Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

Fenimore

Μέλος του προσωπικού
Αυτό το post αναφέρεται στα επικίνδυνα συστατικά που υπάρχουν σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα περιποίησης του εμπορίου τα οποία είναι ευρέος διαδεδομένα. Ο σκοπός του συγκεκριμένου θέματος είναι μόνο ενημερωτικός και όχι για να "τρομάξει" κάποιον. Δεν είμαι ο συγγραφέας των παρακάτω άρθρων, απλά τα βρήκα και τα ποστάρω.


SLS & SLES (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)
Συνθετικός αφριστικός παράγοντας που βρίσκουμε σε απορρυπαντικά, καθαριστικά πατωμάτων, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα (ακόμη και παιδικά)! 'Eχει ενοχοποιηθεί για σοβαρούς δερματικούς ερεθισμούς και προβλήματα. Καταστρέφει την φυσική ασπίδα του δέρματος, προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε άλλες τοξίνες και αλλεργιογόνα, ξεφλουδίζει και σκληραίνει το δέρμα. Στο τριχωτό της κεφαλής μορεί να δημιουργήσει λέπια και πυτιρίδα, να εμποδίσει την ανάπτυξη των τριχών, να αποδυναμώσει τον θύλακα της τρίχας και να δημιουργήσει τριχόπτωση. Το SLS και SLES μπορούνε έυκολα να διεισδύσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν εξανθήματα και άφθες στο στόμα και ερεθισμούς στα μάτια. Τέλος μπορούν να δημιουργήσουν μολύνσεις στο ουροποιητικό σύστημα και προβλήματα γονιμότητας. Οι πράσινες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, καταρράκτη και σοβαρά προβλήματα όρασης. Χρησιμοποιείται ακόμη γιατί έχει χαμηλό κόστος.


TEA (Triethanolamine)
Χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά για να εξισοροπεί το Ph. 'Eχει ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις και αφυδάτωση στο δέρμα και στα μάτια. Υποστηρίζεται ότι με την μακροχρόνια χρήση του απορροφάται από το δέρμα και μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο.


DEA (Diethanolamine) & COCAMIDES (DEA - Cetyl phosphates, Oleamide DEA, Lauramide DEA , Myristamide DEA, DEA Oleth-3 phosphates)
Χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές και αφριστικοί παράγοντες σε καλλυντικά. Το FDA (American Food and Drug Administration) έχει εκδόσει προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους από το 1979. Το 1998 το NTP (American National Toxicology Program) καταδίκασε την χρήση τους και τα χαρακτήρισε ως καρκινογόνα.


PG (Propylene Glycol, Butylene Glycol)
Βασική ουσία σε βερνίκια, γυαλιστικά πατώματος, υγρά φρένων, καθαριστικά φούρνων, καθαριστικά σπιτιού. Χρησιμοποιείται επίσης σε οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αποσμητικά, καλλυντικές κρέμες, φαγητά και είδη υγιεινής. Στα καλλυντικά την βάζουν για να κρατάει την υγρασία. Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ακόμη και όταν είναι σε μικρή ποσότητα και να δημιουργήσει δερματίτιδες και εξανθήματα. Αποτελέσματα από έρευνες που δημοσιεύτικαν από το MSDS (Material Data Safety Sheet) των ΗΠΑ δείχνουν ότι αυτό το συστατικό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο συκώτι, να εμποδίσει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και να χαλάσει την μεμβράνη τους, να αφυδατώσει το δέρμα και να το ξεφλουδίσει. Οι εταιρείες το χρησιμοποιούν επειδή είναι πολύ χαμηλό σε κόστος.


PARABENS (Methyl Paraben, Ethyl Paraben, Propyl Paraben)
Οι παραβίνες είναι τα πιο διαδεδομένα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται απο τις εταιρείες καλλυντικών από προϊόντα προσώπου μέχρι κρέμες για βρεφικά και παιδικά δέρματα...Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι παραβίνες επιρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων στους ανθρώπους και μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα και τα μάτια. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου.


