Η Παθογένεια της Ανδρικής Φαλάκρας (και της Ακμής) & οι Λύσεις

pazuzu

New Member
zaxas87 είπε:
πες οτι κανω εξεταση ζαχαρου κ μ βγαινουν τα νουμερα ιδανικα,πρεπει ν το ψαξω παραπανω??πρεπει ν κανω καποια ποιο εξειδικευμενη εξεταση?αυτο δεν το καταλαβα..............υπαρχει εξεταση για ινσουλινοαντισταση???

Ενδεχομένως να είναι ειδική εξέταση, απ'ό,τι είπε και ο Gomi. H έρευνα που πόσταρα πριν λέει ότι τα άτομα με ινσουλινοαντίσταση παραδόξως μπορεί να εμφανίζουν υπογλυκαιμία. Άρα η απλή εξέταση για ζάχαρο να μην δείχνει τίποτα.

"Severe insulin resistance resulting from known or putative genetic defects affecting the insulin receptor or post-insulin receptor signalling represents a clinical spectrum ranging from Donohue's and Rabson-Mendenhall syndrome, where the genetic defect is identified, through to the milder phenotype of type A insulin resistance, where a genetic defect can only be detected in around 10% of cases. Paradoxically, subjects with these conditions may present with hypoglycaemia due to mismatch of post-prandial glucose excursion and compensatory hyperinsulinaemia. Ultimately, treatment with insulin and insulin sensitisers will be unsuccessful and subjects may succumb to diabetes or its complications."

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

pazuzu

New Member
Σημαντικές καταστάσεις στο Σακχαρώδη Διαβήτη

1. Υπογλυκαιμία
Η Υπογλυκαιμία ορισμένες φορές αναφέρεται και ως ινσουλινοαντίσταση. Εκδηλώνεται όταν το σάκχαρο του αίματος είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ακόμα και αν τηρείται αυστηρά το πρόγραμμα ελέγχου του Διαβήτη, η υπογλυκαιμία μπορεί να συμβεί και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα πριν χειροτερεύσει.

http://www.iatropedia.gr/medical/malady/252

Διαβάζω κατά τόπους ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες είναι επίσης ένδειξη ινσουλινοαντίστασης. Θυμίζω ότι το ΣΠΩ θεωρείται από τις βασικότερες αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες.

dimos18

Member
edyuser1 είπε:
η αυξηντικη ορμονη ειναι επικίνδυνη αν υπαρχει προδιαθεση για καρκινο τον αναπτύσει με γρηγορους ρυθμούς.δεν ξερω αν υπαρχει ομως ασφαλης δοση

δεν προκαλεί καρκίνο, έχεις δεν έχεις προδιάθεση.άμα απλά αποκτήσεις τον επιταχύνει.

edyuser1

Active Member
dimos18 είπε:
edyuser1 είπε:
η αυξηντικη ορμονη ειναι επικίνδυνη αν υπαρχει προδιαθεση για καρκινο τον αναπτύσει με γρηγορους ρυθμούς.δεν ξερω αν υπαρχει ομως ασφαλης δοση

δεν προκαλεί καρκίνο, έχεις δεν έχεις προδιάθεση.άμα απλά αποκτήσεις τον επιταχύνει.
μακαρι να ειναι ετσι αλλα εγω εχω διαβασει οτι αν εχεις την προδιαθεση για αυτην την κολοαρωστια στον βγαζει.θα το ψαξω πιο πολυ τωρα που εχω ελευθερο χρονο.

kwsths

Member
ρε συ pazuzu & Gomi για να καταλαβω λετε οτι ισως η επιθετικη τριχοπτωση μπορει να οφειλεται σε αποτομη πτωση η γενικη μειωση της αυξητικης ορμονης ? γιατι παρατηρω τους τελευταιους 7 μηνες που εχω εντονη και επιθετικη τριχοπτωση καθως γυμναζομαι καθημερινα βαρη και κανω τελεια διατροφη δεν μπορω να αναπτυξω μυες σε σχεση με αλλους.Αυτο μπορει να σχετιζεται με την αυξητικη ορμονη γιατι αυτη ειναι υπευθυνη για την αναπτυξη των μυων..

