Απ: To proscar μου έδωσε ανεπιθύμητες ενέργειες. Τι να κάνω?
Παίδες χαιρετώ!
Κατ'αρχήν συγχαρητήρια για αυτό το απίστευτο φόρουμ, άμεσα συγκρίσιμο με τα καλύτερα του εξωτερικού (γνώσεις - ύφος μελών)
Είμαι 27 χρονών και το post αυτό αφορά την φιναστερίδη αλλά και γενικότερα την μέχρι τώρα ζωή μου όσον αφορά την τριχόπτωση! Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά. Θα ξεκινήσω με την σειρά:
-16 χρονών δευτέρα λυκείου: αρχή εμφανέστατης αραίωσης (μορφής NW 3 περίπου), σχόλια από συμμαθητές κλπ - κακή σχετικά ψυχολογία
-17-18 χρονών - το πρόβλημα επιδεινώθηκε, έχανα μαλλιά συνέχεια, θυμάμαι διάβαζα για πανελλήνιες και χάιδευα τα μαλλιά μου και τα βιβλία γέμιζαν πεσμένες τρίχες. Μου προτάθηκε minoxidil. Μετά από ένα μήνα χρήσης, άντε δύο, παρουσιάστηκε τρομερή πύκνωση των μαλλιών, μιλάμε για την πλήρη αποκατάσταση του μπροστά και της vertex από αραιωμένο NW3 σε μηδενικό πρόβλημα, δεν το πίστευε κανείς! Όμως, η minoxidil από μόνη της απλώς διεγείρει την τριχοφυία χωρίς να αντιμετωπίζει την DHT. Αποτέλεσμα, η σταδιακή απώλεια του προηγούμενου αποτελέσματος από τον 6ο μήνα περίπου και μετά. Η τριχόπτωση έπειτα συνέχισε απτόητη.
-21 χρονών και NW4. Μαθημένος καραφλός, ζούσα με αυτό, χωρίς να παύει βέβαια να με απασχολεί εννοείται. Μετά από ενημέρωση στο νετ μέσω ξένων φόρουμς, ξεκίνησα φιναστερίδη 1mg περίπου κάθε μέρα (άντε να το ξέχναγα μερικές φορές
-22 χρονών εμφύτευση στην D$I 800-900 περίπου τριχοφυλάκια FUE στο μπροστινό μέρος (Δρ. Ζώντος) σε μεγάλη έκταση (έμπροσθεν ήμουν NW3-4). Παρά τις κακές κριτικές που έχω ακούσει στα φόρουμς, στην περίπτωσή μου φέρθηκαν πολύ καλά, πολύ ρεαλιστικά και το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης έκφυση όσων μαλλιών μου έβαλαν. Μου είπαν για συντηρητική προσέγγιση και λίγα grafts, καθώς προορίζομαι για NW6 και δεν πρέπει να κάνω μεγάλη εμφύτευση που θα μου στερήσει την δότρια για το μέλλον. Και εγώ επιπροσθέτως, συνηθισμένος στην τριχόπτωση από κούνια, ήμουν απόλυτα σύμφωνος και με πολύ λίγες απαιτήσεις. Το αποτέλεσμα, δεδομένου του μεγέθους της εμφύτευσης ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ (χωρίς διάθεση διαφήμισης της D$I) είχα πλέον hairline και ένα ελαφρύ γέμισμα σε βάθος 5 6 πόντων πίσω μέχρι να δέσει με τα πιο πίσω αραιωμένα, υπάρχοντα όμως μαλλιά. Με την διατήρηση του μαλλιού μου κοντού (μισό με ένα εκατοστό) φαίνεται ότι έχω μεγάλο πρόβλημα φυσικά, όμως η εμφάνισή μου στο πρόσωπο βελτιώθηκε ραγδαία από τα στοιχειώδη έστω μαλλιά μπροστά και την ύπαρξη hairline. Το συνηθέστερο σχόλιο που ακούω είναι ότι η καράφλα μου πάει και με την εικόνα αυτή του εαυτού μου είμαι όχι απλά συμβιβασμένος αλλά και πολύ ευχαριστημένος (είναι πολύ σημαντικό με κοντό μαλλί να κοιτάξει κάποιος να χάσει βάρος ώστε να λεπτύνουν λίγο τα χαρακτηριστικά του προσώπου του). Ζητώ συγγνώμη που δεν θέλω να ανεβάσω φωτογραφίες μου βοηθώντας στο φόρουμ, όπως αντίστοιχα έχω βοηθηθεί και εγώ, αλλά ξέρω ότι το διαβάζουν συνεργάτες μου φίλοι κλπ με πρόβλημα τριχόπτωσης και δεν θέλω να αποκαλυφτεί σε αυτούς όλο το ιστορικό μου, όταν θα με αναγνωρίσουν από τις φωτογραφίες, ακόμα και μόνο από το scalp μου. Πάντως για όποιον δεν θέλει ντε και καλά μαλλούρα, η εμφύτευση, αν γίνει από έμπιστο γιατρό, μπορεί να είναι καλή λύση.
