Θέλω να δώσω μία άλλη οπτική,που ίσως όσοι μένετε Ελλάδα δεν μπορείτε να έχετε.
Αρχικά να πω ότι η μετανάστευση είναι θέμα υποκειμενικό.
Ο παράδεισος του ενός,είναι η κόλαση του άλλου.
Υπάρχουν κάποια αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια όσο αφορά την ποιότητα ζωής,αλλά δε θέλω να πλατιάσω περί αυτού.
Η εργασία είναι το πλέον καθοριστικό,όσο αφορά την ποιότητα ζωή σου,την κοινωνική σου ζωή,κ.λ.π.
Σε αντίθεση λοιπόν με τις δεκαετίες 60 και 70,εγώ ανήκω σε ένα κύμα μετανάστευσης που σε μεγάλο ποσοστό απασχολείται
στο αντικείμενο της σπουδής του.
Πάμε τώρα στην οπτική που σας προανέφερα.
Η δική μου γενιά Ελλήνων μεταναστών,δεν περιορίζεται στα της ελληνικής κοινότητας,εκκλησίας,κ.λ.π.
Ούτε ψάχνει απαραίτητα παπούτσι από τον τόπο του,όπως οι παλαιότεροι.
Στο κρατίδιο που μένω έχουν έρθει εκατοντάδες(κυριολεκτικά) Ελληνίδες νηπιαγωγοί,νοσηλεύτριες και άλλες,
ας πούμε "γυναικείες" ειδικότητες.
Γνωρίζω ελληνογερμανικό γραφείο,το οποίο ψάχνει κόσμο από συγκεκριμένες ελληνικές σχολές,ακόμη και από φωτογραφίες ορκομωσίας στο fb και φέρνει κόσμο σωρηδόν..
Να είστε σίγουροι λοιπόν,πως αν οι περισσότερες από αυτές τις κοπέλες παντρευτούν μη Έλληνα,
η ρίζα θα χαθεί μέσα από τα παιδιά τους και η Ελλάδα θα είναι απλά ένας ταξιδιωτικός προορισμός του καλοκαιριού.
Η δική μου σύντροφος δεν είναι Ελληνίδα,αν κάνω παιδιά προφανώς και πρώτη γλώσσα δεν θα είναι τα ελληνικά,
οπότε άτομα σαν εμένα,ούτε θα γυρίσουν ποτέ για κάτι πέρα των διακοπών,ούτε τη ρίζα θα κρατήσουν ζωντανή.
Επίσης με Έλληνες/ίδες της γενιάς μου που μιλάω και έχουν μία καλή δουλειά και πρόσωπο στην κοινωνία,
κανείς δε θέλει να γυρίσει μόνιμα,η αλήθεια είναι πως ούτε και εγώ,όσο και αν μου λείπει η Ελλάδα.
Αυτοί που ζορίζονται είναι Έλληνες που τους ξεζουμίζουν 12ωρα σε γυράδικα και εταιρείες καθαρισμού,
που δεν ξέρουν την τοπική γλώσσα και έχουν θέσει εαυτούς,εκτός κοινωνίας.
Οπότε για μένα δεν έχει γίνει κανένα brain drain,μιας και έχει φύγει κόσμος κάθε μορφωτικού επιπέδου.
Έχουν φύγει κυρίως νιάτα,που δεν πρόκειται να γυρίσουν και μάλλον η ρίζα τους θα χαθεί μετά από 1-2 γενιές.
Μία μορφή γενοκτονίας..