PEG (Polyethylene Glycol)
Συνθετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά ως γαλακτωματοποιητές, επιφανειοδραστικά, διατηρητές υγρασίας. Τα συναντάμε και σε καυστικά σπρέυ που καθαρίζουν τους φούρνους. Αφαιρούν τα φυσικά λάδια του δέρματος. Πρόσφατα αναγνωρίστικαν και ως πιθανά καρκινογόνα.


ΣΙΛΙΚΟΝΗ και Παράγωγα Σιλικόνης (Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone)
Δεν είναι βιοδιασπώμενη. 'Oλα τα παραπάνω είναι συνθετικά παράγωγα του παραφινέλαιου, καουτσούκ. Η σιλικόνη χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά προσώπου και μαλλιών γιατί αφήνει μια βελούδινη υφή. 'Oμως κρύβει έναν κίνδυνο. Η σιλικόνη κολλάει πάνω στο δέρμα και τα μαλλιά και δεν φεύγει με το πλύσιμο αλλά αφήνει ένα μόνιμο κατάλοιπο. Με την επαναλαμβανόμενη χρήση αυτό το κατάλοιπο όλο και μεγαλώνει κι δεν αφήνει το δέρμα και την τρίχα να αναπνέυσουν. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως η ψαλίδα, αδυναμία στην τρίχα κλπ. Τα παράγωγα της σιλικόνης φράσσουν τους πόρους και συσσωρεύονται στο συκώτι και τους λεμφαδένες. Κάποιοι θεωρούν ότι υποβηθούν τους καρκινικούς όγκους.


ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ, PETROLATUM και PARAFFIN GEL (Βαζελίνη)
'Ολα αυτά είναι παράγωγα από την απόσταξη της βενζίνης από το αργό πετρέλαιο. Μπορούν να δημιουργήσουν φωτοευαισθησία. 'Eρευνες έχουν αποδείξει ότι η βαζελίνη αφαιρεί τα φυσικά λάδια της επιδερμίδας και αφήνει ένα λεπτό φιλμ από πάνω της που εμποδίζει την ικανότητα του δέρματος να απορροφά νερό και να διώχνει τις τοξίνες. Δεν αφήνει το δέρμα να αναπνέυσει, φράζει τους πόρους και δημιουργεί πρόωρη γήρανση. Το παραφινέλαιο (mineral oil) είναι το κύριο συστατικό σε πολλά παιδικά προϊόντα περιποίησης δέρματος που υποτίθεται ότι καταπραϋνουν το δέρμα από τα εξανθήματα και το έκζεμα ....ενώ στην ουσία τα προκαλέι γιατί κάνει το δέρμα να ασφυκτιά! Τέλος υποστιρίζεται ότι μπορεί να δημιουργήσει ή να χειροτερεύσει την ακμή. Χρησιμοποιείται λόγω του χαμηλού του κόστους.


CARBOMER
Επίσης παράγωγο του πετρελαίου και έχει τις ίδιες συνέπειες με τα άλλα πετροχημικά.


PHTHALATES (Φθαλικά)
Υπάρχουν έρευνες που τα ενοχοποιούν ότι έχουν τοξικές συνέπειες πάνω σε ανθρώπους και ζώα.


ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Συνδεδεμένα με αλλεργικές αντιδράσεις, άσθμα, πονοκεφάλους, ναυτία και κούραση.


ALUMINUM (Aluminium Allantoinate, Aluminum Carbonate, Aluminium Chloride)
Ευρέως διαδεδομένο σε αντισηπτικά και αποσμητικά. 'Eχει συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού γιατί μπλοκάρει τους πόρους και έτσι δεν μπορούν να απελευθερωθούν οι τοξίνες μέσω του ιδρώτα. Αυτές οι τοξίνες διοχετεύονται στο στήθος με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό. Επίσης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ενοχοποιούνται για την ασθένεια Alzheimer's.


AMMONIUM HYDROXIDE COMPOUNDS (Συνθέσεις αμμωνίας)
Πολλές συνθέσεις αμμωνίας χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Είναι τοξικές και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους. Μακροχρόνια επαφή μπορεί να προκαλέσει βήχα, ανακοπή της αναπνοής με αποτέλεσμα πνευμονικό οίδημα, που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Πρέπει να τις αποφεύγουμε.