edyuser1

Active Member
pazuzu είπε:
Σημαντικές καταστάσεις στο Σακχαρώδη Διαβήτη

1. Υπογλυκαιμία
Η Υπογλυκαιμία ορισμένες φορές αναφέρεται και ως ινσουλινοαντίσταση. Εκδηλώνεται όταν το σάκχαρο του αίματος είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ακόμα και αν τηρείται αυστηρά το πρόγραμμα ελέγχου του Διαβήτη, η υπογλυκαιμία μπορεί να συμβεί και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα πριν χειροτερεύσει.

http://www.iatropedia.gr/medical/malady/252

Διαβάζω κατά τόπους ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες είναι επίσης ένδειξη ινσουλινοαντίστασης. Θυμίζω ότι το ΣΠΩ θεωρείται από τις βασικότερες αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες.
τωρα δεν ειμαι σιγουρος για αυτο που θα πω αλλα εχω εναν γνωστο και στην ηλικια 24 ετων ειχε προβλημα με το ζακχαρο του και εκανε γρηγορα φαλακρααν τον συναντησω θα τον ρωτησω

pazuzu

New Member
Για να γίνει κάτι τέτοιο με ασφάλεια το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε είναι οι εξετάσεις που είπα. Στην παρούσα φάση κάνουμε υποθέσεις, συναρμολογώντας κάποια στοιχεία. Με κάποιο τρόπο η αυξητική ορμόνη συνδέεται με την ινσουλίνη και τη σωστή λειτουργία της. Η μη σωστή λειτουργία της ινσουλίνης μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή της αυξητικής ορμόνης -μπορεί και όχι. Θέλουμε πολύ δρόμο ακόμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά όσες συζητήσεις κι αν κάνουμε, όσες θεωρίες κι αν ξεσηκώσουμε, αν δεν δούμε με χειροπιαστά στοιχεία (εξετάσεις) τι γίνεται, θα λέμε λόγια του αέρα.

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
kwsths είπε:
ρε συ pazuzu & Gomi για να καταλαβω λετε οτι ισως η επιθετικη τριχοπτωση μπορει να οφειλεται σε αποτομη πτωση η γενικη μειωση της αυξητικης ορμονης ? γιατι παρατηρω τους τελευταιους 7 μηνες που εχω εντονη και επιθετικη τριχοπτωση καθως γυμναζομαι καθημερινα βαρη και κανω τελεια διατροφη δεν μπορω να αναπτυξω μυες σε σχεση με αλλους.Αυτο μπορει να σχετιζεται με την αυξητικη ορμονη γιατι αυτη ειναι υπευθυνη για την αναπτυξη των μυων..

Η ινσουλίνη ανταγωνίζεται την αυξητική ορμόνη. Για παράδειγμα, επειδή η Α.Ο εκκρίνεται κυρίως κατά τις πρώτες ώρες του ύπνου μας, αν πριν πέσεις για ύπνο φας ένα πλούσιο γεύμα σε υδατάνθρακες, η αύξηση της ινσουλίνης που θα προκαλέσουν, θα εμποδίσουν την παραγωγή Α.Ο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αν τώρα εμείς έχουμε κάποιου είδους ινσουλινοαντίστασης, τότε έχοντας αυξημένη ινσουλίνη στο αίμα μας για μεγάλα διαστήματα, η Α.Ο είναι φυσικό και επόμενο να εμποδίζεται και με τον καιρό να μειώνεται.
Μείωση της Α.Ο συνεπάγεται, εκτός των άλλων, και με αυξημένα επίπεδα του ενζύμου 5ar.
Αυτό για τους μυες που αναφέρεις, εμπλέκεται και η τέστο. Καλό είναι να την κοιτάξεις και αυτή.

pazuzu

New Member
Hormone balance, and the cycle by which our hormones are regulated, plays a major role in achieving optimal performance and body composition. I’ll get down to brass tacks and make myself clear: insulin and growth hormone play antagonist roles against one another. When one is elevated, the other will be low.

