Γνωμη για μεταμοσχευση μαλλιων στη κλινικη του Dr Theochari στη Γλυφαδα

got2000

Member
Και όμως πολλοί (και έμπειροι) γιατροί το έχουν κάνει χωρίς να το θεωρούν σοβαρή απόφαση ζωής. Εξάλλου η τεκμηριωσή σου (κάπου αλλού πιθανώς να παίζει κάποιο ρόλο χωρίς να υπάρχει ανάλυση) είναι ίδια με κάποιου που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις ιατρικής.
Δεν ξέρω τι επαγγέλεσαι, αλλά αν μπορούσες έστω να διανοηθείς τι σημαίνει "κενό στη βιβλιογραφία" και "γκρίζες ζώνες" δε θα τολμούσες καν να πάρεις θέση στο θέμα. Αν ήξερες επίσης πώς γίνονται οι κλινικές μελέτες, και πόσες παράμετροι δεν παρακολουθούνται, οι περιορισμοί τους και τι σημαίνει αθροιστική δράση ενός φαρμάκου, πάλι θα ήσουν επιφυλακτικός, όπως πολύ καλά βλέπεις είμαι κι εγώ. Ο όρος "έμπειρος" γιατρός είναι όρος χωριού όπως και η επίκλυσή τους σε τέτοιες συζητήσεις. Αν είχες στοιχειώδεις γνώσεις ιατρικής, θα ήξερες ότι το "expert opinion" είναι το χαμηλότερο σκαλοπάτι στα evidence. Το αν θα πάρεις ένα φάρμακο όπως η φιναστερίδη για το υπόλοιπο της ζωής σου, για κάτι το οποίο είναι κοσμητικής (και κατά συνέπεια ψυχικής, δε διαφωνώ) φύσεως, συγγνώμη που στο χαλάω, αλλά είναι απόφαση ζωής. Το τι κάνει ο κάθε γιατρός και πόσο τον ανησυχούν καποια πράγματα είναι δική του υποθεση. Επίσης δεν είναι κάθε γιατρός ίδιος. Το ζύγισμα του όφελους και του κινδύνου ανήκει στον καθένα, αφού έχει ενημερωθεί. Οποιοσδήποτε το υποβιβάζει σαν κάτι λιγότερο από αυτό είναι επικίνδυνος. Αν η φιναστερίδη είναι τοσο safe και δεν είναι απόφαση ζωής το να την πάρεις, να κάνει καμπάνια το υπουργείο για την καράφλα "υπάρχει θεραπεία, δράσε νωρίς, ο χρόνος είναι τρίχα, ζητά από τον γιατρό σου φιναστεριδη".

Τελευταία επεξεργασία:

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

bobby

Well-Known Member
Εγώ πάλι με όλα αυτά που ακούω εδώ μέσα λέω να πάω να κάνω ένα τάμα μήπως βγούνε ξανά τα μαλλιά........γιατί αν η φίνα και η ΜΜ είναι απόφαση ζωής τον 21ο αιώνα τότε μάλλον πρέπει να κάνουμε step back και να ξεκινήσουμε τα τάματα και τα ευχέλαια που είναι πιο ασφαλή για τον οργανισμό μας.

Αν την ίδια τακτική βέβαια την εφαρμόσουμε και για άλλα φάρμακα που έχουν πολύ πιο σοβαρές παρενέργειες (ασπιρίνες, στατίνες, αντιυπερτασικά, θυροειδή, αντικαρκινικά κλπ κλπ) αλλά και επεμβάσεις που έχουν πιθανότητες επιπλοκών ή και θανάτου τότε θα λύναμε και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού του πλανήτη μια και το προσδόκιμο ζωής θα μειωνόταν ραγδαία.......να μην πιάσω στόμα μου τα εμβόλια.......

JimKan1

Well-Known Member
Και όμως πολλοί (και έμπειροι) γιατροί το έχουν κάνει χωρίς να το θεωρούν σοβαρή απόφαση ζωής. Εξάλλου η τεκμηριωσή σου (κάπου αλλού πιθανώς να παίζει κάποιο ρόλο χωρίς να υπάρχει ανάλυση) είναι ίδια με κάποιου που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις ιατρικής.
Καλα οι γιατροι των μεταμοσχευσεων που ισως εννοεις, δεν ειναι ακριβως "γιατροι" με την κλασσικη εννοια.

