Οκ, το ειχα σκεφτει καπως αλλιως. Για ατομα που εχουν π.χ. κροουν τελειως φαλακρο, αν τραυματιζαν τον θυλακα (σε περιπτωση που υπαρχει ακομα) ισως ο οργανισμος στην φαση της επουλωσης να διορθωνε τη δυσλειτουργια. Το λεω αυτο γιατι πιστευω οτι η δυσλειτουργια οφειλεται στον θυλακα και οχι στο περιβαλλον του. Αν παλι δεν υπαρχει καθολου θυλακας σε φαλακρη περιοχη, τοτε ισως ο οργανισμος στην φαση της επουλωσης να δημιουργουσε νεο θυλακα.
Εγώ πάλι το βλέπω από εντελώς αντίθετη άποψη. Όλα τα "σήματα" για τους κύκλους της τρίχας (αναγενή, τελογενή κλπ) δίνονται από συνεργασία του δέρματος με την επιδερμίδα μέσω συγκεκριμένων κυττάρων. Το κολλαγόνο και συγκεκριμένα οι θηλώδες ινοβλάστες είναι κατά την προσωπική μου άποψη το κλειδί για έκτοπη τριχοφυία. Στην έρευνα που πόσταρες 2 σελίδες πίσω, αναφέρει με πολύ ενδιαφέρον τρόπο πως για να δημιουργηθεί νέος θύλακας από το μηδέν μέσω τραυματισμού, χρειάζεται το wnt pathway να μπλοκαριστεί για όσο διαρκεί η επούλωση της πληγής. Το ίδιο μονοπάτι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή του από κει και πέρα, αλλά είναι εμπόδιο για την δημιουργία του που είναι αποκλειστικό προνόμιο των θηλώδη ινοβλάστων.
Επίσης αναφέρει πως για όσο διαρκή η κύηση, η πρωτείνη Dkk1, που είναι ο ισχυρότερος blocker των wnt, είναι στο ζενίθ ώστε να δίνει χώρο στην δημιουργία των θυλάκων. Μετά την γέννηση, μειώνεται δίνοντας πλέον χώρο στις wnt να αναλάβουν την συνέχεια της τριχοφυίας.
Για όσο οι πρωτείνες wnt είναι ενεργές, με τον τραυματισμό το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι αύξηση της διαμέτρου της τρίχας, αλλά και ενδυνάμωση ακόμα και των vellus hair κάτι που επίσης αναφέρει η έρευνα και που επίσης αυτό ακριβώς συνέβη και σε μένα στις φότο της πρώτη σελίδας. Αλλά νέος θύλακας από το πουθενά, φαίνεται αδύνατο, ενώ αν το παρακάνουμε, οι ίδιες πρωτείνες είναι υπεύθυνες για ουλώδη ιστό.
Εν ολίγοις θέλω να καταλήξω σε κάτι που έχω ξανα αναφέρει, πως όσο σημαντικό είναι το χώμα για τα φυτά, άλλο τόσο είναι το περιβάλλον για τον θύλακα.