Παιδια αυτό το θέμα όσον αφορά το κόστος το έχω σκεφτεί πολλές φορές, δηλαδή πόσο θα πρέπει να είναι η τιμή/graft ώστε και η κλινική να κερδίζει αλλά και η τιμή να είναι υποφερτή. Ας πάρουμε τη δική μου περίπτωση που έχω βάλει 7500grafts και έχω πληρώσει περίπου 17000€. Βγαίνει μία τιμή περίπου 2,25€/graft, σχετικά φθηνά, αλλά θα πει κάποιος κάτσε ρε φίλε τι φθηνά μου λες, τους ακούμπησες 17000€, έτσι το λες το φθηνά; Σωστά όμως η πρώτη επέμβαση ήταν διάρκειας 4 ημερών και η δεύτερη 3 ημερών, και όταν λέμε ημερών εννοούμε ότι πήγαινα στην κλινική περίπου στις 08.30 το πρωί και καθόμουν έως τις 18.00 το απόγευμα περίπου. Αν το δούμε λοιπόν σαν ημερήσιο κόστος είναι 17.000/7=2430€/ημέρα.
Ουσιαστικά ήταν όσο κοστίζει η ημέρα σε μια low cost κλινική της Τουρκίας. Μα θα πει κάποιος στη low cost κλινική σε μία ημέρα θα σου βάλουν τα μισά από όσα συνολικά έβαλες και σε μια άλλη μέρα στη δεύτερη μεταμόσχευση θα σου βάλουν τα υπόλοιπα. Έτσι στη low cost κλινική θα έχεις πληρώσει συνολικά περίπου 5000€ ενώ εσύ πλήρωσες 17000€.
Σωστά, όμως αν το δούμε καθαρά επιχειρηματικά και οι δύο κλινικές για την κάθε ημέρα που δουλεύουν κερδίζουν τα ίδια λεφτά. Μάλιστα στη low cost κλινική πιθανώς και περισσότερα γιατί οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό είναι συνήθως αναλόγου επιπέδου, δηλαδή αυτός που φαίνεται ακριβός, στην τσέπη του παίρνει τελικά πιθανώς λιγότερα από αυτόν που έχει μια low cost κλινική.
Άρα κατά την αποψή μου δεν τίθεται θέμα ιδιαίτερης μείωσης της τιμής σε κλινικές που χρεώνουν σε τιμές μέχρι 2,5€/graft, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να σου παρέχουν τις παροχές που να ανταποκρίνεται σε αυτό το κόστος (υψηλό επίπεδο γιατρών και λοιπού προσωπικού, αντίστοιχο consultation και σχεδιασμό, υλικά, after sale support, κλπ.) και φυσικά άριστο αποτέλεσμα.
Βέβαια όλα αυτά που ανέφερα έχουν κυρίως βάση για τους ασθενείς του εξωτερικού που ζουν σε χώρες που οι περισσότεροι μισθοί είναι άνω των 2500€, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι το ίδιο αφού οι μισθοί κυμαίνονται στο 700αρι και στα 1500€ είσαι μεγαλοστέλεχος και επομένως υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι πολύ σωστή η προσέγγιση των δύο κυπριακών κλινικών που πάνε να διαμορφώσουν ένα κόστος κοντά στα 2,00€/graft. Βέβαια φαντάζομαι η προσέγγιση των κλινικών έχει να κάνει πιθανώς και με το γεγονός ότι διεθνώς βγαίνουν συνεχώς πολύ δυνατά νέα ονόματα με τιμές από 2,00€ έως 2,50€ (Bruno Pinto, Ximena Vila, Kaan Pekiner, Hans Heinicke, κλπ.) και συνεπώς ο ανταγωνισμός γίνεται πλέον όλο και πιο έντονος και ο οποίος φαντάζομαι ότι εάν συνεχίσει θα ισορροπήσει από μόνος του στα σωστά νούμερα το θέμα κόστος-ποιότητα.