Προγεστερονη ή αντισυλληπτικα?

d.tonia85

Member
Διαβαζοντασ όλα τα θεματα για τη γυναικεια τριχοπτωση μονορουφι (αρκει να δειτε την ωρα που γραφω το θεμα μου για να με πιστεψετε!!) κολλησα σε κατι που ειπε ο Καπα ότι η προγεστερονη κανει την τριχοπτωση στις γυναικεσ καπνο! Επειδή εχω εκτοσ από αα και πολυκυστικεσ εδω και 10 χρονια περνω αντισυλληπτικα με διακοπεσ. Από τους γυναικολογουσ που εχω παει κατά καιρουσ ο ενασ μου προτεινε yasmin (οιστρογονο με προγεστερονη, 21 ημερεσ) ο αλλοσ gynofen (οιστρογονο με αντιανδρογονο, 21 ημερεσ) και ο τελευταιοσ primolut (νομιζω σκετη προγεστερονη ,5 ημερεσ για προκληση περιοδου πρωι βραδυ). Ξερει κανεισ πιο από αυτά είναι καλυτερο για τα μαλλια γιατι αφου όλα μου τα προτειναν ωσ θεραπεια θελω να παρω αυτό που είναι καλυτερο για τα μαλλια. Καπα επειδή για να το πεισ κατι θα ξερεισ πανω σ αυτο μηπωσ μπορεισ να με διαφωτησεισ οσων αφορα την προγεστερονη ? Η καποια κοπελα αν τα δοκιμασε όλα ειδε καποιο από αυτά να υπερεχει οσων αφορα την τριχοπτωση? Επεισησ παλια ειχα ακουσει ότι τα προγεστερινουχα αντισυλληπτικα κανουν κακο στα μαλλια λογω προγεστερονησ γι αυτό και το πριμολουτ δεν το πηρα ποτε τελικα ισχυει το αντιθετο?

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Μιας και απ ότι έχω δει επισκέπτεσαι αρκετά συχνά δερματολόγους-γυναικολόγους, συζήτησε με κάποιον σοβαρά για οραλ σπιρονολακτόνη. Έχει πιο ολοκληρωμένη δράση από αυτά που αναφέρεις όσον αφορά την τριχόπτωση, αλλά δεν γνωρίζω να σου πω τι γίνεται με θέματα παρενεργειών στις γυναίκες. Οι συνηθέστερες είναι ίσως ορθοστατικη υπόταση και υποκαλιαιμία.
Ξέρω ότι για εμάς τους άντρες είναι απαγορευτική λόγω μείωσης των ανδρογόνων, αλλά έχει δράση και σε άλλους μηχανισμούς που ανέφερα εδώ
http://www.hairlossgr.com/forum/thread-9293-post-124565.html#pid124565 και αφορούν την τριχόπτωση.

Αν ήμουν γυναίκα, εφόσον έψαχνα πολύ καλά τι παίζεται από θέμα παρενεργειών, με τη σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού και την παρακολούθησή του, θα ξεκινούσα από 50-100mg.
Επειδή κάπου παρατήρησα ότι το παλεύεις με ω-3, η γνώμη μου είναι πως αν τα οιστρογόνα σου δεν σε προστατεύουν από τον όλο μηχανισμό, τα ω-3 δεν πρόκειται να σου κάνουν τίποτα μιας και η δράση των οιστρογόνων στους μηχανισμούς που εμπλέκονται και τα ω-3 είναι 10 φορές ανώτερη.

MELA

Member
Αυτο με την προγεστερονη πρεπει να παιζει. Πριν την περιοδο που ανεβαινουν τα επιπεδα της εχω παρατηρησει οτι εμενα προσωπικα μου σταματαει η τριχοπτωση. Μολις ξεκινησει, αρχιζει και η τριχοπτωση. Το θεμα ειναι τι μπορουμε να κανουμε, εμενα που ο κυκλος μου ειναι σταθερος, δε μου δινουν αντισυλληπτικα...

Sent from my iPhone using Tapatalk

d.tonia85

Member
Gomi ευχαριστω πολύ για την απαντηση σ αυτό με τα αντιανδρογονα εχεισ απολυτο δικιο αυτό μου χε πει και ενασ καθηγητησ δερματολογιασ που επισκεφθηκα προπερσυ γι αυτό και για ένα χρονο πηρα αντιανδρογονα φουλ δοση τα androcur (κυπροτερονη). Ομωσ αυτά δεν είναι για μακροχρονια χρηση μονο ένα χρονο επιτρεπεται να τα παρεισ γιατι είναι τοξικα για το συκωτι. Φαντασου ότι ακομα και τωρα μετα από 5 μηνεσ που τα σταματησα τα ηπατικα μου ενζυμα είναι ακομα ανεβασμένα..
Επισησ αν και δεν ξερω γιατι, θελω την αποψη σου πανω σ αυτό, η επιπλέον μαζι με τα αντισυλληπτικα χορηγηση αντιανδρογονων δε βοηθησε στην τριχοπτωση μου. Για να γινω πιο σαφησ όλα αυτά τα χρονια με αντισυλληπτικα ειχα μια μετρια τριχοπτωση 100-200 τριχεσ τη μερα. Προσθετοντασ αντιανδρογονα δεν ειδα διαφορα . Κοβοντασ ομωσ και αντιανδρογονα και αντισυλληπτικα η κατασταση εγινε τραγικη (300 τριχεσ μονο στη χτενα μετα το μπανιο). Δεν ξερω τι να κανω αν και εστρωσε ο κυκλοσ μου για πρωτη φορα στη ζωη μου και δε χρειαζομαι αντισυλληπτικα μαλλον πρεπει να τα ξαναρχισω μονο για τα μαλλια μου. Για τα ομεγα ισωσ εχεισ δικιο αν και τα συνεχιζω μπασ και κατι γινει και γω εχω χασει ελπιδεσ τι να σου κανουν και αυτά σε τοσο διαταραγμενο ορμονικα οργανισμο!

