Gibik, δεν είμαι αντίθετος με το ginseng, αλλά είμαι πάντα υπερ του να δοκιμάζουμε οτιδήποτε, αρκεί να γνωρίζουμε αν κάνει για εμάς.
Π.χ για τα δικά μου στάνταρ και με τα όσα προβλήματα έχω καθώς και τα όσα ακολουθώ, δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω, παρά μόνο σε μικρές δόσεις κατά καιρούς και μόνο κορεάτικο 6 ετών.
Για το κυτόχρωμα είναι πολύ εύκολο να δεις τι αφορά στο νετ. Σε γενικές γραμμές είναι ισοένζυμα που βρίσκονται σε όλους τους ιστούς και βοηθάνε στον μεταβολισμό των φαρμάκων. Λίγο πολύ όλα τα φάρμακα μπορεί να έχουν ένα μικρό βαθμό τοξικότητας. Άλλα πολύ υψηλό άλλα ανεπαίσθητο. Μέσω την κατηγορίας αυτών των ισοένζυμων (5-6 αν θυμάμαι καλά) μεταβολίζονται και αποβάλλονται από τον οργανισμό από το ήπαρ.
Το ginsengn μειώνει την δράση τους, τώρα το κατά πόσο, υπήρχαν αρκετές αντικρουόμενες απόψεις τότε που το έψαχνα, αλλά λίγο πολύ όλες οι έρευνες συμφωνούσαν πως όντως έχει επίδραση.
Δεν θυμάμαι να σου πω αν κατά τη διακοπή του τα ισοένζυμα αυτά επανέρχονται ή όχι. Μπορείς να το ψάξεις αν θες.
Οπότε αν τυχόν χρειαστεί κάποια στιγμή να κάνει κάποιος μια φαρμακευτική αγωγή, καλό θα ήταν να δει από πριν το βαθμό τοξικότητας του φαρμάκου και σαφώς να διακόπτει τη λήψη ginseng.
Εξετάσεις που θα έκανα κατά καιρούς πάνω σε αυτό, είναι για τα ένζυμα του συκωτιού. Αν φανούν αυξημένα, σημαίνει ότι κάτι το στρεσάρει.
Σε ότι αφορά την έρευνα με το θέμα των οιστρογόνων, η παγίδα του ginseng είναι η εξής.
Ενδεχομένως σε μια εξέταση αίματος να μην φανούν αυξημένα, αλλά αν κάποιος πχ είχε ανέκαθεν αυξημένη οιστραδιόλη, (όπως εγώ πχ) η λήψη ginseng είναι πολύ επίφοβη γιατί ενεργοποιεί τους υποδοχείς των οιστρογόνων και μάλιστα και τους 2 (Α+Β).
Να σου δώσω ένα παράδειγμα σε ότι αφορά εμένα προσωπικά. Η οιστραδιόλη μου κατά καιρούς φτάνει στο 60 -65 με ανώτατο φυσιολογικό το 50.
Κάποιες στιγμές με την λήψη του ginseng, ενώ στις εξετάσεις δεν είδα αύξησή τους, μετά από μια εβδομάδα ένιωθα ευαισθησία στις θηλές του στήθους. Μόλις έπαιρνα nolvadex (serm, που μπλοκάρει τους υποδοχείς) σε 2 ημέρες έφευγε.
Eπίσης έτυχε κατά τη λήψη του να τεστάρω και την τεστοστερόνη και την dht και η δεύτερη εμφανιζόταν ελαφρώς μειωμένη κατά 90 μονάδες. Φυσικά δεν βγαίνει ασφαλές συμπέρασμα από μια και μόνο εξέταση, ίσως να έτυχε. Η τέστο ήταν αμετάβλητη.
Οπότε εξετάσεις που θα έκανα πάνω σε αυτό, είναι ανδρογόνων, τεστο και φυσικά οιστραδιόλη. Αν η τελευταία είναι σχετικά χαμηλή, δεν νομίζω πως υπάρχει φόβος από το ginseng.
Το ότι ενεργοποιεί τους υποδοχείς των οιστρογόνων, σαφώς και κάνει καλό στο μαλλί, όπως επίσης και στο θέμα αιμάτωσης που αναφέρεις, προφανώς είναι μέσω της αύξησης του νιτρικού οξειδίου.
Εν ολίγοις, καλής ποιότητας ginseng, υπό προϋποθέσεις, θα το προτιμούσα από την λήψη φιναστερίδης, αλλά οικονομικά, η διαφορά είναι επίσης τεράστια.