http://eattoperform.com/2013/03/16/human-growth-hormone-and-insulin-are-friends/

Gomi, και η γλυκοκορτικοειδής ορμόνη δεν ανταγωνίζεται την ινσουλίνη;

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
pazuzu είπε:
Hormone balance, and the cycle by which our hormones are regulated, plays a major role in achieving optimal performance and body composition. I’ll get down to brass tacks and make myself clear: insulin and growth hormone play antagonist roles against one another. When one is elevated, the other will be low.

http://eattoperform.com/2013/03/16/human-growth-hormone-and-insulin-are-friends/

Gomi, και η γλυκοκορτικοειδής ορμόνη δεν ανταγωνίζεται την ινσουλίνη;

Ναι, νομίζω ότι είναι και ο λόγος που ψάχνονται τα μποντιμπιλντερόνια για το timing του post workout shake, μιας και τα επινεφρίδια εκκρίνουν γλυκοκορτικοειδή σε ανταπόκριση του stress μετά την άσκηση.
Για να αποφύγουν τον καταβολισμό που ακολουθεί, με γεύμα ή shake με υδατάνθρακες ή πρωτείνη ή και τα δυο μαζί αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης και έτσι μειώνουν την κορτιζόλη. Η ινσουλίνη βέβαια μετά, μειώνει την αυξητική ορμόνη που αυξήθηκε μέσω της προπόνησης.
Γενικώς η ινσουλίνη ρίχνει "πολύ ξύλο" και στις 2 ορμόνες...

dimdan

New Member
[τωρα δεν ειμαι σιγουρος για αυτο που θα πω αλλα εχω εναν γνωστο και στην ηλικια 24 ετων ειχε προβλημα με το ζακχαρο του και εκανε γρηγορα φαλακρααν τον συναντησω θα τον ρωτησω
[/quote]

Δε χρειάζεται να ρωτήσεις στο λέω εγώ καθαρά και ψαγμένα επειδή το χω ζήσει και το ζω χρόνια τώρα. Αν διαβάσεις παραπάνω θα το καταλάβεις. Ανωμαλία στη δράση της ινσουλίνης είτε με υπογλυκαιμικά επεισόδια είτε με κετοξεώσεις και υπεργλυκαιμίες στέλνει την τρίχα αδιάβαστη. Να αναφέρω επίσης σύμφωνα με λόγια ενός Καναδού γιατρού ότι το θέμα της Α.Α. δείχνει και κάποιες σκελετικές καταπονήσεις. Μου είχε πει πριν χρόνια να δοκιμάσω μασαζάκια και φυσιοθεραπείες από αυχένα μέχρι κάτω ιερόν .

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
dimdan, πριν λίγο γύρισα από τον ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο. Δεν παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη δίχως αυξημένες τιμές σακχάρου. Σε προσπάθεια να εξηγήσω, τσατίστηκε...Τι να λέμε...Ζήτησα εξέταση λεπτίνης και μου είπε ότι αυτά είναι νεόφερτα πράγματα και δεν μου την έγραψε.

gianniskritikos2

Active Member
αν μπορεις γκομι σε παρακαλω πες μας αναλυτικα τι θα πρεπει να κανουμε για την ινσουλινη και την αφξυντικη ορμονη αν το σεξ βοηθαει σιχνα? οχι τι πρεπει να ακολουθουμε απο διατροφη... ετσι ωστε να τα εχουμε καλα και τα 2... αν το βραδι κανει καλο να τρομε η οχι και τι... θα μας βοηθουσε πολυ πιστευω... γιται εγω θελω να αρχισω να ακολουθω καποια βασικα μιας και εχω την εντυπωση οτι ολα αυτα παιζουν πολυ σημαντικο ρολο στην καραφλα... αρα καλο θα ηταν να αρχισω απο τωρα καποια βασικα εστω και λιγα για να μειωσω την επιτετικοτιτα της τριχοπτωσης σε ευχαριστω.

gotsi

New Member
GOMI είπε:
dimdan, πριν λίγο γύρισα από τον ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο. Δεν παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη δίχως αυξημένες τιμές σακχάρου. Σε προσπάθεια να εξηγήσω, τσατίστηκε...Τι να λέμε...Ζήτησα εξέταση λεπτίνης και μου είπε ότι αυτά είναι νεόφερτα πράγματα και δεν μου την έγραψε.

