Δηλαδή μέχρι τα 25 ας πούμε δεν είχες καμία αρνητική εικόνα στα μαλλιά? Ήταν όπως στα 18 σου πχ?
Κοίτα, όσο πιο πολύ το ψάχνω, τόσο περισσότερες διαφορές σε βασικούς τομείς βρίσκω. Για παράδειγμα, παρόλο που η εικόνα μιας ολοκληρωμένης φαλάκρας καθαρής Α.Α. είναι η ίδια σε όλους, ο δρόμος που οδήγησε εκεί δεν είναι απαραίτητο να είναι ο ίδιος. Οδηγεί όμως στον ίδιο προορισμό.
Ένα παράδειγμα που αφορά τη γλυκοζυλίωση.
Στο κεφάλι μας, κάτω από τις τρίχες μας (όχι τους θύλακες) έχουμε 4 διαφορετικούς παράγοντες. Την επιδερμίδα, το δέρμα, το υπόδερμα και το λιπώδη ιστό. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το κολλαγόνο. Αυτό πάλι έχει διαφορετικούς τύπους σε κάθε επίπεδο. (type i,ii, iii, vi κλπ) Δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι ίδιο τύπο κολλαγόνου, όπως δεν έχουμε όλοι την ίδια ομάδα αίματος.
Όπως κάθε ομάδα αίματος έχει τα δικά της προβλήματα, έτσι και ο κάθε τύπος κολλαγόνου φαίνεται να φέρει τα δικά του.
Πρόβλημα ίνωσης μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Έτσι έχουμε θεωρίες για, υπερπλασία σμ.αδένων, ινώδες κολλαγόνο και αύξηση δερματικών κυττάρων - πάχυνση επιδερμίδας, ινώδες κολλαγόνο και λέπτυνση επιδερμίδας, μείωση του λιπώδη ιστού - καφέ λίπους, αύξηση υποδόριου λίπους και πάει λέγοντας.
Η dht αν υπερκφράζεται σε αυτή την περιοχή μπορεί να έχει σχέση? Μπορεί. Το ίδιο όμως μπορεί να κάνει και η γλυκοζυλίωση και ο igf-1.
Και οι τρεις αυτοί παράγοντες προκαλούν φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι το μόνο κοινό στοιχείο σε όλες τις περιπτώσεις Α.Α.
Αλλά ακόμα και αυτή, δεν εκφράζεται στα ίδια σημεία. Π.χ μια έρευνα που είχα αναρτήσει πιο πίσω, δείχνει ότι σε ένα σχετικά μεγάλο δείγμα ανθρώπων, μόνο το 33% είχε φλεγμονή γύρω από το θύλακα. Παρόλο αυτά όμως δεν αναφέρει ή δεν μπορούν να γνωρίζουν τα επίπεδα της φλεγμονής γενικότερα στην περιοχή.
Ο τύπος του κολλαγόνου θα μπορούσε να έχει σχέση?
Απ ότι φαίνεται, θα μπορούσε. Για να μην σου πω ότι μπορεί να είναι και βασικός παράγοντας.
Όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τους θύλακες βρίσκονται μέσα σε περιβάλλον κολλαγόνου. Αν αυτό χάσει τη σύστασή του, όλη η περιοχή νοσεί. Ο μέσος όρος ζωής του κολλαγόνου, είναι 15 χρόνια. Από κει και πέρα είναι θέμα γονιδίων, που αφορούν τη συχνότητα και τη δυνατότητα ανανέωσής του.
Μέχρι και μερικούς μήνες πριν, όσες φορές είχα ψάξει τη διατροφή πάντα κατέληγα ότι δεν έχει σημαντική σχέση. Πλέον είμαι σίγουρος ότι έχει απόλυτη σχέση. Δεν έχει σημασία αν άλλοι τρώνε πίτσες σουβλάκια γλυκά και κάθε σαβούρα και δεν έχουν κανένα θέμα με τα μαλλιά. Εμείς απλά δεν είμαστε τυχεροί σε αυτόν τον τομέα. Όπως άλλοι τρώνε τον άμπακο και δεν παίρνουν κιλά και άλλοι παίρνουν και μόνο με τη μυρωδιά.