Αληθεια Μela ποτε δεν το ειχα παρατηρησει να σου πω αν και σπανια ειχα περιοδο χωρισ χαπια γι αυτό. Παντωσ αν και δεν ξερω και πολλα μηπωσ οι γιατροι είναι λιγο υπερβολικοι με τα αντισυλληπτικα ? Στο κατω κατω φαντασου ότι χορηγούνται για αντυσυλληψη που δεν είναι και ο πιο σοβαροσ λογοσ για να χαπακωθει καποιοσ. Πωσ τα δινουν με τοσο ευκολια για αντισυλληψη και αμα είναι για το μαλλι κανουν σαν τους τρελουσ? δε λεω ότι είναι και καλο να παρνεισ ορμονεσ αλλα αν η κατασταση με το μαλλι σου δεν παει καλα εχω να σου πω ότι είναι τα μονα που τελικα με εχουν βοηθησει όλα αυτά τα χρονια και το καταλαβα τωρα που τα εκοψα.

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
d.tonia, τις τελευταίες ημέρες ψάχνω ένα άλλο μηχανισμό που κάνει την ίδια ζημιά στα μαλλιά όπως τα ανδρογόνα και απ ότι φαίνεται είναι και αλληλένδετος. Βέβαια ακόμα δεν μπορώ να πω περισσότερα μιας και μόλις 2 ημέρες το ψάχνω πιο διεξοδικά.

Έχεις παρατηρήσει αν έχεις υπέρταση?

Σε εμάς τους άντρες, η κύρια πηγή τεστοστερόνης και κατά συνέπεια, ανδρογόνων, είναι οι όρχεις, ενώ σε εσάς τις γυναίκες, στεροειδή ορμόνες προέρχονται είτε από τις ωοθήκες, είτε από τα επινεφρίδια, ή ένας μοιρασμένος συνδυασμός και των 2.

Πρέπει μέσω εξετάσεων, να ξεκαθαρίσεις από που προέρχεται η κυριότερη πηγή στεροειδών. Αν είναι από τα επινεφρίδια πχ και έχεις παρατηρήσει τυχόν αυξημένη πίεση (πάνω από 12 - 12,5) μπορεί το πρόβλημα να προκαλείται από το ένζυμο της αγγειοτενσίνης. Επίσης δεν ξέρω αν έχεις τσεκάρει ποτέ την αλδοστερόνη σου.

Η οραλ σπιρονολακτόνη, έχει σημαντική δράση και στα ανδρογόνα και στην αγγειοτενσίνη και στην αλδοστερόνη και φαίνεται ένα από τα καλύτερα όπλα σε αυτόν τον μηχανισμό μαζί με κάποιο αναστολέα του υποδοχέα. Τα υπατικά ένζυμα όμως ναι, παραμένει ένα μέγα θέμα αν είναι αυξημένα ήδη.

Ρίξε μια ματιά εδω

Several lines of evidence in animal and human studies, including measurements of elevated adrenal androgens in salt wasting syndromes suggest that adrenal androgen levels may in part be regulated by angiotensin II.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6302399

Επειδή οι πολυκυστικές συνήθως εσωκλείουν ένα πακέτο ινσουλινοαντίστασης, αύξηση του BMI, αντρικού τύπου εναπόθεση λίπους, αλλά και υπέρτασης, ρίξε επίσης μια ματιά εδώ

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2213810/

Φάρμακα που χορηγούνται για τους υπερτασικούς, που έχουν ως σκοπό μόνο την αναστολή του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης, βελτίωσαν μέσα σε 6 μήνες όλους τους δείκτες που αφορούσαν τις πολυκυστικές με σημαντική μείωση της τεστοστερόνης και των ανδρογόνων.

Στα δικά μου μάτια, όλος αυτός ο συμπτωματικός μηχανισμός, δεν φαίνεται καθόλου τυχαίος, μιας και σε έρευνες φάνηκε ότι η αγγειοτενσίνη αναστέλλει τη δέσμευση αυξητικών παραγόντων στο θύλακα όπως ακριβώς και τα ανδρογόνα, οδηγώντας τους σε απόπτωση.

d.tonia85

Member
Gomi σε μενα τα ανδρογονα μου σε εξετασεισ που εχω κανει ηταν παντα νορμαλ τα η fsh μου είναι αυξημενηγια την ηλικια μου μου και μια κορυφαια ενδοκρινολογοσ καθηγητρια πανεπιστημιου και αυτή στην αθηνα που πηγαινα παλια μου χε πει ότι δεν εχω πολυκυστικεσ αλλα ένα καινουριο συνδρομο που ακομα το ψαχνουν και δεν του εχουν δωσει ακομα ονομα που εχει ωσ βαση μια ανωμαλια στην υποφυση μου και διαταρασεται από κει ο αξονασ με την fsh κτλ. Και μου χε πει ότι ο οργανισμοσ μου ορμονικα είναι σαν γυναικασ μετα την κλιμακτηριο γι αυτό και από μικρη ειχα οστεοπενια, ανεβασμενη χοληστερινη (καμπυλη σακχαρου ειχα κανει ηταν καλη αλλα λεω να την ξανακανω αμεσα) και γενικα όλα τα συμπτώματα μιασ γυναικασ στην εμηνοπαυση από τα 17 μου. Οπωτε μου ειχε πει τοτε πρεπει με αντισυλληπτικα να υποκαθηστω αυτεσ τις ορμονεσ εφ ορου ζωησ μεχρι να κανω παιδια και να κοντεψω τα 40. Ενασ κορυφαιοσ τοπ γυναικολογοσ που πηγα περσυ ο μας..νασ πανευρωπαικα αναγνωρισμενοσ που ειχα παει γιατι αγχωθηκα για την τεκνοποιηση αφου κοντευω τα 30 μου ειχε πει ότι εχω σπω και το καλυτερο οσων αφορα την τεκνοποιηση ηταν προγεστερονη 5 ημ. στη 2η φαση του κυκλου.. Δεν ξερω εχω καταμπερδευτει γιατι εκτοσ απ το μαλλι με απασχολει και η υγεια μου δεν εχω αφησει κορυφη για κορυφη γιατρων και ενώ ολοι λεν διαφορετικα πραγματα δεν ξερω ποιον να αμφισβητησω γιατι ηταν ολοι τους ενασ και ενασ! Και πωσ όλα αυτά ετυχαν και με την αα και τι φταιει πραγματικα τι να πω τα χω χαμενα!! Για πιεση αλδοστερονη κτλ δεν ξερω ποτε δε σκεφτηκα να το ψαξω θα διαβασω και γω στο ιντερνετ τι είναι όλα αυτά γιατι μου φανηκαν λγο κινεζικα θα κανω και τις εξετασεισ που ειπεσ και θα σε ενημερωσω αμεσα. Χιλια ευχαριστω για το ενδιαφερον και το χρονο σου ελπιζω καποια στιγμη να βγαλουμε ακρη τι γινεται επιτελουσ στον οργανισμο μας!!