καλά οι γιατροί δεν το έχουνε ιδέα. θα σου προτείνει trt δεν έχει κάτι άλλο να σου προσφέρει gt αυτά έμαθε... εκτος άμα είναι κανένας που είχε ανησυχίες και έκανε ερευνα μονος ....γιατί ζήτησες εξέταση λεπτίνης?

zaxas87

Member
pazuzu είπε:
zaxas87 είπε:
πες οτι κανω εξεταση ζαχαρου κ μ βγαινουν τα νουμερα ιδανικα,πρεπει ν το ψαξω παραπανω??πρεπει ν κανω καποια ποιο εξειδικευμενη εξεταση?αυτο δεν το καταλαβα..............υπαρχει εξεταση για ινσουλινοαντισταση???

Ενδεχομένως να είναι ειδική εξέταση, απ'ό,τι είπε και ο Gomi. H έρευνα που πόσταρα πριν λέει ότι τα άτομα με ινσουλινοαντίσταση παραδόξως μπορεί να εμφανίζουν υπογλυκαιμία. Άρα η απλή εξέταση για ζάχαρο να μην δείχνει τίποτα.

"Severe insulin resistance resulting from known or putative genetic defects affecting the insulin receptor or post-insulin receptor signalling represents a clinical spectrum ranging from Donohue's and Rabson-Mendenhall syndrome, where the genetic defect is identified, through to the milder phenotype of type A insulin resistance, where a genetic defect can only be detected in around 10% of cases. Paradoxically, subjects with these conditions may present with hypoglycaemia due to mismatch of post-prandial glucose excursion and compensatory hyperinsulinaemia. Ultimately, treatment with insulin and insulin sensitisers will be unsuccessful and subjects may succumb to diabetes or its complications."

λοιπον ακριβως τετοια εποχη περσυ εκανα γενικη αιματος με min70 k max 115mg% η μετρηση στο σακχαρο ηταν στο 86 σχεδον στη μεση δλδ.απο κει κ περα τι αλλο να ψαξεις ρε παιδια και πως να το ζητησεις????

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
gotsi είπε:
GOMI είπε:

καλά οι γιατροί δεν το έχουνε ιδέα. θα σου προτείνει trt δεν έχει κάτι άλλο να σου προσφέρει gt αυτά έμαθε... εκτος άμα είναι κανένας που είχε ανησυχίες και έκανε ερευνα μονος ....γιατί ζήτησες εξέταση λεπτίνης?

Γιατί συνήθως όταν υπάρχει αυξημένη αντίσταση ινσουλίνης, μπορεί να είναι αυξημένη και η λεπτίνη...Το πάω μέσω Τριπόλεως δηλαδή

http://www.ngda.gr/innet/UsersFiles/ngda/documents/Xronika/2010_2o/08_Sarigianni.pdf

Μου έγραψε μια μαγνητική υπόφυσης για τυχόν αδένωμα και κάποιους υπερήχους, οπότε θα περιμένω να δω τι θα δείξει και τι έχει να μου προτείνει μετά και θα κινηθώ ανάλογα.

kwsths

Member
ωραια επειδη κ ειναι πολυ ενδιαφερον και ειδα οτι και καποιοι αλλοι χαθηκαν για εμας τους νεωτερους που παρακολουθουμε το θεμα και δεν σας πιανουμε 100 % Gomi οταν βρεις χρονο γραψει μια λιστα αν σου ειναι ευκολο ποιες εξετασεις συνολικα πρεπει να κανουμε και αν γραφονται καποιες απο ποιους γιατρους (δερματολογους παθολογους ενδοκρινο κτλ ) μπας και γλυτωσουμε τιποτα..να παμε σε ενα μικροβιολογικο να δουμε.. Απο οτι καταλαβα συνοπτικα ειναι θυροειδης TSΑ, ζαχαρο,αυξητικη ορμονη , ινσουλινη, και σε συνδυασμο με το αλλο θεμα - ψευδαργυρος και βιταμινη D η οποια γραφεται ? η αλλιως κοστιζει συν 20 ευρω..

