Για να επανέλθω στο θέμα σχετικά με την φοβία της φινας και την μειωμένη δόση.
Εγώ δεν είχα επιλογή, πρήστηκε ο προστάτης και ο γιατρός είπε proscar 5mg και σε μέρες θα είσαι αστέρι. Δεν τον ρώτησα για παρενέργειες, δεν το έψαξα στο ίντερνετ, άρχισα να το ψάχνω μόνο όταν με ενδιέφερε για τα μαλλιά μόνο και όχι για τον βασικό λόγο που υπάρχει η ουσία.
Αυτό που κατάλαβα γρήγορα είναι ότι η οπτική γωνία και ο ψυχολογικός φόβος είναι μακράν πιο επιβλαβής από την ίδια την φίνα η οποία να θυμίσω είναι φάρμακο που χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή OTC η οποία άδεια δίνεται μόνο για ουσίες οι οποίες δεν μπορούν να δημιουργήσουν ιατρικό πρόβλημα υγείας σε υπερβολική δόση (δλδ με μικρό κύκλο ζωής στο αίμα όπως αντιβίωση, ντεπον κλπ)
Αποφάσισα να συντηρήσω τα μαλλιά και τον προστάτη με μικρή δόση φινας 1,25mg 2 φορές την εβδομάδα και με σκοπό στο μέλλον αν έχω αποτελεσματικότητα 1 φορά την εβδομάδα.
Να εξηγήσω γιατί.
Εναλλακτικά μπορούσα να πάρω saw palmetto, τσουκνίδα και διάφορα άλλα "φυσικά" προϊόντα αμφιβόλου όμως αποτελεσματικότητας αν και είχα πάρει τσουκνίδα και στα 500mg ήταν λες και έπαιρνα φίνα αλλά ληγμένη.
Εδώ να αναφέρω ότι έχω πάρει δοσολογία 5, 2.5, 1,25mg και έχω κάνει και διάλειμμα 1 μήνα και είμαι κατηγορηματικός όταν λέω πως ότι παρενέργειες έχει η χρήση φινας έχει να κάνει με την δοσολογία και όχι με την ουσία.
Στα 5mg σε 7 μέρες έχει κατέβει τόσο η ορμόνη που η συρρίκνωση του προστάτη μπορεί να φτάσει και το 50%. Στα μαλλιά σε 7 μέρες δεν βλέπεις τίποτα όμως οι υποδοχείς των τριχών έχουν πνιγεί στην φίνα.
Δεν αναφέρεται πουθενά σε πόση ποσότητα υπάρχει saturation στους ιστούς..
Εδώ να πω πως οι αναγνώσεις μου αποκάλυψαν κάποια στοιχεία κλειδιά για την απόφαση χρήσης μικρότερης δόσης.
- Υπάρχει συσσώρευση της ουσίας στους ιστούς σαν αποθήκη με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται καθημερινή λήψη. (Οι περισσότερες παρενέργειες είναι επειδή "ξεχειλίζει")
- το βασικό επιχείρημα για καθημερινή λήψη είναι να μην αυξομειώνονται οι ορμόνες όταν η ορμόνη είναι σχεδόν σταθερή στους ιστούς για 2-4 μέρες και μετά ανεβαίνει σταδιακά. Σταθερή στο αίμα και κάθε μέρα θέλεις άμα το παίρνεις για τον προστάτη όχι για τα μαλλιά.
Συμπέρασμα (δικό μου..): πως βγάζεις πολλά λεφτά από μια ομάδα ανθρώπων που θα έκανε τα πάντα για να βγάλει μαλλιά? Πακετάρεις την ίδια ουσία σε 1mg σε 5πλασια τιμή και τους λες να την παίρνουν κάθε μέρα αλλιώς θα πέσουν τα μαλλιά. (Κοστίζει πολύ περισσότερο το σχήμα του proscar στο καλούπι της μηχανής από να το κάνεις στρογγυλό...) Χορηγείς.. και μερικές έρευνες και είσαι τζετ. Δεν είναι επιστημονική φαντασία είναι πρακτική μάρκετινγκ (το επάγγελμα μου σε πολυεθνικές τα τελευταία 30 ετη), η εταιρεία που βγάζει το neurofen πλήρωσε πολλά μύρια επειδή πούλαγε την ίδια ουσία σε πολύ μεγαλύτερη τιμή επειδή έγραψε στο κουτί neurofen για την περίοδο special, και μετά από εργαστηριακές μετρήσεις ήταν η ίδια ουσία με το απλό...
Σεντόνι ξέρω, έχω ταλέντο στο άπλωμα...