BENZOPHENONE (Βανζοφαινόνη - Benzene, Benzylphenyl, Ketone)
Χρησιμοποιείται ευρέως σε αντιηλιακά, σαμπουάν, καθαριστικά και αρώματα. Ερεθιστικό για τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Βλαβερό με την εισπνοή, την κατάποση ή την απορρόφηση από το δέρμα. Συγκαταλέγεται στη λίστα επικίνδυνων χημικών ουσιών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Οργάνωση για τη φύση WWF και υπολείμματά του βρέθηκαν στο μητρικό γάλα.


COLLAGEN (Κολλαγόνο)

Συνήθως προέρχεται από τα πόδια του κοτόπουλου. Τα μόρια του κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθούν από το δέρμα και έτσι παραμένουν στην επιφάνεια και την εμποδίζουν να αναπνέει.


FLUORIDE - (Φθόριο)

Είναι δηλητήριο. Πριν δεκαετίες το φθόριο χρησιμοποιείτο σαν δηλητήριο για τα ποντίκια, αρουραίους. Καταστρέφει την ακετυλοχολίνη (μια ουσία που είναι υπεύθυνη για τη μεταβίβαση του νευρικού συστήματος) με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται το αίσθημα του πόνου από τα δόντια στον εγκέφαλο. Όσο λιγότερη ακετυλοχολίνη υπάρχει στον οργανισμό τόσο λιγότερη είναι η ικανότητα μνήμης. (Πρόβλημα στην κυκλοφορία εντολών). Η νόσος Alzheimer οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή ακετυλοχολίνης. Το 50% του φθορίου απορροφάται από τα αιμοφόρα αγγεία στο στόμα και συσσωρεύεται κυρίως στα κόκαλα και στα δόντια. Η επίδρασή του στα κόκαλα είναι άμεση και οδηγεί σε οστεοπόρωση και αρθρίτιδα. Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιείτο από τους Γερμανούς στους φυλακισμένους με αποτέλεσμα νωθρότητα, μειωμένη αντίληψη και σκέψη. Από το 1990 το φθόριο έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος. Η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας κατέταξε το φθόριο ως μη αποδεκτό οδοντικό φάρμακο, λόγω της υψηλής τοξικότητάς του. Έρευνες έδειξαν ότι αν ένα παιδί καταναλώσει 50ml οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο μπορεί να πεθάνει. Εσείς θα συνεχίσετε να έχετε την οδοντόκρεμα σας στον νιπτήρα σας;


FORMALDEHYDE (Φορμόλη - Φορμαλδεΰδη)
Χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό και μικροβιοκτόνο. Συνήθως παράγωγά του χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά γιατί το ίδιο μυρίζει πολύ έντονα. (Χρησιμοποιείται για την ταρίχευση νεκρών, πουλιών και ζώων) προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, πιθανό καρκινογόνο, σίγουρα τοξικό.


IMIDAZOLIDINYL UREA & DIAZOLIDINYL UREA (Ιμιδαζολινική Ουρία)
Αυτά είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιημένα συντηρητικά μετά τα Parabens. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας προκαλούν δερματίτιδα, ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από 10ο C ελευθερώνουν φορμόλη (ταριχευτικό υγρό που χρησιμοποιείται στα πτώματα). Αυτά τα χημικά είναι τοξικά.


ISOPROPYL ALCOHOL
Διαλύτης που χρησιμοποιείται ευρέως σε βαφές μαλλιών, λάδια μασάζ, κρέμες χεριών, after shaves, αρώματα και πολλά άλλα....Υποστιρίζεται ότι όταν το εισπνέουμε μπορεί να έχουμε πονοκεφάλους, μέθη και ναυτία.


IMIDAZOLIDINYL UREA (Germall PLUS, Germall 115, Germall Imidazolidinyl)
Τα δεύτερα πιο διαδεδομένα συντηρητικά μετά τις παραβίνες. Είναι πολύ τοξικά και έχουν τις ίδιες συνέπειες με την φορμαλεϋδη. Είναι συνδεδεμένα με το έκζεμα και τις δερματοπάθειες.(Πηγή: The American Academy of Dermatology).