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Όντως πολύ μπέρδεμα. Με την υπόφυση έχω και εγώ θέμα και λέγεται σύνδρομο μερικώς κενού εφιππίου. Έχεις άλλες τιμές από εξετάσεις της υπόφυσης?
Τιμές οιστρογόνων?

d.tonia85

Member
Oι τελευταιεσ μου εξετασεισ:
FSH: 9,82 (3.9-12)
LH : 36,29 (1,9-12,6)
E2-οιστραδιολη: 48,27 (39-189)
προγεστερονη: 0,92 (0,25-0,54)
προλακτινη: 17,44 (1.8-29,2)
τεστοστερονη ολικη: 0,48 (0,05 0.73)
DHEA-S : 3.05 (0,65-4,07)

Είναι λιγο πολυπλοκο το πωσ τις μεταφραζουν οι γιατροι αναλογα με την ηλικια παντωσ οι πρωτεσ 2 μου ειπαν ότι είναι πολύ αυξημενεσ για την ηλικια μου και ότι οι τμεσ τουσ ρυθμίζονται από αλλεσ ορμονεσ που εκκρινει η υποφυση. Ειχα κανει και μαγνητικη υποφυσησ λογω υποψιασ αδενωματοσ αλλα ευτυχωσ δεν ειχα κατι τετοιο. Εσυ τι εξετασεισ ειχεσ κανει για την υποφυση ?

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Δες εδώ tonia

http://www.hairlossgr.com/forum/thread-9126.html

Έχω κάνει και εγώ μαγνητική και LHRH τεστ για να δουν τη συνεργασία του υποθαλάμου με την υπόφυση, που σε κάποιες ορμόνες πήγε καλά, σε κάποιες άλλες όχι και κυρίως η αυξητική ορμόνη, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μαλλιών, δεν ανταποκρίνεται καθόλου.

Από αυτά που βλέπω, εκτός της LH που όντως δείχνει να έχει ξεφύγει και τα οιστρογόνα σου είναι οριακά χαμηλά. Όπως σου είπα και σε πιο πάνω ποστ, τα οιστρογόνα σας προστατεύουν από πολλά πράγματα, 10 φορές καλύτερα από τα ω-3. (στο θέμα μαλλιών πάντα)
Ενδεχομένως η πολύ σημαντική οιστρόνη να είναι εξίσου χαμηλή. Η οιστρόνη κάνει χοντρή και δυνατή την τρίχα. Το βιώνουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου αυξάνεται αρκετά.

H αυξημένη LH είναι αυτό που υποκινεί της ωοθήκες να "δουλεύουν" περισσότερο. Νομίζω πάντως πως το προφίλ σου ταιριάζει με εκείνο των πολυκυστικών περισσότερο. Επίσης η καμπύλη σακχάρου που έκανες, δεν λέει απολύτως τίποτα, αν δεν σου μετρούσαν και την ινσουλίνη μαζί με διάστημα 3 ωρών ανα μισάωρο.

Τέσπα....θα μου πεις καλές οι θεωρίες, αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε...

d.tonia85

Member
Αυτό βασικα Gomi και γω ειχα αναλυσει πιο παλια πολυ τις εξετασεισ μου και το τι εχω και επειδή ανεξαρτητωσ διαγνωσησ η θεραπευτικη προσεγγιση του κάθε γιατρου ηταν από προγεστερονη σε αντισυλληπτικα και το αντιστροφο κατεληξα ότι δεν εχει και πολύ νοημα να το αναλυω. Δεν ξερω..το μονο που μπορούμε να κανουμε ειναι να δοκιμάζουμε προτασεισ των γιατρων και του φορουμ και αν μας βοηθαει κατι καλωσ αλλιωσ παμε στο επομενο μεχρι να βρεθει κατι πιο ουσιαστικο για το μαλλι μας και τα υπολοιπα προβλήματα μας! (Παντωσ ότι εγραψεσ πανω για τις εξετασεισ μου ετσι ακριβωσ μου τις ανελυσε ο γυναικολογοσ μου εισαι φοβεροσ!)

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Το αρνητικό με τους γιατρούς είναι το εξής. Και στην δική σου περίπτωση, αλλά και στην δική μου, δεν έχουν καμία διάθεση, δεν γνωρίζουν, ή απλά δεν μπορούν να ασχοληθούν με την αιτία.

Για παράδειγμα, εγώ γύρισα αρκετούς ενδοκρινολόγους μέχρι να βρω κάποιον να θέλει να ψάξει το πρόβλημα της υποφυσής μου λίγο πιο διεξοδικά και αυτό πάλι, μετά από δική μου επιμονή και πίεση. Όλοι οι προηγούμενοι, το μόνο που πρότειναν, είναι ορμονοθεραπεία, όπως ακριβώς και σε εσένα.
Αυτού του τύπου όμως οι "λύσεις" δημιουργούν στον οργανισμό μια σχέση δράσης - αντίδρασης. Ο οργανισμός μας δεν είναι χαζός και τέτοιου τύπου προσεγγίσεις, δεν μπορούν να τον ξεγελάσουν. Το θέμα είναι η "ομηρία" κάποιων λειτουργιών μας οι οποίες δεν αποδεσμεύονται με πλάγια μέσα.

