ελλάδα φαρμακευτική χάνοντας την τελευταία ιατρική για λίγες εκατοντάδες μόρια, έχοντας ωστόσο 18.000+ και κατέληξε στη Βουλγαρία ιατρική. Πιστεύω ότι θα βγει αξιοτατος και ικανότατος συνάδελφος. Κι εγώ πριν μπω σε νοσοκομείο είχα την ίδια αντίληψη γιατί αυτό βγαίνει βάση λογικής: δεν είναι ότι στην ιατρική ΕΚΠΑ/ΑΠΘ κλπ υπάρχει κάποια ειδική εκπαίδευση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τα άτομα που πάνε έξω δεν είναι αυτοί που παραλίγο χάσανε την ιατρική (αυτοί συνήθως ξαναδινουν- Η μισή ιατρική ΑΠΘ αποτελείται από άτομα που δώσανε 2 και 3 φορές για να μπουν.) Το 99% των Ελλήνων στις ιατρικές του εξωτερικού είναι δυστυχώς μαθητές του 12 και του 13. Και οι όποιες εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν -δυστυχως- τον κανόνα.Παρόλο που η ανωτέρω ανάλυση αντικατοπτρίζει ένα μεγάλο μέρος της πραγματικότητας δεν είναι πλήρης. Ξεχνάμε ότι με το σύστημα των Πανελλαδικών/Πανελληνίων όντως μπαίνουν πχ στις Ιατρικές οι εργατικοί και αυτοί που γράφουν πολύ καλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος που δεν μπήκε και έγραψε 18 αντί για 19 αυτόματα είναι Β' διαλογής και μη εργατικός άρα ακατάλληλος. Αν κινηθεί λόγω του συστήματος να πάει στο εξωτερικό και επιλέξει σπουδές σε ένα αγγλόφωνο τμήμα (σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με την θέση του vagosx πιο πάνω περί γλώσσας διδασκαλίας) ενός καλού πανεπιστημιού πχ. στην Τσεχία ή Ουγγαρία (λόγω κόστους) αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει καλός γιατρός.