STEARALKONIUM CHLORIDE
Χρησιμοποιείται ευρέως σε μαλακτικά μαλλιών και ενυδατικές κρέμες. 'Eχει συνδεθεί με αλλεργείες γιατί είναι πολύ τοξικό. Η αρχική του χρήση ήταν ως χημικός μαλακτικός παράγοντας υφασμάτων. Παρόλο της τοξικότητάς του οι εταιρείες καλλυντικών το χρησιμοποιούν επειδή είναι πολύ φτηνό.


PVP/ VA COPOLYMER
Θα βρείτε αυτό το παράγωγο πετρελαίου σε πολλά σαμπουάν και μαλακτικά μαλλιών. Είναι πολύ τοξικό γιατί τα μόρια του βοηθούν την διείσδυση ξένων σωματιδίων στους πνέυμονες των ευαίσθητων ανθρώπινων οργανισμών.


SODIUM HYDROXIDE (Καυστικό Νάτριο)

Περιέχεται σε πούδρες, σαπούνια, σαμπουάν, προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά, αφρούς ξυρίσματος, υδατικές κρέμες κλπ. Απορροφάει νερό γρήγορα. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό αποχετεύσεων. Η χρήση του για τον καθαρισμό αποχετεύσεων σε συμπύκνωση πάνω από 10% έχει απαγορευτεί στην Αμερική. Προκαλεί δερματίτιδα, ενώ η εισαγωγή του στο σώμα προκαλεί εμετό, σωματική εξάντληση και κατάρρευση του σώματος. Με την εισπνοή του προκαλούνται βλάβες στα πνευμόνια.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

ANAR

Well-Known Member
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

Πολυ ενδιαφέρον.Ευχαριστούμε πολυ που το ετοίμασες ολο αυτο για να τα εχουμε ολα μαζεμένα. :worshipper
 

NoMoreLoss

New Member
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες φίλε fenimore πραγματικά ένας σκασμός απο χημεικά. παιδιά αν ξέρει κανείς τον τρόπο να φτιάξουμε σαμπουάν σπιτικό ή σαπούνι απο λάδι χωρίς ποτάσα παρακαλώ να γράψει σε αυτό το νήμα.
 

Fenimore

Μέλος του προσωπικού
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

Τίποτα guys :) , @NoMoreLoss έχω είδη αρχίσει και ψάχνω εδώ και καμιά βδομάδα για κατασκευή shampoo, γιατί όπως και να το κάνεις, τα οργανικά/φυτικά σαμπουάν μπορεί να είναι πιο ασφαλή, αλλά είναι πανάκριβα :(
 

heyya

New Member
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

Πάντως ένα από αυτά να μην υπάρχει σε κάποιο σαμπουάν είναι πολύ σπάνιο.
 

hairlosscursed

Well-Known Member
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

Οποιος γνωριζει καποιο σαμπουαν οργανικο η μη που να μην περιεχει εστω και ενα απο τα παραπανω συστατικα παρακαλω ας τα αναφερει γιατι υπαρχουν πολλοι απο εμας που ενδιαφερονται.οχι οτι θα αλλαξει και κατι...ετσι για αλλαγη...οτι κακο ηταν παθουμε το παθαμε...
 

Fenimore

Μέλος του προσωπικού
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

heyya είπε:
Πάντως ένα από αυτά να μην υπάρχει σε κάποιο σαμπουάν είναι πολύ σπάνιο.

@heyya τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν σαμπουάν χωρίς αυτά. Τα άσχημα νέα είναι ότι δεν είναι μόνο αυτά τα βλαβερά συστατικά. Υπάρχουν και άλλα λιγότερο βλαβερά συστατικά.. (απλά αυτά που πόσταρα είναι από τα “wanted”), και άλλα που μπορεί και να μην ξέρουμε καν. ;) .

konstantinos30 είπε:
Πολύ καλή έρευνα!

Ευχαριστώ!

tnx!!!! :)

Hairlosscursed είπε:
Οποιος γνωριζει καποιο σαμπουαν οργανικο η μη που να μην περιεχει εστω και ενα απο τα παραπανω συστατικα παρακαλω ας τα αναφερει γιατι υπαρχουν πολλοι απο εμας που ενδιαφερονται.οχι οτι θα αλλαξει και κατι...ετσι για αλλαγη...οτι κακο ηταν παθουμε το παθαμε...

