Να τα πω. Έχω παρακολουθήσει από την αρχή μέχρι τέλους όλες τις επεμβάσεις του Λορένζο στην Ελλάδα σε μέλη μας (συνολικά 34). Σε όλες ήμουν παρόν, έχω πάρει τα στατιστικά, έχω μιλήσει με τον γιατρό και έχω δει και την πορεία (σχεδόν σε όλα) live με μετρήσεις στο γραφείο μου έτσι ώστε να πιστοποιήσω την φύτρωση. Έχω δει 2 μερικές αποτυχίες (gggali - μια μικρη περιοχή σαν κέρμα από την πρώτη επέμβαση, bobby - o γνωστός κρόταφος) και 1 πιο γενικευμένη, δηλαδή μέτρια φύτρωση (περίπτωση troufas). H αιτιολογία στην περίπτωση gggali & troufas ήταν η υπερβολική έκκριση fibrin που φαίνεται και στις post op φώτο (στον gggali πιο μικρής έκτασης επειδή ξεκίνησε την κορτιζόνη μια μέρα αργότερα και πιο γενικευμένη, στον troufas ο οποίος ήταν ο πιο συνεπής από όλους και ξεκίνησε την κορτιζονη στην ώρα της δεν εξηγείται). Να θυμίσω ότι η υπερβολική έκκριση fibrin είναι γνωστό ότι οδηγεί σε μέτρια φύτρωση (όχι χαμηλή), είναι αλλεργική αντίδραση του οργανισμού στο δερματικό πλήγμα και για αυτό δίνεται προληπτικά κορτιζόνη. Στην περίπτωση του bobby, παρόλο που δεν έχω απαντήσει στο νήμα του, είναι προφανές ότι υπήρξε θέμα ψύξης, αλλά για αυτό δεν φταίει η κλινική αλλά η ομάδα του Lorenzo (Grace) που έπρεπε να τσεκάρει το δοχείο αν ψύχεται ομοιόμορφα. Γενικά τα δισκάκια στην Μαδρίτη τα αποθηκεύουν σε ψυγείο και όχι σε ψυχόμενη πλάκα οπότε δεν είναι συνηθισμένοι ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά με το σύστημα ψύξης. Τέλος υπήρξαν και 2-3 περιπτώσεις μελών που θεώρησαν ότι ίσως το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο αλλά τους μέτρησα και δεν υπήρξε θέμα φύτρωσης, ήταν καθαρά θέμα προσδοκιών. Αιματώματα (η άλλη αιτία για μειωμένη φύτρωση) δεν υπήρξαν σε κανέναν.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμα και όταν έχεις μια πολύ σταθερή ομάδα με τον ίδιο top γιατρό με μεγάλη εμπειρία σε δύσκολα περιστατικά (repair) και το ίδιο πρωτόκολλο υπάρχει μια πιθανότητα (8%, 3/34) να έχεις μια μικρή ή μεγαλύτερη απώλεια φύτρωσης. Από αυτό το 8%, το 6% (2/34) οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες (fibrin) και το 2% σε σφάλμα της ομάδας.