Τώρα μάλιστα, έχουν όντως μείνει οι χρήσιμες αναρτήσεις. Ευχαριστώ πολύ τους διαχειριστές για την "άμεση δράση". Στο δια ταύτα, αν και έχω εξηγήσει την απόφασή μου για αραιή τοποθέτηση και σειρά μμ και σε προηγούμενες αναρτήσεις μου και σε άλλα νήματα, να αναφέρω εδώ ότι δύο παράμετροι παίζουν το πιο σημαντικό ρόλο στις πυκνές τοποθετήσεις, που επηρεάζουν την φύτρωση, και είναι:
1. ο ανταγωνισμός μεταξύ των μοσχευμάτων.
2. το λεγόμενο "pop out"
Και οι δύο έχουν αναφερθεί στο φόρουμ στο παρελθόν. Κατά την 1η, στην πυκνή τοποθέτηση (πάνω από 35 μοσχ/εκ2) υπάρχει ένας έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των μοσχευμάτων που προσπαθούν να "αγκιστρωθούν" στο δέρμα και να αρχίζουν να δρουν ως τριχοθύλακες με αποτέλεσμα κάποια μοσχεύματα να μην τα καταφέρνουν όταν είναι πολύ κοντά σε κάποια άλλα. Στη 2η κατά την πυκνή τοποθέτηση, υπάρχει το φαινόμενο όταν τοποθετείς το ένα μόσχευμα πολύ κοντά στο άλλο να πετάγεται το διπλανό από τη θέση του και να χάνει είτε την επαφή του με το δέρμα, είτε την φορά και γωνία του. Σε κάθε περίπτωση είναι τι θέλεις.
Παράδειγμα: αν βάλει με τη πρώτη 50 μοσχεύματα, ας πούμε δίτριχα (δηλαδή 100 τρίχες), και έχεις φύτρωση 70% θα έχεις 70 τρίχες τελικό αποτέλεσμα στο κεφάλι σου. Αν βάλεις 30 μοσχεύματα και έχεις 90% φύτρωση, θα έχεις 54 τρίχες στο κεφάλι σου. Άρα και πάλι στην 1η περίπτωση της πυκνής τοποθέτησης με μικρότερο ποσοστό φύτρωσης θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα (70 έναντι 54 τριχών) ωστόσο θα έχεις χαραμίσει 15 μοσχεύματα ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα έχεις χαραμίσει μόλις 3 μοσχεύματα.
Συνεπώς δεν μιλάω για καλύτερο ή χειρότερο αποτέλεσμα (εκτός αν το ποσοστό φύτρωσης είναι τραγικό) αλλά για οικονομία μοσχευμάτων. Αυτή είναι η άποψή μου, την οποία έχω σχηματίσει και μέσω του φόρουμ και μέσω συζητήσεων και μέσω του διαδικτύου γενικά.
Όταν επανέρχεσαι για αύξηση της πυκνότητας οι δύο παραπάνω πάραμετροι δεν ισχύουν και το μόνο που πρέπει να προσέξει ο γιατρός σου είναι να μην "χτυπήσει" τις ρίζες των διπλανών τριχών (δηλαδή τα διπλανά τριχοθυλάκια) για να αποφύγει το φαινόμενο του μόνιμου shock loss. Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισα ότι ήθελα να κινηθώ κάτω από τα 35 μοσχ/εκ2 και να πάω σε δύο συνεχόμενες μμ για το επιθυμητό 50-55 μοσχ/εκ2. Όλα βέβαια είναι σχετικά, αλλά ξαναλέω, άλλο τι βλέπεις ως αποτέλεσμα και άλλο τι έχει γίνει με τα τριχοθυλάκια που έβαλες.