@Hairlosscursed αυτό που έχω και στην υπογραφή μου με το αλοε βέρα πιστεύω είναι ασφαλές. Υπάρχει και thread για το συγκεκριμένο. Το revivogen shampoo, αν και πάρα πολύ καλό δυστυχώς έχει “dimethicone”. Υπάρχουν και άλλα ασφαλή που μπορείς να τα βρεις σε πολύ γνωστές αλυσίδες καλλυντικών ή φαρμακεία (αλλά όπως είπα οι τιμές τους είναι τσιμπημένες). Αυτά όμως που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ τα πολυδιαφημιζόμενα δεν είναι “ασφαλή”. Ίσως άμα βρεις κάποιο παιδικό σαμπουάν αλλά και πάλι τα περισσότερα από αυτά όλο και κάποιο από αυτά τα συστατικά θα έχουν... :-\
 

Παναγιωτης

Μέλος του προσωπικού
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

heyya είπε:
Πάντως ένα από αυτά να μην υπάρχει σε κάποιο σαμπουάν είναι πολύ σπάνιο.

οντως ειδικα μερικα απο αυτα ειναι σχεδον σε ολα τα εμπορικα


φιλε Fenimore νομιζω οτι εκανες πολυ καλα και ποσταρες το παρον θεμα

στα βασικα που πρεπει να ξανα τονιστουν οπως πολυ σωστα εγραψες
οτι ειναι για ενημερωτικουσ σκοπους

ετσι ωστε σφαιρικα να εχουμε μια αποψη για το ολο θεμα
αλλα καλο ειναι να σκεφτομαστε με ηρεμια
 

Fenimore

Μέλος του προσωπικού
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

Παναγιωτης είπε:
οντως ειδικα μερικα απο αυτα ειναι σχεδον σε ολα τα εμπορικα

φιλε Fenimore νομιζω οτι εκανες πολυ καλα και ποσταρες το παρον θεμα

στα βασικα που πρεπει να ξανα τονιστουν οπως πολυ σωστα εγραψες
οτι ειναι για ενημερωτικουσ σκοπους

ετσι ωστε σφαιρικα να εχουμε μια αποψη για το ολο θεμα
αλλα καλο ειναι να σκεφτομαστε με ηρεμια

thanks Παναγιώτη, έτσι είναι, θέλει ψυχραιμία το όλο θέμα, φαντάζεσε μετά απο τόσα χρόνια που τα χρησιμοποιούμε όλα αυτά να μας έπιανε τώρα πανικός? Θα ήταν τουλάχιστον τραγελαφικό :)
 

GiorgostoAsteri

New Member
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

Το πράσινο σαπούνι είναι η μόνη λύση; ::)
Με τις τσουκνίδες τι γίνετε;(αν βάζει κανείς να προσέχει από που τις μαζεύει, μην έχουν πάει τπτ σκυλιά από πάνω). :D
Μπράβο που μάζεψες όλες αυτές τις πληροφορίες!!
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Παναγιωτης

Μέλος του προσωπικού
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

απλα ξερεις τι πιστευω φιλε Fenimore
οτι γενικα με ολα αυτα που τρωμε τα φαρμακα τα ραντισματα που κανουν στα φρουτα
και σχεδον σε οτι τρωμε

οτι πλεον ειναι αδυνατο να αποφυγει κανεις τα καρκινογονα προιοντα

σαν συμπερασμα εχω το οτι ισως ολα αυτα να συντελουν εν μερη
η να προαγουν οταν υπαρχει προδιαθεση για καποιον καρκινο

τωρα και στα σαπουνια τα πρασινα βαζουν πολλα πραγματα μεσα
ισως αν ασχοληθει καποιον να μπορεσει να φτιαξει ενα οσο γινετε πιο φυσικο σαμπουαν

εγω παντως θα το τιμησω
 

GiorgostoAsteri

New Member
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

βρήκα αυτό: http://organic.lovetoknow.com/How_to_Make_Organic_Hair_Products και αυτό http://www.instructables.com/id/Homemade-Shampoo/ , πάντως μπορεί κανείς απ' ότι φαίνεται να φτιάξει σαμπουάν με πολλούς τρόπους. Αν δοκιμάσει κανείς κατί ή γνωρίζει πως να φτιάξουμε ας πει.
 

