Καλησπέρα παιδιά,
είμαι βετεράνος στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, κυρίως αναγνώστης φόρουμ του εξωτερικού από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μπαίνω μόνο και μόνο επειδή διάβασα αυτό το θέμα και δεν πρόκειται να ξαναασχοληθώ ιδιαίτερα λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά και επειδή το θέμα της τριχόπτωσης με έχει κουράσει πλέον στα 40 μου.
ΜΗΝ κάνετε το λάθος και φτιάξετε τοπικό διάλυμα φιναστερίδης ή ντουταστερίδης (ιδιαίτερα η δεύτερη). Δεν είναι μόνο η ανυπαρξία ερευνών που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα τέτοιου διαλύματος (πέραν κάποιων περίεργων τύπων που εμφανίζονται ενίοτε σε φόρουμς του εξωτερικού και οι οποίοι δηλώνουν ότι το ξεκινούν και μετά από κάποιους μήνες το σταματάνε απογοητευμένοι και εξαφανίζονται απο τα φόρουμς ή πουλάνε δικές τους τέτοιες λοσιόν), δεν είναι ούτε καν τον ενδεχόμενο να υπάρχει αντίδραση φίνας/ντούτας με τα διαλύματα (πχ με την αλκοόλη) με αποτέλεσμα ακόμη και να γίνεται ζημιά στο τριχωτό της κεφαλής.
Το πιο επικίνδυνο είναι η περίπτωση επαφής φίνας ή ντούτας (ειδικά η δεύτερη) με έγκυο όπου και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ζημιάς στο έμβρυο. Στις κλινικές μελέτες της Merck σε πειραματόζωα που ήταν σε εγκυμοσύνη, η ντούτα προξένησε ζημιά (από βλάβες στα γεννητικά όργανα αλλά ακόμη και πιο σοβαρές τερατογενέσεις) στα έμβρυα. Προς απόδειξη των λεγομένων μου, μπορείτε να διαβάσετε εδω:
https://www.rxlist.com/avodart-drug.htm#warnings
Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι ''
αφού δεν υπάρχει έγκυος στο σπίτι, μπορούμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε τέτοιο διάλυμα''. Γιατί ένα διάλυμα με ντούτα/φίνα που χρησιμοποιείται καθημερινά και γίνεται μασάζ στο κεφάλι με τα χέρια, είναι φυσιολογικό να μεταφέρεται εκτός σπιτιού, είτε στο χώρο εργασίας, είτε στην καφετέρια που θα πάμε να κάτσουμε και θα πιάσουμε το ποτήρι, είτε στο λεωφορείο που θα μπούμε και θα πιαστούμε στην λαβή κλπ. Η πιθανότητα είναι μεν μικρή να γίνει η στραβή, αλλά δεν είναι αμελητέα, ιδιαίτερα όταν η χρήση αυτού του διαλύματος δεν γίνεται μόνο επί 1-2 μέρες προφανώς. Ακόμη πολλοί από μας ζούμε στο νοίκι και μπορεί οι μετέπειτα ένοικοι να ζουν σε ένα σπιτι όπου ο πρώην ένοικος έκανε χρήση τέτοιου διαλύματος και σκεφτείτε σε πόσα σημεία του σπιτιού αγγίζουμε. Μην ξεχνάτε ότι η ντούτα έχει μεγάλο χρόνο ημιζωής και αποδεδειγμένα εισέρχεται στον οργανισμό με την επαφή με το δέρμα, επομένως μπορεί να συμβεί και σε άλλους εκτός από εμάς. Σκεφτείτε όλα τα ενδεχόμενα.
Ως παλιός έχω δοκιμάσει τα πάντα στην τριχόπτωση, έχω ξεστραβωθεί στο διάβασμα σε φόρουμ του εξωτερικού επί χρόνια και σας λέω ότι η τοπική χρήση φίνας ή ντούτας
δεν πρόκειται να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην τριχόπτωση.
ΔΕΝ παίζουμε με τις ζωές άλλων, λοιπόν, για να δοκιμάσουμε κάτι (που δεν πρόκειται να δουλέψει κιόλας), ακόμη και αν η τριχόπτωση μας έχει γίνει βάσανος.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.