Ειναι εθνικό μας σπορ το να φταινε πάντα κάποιοι άλλοι. Στην προκειμένη περίπτωση τα περί διχασμού είναι πυροτέχνημα, καλό είναι να λέμε τα πράγματα με το ονομά τους. Καθήκον της πολιτείας είναι να δώσει δωρεάν το εμβόλιο, να φτιάξει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για την διαθεσή του και να τοποθετηθεί σαφώς για την χρήση του. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του κάθε πολίτη να κάνει το καθήκον του και όχι να πετάει χαρταετό και να μας κοροιδεύει. Αν η πολιτεία έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό (έστω και πάνω από κάποιες ηλικίες) τότε να δεις τι θα γινόταν.
Το μόνο που κατάφερε 20+ μήνες πανδημίας ήταν να δημιουργήσει όλο το σύστημα των εμβολιαστικών κέντρων να λειτουργεί άψογα. Επιπλέον καθόμαστε και συζητάμε για το αν θα έπρεπε να είναι δωρεάν τα εμβόλια? Πληρώνουμε ένα σωρό φόρους δεκαετίες ολόκληρες, τίποτα δεν είναι δωρεάν σε αυτή την ζωή. Έχω τα εξής ερωτήματα:
1) Γιατί αφού έχουμε πρόβλημα στο ΕΣΥ βγήκαν σε αναστολή 7,000 γιατροί-νοσηλευτές ενώ μπορούν να δουλεύουν κανονικά με ράπιντ τεστ καθημερινά? Τώρα παίζουμε με την ζωή των ανθρώπων για ένα «καπρίτσιο»? Αυτοί ήταν ήρωες στην αρχή της πανδημιάς και πέρυσι.
2) Τα μονοκλωνικά αντισώματα από πολλές εταιρίες έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ-FDA (μην αρχίσω και παραθέτω ένα σωρό λινκ, είναι εύκολο να τα βρει κανείς) από πέρυσι και τα εισήγαγαν πολλές χώρες στην Ε.Ε. Παρόλα αυτά εμείς μόλις προχτές πήραμε μόνο 2,000 από την Regeneron. Γιατί δεν τα πήραν από πέρυσι κι όχι μόνο 2,000 αλλά παραπάνω? Κάθε μήνας λοκντάουν κοστίζει 3δις στην οικονομία. Αν πχ πέρυσι είχαν πάρει 5,000 x1000€ το καθένα θα μας κόστιζε 5εκ€ μόνο.
3) Για να δουλέψει σωστά μία ΜΕΘ χρειάζονται εντατικολόγοι και νοσηλευτές 24/7 πάνω από τους ασθενείς κι όχι ένας νοσηλευτής για 30 άτομα πχ. Σε μερικές ΜΕΘ πανελλαδικά το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 100%, δλδ μπαίνει άνθρωπος και δεν ξαναβγαίνει, αυτό δεν προβλημάτισε κανέναν?
Τέλος, βλέποντας ότι πχ η Ολλανδία με 73% πλήρως εμβολιασμένους επιστρέφει σε λοκντάουν, δεν είμαι τόσο σίγουρος αν έφτανε το 80% όπως λένε αν θα ήταν πάλι όλα «κανονικά». Δλδ 73% πλήρως εμβολιασμένοι συν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που έχουν νοσήσει δεν αγγίζει τουλάχιστον το 85% του συνόλου με αντισώματα? Εγώ πιστεύω και 85% του συνόλου να εμβολιαστεί πλήρως, με τα πάντα ανοιχτά, πάλι πρόβλημα θα υπάρξει στις ΜΕΘ αφού είμαστε ένας συνολικά γερασμένος λαός.