Fenimore

Μέλος του προσωπικού
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

@Παναγιώτη εννοείτε αυτό που λες, όπως έχω πει και σε προηγούμενα post μου, "απλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα", σίγουρα δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε 100% αυτά τα συστατικά, αλλά μπορούμε να τα μιώσουμε :)

@GiorgosAsteri όπως είπα και πιο πάνω έχω ίδη αρχισει έρευνα για homemade shampoo, και το πολύ σε 2 μέρες θα έχω φτιάξει σχετικό thread :)

*EDIT*
Μπορείτε να βρείτε εδώ τον οδηγό για natural homemade shampoo:
http://www.hairlossgr.com/forum/index.php/topic,1972.msg36249/topicseen.html#new
 

@ggelos

New Member
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

Εγώ από σήμερα χρησιμοποιώ για συχνό λούσιμο ένα τς apivita το όποιο είναι , sles,slsl,silicone,propylene glycol k paraben free
 

metakis

New Member
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

καλησπερας σας.. θα ηθελα να αναφερθω στο θεμα διοτι αυτες τις πρωτες υλες τις γνωριζω απο πρωτο χερι και τις χειριζομαι καθημερινα γιατι αυτη ειναι η δουλεια μου. ειμαι παρασκευαστης καλλυντικων σκευασματων. ερχομαι σε αμεση επαφη με τις παραπανω πρωτες υλες και με πολλες αλλες δεκαδες υλες.. οπως ορθα αναφερει ο φιλος Fenimore οι περισσοτερες απ'αυτες ειναι ερεθιστικες για το δερμα και το αναπνευστικο.. αλλά αυτο ισχυει για μενα που τις χειριζομαι καθε μια υλη ξεχωριστα ετσι ωστε να φτιαξω ενα ολοκληρομενο και συγκεκριμενο προιον.. να σας δωσω καποια παραδειγματα και τοτε ισως να σας κατατοπισω εστω και λιγο.. οταν πχ εχω να κανω μια 6τονη παραγωγη ενος αφρολουτρου και κανω μετρηση ph που ειναι εκτος οριου προδιαγραφων, που ισως να εχει ξεπερασει το οριο προς τα πανω δηλαδη για ενα αφρολουτρο μπορει το οριο ph που καθοριζεται να ειναι 4,5 με 5,0 και αφου εχω τελειωσει την παραγωγη και κανω μετρηση ιξωδους και ph και βρω το ph προς τα πανω τοτε θα πρεπει να χρησιμοποιησω η sodium hydroxide 100% (καυστικο) που στους 6 τονους μπορει να ριξω εως και 3 kg καυστικο για να φερω το ph στα επιθυμητα ορια.. αυτη η ποσοτητα δεν επηρεαζει οταν ο καταναλωτης το παρει σαν τελικο προιον.. και δειτε το διαφορετικα.. οσες υλες δεχεται ο οργανισμος μου σε 8 ωρες δουλειας δεν θα τις παρετε εσεις στα 5 χρονια οση χρηση καλλυντικων και να κανετε.. αλλο το ενα κι αλλο το αλλο.. αλλο μια μια πρωτη υλη κι αλλο ολες οι υλες μαζι σε ενα τελικο προιον..τεραστια η διαφορα.. και φυσικα να λεμε και του στραβου το δικιο και καυστικο διαλλυμα εχει πεσει στο δερμα μου και στα ματια μου.. και πολλες αλλες υλες .. σκονες.. συντηρητικα και πολλα αλλα.. αλλα ποτε δεν εχω βγαλει καποιου ειδους ερεθισμο στο δερμα μου.. οπως και οι υπολοιποι συναδελφοι μου.. οποτε μην πανικοβαλεστε.
 

tatini

New Member
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

Μου θυμίζει λίγο την περίπτωση της φίνας, της κορτιζόνης, κ.λπ... Είναι αυτό που λέμε μια ουσία στη σωστή ποσότητα μπορεί να σου κάνει καλό, αλλά στη λάθος να σε καταστρέψει.
 

cmos516

Member
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

Πολυ σημαντικη η τοποθετηση του metakis,οπου ειναι η δουλεια του.
Πριν διαβασω το ποστ του ,διαβαζοντας,μου δημιουργηθηκε ενα ευλογο ερωτημα,το οποιο απαντατε πληρως απο τον metakis.