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
gianniskritikos2 είπε:
αν μπορεις γκομι σε παρακαλω πες μας αναλυτικα τι θα πρεπει να κανουμε για την ινσουλινη και την αφξυντικη ορμονη αν το σεξ βοηθαει σιχνα? οχι τι πρεπει να ακολουθουμε απο διατροφη... ετσι ωστε να τα εχουμε καλα και τα 2... αν το βραδι κανει καλο να τρομε η οχι και τι... θα μας βοηθουσε πολυ πιστευω... γιται εγω θελω να αρχισω να ακολουθω καποια βασικα μιας και εχω την εντυπωση οτι ολα αυτα παιζουν πολυ σημαντικο ρολο στην καραφλα... αρα καλο θα ηταν να αρχισω απο τωρα καποια βασικα εστω και λιγα για να μειωσω την επιτετικοτιτα της τριχοπτωσης σε ευχαριστω.

sorry gianni, τώρα το είδα. Απλά λιτά και κατανοητά...ότι και αν κάνουμε, ότι και αν επιχειρήσουμε, αν δεν λυθεί το πρόβλημα της ινσουλινοαντίστασης, όλα μα όλα θα μας γυρίζουν μπούμερανγκ.
Δεν ξέρω πως σκατά θα βρούμε άκρη με αυτό, κανείς γιατρός απ όσους έχω ρωτήσει δεν παραδέχεται κάτι τέτοιο. Το μόνο που βλέπουν είναι σάκχαρο. Είναι φυσιολογικό το σάκχαρο? Η κουβέντα έλαβε τέλος.

kwsths είπε:
ωραια επειδη κ ειναι πολυ ενδιαφερον και ειδα οτι και καποιοι αλλοι χαθηκαν για εμας τους νεωτερους που παρακολουθουμε το θεμα και δεν σας πιανουμε 100 % Gomi οταν βρεις χρονο γραψει μια λιστα αν σου ειναι ευκολο ποιες εξετασεις συνολικα πρεπει να κανουμε και αν γραφονται καποιες απο ποιους γιατρους (δερματολογους παθολογους ενδοκρινο κτλ ) μπας και γλυτωσουμε τιποτα..να παμε σε ενα μικροβιολογικο να δουμε.. Απο οτι καταλαβα συνοπτικα ειναι θυροειδης TSΑ, ζαχαρο,αυξητικη ορμονη , ινσουλινη, και σε συνδυασμο με το αλλο θεμα - ψευδαργυρος και βιταμινη D η οποια γραφεται ? η αλλιως κοστιζει συν 20 ευρω..

Φίλε kwsth, μπορούμε αν γίνει ξεχωριστή ενότητα όπως είπε ο Άκης να προτείνουμε κάποιες βασικές εξετάσεις και σιγά σιγά ανάλογα να τις ανανεώνουμε. Το μέγα θέμα όμως είναι το εξής.
Ας πούμε κάνεις εξετάσεις για shbg. Βγαίνει ένα νούμερο μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια.
Πως μπορούμε να ξέρουμε που αυτές οι τιμές είναι επίφοβες για τριχόπτωση και που όχι?
Θέλουμε ανάλογη έρευνα όπως του ψευδαργύρου για να συγκρίνουμε.

Τα όσα υπάρχουν επιστημονικά γύρω από την τριχόπτωση, είναι ελλειπή και ξεφτίλα.

pazuzu

New Member
GOMI είπε:
Δεν ξέρω πως σκατά θα βρούμε άκρη με αυτό, κανείς γιατρός απ όσους έχω ρωτήσει δεν παραδέχεται κάτι τέτοιο. Το μόνο που βλέπουν είναι σάκχαρο. Είναι φυσιολογικό το σάκχαρο? Η κουβέντα έλαβε τέλος.