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Δεν ξέρω τι επαγγέλεσαι, αλλά αν μπορούσες έστω να διανοηθείς τι σημαίνει "κενό στη βιβλιογραφία" και "γκρίζες ζώνες" δε θα τολμούσες καν να πάρεις θέση στο θέμα. Αν ήξερες επίσης πώς γίνονται οι κλινικές μελέτες, και πόσες παράμετροι δεν παρακολουθούνται, οι περιορισμοί τους και τι σημαίνει αθροιστική δράση ενός φαρμάκου, πάλι θα ήσουν επιφυλακτικός, όπως πολύ καλά βλέπεις είμαι κι εγώ. Ο όρος "έμπειρος" γιατρός είναι όρος χωριού όπως και η επίκλυσή τους σε τέτοιες συζητήσεις. Αν είχες στοιχειώδεις γνώσεις ιατρικής, θα ήξερες ότι το "expert opinion" είναι το χαμηλότερο σκαλοπάτι στα evidence. Το αν θα πάρεις ένα φάρμακο όπως η φιναστερίδη για το υπόλοιπο της ζωής σου, για κάτι το οποίο είναι κοσμητικής (και κατά συνέπεια ψυχικής, δε διαφωνώ) φύσεως, συγγνώμη που στο χαλάω, αλλά είναι απόφαση ζωής. Το τι κάνει ο κάθε γιατρός και πόσο τον ανησυχούν καποια πράγματα είναι δική του υποθεση. Επίσης δεν είναι κάθε γιατρός ίδιος. Το ζύγισμα του όφελους και του κινδύνου ανήκει στον καθένα, αφού έχει ενημερωθεί. Οποιοσδήποτε το υποβιβάζει σαν κάτι λιγότερο από αυτό είναι επικίνδυνος. Αν η φιναστερίδη είναι τοσο safe και δεν είναι απόφαση ζωής το να την πάρεις, να κάνει καμπάνια το υπουργείο για την καράφλα "υπάρχει θεραπεία, δράσε νωρίς, ο χρόνος είναι τρίχα, ζητά από τον γιατρό σου φιναστεριδη".
Προσωπικά δεν μου χαλάς τίποτα. Απλά η δήλωση σου ότι «για έναν γιατρό το να αναστείλει…» έχει την ίδια ακριβώς αξία με την άποψη κάποιου άλλου γιατρού (ων) που παίρνει φιναστεριδη. Αυτό λέω. Δεν κομίζεις λοιπόν κάτι καινούργιο, απλά λες την άποψη σου η οποία στερείται συγκεκριμένης τεκμηρίωσης ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Ως προς το αν είναι safe ή όχι υπάρχουν δημόσιοι φορείς που αποφασιζουν, ούτε εσύ ούτε εγώ. Η φιναστερίδη είναι λοιπόν επισήμως φάρμακο για την τριχοπτωση και δεν υπάρχει σύσταση για αντένδειξη μακροχρόνιας χρήσης. Εξάλλου έχει πλέον και ιστορία 30 και πλέον ετών σε εκατομμύρια κόσμο.

Τελευταία επεξεργασία:

Vdupa

Well-Known Member
H φιναστεριδη είναι μελετημένη για πανω απο 30 χρόνια, δεν χρειάζεται άλλη καμπάνια.
Γκρίζες, χρωματιστες, πολυχρωμες ζωνες υπάρχουν για οτιδήποτε καταναλώνεται εκεί έξω. Τουλάχιστον ας είναι πράγματα που έχουν μελετηθεί όπως η φιναστεριδη.