Πως γινετε το sls να προκαλει πυτιριδα ,τη στιγμη που χρησιμοποιητε σε σαμπουαν κατα τις πυτιριδας...?
Πως γινετε το sls να εμποδίζει την ανάπτυξη των τριχών, να αποδυναμώσει τον θύλακα της τρίχας κτλ.τι στιγμη που χρησιμοποιητε σε σαμπουαν για ενδυναμωση κτλ,(μεχρι αυτα κετο... σαμπουαν εχουν sls)
Μαλλον θα συμφωνησω με τον metakis μιας και οσα λεει μου φαινοντε να στεκουν περισσοτερο.
Αλλωστε ολα αυτα που γραφει επαληθευοντε.
Κανενα μελος της οικογενεια μου δεν εχου αδυναμωσει τα μαλλια του,εχουν πυτιριδα κτλ κτλ,τοσα χρονια που χρησιμοποιουν προιοντα που εχουν μεσα ολα αυτα.
Τελος θα πω για μενα,οπου για 10 χρονια και ,χρησιμοποιω φουλ για φουλ gel για τα μαλλια(ειδικα πριν 2 χρονια και στο περιπτερο να πηγαινα με το μαλλι καγκελο πηγαινα),μονο στο φαι μου που δεν τον εχω βαλει,επισης για 10 χρονια καθε μερα λουσιμο με οτι να ναι σαμπουαν του σουπερ μαρκετ,για να φυγει αυτη η μπιχλα απο το gel.
Aποτελεσμα?ακομη εχω μαλλια παντως.Αν ισχυαν ολα αυτα μαλλον δεν θα πρεπει να ειχα ουτε τριχα στα φρυδια :D
 

Fenimore

Μέλος του προσωπικού
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

metakis είπε:
καλησπερας σας.. θα ηθελα να αναφερθω στο θεμα διοτι αυτες τις πρωτες υλες τις γνωριζω απο πρωτο χερι και τις χειριζομαι καθημερινα γιατι αυτη ειναι η δουλεια μου. ειμαι παρασκευαστης καλλυντικων σκευασματων. ερχομαι σε αμεση επαφη με τις παραπανω πρωτες υλες και με πολλες αλλες δεκαδες υλες.. οπως ορθα αναφερει ο φιλος Fenimore οι περισσοτερες απ'αυτες ειναι ερεθιστικες για το δερμα και το αναπνευστικο.. αλλά αυτο ισχυει για μενα που τις χειριζομαι καθε μια υλη ξεχωριστα ετσι ωστε να φτιαξω ενα ολοκληρομενο και συγκεκριμενο προιον.. να σας δωσω καποια παραδειγματα και τοτε ισως να σας κατατοπισω εστω και λιγο.. οταν πχ εχω να κανω μια 6τονη παραγωγη ενος αφρολουτρου και κανω μετρηση ph που ειναι εκτος οριου προδιαγραφων, που ισως να εχει ξεπερασει το οριο προς τα πανω δηλαδη για ενα αφρολουτρο μπορει το οριο ph που καθοριζεται να ειναι 4,5 με 5,0 και αφου εχω τελειωσει την παραγωγη και κανω μετρηση ιξωδους και ph και βρω το ph προς τα πανω τοτε θα πρεπει να χρησιμοποιησω η sodium hydroxide 100% (καυστικο) που στους 6 τονους μπορει να ριξω εως και 3 kg καυστικο για να φερω το ph στα επιθυμητα ορια.. αυτη η ποσοτητα δεν επηρεαζει οταν ο καταναλωτης το παρει σαν τελικο προιον.. και δειτε το διαφορετικα.. οσες υλες δεχεται ο οργανισμος μου σε 8 ωρες δουλειας δεν θα τις παρετε εσεις στα 5 χρονια οση χρηση καλλυντικων και να κανετε.. αλλο το ενα κι αλλο το αλλο.. αλλο μια μια πρωτη υλη κι αλλο ολες οι υλες μαζι σε ενα τελικο προιον..τεραστια η διαφορα.. και φυσικα να λεμε και του στραβου το δικιο και καυστικο διαλλυμα εχει πεσει στο δερμα μου και στα ματια μου.. και πολλες αλλες υλες .. σκονες.. συντηρητικα και πολλα αλλα.. αλλα ποτε δεν εχω βγαλει καποιου ειδους ερεθισμο στο δερμα μου.. οπως και οι υπολοιποι συναδελφοι μου.. οποτε μην πανικοβαλεστε.

