Νομίζω ότι αν κάποιος μπει στη διαδικασία να κάνει μεταμόσχευση χωρίς να ακολουθησει αγωγή με φιναστεριδη βαδίζει ουσιαστικά στα τυφλα. Δε λέω ότι αν κάνει κάποιος αγωγή είναι εξασφαλισμένος και θα κρατήσει το αποτέλεσμα. Μπορεί να μη δουλέψει η φιναστεριδη, η μπορεί να εμφανίστουν παρενέργειες. Εγώ παραθέτω εν συντομία την προσωπική μου εμπειρία. Εκανα την πρώτη μμ το 2015. Το αποτέλεσμα με καλύπτε σε μεγάλο βαθμο. Μετα από 2 χρόνια (με αγωγή μονο μινοξιδιλη) άρχισαν να είναι εμφανείς οι απώλειες. Ακόμα το αποτέλεσμα κρατούσε... οπότε για φίνα ούτε καν το σκεφτόμουν. Σταδιακά στα επόμενα 2 χρόνια κι άλλες απώλειες, μόνιμη υποχώρηση...οπότε αναπόφευκτα άρχισα να το σκέφτομαι για φινα. Τελικά ξεκίνησα αγωγή πριν 16 μήνες από τον Ιαν 21 δλδ γιατι, τι νόημα θα είχε να κάνω μια νέα μμ ενώ συνεχώς χάνω έδαφος λόγω της συνέχισης της αα. Έκοψα βέβαια τη μινοξιδιλη που ήταν μαρτύριο για εμενα, και έχασα λίγο έδαφος από εκεί, αλλά η κατάσταση ισορρόπησε. Δε μπορώ να πω ότι έχω επανέκφυση από την αγωγή, αλλά παρατηρώ σταθεροποίηση της κατάστασης...έτσι θεωρώ ότι μπορώ να σχεδιάσω με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια πλέον το επόμενο βήμα. Εάν όμως είχα ξεκινήσει φίνα αμέσως μετά την πρώτη μου μμ ίσως ακόμα να μην είχα ανάγκη τη δεύτερη μμ. Και αν είχα ξεκινήσει φίνα 3-4 χρόνια πριν την πρώτη μου μμ, ίσως να μην χρειαζομουν ούτε καν αυτή την πρώτη... Χωρίς να θέλω να προτρέψω η να αποτρέψω κανέναν από το να λάβει την αγωγή αυτή, νομίζω ότι είναι αναγκαίο κακό αν κάποιος το σκέφτεται μακροχρόνια και σοβαρά.