Γενικότερα αυτές τις ημέρες διαβάζω και ξαναδιαβάζω την πατέντα της follica, διαβάζω άλλες πατέντες που δημοσιεύονται, συγκρίνω παλαιά και νέα θέματα στο φόρουμ, κοιτάζω ξανά και ξανά πράγματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την τριχόπτωση από διάφορους χρήστες κλπ κλπ..
Ένα πράγμα που μου μένει και που μπορεί να εξηγηθεί πολύ απλά το ένα σκέλος του και να φανεί σχεδόν ακατόρθωτο ένα άλλο..
Το εύκολο της υπόθεσης
1. Follica
Tα τελευταία 5 τουλάχιστον χρόνια, γίνεται μεγάλος ντόρος γύρω από το wounding, το οποίο τελικά φαίνεται πως αν κυκλοφορήσει κάτι, είναι ίσως από τα λίγα που παρέμεινε σταθερό στις έρευνές της, κάτι που δείχνει οτιδήποτε μπορεί να δουλέψει, πρέπει να ξεκινήσει από κει.
Συζητήσεις που κάναμε 1-2 σελίδες πίσω, δείχνει πως τα σημαντικότερα οφέλη πάνω σε αυτό, έρχεται από την ανασύσταση του δέρματος με τα μαλλιά να επωφελούνται από ένα μικρό layer του δέρματος που λέγεται
papillary dermis.
2. Aging skin
Άπειρες συζητήσεις γύρω από αυτό με την φαλάκρα να χαρακτηρίζεται ως πρόωρη γήρανση.
3. Περιθυλακική ίνωση
4. Ανδρογόνα
5. Ηλιακή ακτινοβολία, VDR
Ανάλυση σε άλλο θέμα για τις αρνητικές επιπτώσεις του ηλίου στο θέμα μαλλιών.
6. Οξειδωτικό στρες.
Υπάρχουν και άλλα, δεν θέλω όμως να κουράσω με το σκεπτικό μου που είναι το εξής.
Αν τα πάρουμε όλα μαζί, με πρώτη τη follica, εστιάζει στην κινητοποίηση - αναγέννηση του συγκεκριμένου layer της επιδερμίδας.
Το χαρακτηριστικό της γηραιάς επιδερμίδας, είναι η μείωση και σιγά σιγά η πλήρη εξαφάνιση (flattening) του συγκεκριμένου layer με το κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας να αναπληρώνει αυτό το layer. ( reticular dermis)
Το κατώτερο στρώμα αυτό είναι αυτό που αναφέρει η έρευνα ότι πρέπει να μπλοκαριστεί από τις wnt πρωτείνες λόγω του ότι εμποδίζει την νεοτριχογέννεση με το να υπερέχει έναντι της DP.
Η ίνωση, σκλήρυνση του κολλαγόνου είναι χαρακτηριστικό αποκατάστασης του δέρματος από αυτό το layer.
H ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει την reticular dermis έναντι της papillary dermis
Πάμε τώρα στα 2 τελευταία που πάνε χέρι χέρι...ανδρογόνα και οξειδωτικό στρες, ή οξειδωτικό στρες και ανδρογόνα.
Η PD (papillary dermis) λόγω της ιδιομορφίας της έχει το χαρακτηριστικό να μεταμορφώνει τους ινοβλάστες της σε μυοινοβλάστες όταν η RD (reticual dermis) ενεργοποιείται έναντι αυτής.
Η RD είναι το layer του δέρματος που εκφράζει το σύνολο των γονιδίων της περιοχής και γενετικά είναι πολύ πυκνότερη από την PD με την τελευταία όμως να εκφράζει το σύνολο των γονιδίων του ανοσοποιητικού.