-22 χρονών έως 27 χρονών, σήμερα - ήρεμη ωραία ζωή με φιναστερίδη - δεν έχασα ούτε μία τρίχα παραπάνω. Μιλάμε το φάρμακο είναι απίστευτο, δεδομένης της τόσο ακραίας επιθετικότητας της τριχόπτωσής μου (θυμίζω ότι μέσα σε 2 χρόνια σχεδόν έγινα NW3-4). Εδώ είμαστε λοιπόν. Μιλάμε για 5 6 χρόνια χρήσης της. Τα πρώτα χρόνια δεν παρατήρησα παρενέργειες, η τουλάχιστον δεν ήταν κάτι εμφανές.
Κάπου από το 2008 2009 όμως, πάνω στο σεξ με την κοπέλα μου, μου έπεφτε στο άσχετο. Οκ, κάποιες φορές σε όλους θα τύχει. Φταίει λέω που είμαι χρόνια μαζί της και έχω ψιλοβαρεθεί. Τύχαινε αρκετά συχνά. Δεν ανησύχησα όμως. Ίσως λέω φταίει που δεν γυμνάζομαι ή δεν τρώω πολλά φρούτα και λαχανικά. Ίσως φταίει που την αγαπάω πολύ και ο συναισθηματισμός χαλάει την λίμπιντο. Ίσως φταίει η δουλειά σήμερα που με άγχωσε, ίσως ίσως... δικαιολογίες γενικά, οκ είχα στον νου μου και την φιναστερίδη ότι μπορεί να μου ρίχνει λίγο την στύση αλλά δεν ήταν τόσο ακραίο το πρόβλημα οπότε δεν ανησύχησα ιδιαίτερα που μου σηκωνόταν σχετικά με δυσκολία κλπ.
Τον Νοέμβρη Δεκέμβρη λοιπό που μας πέρασε, έχοντας χωρίσει καιρό με την παλιά αγάπη, τα φτιάχνω με μία κοπέλα νέα που με έφτιαχνε πολύ. Λέω εδώ είμαστε, που νομίζω ότι έχω και πρόβλημα στύσης, θα την διαλύσω lol. Έλα όμως που μου έπεφτε όταν πηγαίναμε να το κάνουμε..Μιλάμε για πολύ κακή κατάσταση, προσπαθώντας να δικαιολογηθώ ότι δεν φταίει αυτή, ότι έχω πολλά στο μυαλό μου κλπ. Παιδιά μιλάμε ότι στις 4 5 φορές που πηγαίναμε να το κάνουμε τα κατάφερνα στην μία!!!!! Βέβαια μετά την πρώτη φορά που μου έτυχε αυτό είχα το λεγόμενο άγχος της επίδοσης και έπαιζε ρόλο και αυτό, δεν είναι δηλαδή ότι οφειλόταν 100% στην φιναστερίδη. Όμως, ακόμα και στην αυτοϊκανοποίηση, δεν είχα σκληρή στύση.
Εκεί κάπου λοιπόν φρίκαρα και λέω θα σταματήσω την φιναστερίδη να δω τι γίνεται. Παρεπιμπτώντος, (το post αυτό είναι γενικά αισιόδοξο και δεν θέλω να σας φρικάρω), να ξέρετε ότι μία κοπέλα αν την έχεις κερδίσει στο mind και σε γουστάρει μπορεί να κάνει πολλή υπομονή στο θέμα του sex, δεν το πίστευα αλλά πιστέψτε με, αρκεί να το χειριστείτε με ψυχραιμία και να μην πέσει η ψυχολογία σας λόγω αυτού. Είναι φοβερό το ότι ήταν cool στο θέμα αυτό. Σταματάω λοιπόν την φιναστερίδη τέλη δεκέμβρη (δηλαδή 2 μήνες περίπου καθαρός)
Μετά από 15 με 20 μέρες άρχισα να βλέπω πιο έντονες πρωινές στύσεις και πιο συχνές και άρχισα να μπορώ να κάνω πλέον "ανεκτό" sex στην δικιά μου.
Μετά από άλλες 15 μέρες παιδιά, επανήλθα πλήρως, πραγματικά, δεν έχει καμία σχέση, μιλάμε για ατσάλινες στύσεις είτε στο σεξ είτε στην αυτοϊκανοποίηση σας το ορκίζομαι καμία σχέση, ούτε θέμα ψυχολογίας κλπ. Εδώ και χρόνια δεν είχα τέτοια λίμπιντο και στύσεις, αν δεν είχε ξεφύγει η κατάσταση κάπου το 2009 δεν θα το είχα καταλάβει καν.
Από θέμα μαλλιών, δεν έχω χάσει τπτ εμφανές ακόμα, δυστυχώς όμως έχασα την ηρεμία που μου προσέφερε το propecia και έχω έναν μόνιμο φόβο για τα μαλλιά μου, όλο τα κοιτάω, τα ψιλοτραβάω να δω αν φεύγουν κλπ, κατάσταση που δεν μου άρεσε καθόλου αλλά σιγά σιγά αρχίζω και ηρεμώ σιγά σιγά lol! Αρχές Φλεβάρη άρχισα να βάζω το αμφιλεγόμενο revivogen και εύχομαι να βοηθήσει περιορίζοντας την τριχόπτωση. Ίσως χάνω λιγότερες τρίχες τώρα από ότι τέλη γενάρη αρχές φλεβάρη αλλά θα δείξει.
Αν δω τα σκούρα και δω ότι χάνω τρελά μαλλιά (προς το παρόν βλέπω τρίχες στα χέρια μου κλπ, σε ένα βαθμό ούτε ανησυχητικό αλλά ούτε και καθησυχαστικό) ίσως δώσω μία τελευταία ευκαιρία στην φιναστερίδη 0,5mg μέρα παρά μέρα. Μακάρι να μην χρειαστεί πάντως γιατί νιώθω πολύ καλύτερα στο θέμα του σεξ κλπ, μόνο η έννοια πάλι μην έχω sides θα με αγχώσει.
Αυτή είναι η ιστορία μου so far. Συνοπτικά θέλω να πω τα εξής τελευταία:
-Είμαι τυχερός που έμαθα την τριχόπτωση από μικρός και συνήθισα τον εαυτό μου χωρίς πολλά μαλλιά, καθώς και για το γεγονός ότι μου πάει το κοντό μαλλί ή ξυρισμένο κεφάλι. Αναγνωρίζω ότι σε άλλους δεν ισχύει αυτό, θα ήθελα όμως να τονίσω ότι καταλήγουμε να σκάμε ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ για αυτό ενώ θα έπρεπε να σκάμε απλά ΛΙΓΟ (Βάζω και τον εαυτό μου μέσα). Η εμφάνισή μας ως εικόνα και μόνο είναι πράγμα πολυπαραγοντικό και τα μαλλιά είναι μόνο ένα σχετικά μικρό μέρος της εξίσωσης.
-Οι επιτυχίες στο άλλο φύλο σχετίζονται αρκετά λίγο με τα μαλλιά μας έως καθόλου εάν μάθουμε να προσεγγίζουμε με ωραίο τρόπο γυναίκες. Δεν θέλω να παραστήσω κάποιον, αυτό που λέω είναι από όσα έχω δει και σε μένα και σε άλλους. Έχω δει ανταπόκριση ακόμα και από κοπέλες που έχουν βίτσιο με μαλλιά ράστα κλπ
-Τις παρενέργειες της φιναστερίδης μπορεί να τις αγνοήσουμε ΣΚΟΠΙΜΑ για πολύ καιρό, επειδή δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι τις έχουμε, φοβούμενοι την διακοπή λήψης της. Δεν υποστηρίζω κάποιες φωνές που μιλούν για μόνιμα προβλήματα από αυτήν, χωρίς να έχω βέβαια στοιχεία να το τεκμηριώσω. Εγώ πάντως μετά από 5 6 χρόνια λήψης της επανήλθα πλήρως μέσα σε 25-35 μέρες (ίσως λέω και πολλές στην τελική) και το φάρμακο γενικά είναι απίστευτο για την τριχόπτωση.
-Θέλω να ευχαριστήσω τον χρήστη HOPEFULL για την ευγένεια με την οποία γράφει και για το γεγονός ότι τα post του με βοήθησαν πολύ στον γενικότερο τρόπο σκέψης μου απέναντι στο θέμα. Μην βιάζεστε κάποιοι να αντιδράσετε έντονα σε αυτά που λέει. Δείτε πχ την περίπτωσή μου. Δεν σημαίνει ότι θα συμβούν sides σε όλους. Απλά να έχετε τον νου σας ότι μπορεί να μην τα παραδεχτείτε σε πρώτη φάση αν τα εμφανίσετε.
-ΠΡΟΣΟΧΗ στο θέμα της πρόωρης εκσπερμάτισης, κάποιες φορές συνδέεται με την στυτική δυσλειτουργία. Συνήθως τελείωνα πολύ γρήγορα όντας στην φιναστερίδη (τα τελευταία 1 2 χρόνια) και μάλλον ήταν και αυτή ένδειξη του ήπιου στην αρχή, μέτριου στην πορεία προβλήματος στύσης που είχα.
-Αν και η βοήθεια αυτών των φόρουμς είναι ανεκτίμητη, καλό είναι αν η τριχόπτωσή σας σας στεναχωρεί πολύ να μπαίνετε εδώ για λίγο καιρό να ενημερώνεστε και μετά να ζείτε την ζωούλα σας έξω από αυτά για αρκετό καιρό μέχρι να ξαναμπείτε (κάτι που επίσης είχε πει ο HOPEFULL και έχει τόοοσο δίκιο) Είναι απίστευτο το πόσο καλά μπορείς να περάσεις εκεί έξω, είτε έχεις 100 τρίχες λιγότερες είτε είσαι NW7. Εγώ γενικά απείχα χρόνια από τα φορουμ αυτά, τώρα που αναγκαστικά πρέπει να μπαίνω για να δω εναλλακτικά τις φιναστερίδης κλπ έχω πέσει λίγο και όλη την ώρα κοιτάω τα μαλλιά μου. Λίγες μέρες να κάνω να μπω, ξαφνικά νιώθω καλά και το έχω σχεδόν ξεχάσει! Αν όλα πάνε καλά θα εξαφανιστώ πάλι, παραθέτοντας αυτό το μακροσκελές post ως την ελάχιστη ανταπόδωσή μου σε όλη την βοήθεια σε γνώσεις κλπ που έχω λάβει όλα αυτά τα χρόνια.
-Έυχομαι σε όλους σας ότι καλύτερο γενικότερα, πέραν και των μαλλιών, είναι δύσκολα πλέον στην Ελλάδα και θα είναι για τα επόμενα 1 2 χρόνια. Θα ξαναμπώ να σας ενημερώσω για το τι θα γίνει με το revivogen, για το αν τυχόν ξαναξεκινήσω φιναστερίδη σε μικρότερη δόση κλπ.