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Καλα οι γιατροι των μεταμοσχευσεων που ισως εννοεις, δεν ειναι ακριβως "γιατροι" με την κλασσικη εννοια.
Μην τσουβαλιάζεις. Με γενικεύσεις δεν γίνεται κουβέντα σοβαρή. Το ότι κάποιοι ή αρκετοί γιατροί μμ δεν έχουν ειδικότητα ή πάνε για τα χρήματα δεν σημαίνει ότι όλοι είναι τέτοιοι. Ο Λορενζο πχ είναι θωρακοχειρουργος με σημαντική κλινική εμπειρία πριν ασχοληθεί στα 40 με τις μμ. Τι εννοείς λοιπόν δεν είναι ακριβώς γιατροί; Έχω να σου δώσω πολλά παραδείγματα πολύ σοβαρών γιατρών μμ (δερματολόγων, κλπ) που έχουν και συγγραφικό έργο και έχουν ασχοληθεί με μμ και σίγουρα δεν συγκρίνονται με τον συνοικιακό δερματολόγο ή ενδοκρινολόγο που δεν έχει ανοίξει βιβλίο μετά το πτυχίο και δεν μπορεί να σου πει τίποτα για την φιναστεριδη.

kollaps

Active Member
Εγώ πάλι με όλα αυτά που ακούω εδώ μέσα λέω να πάω να κάνω ένα τάμα μήπως βγούνε ξανά τα μαλλιά........γιατί αν η φίνα και η ΜΜ είναι απόφαση ζωής τον 21ο αιώνα τότε μάλλον πρέπει να κάνουμε step back και να ξεκινήσουμε τα τάματα και τα ευχέλαια που είναι πιο ασφαλή για τον οργανισμό μας.

Αν την ίδια τακτική βέβαια την εφαρμόσουμε και για άλλα φάρμακα που έχουν πολύ πιο σοβαρές παρενέργειες (ασπιρίνες, στατίνες, αντιυπερτασικά, θυροειδή, αντικαρκινικά κλπ κλπ) αλλά και επεμβάσεις που έχουν πιθανότητες επιπλοκών ή και θανάτου τότε θα λύναμε και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού του πλανήτη μια και το προσδόκιμο ζωής θα μειωνόταν ραγδαία.......να μην πιάσω στόμα μου τα εμβόλια.......
Μην το πας μακριά, υπάρχουν αντικαταθλιπτικά (SSRI) με παρενέργειες που περιλαμβάνουν τις γνωστές σεξουαλικής φύσης (και πολλές άλλες) τα οποία συνταγογραφούνται σε εκατομμύρια ανθρώπους. Στην Ελλάδα σε ιατρεία διακοπής καπνίσματος αν δεν απατώμαι συνταγογραφείται ενίοτε το wellbutrin (bupropion) το οποίο είναι άλλου τύπου αντικαταθλιπτικό (όχι SSRI), του οποίου οι πιθανές παρενέργειες είναι τόσες πολλές που έχουν δική τους σελίδα στη wikipedia.

got2000

Member
Προσωπικά δεν μου χαλάς τίποτα. Απλά η δήλωση σου ότι «για έναν γιατρό το να αναστείλει…» έχει την ίδια ακριβώς αξία με την άποψη κάποιου άλλου γιατρού (ων) που παίρνει φιναστεριδη. Αυτό λέω. Δεν κομίζεις λοιπόν κάτι καινούργιο, απλά λες την άποψη σου η οποία στερείται συγκεκριμένης τεκμηρίωσης ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Ως προς το αν είναι safe ή όχι υπάρχουν δημόσιοι φορείς που αποφασιζουν, ούτε εσύ ούτε εγώ. Η φιναστερίδη είναι λοιπόν επισήμως φάρμακο για την τριχοπτωση και δεν υπάρχει σύσταση για αντένδειξη μακροχρόνιας χρήσης. Εξάλλου έχει πλέον και ιστορία 30 και πλέον ετών σε εκατομμύρια κόσμο.
Δεν είπα καμία άποψη. Εξέφρασα μία επιφύλαξη, η οποία τεκμηριώνεται και παθοφυσιολογικά, και με δεδομένα. Το ότι είναι επισήμως φάρμακο για την τριχόπτωση δε σημαίνει ότι όποιος έχει τριχόπτωση πρέπει να την πάρει. Το cost-benefit είναι συγκεκριμένο και μιλάμε για ένα κοσμητικό πρόβλημα. Δε μιλάμε για έναν ασθενή στη ΜΕΘ που αν δεν πάρει το Χ αντιβιοτικό με τις Υ τρομερές παρενέργειες μεθαύριο θα είναι νεκρός.
Δε μπορώ να κάνω κανέναν να αποκτήσει στοιχειώδη ιατρική σκέψη με δύο ποστ σε ένα φόρουμ, και ούτε θέλω να το προσπαθήσω. Δεν είπα πουθενά ότι πρέπει να αποσυρθεί η έγκρισή της. Μάλλον μπερδεύεις το τι σημαίνει έγκριση και το τι σημαίνει συνταγογράφηση. Έγκριση έχουν οι βενζοδιαζεπίνες για τις αγχώδεις διαταραχές, πρέπει κάθε άνθρωπος με άγχος να πάρει; Έγκριση έχουν τα οπιοειδή για τον πόνο, πρέπει κάθε άνθρωπος που πονάει να πάρει; Εξέφρασα μια στοιχειώδη εμπεριστατωμένη επιφύλαξη, κι εσύ έγινες προσβλητικός. Τις μελέτες που επικαλείσαι, πιθανότατα δεν μπορείς καν να τις διαβάσεις. Και πίστεψέ με δεν μιλάς ούτε σε συνοικιακό δερματολόγο ούτε συνοικιακό ενδοκρινολόγο. Αν η φιναστερίδη σε βοηθάει στην τριχόπτωση σου χωρίς παρενέργειες χαίρομαι, και όταν το συζητήσω με την δερματολόγο μου ίσως να τη σκεφτώ κι εγώ για τοπική χρήση. Όταν όμως βγαίνεις και επιτίθεσαι σε όποιον τολμάει να έχει τις αμφιβολίες του για το αν θα ξεκινήσει μια σοβαρή αγωγή εφ όρου ζωής, έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι αυτή η θεραπεία για τουλάχιστον έναν ανθρώπο στους 50 που θα την πάρουν, αν όχι περισσότερο, δρα σαν αντικούκου ή μπορεί να προκαλέσει αλλά, πιο σύνθετα προβλήματα. Να είσαι λιγότερο απόλυτος, ειδικά όταν εκφράζεσαι δημόσια.