Μπορείς να πεις ότι έχεις ιστορικό διαβήτη στην οικογένειά σου και έχεις σοβαρούς λόγους να υποψιάζεσαι ότι έχεις μεταβολικό σύνδρομο. Οι γιατροί, δυστυχώς, ειδικά στην Ελλάδα νομίζουν ότι είναι αυθεντίες, ενώ είναι αρκετά γραφειοκράτες και συντηρητικοί. Εγώ πιστεύω ότι το κόμπλεξ αυτό ξεκινάει επειδή δεν ασχολούνται με την πρωτογενή επιστημονική έρευνα, απλώς διαβάζουν επιγραμματικά ποια φάρμακα είναι για ποιες παθήσεις και μέχρι εκεί. Οτιδήποτε άλλο αμφισβητείται και απορρίπτεται (ειδικά από "μη ειδικούς"), τη στιγμή που οι ίδιοι οι (σοβαροί) επιστήμονες γνωρίζοντας τον δαιδαλώδη τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα αφήνουν πάντα ανοιχτά παραθυράκια ότι υπάρχει και κάτι παραπέρα στον τρόπο που λειτουργεί εσωτερικά ο οργανισμός.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η λύση δεν είναι τόσο απλή όσο "α, έχω χαμηλή αυξητική άρα αν πάρω θα διορθώσω το πρόβλημα". Δεν πιστεύω ότι είναι καν απαραίτητο να υπάρχει χαμηλή αυξητική ορμόνη στον οργανισμό. Ίσως οι αναλογίες στα επίπεδα των ορμονών που αλληλεπιδρούν να μας δώσουν μια πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση, το οποίο μπορεί να συμβεί αν πάρουμε οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια μας και αρχίσουμε τις εξετάσεις.

Κάτι άλλο σχετικά με τα "φυσιολογικά επίπεδα": νομίζω ότι παίζει μεγάλο ρόλο το πώς μεταφράζεται μια τιμή μέσα στα "φυσιολογικά επίπεδα", με συγκεκριμένο παράδειγμα.

http://www.hairlossgr.com/forum/thread-9098.html

Ο ψευδάργυρος στον Gomi είναι 74.3 mg/ml, ενώ τα "φυσιολογικά επίπεδα" είναι 72,6 - 127 mg/ml. H τιμή φαίνεται να είναι μέσα στα "φυσιολογικά επίπεδα" ωστόσο αν το δούμε ποσοστιαία μέσα στα όρια του "φυσιολογικού" είναι περίπου στο 4%. Πόσο "φυσιολογικό" είναι το 4% του "φυσιολογικού";

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Καλημέρα pazuzu.

Σήμερα πρωί πρωί, πήγα να δείξω κάποιες ορμονικές εξετάσεις μου σε ένα φίλο μου παθολόγο-διαβητολόγο για να μου πει τη γνώμη του σε ότι αφορά την ινσουλίνη και πως μπορεί να έχει επηρεάσει την τέστοστερονη μου. Τα πρωινά δουλεύει ως γενικός ιατρός σε Τράπεζα, οπότε ήπιαμε καφέ μαζί.

Επέμενε πως με ζάχαρο 94, δεν τίθεται θέμα διαβήτη. Σε συζήτηση που είχαμε ξανακάνει στο παρελθόν ήταν το ίδιο απόλυτος.
Όταν όμως του ανέφερα τη λέξη "μεταβολικό σύνδρομο" μου είπε χαρακτηριστικά ότι το θέμα αλλάζει.
Τον ρωτάω γιατί και μου είπε ότι το μεταβολικό σύνδρομο, δεν είναι πάθηση, δεν έχει θεραπεία, αλλά είναι κληρονομική κατά βάση μεταβολική διαταραχή, ανωμαλία κατά λέξη, η οποία δημιουργείται συνήθως από μικρή ηλικία, γι αυτό και πολλοί γιατροί δεν το λαμβάνουν υπόψη τους, γιατί δεν μπορούν να το διαγνώσουν.
Με αυτό που ασχολούνται οι γιατροί, είναι με τον διαβήτη, όταν προκύπτει από τη διαταραχή του μεταβολικού συνδρόμου.

