Danceworld
δεν είναι θέμα ύφους όταν κάτι αφορά στη δημόσια υγεία και πόσο μάλλον νέων ανθρώπων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη δική σου.
Αλλά και σε πολλών άλλων εδώ μέσα που πιθανώς δε γνωρίζουν αλλά θα ήθελαν. Η βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να τους ενοχλεί τόσο σημαντικά η τριχόπτωση τους ώστε να μεταπηδήσουν στη χρήση τέτοιων δραστικών ουσιών.
Κατά ένα τρόπο ναι η φιναστερίδη δρα ως ένα ήπιο ναρκωτικό, θα το καταλάβεις όταν ίσως χτυπήσουν τα καμπανάκια και στο δικό σου σώμα, απλά είναι πολύ περίπλοκο και ανούσιο να στο εξηγήσω πώς, γιατί και πάλι θα ζητάς διαπιστευτήρια.
Αυτό φαίνεται πως είναι και το ζητούμενο για σένα και το θεμιτό τώρα. Να σε καθησυχάσουν κάποιοι με τα διαπιστευτήρια τους.
Στην παρούσα φάση θα σου έλεγα πως και δέκα ενδοκρινολόγοι να σε καθησύχαζαν ένας να σου έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου θα ήταν υπεραρκετό. Θα τον βρεις όμως ; Και που ακριβώς; Пοιος έχει ασχοληθεί τόσο πολύ με ένα φάρμακο σαν τη φιναστερίδη, όταν δεν ασχολούνται με δεκάδες άλλα που κυκλοφορούνε σε πολύ πιο ευρεία κατανάλωση;
Και μετά χαράς να σου έδινα και τη διεύθυνση και τον αριθμό μου, αν θα μπορούσα να σε βοηθήσω περαιτέρω. Δυστυχώς όμως δε μπορώ.
Είμαι και εγώ σε μία αναζήτηση τα τελευταία χρόνια και το feeback που έχω είναι από ασθενείς που προσέρχονται με μία αλλόκοτη σφαίρα ενοχλήσεων κυρίως δε ψυχικών πέραν των καταγεγραμένων αρχικώς σεξουαλικών.
Από εκεί και έπειτα δεν νομίζω να βρεθεί κάποιος σήμερα που μιλάμε, να μπορέσει να σε βοηθήσει σε επίπεδο ενδοκρινολογίας διότι πολύ απλά δεν άπτεται της ενδοκρινολογίας και μόνο το πρόβλημα. Και φαντάζομαι ότι αυτοί που θα το κάνουν απλά θα μπουνε στη διαδικασία να δικαιολογήσουν την ειδικότητα τους σε ένα βαθμό.
Στην τελική δεν απορρέει από πουθενά πως υπάρχει ανησυχητική παθολογία μετρήσιμη σε επίπεδο απόλυτων ορμονικών τιμών διότι οι διαταραχές είναι πρώτιστα λειτουργικές, πέφτουνε στα κατώτερα "φυσιολογικά" για τους ενδοκρινολόγους επίπεδα και εξελίσονται σε ανώτερα κέντρα του εγκεφάλου. Εκτός αν επικεντρωθούμε στις όποιες μεταβολές συναντώνται στο προστάτη στα επινεφρίδια ή στα γεννητικά σου και πάλι θα δυσκολευτούμε να τις αποδείξουμε διότι χρειάζονται σωρεία εξετάσεων όπως έχω προαναφέρει που δύσκολα γίνονται αποδεκτές σε δημόσια Ελληνικά νοσοκομεία η σε εργαστήρια της διπλανής πόρτας.
Οπότε θα χρειαστείς πολύ εξειδικευμένη βοήθεια, αν χρειαστείς, και από πολλούς όταν και εφόσον βγεις από τη διαδικασία χρήσης της φιναστερίδης και δεν είσαι ένας εκ των τυχερών. Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που διακόψανε και δεν είχανε σοβαρές παρενέργειες ή δεν δώσανε ιδιαίτερη σημασία. Υποκειμενικό για μένα διότι άλλο το πως αισθάνεται κάποιος και άλλο το πως πραγματικά είναι η πώς θα εξελιχθεί με το πέρας των ετών.
Γνωρίζω χρόνια καρκινοπαθείς που κατά τη διάρκεια της μη χρήσης κυτταροστατικών δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα, αισθάνονται και λειτουργούνε εξαιρετικά καλά στην καθημερινότητα τους, δεν σημαίνει όμως κάτι αυτό, πως δεν συντελείται μία υποβόσκουσα νόσος, είναι καθαρά υποκειμενικό, όπως και στον αντίποδα, χρήστες ναρκωτικών ουσιών μπορεί να αισθάνονται εξίσου καλά για πάρα πολλά χρόνια μέχρι που η ομοιοστασία τους καταρρέει ή πλήττονται από άλλα πολύ πιο σοβαρά και επείγοντα προβλήματα.
Αλλιώς όλοι θα διέκοπταν την όποια χρήση από πολύ νωρίς.
Που θέλω να καταλήξω. Πως όλα είναι υποκειμενικά και μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει τι θα συμβεί σε κάποιον αν δε συμβεί άμεσα ή κατά τη διάρκεια της χρήσης.
Στην περίπτωση όμως της φιναστερίδης δε γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο από τα καταγραφόμενα από πολύ σημαντική μερίδα νέων ανθρώπων οι οποίοι δεν περίμεναν επ ουδενί τέτοια προβλήματα καθώς δεν τους είχανε ενημερώσει πρωτίστως.
Γιαυτό και παρεμβαίνουμε εδώ μέσα για να θίξουμε αυτό το ζήτημα και τη μη αντιμετώπιση του στη παρούσα φάση.