Δεν νομίζω ότι θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει απ ότι φαίνεται μια βασική θεραπεία για όλους και καμία διατροφή δεν θα μπορέσει να φέρει πίσω μαλλιά σε μια προχωρημένη κατάσταση Α.Α. Θα μπορούσε όμως ίσως να το φρενάρει στα αρχικά στάδια.
Άπαξ και ξεκινήσει το πρόβλημα, τρέχα γύρευε. Πρέπει να ξέρεις τι ακριβώς έχει κάνει την ζημιά και που την έχει κάνει.
Αλλά, δεν νομίζω ότι ο όλος μηχανισμός που έχω περιγράψει στην αρχή του θέματος είναι παράλογος. Πιστεύω ότι είναι η αρχή του προβλήματος, άσχετα με τους τομείς (επίπεδα) που θα διαλέξει στην πορεία να εξελιχθεί.
Αν υπήρχε σωστή ενημέρωση και έρευνα πάνω σε αυτό, θα μπορούσαμε να το ελέγξουμε πριν εξελιχθεί.
Η ενεργοποίηση των ανδ.υποδοχέων έχει να κάνει απόλυτα με την ινσουλίνη και τον igf-1. Παράγοντες που έχουν επίδραση στην shbg.
Αν εκεί δεν προληφθεί, το παιχνίδι αρχίζει και χάνεται και όσο περνάει ο καιρός ανοίγονται περισσότερα μέτωπα για να αντιμετωπίσεις.
Επίσης το έντονο και συνεχόμενο στρες, είναι ικανό να υποκινήσει το πάγκρεας να παράξει ινσουλίνη δίχως να υπάρχει ερέθισμα από γλυκόζη. Αυτού του είδους η ινσουλίνη είναι στην κυριολεξία σκέτο δηλητήριο για τον οργανισμό. Πόσο μάλλον σε μια ευαίσθητη και απροστάστευτη για εμάς περιοχή, όπως το περιβάλλον των μαλλιών μας.
Ένα ακόμα τρελό παράδειγμα είναι ένας παράγοντας που έχει αναφερθεί πάμπολλες φορές και στο θέμα του τότε vpa και στο θέμα του derma roller και σε τόσες και τόσες μελέτες του Κοτσαρέλη.
Αφορά το wnt-b catenin μονοπάτι.
Σε όλα τα φόρουμ που αφορούν το μοδάτο αυτό τον καιρό dermaroller, πασχίζουν με τόσα τοπικά να ενεργοποιήσουν αυτό το μονοπάτι, γιατί οι έρευνες λένε πως είναι βασικό για την λειτουργία και ανάπτυξη του θύλακα.
Το ίδιο όμως μονοπάτι, σε δυο τύπους κολλαγόνου που έχω αναφέρει πιο πάνω, ενεργοποιεί ινώδης παράγοντες και αν υπερεκφραστεί προκαλεί μη αναστρέψιμη ίνωση.
Μπορείς να βγάλεις άκρη? Το θέλουμε τελικά αυτό ή δεν το θέλουμε.
Η μινοξιδίλη έχει σχέση με την wnt πρωτείνη, γι αυτό και την συνδυάζουν με ρολλερ.
Τελικά κάνει καλό ή κακό? Και αν κάνει καλό, θα το κάνει σε όλους? Δεν νομίζω.
Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, προσωπικά θα το πάλευα με ότι αφορά τον έλεγχο της ινσουλίνης μου και με κάποια αντίστοιχα συμπληρώματα όπως πχ το berberine, Ala κλπ. Σωστή γυμναστική ώστε να εκτονώνεται λίγο η κατάσταση και τοπικά που θα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. (αν δεν υπήρχε το θέμα χρημάτων, αυτό είναι πολύ καλό γι αυτό το σκοπό, αλλά πανάκριβο http://www.phytostem.com/web/IngredientsAntiAlopeciagingStemCellSerumMen.aspx )
Αν μου καθόταν καλώς. Διαφορετικά δεν έχει νόημα, γιατί αυτά που χάνεις είναι περισσότερα από αυτά που τυχόν κερδίζεις.