Θα συμφωνήσω σε αρκετά με τον kapa και όντως το αγγούρι μαζί με dandelion root σε κάψουλες τα χρησιμοποιώ αρκετά για την κατακράτηση υγρών. Πέρασα αρκετά χρόνια προσπαθώντας να ανεβαίνω σε μυικά κιλά και η συνεχή αυξανόμενη πρόσληψη θερμίδων μακροχρόνια δεν είναι ότι καλύτερο για τον οργανισμό, ειδικά όσο μεγαλώνει κάποιος. (αν συνέχιζα έτσι, ρίσκαρα αρκετά με διαβήτη)
Από προσωπικές εμπειρίες έχοντας δοκιμάσει σχεδόν όλου του τύπου τις διατροφές και παίζοντας για αρκετά χρόνια γύρω από τις 4000 θερμίδες ημερησίως, εδώ και ένα χρόνο έχω σταθεροποιηθεί στις 2400.
Από ένα σημείο και μετά, περίπου μετά τα 36 μου, όλα δούλευαν ανάποδα. Όλο το ορμονικό μου προφίλ το οποίο έλεγχα από τα 30 μου συστηματικά είχε αρχίσει να αποσυντονίζεται με μεγάλες αποκλείσεις μεταξύ των βασικών τιμών.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν η θεαματική αύξηση του λιπώδη ιστού όπου μέσα σε 2 χρόνια περίπου είχα φτάσει στο 26%, παρόλο που συνέχιζα διατροφή και γυμναστική.
Για να μην πολυλογώ, για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν με την σημερινή εποχή-καθημερινότητα-ποιότητα τροφών κλπ πιστεύω πως μετά τα 35, λίγο πολύ οι περισσότεροι έχουν θέμα με τις ορμόνες τους κάτι που επιβεβαιώνω και από τους γύρω μου.
Το να λέμε πως μεγάλωσα και πέφτει ο μεταβολισμός μου, δεν θεωρώ πως είναι κάτι που πρέπει να μας επαναπαύει ως κάτι το φυσιολογικό, αλλά ως κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κινητοποιήσει.
Έχω αρκετούς φίλους και συναδέλφους στην ηλικία μου (41) οι οποίοι έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα που είχα και εγώ στο παρελθόν (αύξηση βάρους, αποθήκευση λίπους κοιλιά και πρόσωπο) κόπωση, προβλήματα ύπνου, μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον, πόνους στις αρθρώσεις κλπ. και αρκετοί το θεωρούν ως επακόλουθο της ηλικίας, αλλά για εμένα είναι επακόλουθο του τρόπου ζωής και της παραίτησης από αρκετά πράγματα που θα έπρεπε να κάνουμε για τον εαυτό μας.
Δεν λέω ότι είναι εύκολο, ούτως η άλλως όλα είναι επιλογές, αλλά έχω καταφέρει να είμαι εδώ και 1 χρόνο, από τον περασμένο Φλεβάρη περίπου, με 6% λίπος, μυικότητα σχεδόν την ίδια ή και καλύτερη από αυτή που είχα στα 25 μου και με πολλά πράγματα που με ταλαιπωρούσαν διορθωμένα.
Φυσικά όλα αυτά δεν έγιναν μόνο με μια απλή διατροφή και μόνο αλλαγή τρόπου και προγράμματος γυμναστικής, αλλά όπως είπα παραπάνω, όλα είναι επιλογές.