Για να καταλάβεις τι εννοώ, ας πούμε ότι πάρεις αντισυλληπτικά ή/και προγεστερόνες. Στην αρχή, μέχρι να καταλάβει ο οργανισμός τι γίνεται, μπορεί να βιώσεις μια γενική βελτίωση. Στην πορεία όμως, η προγεστερόνη, μπλοκάροντας - μειώνοντας κάποιες πρωτείνες των υποδοχέων, ανδρογόνων και οιστρογόνων, θα δώσει το έναυσμα στην υπόφυση ότι χρειάζεται να παράξει περισσότερη LH, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, αυτή θα παραμένει υψηλή συνεχίζοντας να πιέζει τις ωοθήκες.
Φυσικά αυτό προϋποθέτει μια φυσιολογική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών της υπόφυσης.

Από την άλλη, οι γιατροί δεν παραδέχονται ως ασθένεια, το λεγόμενο adrenal fatigue. Μήπως κανένας γιατρός σου πρότεινε γενικές εξετάσεις των ορμονών των επινεφριδίων? Δεν νομίζω...

Τα επινεφρίδια, είναι αυτά που αντισταθμίζουν την υπερλειτουργία των ωοθηκών κρατώντας μια ορμονική ισορροπία.

Με όλα τα παραπάνω, δεν θέλω να σε μπερδέψω περισσότερο, αλλά δυστυχώς σήμερα, στους γιατρούς πρέπει να πηγαίνουμε διαβασμένοι για την πάθησή μας και οι ίδιοι. Δεν είναι όλοι οι γιατροί καλοί σε αυτό που κάνουν, ούτε όλοι φυσικά άχρηστοι.
Πρέπει όμως να γνωρίζουμε αυτό που μας προτείνουν πως ακριβώς θα λειτουργήσει, πριν το κάνουμε και αν δεν συμφωνούμε, αλλάζουμε γιατρό αν αυτός δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί περισσότερο.

Για παράδειγμα, μη γνωρίζοντας φυσικά τι ακριβώς συμβαίνει με την υποφυσή σου, μιας και σου είπαν ότι ακόμα δεν έχουν κατονομάσει αυτή την πάθηση, μια σωστή προσέγγιση θα ήταν απόπειρα μείωσης της ίδιας της παραγωγής LH από την υπόφυση.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα δουλέψει, αλλά οφείλουν να το επιχειρήσουν.

Μη γνωρίζοντας πως τα πας με τον ύπνο, ας πούμε για παράδειγμα η μελατονίνη, που έχει φανεί ότι έχει και θετική δράση στα μαλλιά, κάνει ακριβώς αυτό. Μειώνει την παραγωγή LH της υπόφυσης.
Υπάρχουν και άλλα πράγματα που εμποδίζουν τη λεγόμενη CAMP λειτουργία ανάμεσα σε υποθάλαμο και υπόφυση.

Φαντάσου πόσα προβλήματα θα διορθώνονταν αν η LH σου έπεφτε σε φυσιολογικά επίπεδα και βοηθούσες λίγο τα επινεφρίδια να ηρεμήσουν και να δουλέψουν σωστά. Μετά βλέπεις τι υπολείπεται και πράττεις ανάλογα.

Για αυτά που σου είπα ρίξε και μια ματιά αν θες εδώ

http://drlwilson.com/Articles/MENOPAUSE.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1733718

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

d.tonia85

Member
Gomi επειδή τα αγγλικα μου δεν είναι πολύ καλα για να καταλαβω τα αρθρα που ποσταρεσ τι θεσ να πεισ οτι υπαρχει καποια άλλος δρομοσ θεραπειασ για να ενεργοποιηθεί η λειτουργεια της υποφυσησ μου διαφορετικα απ την ορμονοθεραπεια που ακολουθω τοσα χρονια? Και αν ναι ποιοσ τι αγωγη θεωρεισ ότι θα μπορουσα θεωρητικα παντα από αυτά που εχεισ διαβασει να ακολουθησω για να λυθει η ορμονικη διαταραχη μου? Και εστω ότι ειναι διαταραγμενεσ και αλλεσ ορμονεσ στον οργανισμο μου που δεν παραγονται από τις ωοθηκεσ και την υποφυση, πωσ μπορούμε να ξερουμε ότι αυτο δεν είναι αποτέλεσμα της διαταραχησ της υποφυσησ και ότι η διαταραχη δεν ξεκιναει απ την υποφυση και διαταρασει ολεσ τις υπολοιπεσ αλλα το αντιθετο? Όλα αυτά παμε αλυσιδα. Συγνωμη αν σε κουρασα με τις πολλεσ ερωτησεισ!!

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Καλημέρα tonia.

Κατ αρχήν, καμία εξωγενής χορήγηση ορμονών, δεν διορθώνει τίποτα. Πόσο μάλλον την λειτουργία της υπόφυσης. Αντίθετα, η υπόφυση, εφόσον δίνουμε έτοιμες ορμόνες στον οργανισμό μας, σιγά σιγά σταματάει να ανταποκρίνεται ως προς αυτές.
Για παράδειγμα, σε εμάς τους άντρες πχ. η LH που παράγεται από την υπόφυση, ερεθίζει συγκεκριμένα κύτταρα των όρχεων να παράξουν τεστοστερόνη. Έτσι μπορεί στις εξετάσεις να έχουμε μια τιμή LH 3 - 4 - 5 κλπ.
Αν τώρα δώσουμε έτοιμη τεστοστερόνη στον οργανισμό, μετά από 2-3 μήνες, οι τιμές της LH στις εξετάσεις θα φαίνονται στο 0,1. Θα έχει σταματήσει δηλαδή η παραγωγή της, διότι η υπόφυση λαμβάνει μηνύματα επαρκής ποσότητας τεστοστερόνης από την έτοιμη χορήγηση, οπότε δεν χρειάζεται να παράξει άλλη.

Οπότε καταλαβαίνεις πως η ορμονοθεραπεία, δεν θεραπεύει τίποτα, απλά προσπερνάει το πρόβλημα, διορθώνοντας κάπως τα συμπτώματα.

Από τα όσα είπαμε, φυσικά και δεν θέλω να πάρω τη θέση των γιατρών, ούτε μπορώ να προτείνω συγκεκριμένα πράγματα. Ήθελα μόνο να καταλάβεις λίγο το πως λειτουργεί η όλη προσέγγιση των γιατρών.

Στα λινκ που σου έστειλα, θα σου επισημάνω τότε μόνο τα πιο σημαντικά σε ελεύθερη μετάφραση.

Menopause should occur without difficulties if the adrenal and thyroid glands function normally

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης, δεν θα έπρεπε να προκαλούν αισθητά προβλήματα, εφόσον ο θυρεοειδής και τα επινεφρίδια λειτουργούν κανονικά.

However, if the adrenal and thyroid glands are not functioning well, many women experience hot flashes, fatigue, irritability, depression and perhaps some vaginal dryness at menopause. Also, their risk for osteoporosis and some cancers increases.

Αν αυτά δεν δουλεύουν σωστά, πολλές γυναίκες βιώνουν συμπτώματα εξάψεων κόπωση οξυθυμία κατάθλιψη, οστεοπόρωση κ.α.

None of these symptoms or diseases are inevitable, and they can all be handled without using toxic or dangerous hormones, drugs, or herbal products such as Amberen, black cohosh, and other herbal products.

Κανένα από αυτά τα συμπτώματα δεν είναι αναπόφευκτα και θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με άλλους τρόπους χωρίς τη χρήση τοξικών και επικίνδυνων ορμονών, φαρμάκων κ.α.

Σε όλα τα υπόλοιπα, αναφέρει πως στις γυναίκες, αν πχ τα επινεφρίδια αρχίσουν να εξαντλούνται, συνήθως λόγω των ορμονών που αναγκάζονται να εκκρίνουν σε περιόδους στρες, τότε οι ωοθήκες αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερο για να αντισταθμίζουν τις ελλείψεις των ορμονών των επινεφριδίων.

Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και αντίθετα.

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια, δεν αναφέρεται πουθενά πρόβλημα της υπόφυσης. Αυτό βέβαια λίγοι μπορούν να το γνωρίζουν καθώς υποθάλαμος και υπόφυση πάμπολλες φορές έχουν σχέση με το τι συμβαίνει στις ορμόνες μας.

Φυσικά και εγώ δεν μπορώ να κάνω διάγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει με την υποφυσή σου, αλλά με βάση την λογική φαίνεται πως, η αυξημένη LH αυτά τα χρόνια, ανάγκαζε τις ωοθήκες να υπερλειτουργούν ή και ακριβώς το αντίθετο. Η μειωμένη ανταπόκριση των ωοθηκών ή/και των επινεφριδίων, ανάγκαζε την υπόφυση να παράξει περισσότερη LH.

Για κάποιο διάστημα, τα επινεφρίδια σου, θα προσπαθούσαν σίγουρα να αντισταθμίσουν αυτή την ανισορροπία.
Κάποια στιγμή λοιπόν, είναι λογικό και σε αυτά να άρχισε κορεσμός.

Οπότε σιγά σιγά, φαίνεται πως η υπόφυση πήρε το μήνυμα χαμηλών βασικών ορμονών, όπως πχ τα οιστρογόνα σου τα οποία σίγουρα δεν ανταποκρίνονται σε μια τόσο υψηλή τιμή LH. Δεν ξέρω τι γίνεται με άλλες ορμόνες που αναφέρεις, όπως επίσης και ποιες έχουν επηρεαστεί από την εξωτερική χορήγηση.

Με λίγα λόγια θέλω να πω, πως προβλήματα των επινεφριδίων, ενδεχομένως του θυρεοειδή ή/και των ωοθηκών, για τόσα χρόνια έμειναν αθεράπευτα και η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις εντολές της υπόφυσης (LH, FSH, TSH, ACTH κ.α) μειώνονταν με τον καιρό και έτσι ανάγκαζαν την υπόφυση να πιέζεται περισσότερο.

Στο από που ακριβώς ξεκίνησε το πρόβλημα, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε και πλέον δεν ξέρω αν μπορεί κανείς γιατρός να το βρει.
Ένας σωστός γιατρός όμως, θα έπρεπε να σε είχα πάει από την αρχή μέσω αυτής της οδού.

Ακόμα και τώρα πχ. στο θέμα ορμονοθεραπείας, αν σκέφτεσαι την προγεστερόνη, για μένα θα έπρεπε να την συνδυάζεις με θεραπεία οιστρογόνων, φυσικά με μεγάλη προσοχή από το γιατρό.

Οι επιλογές σου δηλαδή τώρα, πάντα σύμφωνα με τη δική μου οπτική γωνιά είναι 2.

1) Κάνεις μια πολύ δύσκολη, επίπονη και ριψοκίνδυνη προσπάθεια, να βρεις σωστό γιατρό, που να ασχοληθεί με τα επινεφρίδια αποκλειστικά. Αν έχουν περιθώρια βελτίωσης, θα ωφεληθούν πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού.
Αν αυτά φανούν εντάξει, που δεν το νομίζω, μετά σιγουρεύεις ότι ο θυρεοειδής σου είναι εντάξει.
Εδώ, όταν υπάρχει πρόβλημα με την υπόφυση, οι τιμές του θυρεοειδή, ακόμα και αν φαίνονται φυσιολογικές, μπορεί να είναι παγίδα.
Δηλαδή ο αδένας μετατρέπει σωστά την TSH σε Τ3-Τ4, οπότε φαίνεται χαμηλή στις εξετάσεις, ή απλά η υπόφυση δεν παράγει αρκετή και πάλι φαίνεται χαμηλή. Ένας καλός ενδοκρινολόγος μπορεί να το διαχωρίσει αυτό.

Στις ωοθήκες τέλος, δεν μπορείς πλέον να κάνεις και πολλά, απλά αν τυχόν επιδίωκες τα παραπάνω, ίσως ωφελούνταν και αυτές.

2) Η άλλη επιλογή, είναι πάνω κάτω αυτό που κάνεις ήδη, αλλά δίνοντας βάση καθαρά στις ορμόνες που αφορούν την μετατροπή της LH, ώστε αυξάνοντας αυτές τις ορμόνες με εξωτερική χορήγηση, ίσως η υπόφυση ρίξει την παραγωγή της.
Αυτό όμως όπως είπα, δεν είναι θεραπεία, αλλά μόνιμη δέσμευση και με τα χρόνια, θα πρέπει να αυξάνεις ποσότητες ώστε να αποκομίζεις τα ίδια οφέλη που είχες με μικρότερες ποσότητες.

Η δεύτερη επιλογή, είναι κάτι που και εγώ παλεύω να αποφύγω τώρα που μιλάμε. Όταν μιλάμε για θεραπεία, η μόνη λύση είναι η υποκίνηση του ίδιου του οργανισμού να παράξει σωστές ορμόνες.
Όλα τ άλλα, είναι απλά μπαλώματα και περιπέτειες.

Καλησπέρα. Τυχαίνει να έχω χρησιμοποιήσει και yasmin και gynofen35, καθώς και duphaston (θεραπεία με προγεστερόνη για 2 κύκλους, από 10 μέρες τη φορά).

Καταρχάς να αναφέρω πως δεν έχω πολυκυστικές. Τα οιστρογόνα μου είναι αρκετά χαμηλά (κάτω από 30 την τρίτη μέρα του κύκλου). Τα ανδρογόνα μου δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά.

Το μεγαλύτερο καλό για τα μαλλιά μου τα είδα παίρνοντας yasmin. Δυνάμωσαν και πύκνωσαν. Όμως είχα παρενέργειες και έψαξα για κάτι ελαφρύτερο.

Έπαιρνα και gynofen για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς το ίδιο θετικό για τα μαλλιά αποτέλεσμα.

Γενικά η μεγάλη καταστροφή συμβαίνει μετά τη διακοπή του αντισυλληπτικού, ακόμη κι αν δεν τα σταματήσεις εντελώς αλλά αλλάξεις σκεύασμα.

Τώρα είμαι στον 1,5 μήνα μετά το τέλος της θεραπείας με προγεστερόνη, και η τριχόπτωση/αραίωση είναι εφιαλτική. Στις πρόσφατες εξετάσεις αίματος, η προγεστερόνη είναι αυξημένη (λογικό) και ανέβηκε λίγο και η δ4 ανδροστενεδιόνη. Μετανιώνω την ώρα και τη στιγμή που στράφηκα στο γυναικολόγο εκείνο, καθώς πήγα για τον ασταθή μου κύκλο, σε μια φάση που είχε σταθεροποιηθεί πλέον αρκετά.

Επίσης πριν ξεκινήσω το duphaston διένυσα μια καλή περίοδο για τα μαλλιά, λαμβάνοντας saw palmetto που επίσης έχει κάποια εξισσοροπητική για τις ορμόνες δράση. (320 mg την ημέρα). Διέκοψα εν όψει του duphaston για να μην παρεμβαίνει στη θεραπεία.

Δεν αποκλείω η τωρινή τριχόπτωση να οφείλεται στο σταμάτημα saw palmetto. Είτε ως αντίδραση (ο δερματολόγος μου είπε πως δεν προκαλεί rebound) είτε απλά γιατί δε με καλύπτει άλλο η δράση του.

Θα κάνω μαγνητική για την υπόφυση και τα επινεφρίδια, όχι για γυναικολογικούς λόγους, αλλά λόγω ψηλής κορτιζόλης... Που μπορεί να αποτελεί κι αυτή την αιτία.

Με λίγα λόγια έχουν μπλεχτεί πολλοί πιθανοί παράγοντες, και δεν ξέρω τι να προτείνω. Τα τωρινά μου βάσανα πάντως ξεκίνησαν από την επιπρόσθετη προγεστερόνη...

kapa

Μέλος του προσωπικού
πληροφοριακα και μονο με yasmin μια γνωστη μου με ελαφρια μορφη αραιωσης και τριχοπτωση ειχε βελτιωση της τριχας και πολυ μειωμενη τριχοπτωση.
ειχε πολυκυστικες,αλλα καθε φορα που σταματουσε το yasmin η τριχοπτωση επανερχονταν

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Morbid_Girl είπε:
Καλησπέρα. Τυχαίνει να έχω χρησιμοποιήσει και yasmin και gynofen35, καθώς και duphaston (θεραπεία με προγεστερόνη για 2 κύκλους, από 10 μέρες τη φορά).

Καταρχάς να αναφέρω πως δεν έχω πολυκυστικές. Τα οιστρογόνα μου είναι αρκετά χαμηλά (κάτω από 30 την τρίτη μέρα του κύκλου). Τα ανδρογόνα μου δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά.

Το μεγαλύτερο καλό για τα μαλλιά μου τα είδα παίρνοντας yasmin. Δυνάμωσαν και πύκνωσαν. Όμως είχα παρενέργειες και έψαξα για κάτι ελαφρύτερο.

Έπαιρνα και gynofen για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς το ίδιο θετικό για τα μαλλιά αποτέλεσμα.

Γενικά η μεγάλη καταστροφή συμβαίνει μετά τη διακοπή του αντισυλληπτικού, ακόμη κι αν δεν τα σταματήσεις εντελώς αλλά αλλάξεις σκεύασμα.

Τώρα είμαι στον 1,5 μήνα μετά το τέλος της θεραπείας με προγεστερόνη, και η τριχόπτωση/αραίωση είναι εφιαλτική. Στις πρόσφατες εξετάσεις αίματος, η προγεστερόνη είναι αυξημένη (λογικό) και ανέβηκε λίγο και η δ4 ανδροστενεδιόνη. Μετανιώνω την ώρα και τη στιγμή που στράφηκα στο γυναικολόγο εκείνο, καθώς πήγα για τον ασταθή μου κύκλο, σε μια φάση που είχε σταθεροποιηθεί πλέον αρκετά.

Επίσης πριν ξεκινήσω το duphaston διένυσα μια καλή περίοδο για τα μαλλιά, λαμβάνοντας saw palmetto που επίσης έχει κάποια εξισσοροπητική για τις ορμόνες δράση. (320 mg την ημέρα). Διέκοψα εν όψει του duphaston για να μην παρεμβαίνει στη θεραπεία.

Δεν αποκλείω η τωρινή τριχόπτωση να οφείλεται στο σταμάτημα saw palmetto. Είτε ως αντίδραση (ο δερματολόγος μου είπε πως δεν προκαλεί rebound) είτε απλά γιατί δε με καλύπτει άλλο η δράση του.

Θα κάνω μαγνητική για την υπόφυση και τα επινεφρίδια, όχι για γυναικολογικούς λόγους, αλλά λόγω ψηλής κορτιζόλης... Που μπορεί να αποτελεί κι αυτή την αιτία.

Με λίγα λόγια έχουν μπλεχτεί πολλοί πιθανοί παράγοντες, και δεν ξέρω τι να προτείνω. Τα τωρινά μου βάσανα πάντως ξεκίνησαν από την επιπρόσθετη προγεστερόνη...

Γι αυτό ακριβώς είπα ότι δεν είναι σωστό να δίνεται προγεστερόνη δίχως οιστρογόνα. Εκτός του ότι μπορεί να μπλοκάρει και τους υποδοχείς τους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η περίσσεια προγεστερόνη να μετατρέπεται σε τεστοστερόνη.
Επίσης, η αύξησή της μετά από ένα σημείο, οδηγεί σε υψηλότερες τιμές την ενεργή ελεύθερη κορτιζόλη και ενδεχομένως, αυτό να είναι η αιτία της αυξημένης τιμής σου.

Εδώ ο τύπος τα λέει άψογα

http://www.greenwillowtree.com/Page.bok?file=wildyam.html

Ευχαριστώ για την απάντηση GOMI.
Εδώ βλέπω κάποια ελπίδα:
For those who find that they have developed excess progesterone, generally this problem resolves itself over a few months when the woman in question stops using her progesterone supplement.

Ρώτησα σήμερα την ενδοκρινολόγο που είδα, αν πρόκειται να ρυθμιστούν από μόνα τους τα επίπεδα αυτά τώρα που σταμάτησα τη λήψη του σκευάσματος, και απάντησε πολύ αόριστα...

d.tonia85

Member
Παιδια εχω θολωσει τελειωσ τωρα! Απογοητευτηκα πολύ για την προγεστερονη γιατι ηλπιζα ότι θα είναι εξισου αν όχι καλυτερη επιλογή για τα μαλλια απ τα αντισυλληπτικα και καθωσ είναι και πολύ πιο ακινδυνο σκευασμα θα μπορουσα να την περνω μακροχρονια και να κρατησω τα μαλλακια μου για χρονια! Gomi οσο για αυτά που ειπεσ συμφωνω απολυτα και εχουν τεραστια βαση αλλα αυτό που με απογοητευει είναι ότι απ τους δυο ενδοκρινολογουσ που πηγα η μια ηταν η καθηγητρια πανεπιστ. Αθηνων και ο αλλοσ αυτοσ που εγραψε το βιβλιο ενδοκρινολογιασ που διδάσκεται στην ιατρικεσ σχολεσ της Ελλαδασ! Ο τελευταιοσ δε ασχοληθηκε μαζι μου ωρεσ και κάθε άλλο παρα ξεπέταγμα δε μου εκανε και τελικα καταληξαμε παλι στην προγεστερονη! Για να μην προτειναν κατι άλλο ισωσ προφανωσ στην ιατρικη πραξη να μην εχουν καποια καλυτερη επιλογή δεν ξερω.. Και τωρα απ την μια η πρεπει να να κοιτάξω την υγεια μου και να παρω προγεστερονη η τα μαλλια μου και να παρω αντισυλληπτικα με ολουσ του κινδινουσ τουσ θρομβωσεισ κ.τ.λ. γιατι είμαι πλεον 28 ,βαρια καπνιστρια και με οικογενειακο ιστορικο θρομβώσεων. Παιδια παντωσ χιλια ευχαριστω για τη βοηθεια!!:12m:

d.tonia85

Member
A Gomi κατι τελευταιο γιατι σε ζαλισα η τελευταια εξεταση που σου εγραψα δεν είναι ορμονη των επινεφριδιων?? Αρα το κοιταξαν και αυτό οι γιατροι που πηγα αυτό που ελεγεσ για τα επινεφρίδια,αλλα ξερεισ αν υπαρχουν και αλλεσ εξετασεισ που δειχνουν τη νορμαλ λειτουργεια των επινεφριδιων? παιζει δηλαδή ενώ αυτή είναι καλη οπωσ η δικη μου να μην εξασφαλιζει σιγουρα και τη φυσιολογικη λειτουργεια τους? Αν είναι να παω να τις κανω και αν δε βγουν καλεσ να τους τις τριψω στη μουρη!

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
d.tonia85 είπε:
Παιδια εχω θολωσει τελειωσ τωρα! Απογοητευτηκα πολύ για την προγεστερονη γιατι ηλπιζα ότι θα είναι εξισου αν όχι καλυτερη επιλογή για τα μαλλια απ τα αντισυλληπτικα και καθωσ είναι και πολύ πιο ακινδυνο σκευασμα θα μπορουσα να την περνω μακροχρονια και να κρατησω τα μαλλακια μου για χρονια! Gomi οσο για αυτά που ειπεσ συμφωνω απολυτα και εχουν τεραστια βαση αλλα αυτό που με απογοητευει είναι ότι απ τους δυο ενδοκρινολογουσ που πηγα η μια ηταν η καθηγητρια πανεπιστ. Αθηνων και ο αλλοσ αυτοσ που εγραψε το βιβλιο ενδοκρινολογιασ που διδάσκεται στην ιατρικεσ σχολεσ της Ελλαδασ! Ο τελευταιοσ δε ασχοληθηκε μαζι μου ωρεσ και κάθε άλλο παρα ξεπέταγμα δε μου εκανε και τελικα καταληξαμε παλι στην προγεστερονη! Για να μην προτειναν κατι άλλο ισωσ προφανωσ στην ιατρικη πραξη να μην εχουν καποια καλυτερη επιλογή δεν ξερω.. Και τωρα απ την μια η πρεπει να να κοιτάξω την υγεια μου και να παρω προγεστερονη η τα μαλλια μου και να παρω αντισυλληπτικα με ολουσ του κινδινουσ τουσ θρομβωσεισ κ.τ.λ. γιατι είμαι πλεον 28 ,βαρια καπνιστρια και με οικογενειακο ιστορικο θρομβώσεων. Παιδια παντωσ χιλια ευχαριστω για τη βοηθεια!!:12m:

To καταλαβαίνω. Εγώ να δεις τι αγώνα έχω κάνει με τους γιατρούς και ακόμα το παλεύω.
Θα σου πω κάτι. Οι γιατροί που σου προτείνουν προγεστερόνη, έχουν την πεποίθηση ότι θα δουλέψει ακριβώς όπως η φυσική προγεστερόνη που παράγεται από τις ωοθήκες. Δηλαδή θα βοηθήσει λίγο και τις υπόλοιπες ορμόνες που βρίσκονται σε σύγχυση. Οπότε ως σκεπτικό, είναι απλό και πολύ εύκολο γι αυτούς από το να ψάχνονται να βρουν τι μπορεί να φταίει.

Από την άλλη, αρκετές έρευνες αναφέρουν πως η εξωγενή προγεστερόνη, όσο φυσική και αν είναι, δεν δρα ακριβώς όπως η ενδογενής. Άρα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα μπορούσε να λύσει.
Μεγάλη σημασία όμως, δεν έχουν μόνο οι έρευνες, αλλά και οι εμπειρίες εκείνων που το δοκίμασαν. Εκεί μπορείς να δεις ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο.
Μπορείς να βρεις αρκετές τέτοιες μαρτυρίες σε φόρουμ που αφορούν το λεγόμενο Hormone replacement therapy. Εκτός αυτού και η φίλη Morbid, βίωσε τα ίδια συμπτώματα με αυτά που λένε οι έρευνες.

Κάτι άλλο επίσης με τον προγεστερόνη. Αρκετοί γυναικολόγοι, όταν η γυναίκα συλλάβει και δει στο πρώτο 3μηνο αιμορραγία, η πρώτη τους ενέργεια είναι να την φορτώσουν με χάπια προγεστερόνης. Αν δουν ότι το αίμα δεν σταματά, δεν διστάζουν να ανεβάσουν τη δόση ακόμα και στο 1γρ.
Μιλάμε για απαράδεκτα πράγματα, γιατί δεν γνωρίζουν καν αν η κοπέλα έχει όντως χαμηλή προγεστερόνη και δεν μπορεί να κρατηθεί το παιδί.

Αυτό στο αναφέρω γιατί είχα πρόσφατα εμπειρίες από φίλες της γυναίκας μου όπου και οι 2 βίωσαν το ίδιο με διαφορετικούς γυναικολόγους. Φυσικά το αποτέλεσμα ήταν να αποβάλλουν, γιατί η προγεστερόνη δεν ήταν το πρόβλημα.
Το φόρτωμα όμως που έκαναν για 1 μήνα, τους δημιούργησε στη μια τριχοφυία στο σώμα και στην άλλη ακμή και έντονη αλλά πρόσκαιρη τριχόπτωση.
Απ ότι φαίνεται, μεγάλο μέρος της εξωγενής προγεστερόνης, μετατράπηκε σε τεστοστερόνη.

Παρόλο αυτά, αν θες να δοκιμάσεις προς τα κει, γιατί σίγουρα δεν αντιδρούν όλοι το ίδιο, καλό θα είναι κατά τη γνώμη μου, να μην διανοηθείς καν να πάρεις χάπια, αλλά διαδερμική αλοιφή που να περιέχει και κάποια φυτοοιστρογόνα.
Πχ

http://www.iherb.com/Now-Foods-Natural-Progesterone-Liposomal-Skin-Cream-Calming-Lavender-3-oz-85-g/7922

Έχει μεγάλη σημασία να μην ξεπερνάς σε ποσότητα τα 30mg και να αποφεύγεις την εφαρμογή σε σημεία όπου υπάρχει υποδόριο λίπος.

Αν πάλι ακολουθήσεις κατά γράμμα τη θεραπεία που θα σου δώσει ο γιατρός, προσπάθησε να συζητήσετε και την πιθανότητα συνδυασμού της με οιστρογόνα. Διαφορετικά πιστεύω ότι ίσως κάνεις τα πράγματα χειρότερα.

d.tonia85 είπε:
A Gomi κατι τελευταιο γιατι σε ζαλισα η τελευταια εξεταση που σου εγραψα δεν είναι ορμονη των επινεφριδιων?? Αρα το κοιταξαν και αυτό οι γιατροι που πηγα αυτό που ελεγεσ για τα επινεφρίδια,αλλα ξερεισ αν υπαρχουν και αλλεσ εξετασεισ που δειχνουν τη νορμαλ λειτουργεια των επινεφριδιων? παιζει δηλαδή ενώ αυτή είναι καλη οπωσ η δικη μου να μην εξασφαλιζει σιγουρα και τη φυσιολογικη λειτουργεια τους? Αν είναι να παω να τις κανω και αν δε βγουν καλεσ να τους τις τριψω στη μουρη!

Η συγκεκριμένη αφορά ελαφρύ ανδρογόνο που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, γι αυτό και στην έκαναν. Καταρχήν η ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση για να δουλέψουν τα επινεφρίδια, είναι η ACTH. Σε εμένα ήταν αυξημένη.
Αυτή λοιπόν μετατρέπεται σε ορμόνες των επινεφριδίων όπως κορτιζόλη και άλλες που λέγονται κατεχολαμίνες. (Αδρεναλίνη, Νοραδρεναλίνη, Ντοπαμίνη)
Αυτές αυξάνονται όταν τα επινεφρίδια αναγκάζονται να δουλέψουν παραπάνω. Όταν φτάσουν στη λεγόμενη κόπωση, οι ορμόνες αυτές πέφτουν, αλλά όταν ο οργανισμός πρέπει να ανταποκριθεί σε μια στρεσογόνο κατάσταση, όπου εκεί είναι φυσιολογικό αυτές οι ορμόνες να αυξηθούν, τότε αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν και εκεί ξεκινάει το όλο θέμα, μιας και όλες οι ορμόνες στο σώμα μας, δρουν σε συνεργασία.

Μπλουζα