Έκανα την πρώτη ρινοπλαστική στον Παυλιδέλη το 1990. Μύτη με τα κλασσικά προβλήματα, μεγάλη με καμπούρα. Προφίλ ΟΚ, αλλά όταν η μύτη ξεπρήστηκε, αν θυμάμαι καλά περίπου 15-20 μέρες μετά, παρουσιάστηκε κλίση προς τα αριστερά. Με είχε με ένα τσιρότο για λίγες μέρες για να τραβάει τη μύτη προς την αντίθετη πλευρά. Όταν με ξαναείδε, του είπα "θα το βγάλω, δεν νομίζω ότι θα γίνει τίποτα με αυτό". Ναι, μου λέει "σου είπα να το έχεις εκεί για ψυχολογικούς λόγους". Fast forward, γυρίζω από μεταπτυχιακά το 1998 και πάω στον ίδιο, γιατί, κατά τη γνώμη του παθολόγου που μου τον είχε συστήσει, αυτός θα ήξερε καλύτερα τι είχε κάνει στραβά για να το διορθώσει. Τι ήθελα και τον άκουσα. Η μύτη βγήκε με μικρότερη κλίση στη δεύτερη πλαστική, πάλι το ίδιο σενάριο, μόλις ξεπρήστηκε η μύτη φάνηκε το πρόβλημα. Δεν την ξαναχειρούργησα ποτέ διότι πλέον ήταν εντός του φυσιολογικού η κλίση της μύτης (δηλ. βλέπεις και φυσικές μύτες με αυτή την κλίση) και δεν ήθελα να ρισκάρω. Ξανά fast forward, τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούμαι από ιγμορίτιδες, ρινίτιδες, βουλωμένη μύτη κλπ. Πάω σε ΩΡΛ, μου λέει "έχεις στραβό διάφραγμα". Του είπα ότι έχω κάνει δύο πλαστικές στον Παυλιδέλη. Καλά, μου λέει, σε άνοιξε δύο φορές και δεν στο διόρθωσε; Λοιπόν, παιδιά, δεν θεωρώ ΚΑΝΕΝΑΝ γιατρό στην Ελλάδα αρκετά σοβαρό, αν ήμουν στη θέση σας θα πήγαινα Αμερική και πάλι θα έκανα έρευνα στο διαδίκτυο. Ο ΩΡΛ που έχω τώρα μου είπε ότι το διάφραγμα μου είναι στραβό προς τα εσωτερικό, δηλ. δεν φαίνεται με μια απλή εξέταση, αλλά με ρινοσκόπιο. Με άλλα λόγια, μου έγινε η πλαστική στο από πάνω μέρος της μύτης, χωρίς να έχει δει πρώτα με ρινοσκόπιο τη μύτη για να δει τι γίνεται στο εσωτερικό της. Θα περίμενα ότι μια ρινοσκόπηση είναι το sine qua non σε κάθε πλαστικό που θέλει να θεωρείται σοβαρός. Δεν ξέρω αν το γεγονός ότι η μύτη στράβωσε και τις δύο φορές έχει σχέση με το γεγονός ότι από κάτω το διάφραγμα ήταν στραβό. Τώρα προγραμματίζω να κάνω διάφραγμα και κογχοτομή, αλλά πλέον έχω μελετήσει το θέμα, θα δω πολλούς και θα τους κοσκινίσω. Δεν ενδιαφέρομαι για διόρθωση του αισθητικού θέματος, είναι πολύ μικρό, συν ότι κάθε απόπειρα βελτίωσης έχει ρίσκο.