Τα τελευταία 10 χρόνια που αποφάσισα να βάλω συστηματικά την άσκηση στο πρόγραμμα μου μετά από μελέτη κατέληξα στο power walking και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Δεν θα πω τι είναι το power walking, αυτό είναι εύκολο να το βρει κανείς, αλλά θα δώσω μια τεχνική λεπτομέρεια που δείχνει την αξία του.
Με βάση την φυσιολογία του ανθρώπου (ύψος, βηματισμός) και θεωρώντας ότι για να γίνει ένα βήμα είτε περπατώντας είτε τρέχοντας χρειάζεται κατανάλωση ενέργειας (η οποία μεταφράζεται σε κάψιμο θερμίδων) ο άνθρωπος με βάση την ανατομία του ξεκινάει να περπατάει (και όχι να τρέχει) σε χαμηλές ταχύτητες (το περπάτημα ας πούμε είναι η 1η ταχύτητα του αυτοκινήτου). Η ενέργεια που χρειάζεται στην αρχή είναι προφανώς χαμηλή και αυξάνεται αναλογικά όσο αυξάνουμε ταχύτητα. Μετά από κάποια ταχύτητα (γύρω στα 7.2Km/h για έναν τυπικό άνδρα) η ενέργεια για να αυξήσουμε ταχύτητα δεν είναι αναλογική αλλά αρχίζει και γίνεται εκθετική, δηλαδή για να διατηρήσουμε το περπάτημα σε υψηλότερες ταχύτητες θέλουμε πολύ περισσότερη ενέργεια. Το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου χρειάζεται πλέον άλλη μέθοδο για να βελτιστοποιήσει την κατανάλωση ενέργειας. Αυτό γίνεται περνόντας απο το περπάτημα στο τρέξιμο όπως και στο αυτοκίνητο όπου πρέπει να αλλάξει ταχύτητα στο σασμάν.
Αν όμως κατορθώσεις να συνεχίσεις το περπάτημα και φτάσεις μέχρι τα περίπου 8Κm/h τότε χάνεις ακριβώς τις ίδιες θερμίδες είτε τρέχεις είτε περπατάς. Αν δε τα ξεπεράσεις και πας με 8.5Km/hr τότε σε αυτή την ταχύτητα όποιος περπατάει καίει πολύ περισσότερο από αυτόν που τρέχει με την ίδια ταχύτητα (δείτε παρακάτω διαγράμματα). Κάποιος θα πει, so what, γιατί να μην τρέχω?
Το τεράστιο όφελος του power walking είναι η μηδενική καταπόνηση του σκελετού (με την σωστή τεχνική) και ειδικά των αρθρώσεων (γόνατα). Μπορείς να κάνεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μια αεροβική άσκηση που σου καλύπτει όλη την γκάμα (low to high) χωρίς κανέναν κίνδυνο τραυματισμού και καταπόνισης των αρθρώσεων. Φυσικά θέλει εξάσκηση για να ανέβεις στα 8ΚM/hr και τεχνική. Όχι τίποτα δύσκολα πράγματα όμως.Δεν πρέπει να συγχέεται με το βάδην που θέλει άλλη τεχνική και μιλάμε φυσικά για πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.
Η δικιά μου ταχύτητα είναι από 7.5 έως 8.5Km/hr ανάλογα με το τι θέλω να πετύχω (loose weight, cardio, etc.) και πόσες μέρες κάνω την εβδομάδα. Δέκα χρόνια δεν είχα κανέναν τραυματισμό ούτε καμμία ενόχληση.
Προβολή συνημμένου 31440Προβολή συνημμένου 31441