RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]
Στο θέμα δίαιτα, υπάρχει ένας κοινός μύθος. Για να χάσεις κιλά, πρέπει να κόψεις θερμίδες για κάποιο x διάστημα. Αλλά αν το ψάξεις θα δεις ότι είναι λάθος αυτήν η προσέγγιση.
Το να μειώσεις από το σώμα σου θερμίδες, ειδικά σε υπερβολικό βαθμό που κάνουν οι περισσότεροι, οδηγεί σε ανεπάρκεια διατροφικών στοιχείων στο σώμα σου.
Το σώμα μας είναι μια (τέλεια) μηχανή, που σαν μηχανή χρειάζεται το απαραίτητο καθημερινό καύσιμο της, ανάλογα μες τις ανάγκες του καθενός.
Έτσι η μείωση των θερμίδων, έχει σαν αποτέλεσμα να πεινάμε συχνά, καθώς το μυαλό στέλνει συνεχώς το σήμα "
χαμηλά ποσοστά τροφής" στο στομάχι, ώστε να ζητά περισσότερο φαγητό.
Αυτό έχει σαν κατάληξη την λήψη τελικά περισσοτέρων θερμίδων από όσες έχουμε καθημερινά ανάγκη.
Έπειτα από μια εβδομάδα εξαντλητικής δίαιτας, το σώμα μας προσπαθεί να "πολεμήσει" αυτήν την απώλεια μειώνοντας τον μεταβολισμό, ώστε να μειώσει όσο ποιο πολύ μπορεί την καύση των θερμίδων, αλλά επίσης μειώνει και την ορμόνη λεπτίνη (παρατηρείται σε δίαιτες
υπερβολικά χαμηλές σε θερμίδες), η οποία και είναι υπεύθυνη για την καύση του επιπλέον λίπους αλλά και του μεταβολισμού.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο φαγητό σαν λίπος, μιας και πλέον προσπαθεί να μην το κάψει και έτσι αυτό θα μας γυρίσει μπούμερανγκ καθώς θα θεωρήσουμε σωστό να μειώσουμε και άλλο την πρόσληψη θερμίδων αλλά και να κάψουμε το επιπλέον λίπος, είτε με υπερβολική γυμναστική είτε με τα ανάλογα συμπληρώματα διατροφής που πλασάρουν στα γυμναστήρια.
Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να κρατάει λίπος για ώρα ανάγκης, κάτι σαν ρεζέρβα σας πούμε και φυσικά δεν γνωρίζει αν έχουμε κατοχή και δεν λαμβάνουμε φαγητό ή ότι κάνεις δίαιτα. Το σώμα δουλεύει το ίδιο.
Μια καλή λύση είναι να τρως φαγητά τα οποία θα σε κρατάνε χορτάτο αλλά θα σε βοηθούν να
μειώσεις και το συσσωρευμένο λίπος.
Οι θερμίδες αλλά και τα λιπαρά, διαφέρουν από τροφή σε τροφή και δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στο σώμα μας.
Μερικές πηγές:
Λιπαρά
Σαν
λιπαρά, έχουμε τα
κακά και τα καλά λιπαρά. Τα καλά λιπαρά που είναι τα προτιμότερα, περιέχονται σε τροφές όπως η ελιά, το λινάρι, η καρύδα, το αβοκάντο αλλά και οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, αμύγδαλα και τα φιστίκια αιγίνης.
Επίσης καλή πηγή είναι και τα ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός. Τα καλά λιπαρά δεν έχουν καμία σχέση με τα κακά λιπαρά που παίρνουμε από τις περισσότερες τροφές. Ένα καλό που έχουν είναι ότι μας βοηθούν να μειώσουμε το συσσωρευμένο λίπος που έχουμε στο σώμα μας.
Επίσης, ο οργανισμός μας, κατά την κατανάλωση λιπαρών, αυξάνει τον μεταβολισμό μας κατά 5% και για να χωνέψει/επεξεργαστεί/αφομοιώσει 1000 θερμίδες που έχουμε λάβει από λιπαρές τροφές, θα χρειαστεί 50 θερμίδες, γιατί όπως είπα το σώμα μας είναι μηχανή που απαιτεί ενέργεια για να κάνει κάτι. Όπως αυτήν την στιγμή που σκέφτεσαι αυτά που αναφέρω, καις θερμίδες
Υδατάνθρακες
Η
υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, είναι κακό (όπως και οι δίαιτες με
μειωμένους υδατάνθρακες). Ωστόσο υπάρχουν και εδώ οι λάθος και οι
σωστοί (ή καλοί) υδατάνθρακες, τους οποίους και πρέπει να καταναλώνει κανείς.
Οι περισσότεροι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε είναι οι
κακοί και περιέχονται σε αναψυκτικά, γλυκά, ζαχαρωτά, παγωτά, δημητριακά, ψωμί και σε ότι άσπρο, όπως μακαρόνια, ρύζι κλπ.
Ειδικά τα "άσπρα" φαγητά, είναι και αυτά που μας κρατάνε την κοιλιά αυξημένη σαν σωσίβιο.
Τροφές με σωστούς υδατάνθρακες, είναι τα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης.
Όταν τρώμε υδατάνθρακες, το σώμα μας αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 10% (περισσότερο για τροφές πλούσιες σε
φυτικές ίνες, λιγότερο για επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη). Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας, για να χωνέψει/επεξεργαστεί/αφομοιώσει 1000 θερμίδες από υδατάνθρακες, καίει 100 θερμίδες.
Πρωτεΐνες
Οι
πρωτεΐνες είναι αυτές που καίνε και περισσότερες θερμίδες, αφού η κατανάλωση τους αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 20-30%, ενώ
μειώνει και την όρεξη. Επειδή η πρωτείνη είναι σύνθετη τροφή, ο οργανισμός μας για να χωνέψει/επεξεργαστεί/αφομοιώσει 1000 θερμίδες από πρωτείνη, θέλει 300 θερμίδες. Έτσι, με λίγα λόγια, χάνεις 300 θερμίδες , άρα μένουν 700 για τον οργανισμό.
Η πρωτείνη επίσης βοηθά στην
μυική ανάπτυξη (μαζί με άσκηση) και για κάθε κιλό μυικής μάζας που θα παίρνεις, θα
καις επιπλέον θερμίδες, οι οποίες θα πηγαίνουν στην διατήρηση των μυών.
Με λίγα λόγια, αν τρώει κανείς τροφές (ή snack) πλούσια σε πρωτεΐνες,
υδατάνθρακες που απορροφούνται αργά από τον οργανισμό (οι καλοί που λέμε) και καλά λιπαρά, τότε εκτός ότι κάνει καλό στην υγεία του, βοηθά το σώμα του να αυξήσει τον μεταβολισμό του και να διώξει το περιττό λίπος, ενώ δεν θα πεινάει. εδικά αν σπάσει τα γεύματα του σε πολλά την ημέρα.