Δεν ξέρω τι επαγγέλεσαι, αλλά αν μπορούσες έστω να διανοηθείς τι σημαίνει "κενό στη βιβλιογραφία" και "γκρίζες ζώνες" δε θα τολμούσες καν να πάρεις θέση στο θέμα. Αν ήξερες επίσης πώς γίνονται οι κλινικές μελέτες, και πόσες παράμετροι δεν παρακολουθούνται, οι περιορισμοί τους και τι σημαίνει αθροιστική δράση ενός φαρμάκου, πάλι θα ήσουν επιφυλακτικός, όπως πολύ καλά βλέπεις είμαι κι εγώ. Ο όρος "έμπειρος" γιατρός είναι όρος χωριού όπως και η επίκλυσή τους σε τέτοιες συζητήσεις. Αν είχες στοιχειώδεις γνώσεις ιατρικής, θα ήξερες ότι το "expert opinion" είναι το χαμηλότερο σκαλοπάτι στα evidence. Το αν θα πάρεις ένα φάρμακο όπως η φιναστερίδη για το υπόλοιπο της ζωής σου, για κάτι το οποίο είναι κοσμητικής (και κατά συνέπεια ψυχικής, δε διαφωνώ) φύσεως, συγγνώμη που στο χαλάω, αλλά είναι απόφαση ζωής. Το τι κάνει ο κάθε γιατρός και πόσο τον ανησυχούν καποια πράγματα είναι δική του υποθεση. Επίσης δεν είναι κάθε γιατρός ίδιος. Το ζύγισμα του όφελους και του κινδύνου ανήκει στον καθένα, αφού έχει ενημερωθεί. Οποιοσδήποτε το υποβιβάζει σαν κάτι λιγότερο από αυτό είναι επικίνδυνος. Αν η φιναστερίδη είναι τοσο safe και δεν είναι απόφαση ζωής το να την πάρεις, να κάνει καμπάνια το υπουργείο για την καράφλα "υπάρχει θεραπεία, δράσε νωρίς, ο χρόνος είναι τρίχα, ζητά από τον γιατρό σου φιναστεριδη".Και όμως πολλοί (και έμπειροι) γιατροί το έχουν κάνει χωρίς να το θεωρούν σοβαρή απόφαση ζωής. Εξάλλου η τεκμηριωσή σου (κάπου αλλού πιθανώς να παίζει κάποιο ρόλο χωρίς να υπάρχει ανάλυση) είναι ίδια με κάποιου που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις ιατρικής.
Τελευταία επεξεργασία: