Καλημέρα tonia.
Κατ αρχήν, καμία εξωγενής χορήγηση ορμονών, δεν διορθώνει τίποτα. Πόσο μάλλον την λειτουργία της υπόφυσης. Αντίθετα, η υπόφυση, εφόσον δίνουμε έτοιμες ορμόνες στον οργανισμό μας, σιγά σιγά σταματάει να ανταποκρίνεται ως προς αυτές.
Για παράδειγμα, σε εμάς τους άντρες πχ. η LH που παράγεται από την υπόφυση, ερεθίζει συγκεκριμένα κύτταρα των όρχεων να παράξουν τεστοστερόνη. Έτσι μπορεί στις εξετάσεις να έχουμε μια τιμή LH 3 - 4 - 5 κλπ.
Αν τώρα δώσουμε έτοιμη τεστοστερόνη στον οργανισμό, μετά από 2-3 μήνες, οι τιμές της LH στις εξετάσεις θα φαίνονται στο 0,1. Θα έχει σταματήσει δηλαδή η παραγωγή της, διότι η υπόφυση λαμβάνει μηνύματα επαρκής ποσότητας τεστοστερόνης από την έτοιμη χορήγηση, οπότε δεν χρειάζεται να παράξει άλλη.
Οπότε καταλαβαίνεις πως η ορμονοθεραπεία, δεν θεραπεύει τίποτα, απλά προσπερνάει το πρόβλημα, διορθώνοντας κάπως τα συμπτώματα.
Από τα όσα είπαμε, φυσικά και δεν θέλω να πάρω τη θέση των γιατρών, ούτε μπορώ να προτείνω συγκεκριμένα πράγματα. Ήθελα μόνο να καταλάβεις λίγο το πως λειτουργεί η όλη προσέγγιση των γιατρών.
Στα λινκ που σου έστειλα, θα σου επισημάνω τότε μόνο τα πιο σημαντικά σε ελεύθερη μετάφραση.
Menopause should occur without difficulties if the adrenal and thyroid glands function normally
Συμπτώματα εμμηνόπαυσης, δεν θα έπρεπε να προκαλούν αισθητά προβλήματα, εφόσον ο θυρεοειδής και τα επινεφρίδια λειτουργούν κανονικά.
However, if the adrenal and thyroid glands are not functioning well, many women experience hot flashes, fatigue, irritability, depression and perhaps some vaginal dryness at menopause. Also, their risk for osteoporosis and some cancers increases.
Αν αυτά δεν δουλεύουν σωστά, πολλές γυναίκες βιώνουν συμπτώματα εξάψεων κόπωση οξυθυμία κατάθλιψη, οστεοπόρωση κ.α.
None of these symptoms or diseases are inevitable, and they can all be handled without using toxic or dangerous hormones, drugs, or herbal products such as Amberen, black cohosh, and other herbal products.
Κανένα από αυτά τα συμπτώματα δεν είναι αναπόφευκτα και θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με άλλους τρόπους χωρίς τη χρήση τοξικών και επικίνδυνων ορμονών, φαρμάκων κ.α.
Σε όλα τα υπόλοιπα, αναφέρει πως στις γυναίκες, αν πχ τα επινεφρίδια αρχίσουν να εξαντλούνται, συνήθως λόγω των ορμονών που αναγκάζονται να εκκρίνουν σε περιόδους στρες, τότε οι ωοθήκες αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερο για να αντισταθμίζουν τις ελλείψεις των ορμονών των επινεφριδίων.
Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και αντίθετα.
Σε όλα τα παραπάνω βέβαια, δεν αναφέρεται πουθενά πρόβλημα της υπόφυσης. Αυτό βέβαια λίγοι μπορούν να το γνωρίζουν καθώς υποθάλαμος και υπόφυση πάμπολλες φορές έχουν σχέση με το τι συμβαίνει στις ορμόνες μας.
Φυσικά και εγώ δεν μπορώ να κάνω διάγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει με την υποφυσή σου, αλλά με βάση την λογική φαίνεται πως, η αυξημένη LH αυτά τα χρόνια, ανάγκαζε τις ωοθήκες να υπερλειτουργούν ή και ακριβώς το αντίθετο. Η μειωμένη ανταπόκριση των ωοθηκών ή/και των επινεφριδίων, ανάγκαζε την υπόφυση να παράξει περισσότερη LH.