Με λίγα λόγια του λέω, οι γιατροί περιμένετε να σκάσει πρώτα η βόμβα και μετά να επέμβετε...Γελάει και μου λέει κάπως έτσι.

Μου είπε πως αν θέλω, μπορεί να μου κάνει μια καμπύλη ζαχάρου ώστε απλά να δούμε την αντίδραση της ινσουλίνης σε ερεθίσματα γλυκόζης. Μέσα από αυτή την αντίδραση, μπορεί να κάνει μόνο υποθέσεις για το πως ενεργεί στον οργανισμό μου, αλλά όλα αυτά θα είναι κατά προσέγγιση. Το μόνο που έχει να μου προτείνει, είναι να κρατήσω σε χαμηλά επίπεδα τον δείκτη μάζας του σώματός μου. Επειδή ξέρει ότι γυμνάζομαι με βάρη, μου είπε πως δεν έχει καθόλου σημασία αν ο αυξημένος δείκτης είναι αποτέλεσμα μυών. Ο οργανισμός το βλέπει ενιαία, γιατί οι απαιτήσεις της ινσουλίνης είναι οι ίδιες. (Αυτό θα το ψάξω γιατί με προβλημάτισε)
Ενδεχομένως μόλις τελειώσω με τις εξετάσεις μου, να το κάνω. Θα δω.

Μου είπε και άλλα πράγματα και ότι στο Διαβητολογικό Κέντρο του Τζανείου, κάποιος γιατρός ασχολείται λίγο παραπάνω με αυτό, αλλά κυρίως με παιδιά που είναι παχύσαρκα.
Έψαξα λίγο στο google με βάση αυτά που μου είπε και βρήκα το παρακάτω που μου φαίνεται πολύ διαφωτιστικό.

http://www.tzaneio.gr/epistimoniko/p10-1-2.pdf

Ρίξε του όποτε έχεις χρόνο μια ματιά να δεις τι νόημα βγάζεις και εσύ.

Κάποια γενικά πράγματα που αφορούν το κείμενο

Το μεταβολικό σύνδρομο (Μ.Σ) είναι ένα
παζλ μεταβολικών διαταραχών που οδηγούν
αναπόφευκτα στην αθηρωμάτωση και στην
καρδιαγγειακή νόσο. Βασικές ψηφίδες αυτού
του παζλ είναι η παχυσαρκία (κυρίως η
κεντρικού τύπου), η δυσλιπιδαιμία, η υπέρτα-
ση
και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Κοινός παρανομαστής των διαταραχών αυτών
είναι η παρουσία αντίστασης των περιφερικών
ιστών (και κυρίως του μυϊκού ιστού) στην δράση
της ινσουλίνης [1]. Η ινσουλινοαντίσταση αυτή δεν
είναι μεν νόσος, είναι όμως κεντρική μεταβολική
διαταραχή που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των
διαταραχών που συναποτελούν το μεταβολικό
σύνδρομο, ενώ συνδέεται αιτιολογικά με τις
διαταραχές αυτές.

Το Μ.Σ. εκφράζεται, εμφανίζεται όταν
γενετικώς επιρεπή άτομα αποκτούν υπερβολικό
βάρος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπον, παράγοντες όπως
ανθυγιεινή διατροφή και η μειωμενη έως
ανύπαρκτη σωματική δραστηριότητα
διαμορφώνουν ένα «τοξικό» περιβάλλον που
ραγδαία αυξάνει την συχνότητα εμφάνισης του
μεταβολικού συνδρόμου.
25% του πληθυσμού στην Αμερική ήδη εκτιμαται
ότι παρουσιάζουν μεταβολικό σύνδρομο.
Παρόμοια φαίνεται ότι είναι τα δεδομένα για τον
επιπολασμό του συνδρόμου και στον ελληνικό
πληθυσμό (23 – 25%, Μελέτες Άθυρου και συν. και
Πίτσαβου και συν.)
. Στον σακχαρώδη διαβήτη δε, ο
επιπολασμός του μεταβολικού συνδρόμου φθάνει
το 92%.