Mε μια λέξη, αυτό που κάνουν τα ανδρογόνα σε συνδυασμό με το οξειδωτικό στρες, είναι η αύξηση του transforming growth factor beta (συγκεκριμένα β-1 και κατά δεύτερον β-2) ο οποίος έχει χαρακτηριστεί κατά το παρελθόν ως The Hair Follicle Assassin
Ακόμα πιο απλά...αύξηση των ROS ---> αύξηση της ευαισθησίας του ανδρ.υποδοχέα--->λιπαρότητα--->αύξηση του tgf beta--->ενεργοποίηση των ινοβλαστών στην RD--->φλεγμονή στο RP layer--->δράση ανοσοποιητικού--->διαμόρφωση (remodeling) της περιοχής--->γήρανση--->μείωση τριχοφυΐας.
Τα ROS με τα ανδρογόνα δουλεύουν και αντίστροφα,
http://www.hairlossgr.com/threads/Οξειδωτικό-στρες.9955/
Ουσιαστικά, αυτό που φαίνεται ως πρόβλημα σε μακροχρόνια τριχόπτωση ή σε μεγάλα nw, είναι το πλήρης flattening του layer αυτού.
Οπότε φαινομενικά αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι η απόπειρα αύξησης του (PD)
Μια πάρα πολύ καλή ανάλυση της Loreal πάνω σε αυτό που ειλικρινά αξίζει να το διαβάσετε καθώς περιλαμβάνει αναλυτικές εικόνες των layers
http://www.beautyjournaal.nl/wp-content/uploads/2011/06/Papillary-Dermis-Rhamnose.pdf
Φυσικά η πατέντα της δεν νομίζω ότι αποτελεί λύση, παίρνουμε όμως μια ιδέα και θα προτιμούσα κάτι σε χημικό, αν φυσικά μπορεί να βρεθεί.
Το αρνητικό μέρος της υπόθεσης.
1.Αφού φαινομενικά φαίνεται τόσο απλό, γιατί δεν μπλοκάρουμε τον tgf beta από την αρχή να τελειώνουμε. Blockers υπάρχουν πολλοί, απλά θέλει λίγο προσοχή ως προς τους υποδοχείς του (ligands b1-b2-b3) και μάλιστα έχουν δοκιμαστεί αρκετές φορές από χρήστες σε φόρουμ, όπως επίσης υπάρχουν και σε διάφορα τοπικά.
Γιατί προφανώς είναι απαραίτητος για τον φυσιολογικό κύκλο των μαλλιών και γι αυτό και η τριχοφυία στο σώμα αυξάνεται με την αύξηση των ανδρογόνων.
Το πρόβλημα είναι η υπερεκφρασή του καθώς και η διαφορετική σύσταση του δέρματος των layers στο κεφάλι ως τένοντας από το υπόλοιπο σώμα.
Οπότε είτε τον μπλοκάρουμε είτε όχι, είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, εκτός αν κάποιος ήξερε τα σωστά timing και τη σωστή χρήση, που προφανώς είναι ψύλλοι στ άχυρα και γι αυτό δεν ασχολείται καμία αξιόλογη εταιρεία.
2. Τι γίνεται όταν έχει γίνει πλήρη remodeling της περιοχής και τη θέση που κατείχε η DP αναπληρώθηκε πλήρως από την RD?
Εδώ δεν υπάρχει απάντηση, αλλά η επιμονή της follica δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει ανασύσταση εκ νέου.
Ανακεφαλαιώνοντας το σκεπτικό μου είναι πως αν καταφέρουμε να βρούμε κάτι που να δρα αποκλειστικά σε αυτό το layer δεν υπάρχει λόγος για τραυματισμό ο οποίος ενέχει κινδύνους ουλής, αλλά μπορεί απλά να γίνεται στο χαλαρό, όπως κάνουν και τώρα κάποιοι ίσα ίσα να φεύγουν τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα που προφανώς με όλο αυτό τον μηχανισμό έχει χάσει την φυσιολογική συστασή του.
Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε αυτό το layer, είναι παιχνιδάκι πλέον για τη μινοξιδίλη να δώσει τα best off μιας και ουσιαστικά το ρεζερβουάρ που χρησιμοποιεί για να αυξήσει τα dp cells στο θύλακα, τα αντλεί από εκεί.