Για κάποιο διάστημα, τα επινεφρίδια σου, θα προσπαθούσαν σίγουρα να αντισταθμίσουν αυτή την ανισορροπία.
Κάποια στιγμή λοιπόν, είναι λογικό και σε αυτά να άρχισε κορεσμός.
Οπότε σιγά σιγά, φαίνεται πως η υπόφυση πήρε το μήνυμα χαμηλών βασικών ορμονών, όπως πχ τα οιστρογόνα σου τα οποία σίγουρα δεν ανταποκρίνονται σε μια τόσο υψηλή τιμή LH. Δεν ξέρω τι γίνεται με άλλες ορμόνες που αναφέρεις, όπως επίσης και ποιες έχουν επηρεαστεί από την εξωτερική χορήγηση.
Με λίγα λόγια θέλω να πω, πως προβλήματα των επινεφριδίων, ενδεχομένως του θυρεοειδή ή/και των ωοθηκών, για τόσα χρόνια έμειναν αθεράπευτα και η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις εντολές της υπόφυσης (LH, FSH, TSH, ACTH κ.α) μειώνονταν με τον καιρό και έτσι ανάγκαζαν την υπόφυση να πιέζεται περισσότερο.
Στο από που ακριβώς ξεκίνησε το πρόβλημα, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε και πλέον δεν ξέρω αν μπορεί κανείς γιατρός να το βρει.
Ένας σωστός γιατρός όμως, θα έπρεπε να σε είχα πάει από την αρχή μέσω αυτής της οδού.
Ακόμα και τώρα πχ. στο θέμα ορμονοθεραπείας, αν σκέφτεσαι την προγεστερόνη, για μένα θα έπρεπε να την συνδυάζεις με θεραπεία οιστρογόνων, φυσικά με μεγάλη προσοχή από το γιατρό.
Οι επιλογές σου δηλαδή τώρα, πάντα σύμφωνα με τη δική μου οπτική γωνιά είναι 2.
1) Κάνεις μια πολύ δύσκολη, επίπονη και ριψοκίνδυνη προσπάθεια, να βρεις σωστό γιατρό, που να ασχοληθεί με τα επινεφρίδια αποκλειστικά. Αν έχουν περιθώρια βελτίωσης, θα ωφεληθούν πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού.
Αν αυτά φανούν εντάξει, που δεν το νομίζω, μετά σιγουρεύεις ότι ο θυρεοειδής σου είναι εντάξει.
Εδώ, όταν υπάρχει πρόβλημα με την υπόφυση, οι τιμές του θυρεοειδή, ακόμα και αν φαίνονται φυσιολογικές, μπορεί να είναι παγίδα.
Δηλαδή ο αδένας μετατρέπει σωστά την TSH σε Τ3-Τ4, οπότε φαίνεται χαμηλή στις εξετάσεις, ή απλά η υπόφυση δεν παράγει αρκετή και πάλι φαίνεται χαμηλή. Ένας καλός ενδοκρινολόγος μπορεί να το διαχωρίσει αυτό.
Στις ωοθήκες τέλος, δεν μπορείς πλέον να κάνεις και πολλά, απλά αν τυχόν επιδίωκες τα παραπάνω, ίσως ωφελούνταν και αυτές.
2) Η άλλη επιλογή, είναι πάνω κάτω αυτό που κάνεις ήδη, αλλά δίνοντας βάση καθαρά στις ορμόνες που αφορούν την μετατροπή της LH, ώστε αυξάνοντας αυτές τις ορμόνες με εξωτερική χορήγηση, ίσως η υπόφυση ρίξει την παραγωγή της.
Αυτό όμως όπως είπα, δεν είναι θεραπεία, αλλά μόνιμη δέσμευση και με τα χρόνια, θα πρέπει να αυξάνεις ποσότητες ώστε να αποκομίζεις τα ίδια οφέλη που είχες με μικρότερες ποσότητες.
Η δεύτερη επιλογή, είναι κάτι που και εγώ παλεύω να αποφύγω τώρα που μιλάμε. Όταν μιλάμε για θεραπεία, η μόνη λύση είναι η υποκίνηση του ίδιου του οργανισμού να παράξει σωστές ορμόνες.
Όλα τ άλλα, είναι απλά μπαλώματα και περιπέτειες.