@metakis ο καθένας μπορεί να κρίνει και να επιλέξει τι να χρησιμοποιήσει. Επειδή αυτά τα υλικά δεν δημιούργησαν κάτι στο δικό σου δέρμα δεν ξέρεις αν θα κάνουν το ίδιο και στο δέρμα κάποιου άλλου. Κάθε οργανισμός διαφέρει. Αυτό που λές πάντως δεν μου φένεται καθόλου λογικό, δηλαδή να φοβόμαστε την κάθε χημική ύλη ξεχωριστά, αλλά όχι όλες μαζί σε ένα τελικό προιόν. Από τι στιγμή που έχουμε την δυνατότητα ως καταναλοτές να επιλέξουμε κάποιο προιόν χωρίς χημικά ή όσο το δυνατόν με λιγότερα από αυτά, που στο κάτο κάτο θα κάνει την ίδια δουλιά με ένα που έχει χημικά γιατί να μην το κάνουμε? Όποια και αν είναι η ποσότητα αυτών των χημικών, ας είναι και αμελητέα. Γιατί να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας κι άλλο? Δεν είναι αλήθεια ότι πολλές από αυτές τις ύλες χρησιμοποιούνται γιατί είναι πολύ φθηνές και συμφέρει τον παραγωγό? Για πιο λόγο υπάρχουν κατηγορίες παιδικών σαμπουάν και σαμπουάν για ενήλικες? Γιατί τα περισσότερα σαμπουάν των σουπερ μαρκετ λένε ότι δεν προτείνονται για καθημερινή χρήση?
 

tatini

New Member
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα

Fenimore, ένα σαμπουάν που πρέπει να καθαρίζει το κεφάλι λογικό είναι να έχει "δυνατά" συστατικά και να μην επιτρέπεται η χρήση του σε καθημερινή βάση. Τα μωρά έχουν μεν ευαίσθητο δέρμα, αλλά οι ανάγκες τους (δεδομένου ότι το δέρμα είναι στα φόρτε του) δεν είναι οι ίδιες με ενός ενήλικα. Δεν θα δεις, φερ'ειπείν, μωρό με λιπαρά μαλλιά ή πιτυρίδα. Ως εκ τούτου, το μόνο που χρειάζονται στην ουσία είναι ένα ήπιο καθαριστικό απλά για να φρεσκάρει το δέρμα και το μαλλί και τίποτα παραπάνω.

Επίσης, αυτό που λέει ο metakis έχει μια βάση, δεδομένου ότι μιλάμε για χημεία και η χημεία έτσι λειτουργεί, βάζεις λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο για να έχεις μια ισορροπία (για να το πω μπακαλίστικα). Και φυσικά παίζει ρόλο και η ποσότητα. Θυμήσου το γνωστό μύθο της Κλεοπάτρας που κάθε μέρα έπινε και μερικές σταγόνες δηλητήριο για να συνηθίσει ο οργανισμός της σε περίπτωση που κάποιος ήθελε να την δηλητηριάσει... Από εκεί και πέρα, ναι, αν έχεις την επιλογή για κάτι με λιγότερα χημικά να το κάνεις. Αλλά να ξέρεις ότι ακόμη και τα βασισμένα σε φυτικά συστατικά προϊόντα (apivita, body shop, κλπ) έχουν αρκετές από τις "ύποπτες" ουσίες που χρησιμοποιούνται και στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ.
 
Μπλουζα