Η προσέγγιση του
NCEP θεωρεί την κοιλιακή παχυσαρκία
αφετηριακή αιτία του Μ.Σ, καθώς το μεγάλο
κοιλιακό κύτταρο εκκρίνει κυττοκίνες και κυρίως την
πρωτεϊνη TNFa που επιδρά στον υποδοχέα της
ινσουλίνης και συμβάλλει στην δημιουργία
ινσουλινοαντίστασης

Οι δύο αυτές προσεγγίσεις καταλήγουν και
στην δημιουργία δύο οντοτήτων που
αμφότερες ευοδώνουν την αθηρωματική
διαδικασία. Τον διαβήτη με μεταβολικό
σύνδρομο και το μεταβολικό σύνδρομο χωρίς
διαβήτη.

Υπάρχουν πίνακες στο pdf που αναφέρουν κάποιους δείκτες που μπορούμε να ελέγξουμε ώστε να δούμε αν είναι τυχόν αυξημένοι.
Εγώ στους περισσότερους από αυτούς παίζω οριακά. Αλλά το παλεύω καιρό με διατροφή και γυμναστική. Αν είχα αφήσει τον εαυτό μου ελεύθερο, σίγουρα θα ήμουν στις τιμές που αναφέρει το κείμενο.

Σαν πρώτη γνώμη, φαίνεται το εξής

Το Μ.Σ. μπορεί να ξεκινήσει όταν σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής μας ξεφύγουμε λίγο σε λίπος, κυρίως στην κοιλιακή χώρα, ενεργοποιώντας ένα "κληρονομικό μας χάρισμα" που αφορά τις κυττοκίνες στα λιποκύτταρα μας. Να υπενθυμίσω εδώ πως οι πολυκυστικές στις γυναίκες, προκαλούν ανδρικού τύπου κατανομή λίπους.

Εγώ μικρός, μέχρι και τα 14 μου ήμουν παχύσαρκος. Άρα ενδεχομένως ο μηχανισμός είχε ήδη ενεργοποιηθεί.
Κατά την είσοδο στην εφηβεία, με τις φυσιολογικές διαδικασίες του οργανισμού αντίστασης στην ινσουλίνη αλλά και την ραγδαία αύξηση των ορμονών μας, ο όλος αυτός συνδυασμός μας οδηγεί σε φαλάκρα με προφανή πρωτοστάτη το λιπώδη ιστό μας που είναι πηγή αρωματάσης, ώστε να μετατρέπει την τέστο σε οιστρογόνα και dht, αλλά και πηγή φλεγμονώδη κυτταροκίνων, tnf-a και IL-6 όπου σε άλλο θέμα, φάνηκε ότι αυτή η φλεγμονή στα λιποκύτταρα που βρίσκονται κατά μήκος των θυλάκων και των τριχοειδή αγγείων, δεν αφήνει το ένζυμο AKR1c να μεταβολίσει την dht σε ανενεργή μορφή, εμποδίζοντας αυτή με τη σειρά της την λιπογένεση κατά την αναγενή φάση.

http://www.hairlossgr.com/forum/thread-8742-page-35.html

Όσοι έχουμε κληρονομικότητα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αυτό το μηχανισμό οποιαδήποτε περίοδο της ζωής μας που θα ξεφύγουμε στη διατροφή και θα ερεθίσουμε-αυξήσουμε αυτά τα λιποκύτταρα μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον. Με λίγα λόγια, το παιχνίδι είναι στημένο από την αρχή, περιμένοντας ένα και μόνο παραστράτημα μας, για να θέσει τους δικούς του όρους.

Νομίζω ότι για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, βλέπω επιτέλους λίγο φως στο αίνιγμα της Α.Α.

Μπλουζα