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Δεν είπα καμία άποψη. Εξέφρασα μία επιφύλαξη, η οποία τεκμηριώνεται και παθοφυσιολογικά, και με δεδομένα. Το ότι είναι επισήμως φάρμακο για την τριχόπτωση δε σημαίνει ότι όποιος έχει τριχόπτωση πρέπει να την πάρει. Το cost-benefit είναι συγκεκριμένο και μιλάμε για ένα κοσμητικό πρόβλημα. Δε μιλάμε για έναν ασθενή στη ΜΕΘ που αν δεν πάρει το Χ αντιβιοτικό με τις Υ τρομερές παρενέργειες μεθαύριο θα είναι νεκρός.
Δε μπορώ να κάνω κανέναν να αποκτήσει στοιχειώδη ιατρική σκέψη με δύο ποστ σε ένα φόρουμ, και ούτε θέλω να το προσπαθήσω. Δεν είπα πουθενά ότι πρέπει να αποσυρθεί η έγκρισή της. Μάλλον μπερδεύεις το τι σημαίνει έγκριση και το τι σημαίνει συνταγογράφηση. Έγκριση έχουν οι βενζοδιαζεπίνες για τις αγχώδεις διαταραχές, πρέπει κάθε άνθρωπος με άγχος να πάρει; Έγκριση έχουν τα οπιοειδή για τον πόνο, πρέπει κάθε άνθρωπος που πονάει να πάρει; Εξέφρασα μια στοιχειώδη εμπεριστατωμένη επιφύλαξη, κι εσύ έγινες προσβλητικός. Τις μελέτες που επικαλείσαι, πιθανότατα δεν μπορείς καν να τις διαβάσεις. Και πίστεψέ με δεν μιλάς ούτε σε συνοικιακό δερματολόγο ούτε συνοικιακό ενδοκρινολόγο. Αν η φιναστερίδη σε βοηθάει στην τριχόπτωση σου χωρίς παρενέργειες χαίρομαι, και όταν το συζητήσω με την δερματολόγο μου ίσως να τη σκεφτώ κι εγώ για τοπική χρήση. Όταν όμως βγαίνεις και επιτίθεσαι σε όποιον τολμάει να έχει τις αμφιβολίες του για το αν θα ξεκινήσει μια σοβαρή αγωγή εφ όρου ζωής, έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι αυτή η θεραπεία για τουλάχιστον έναν ανθρώπο στους 50 που θα την πάρουν, αν όχι περισσότερο, δρα σαν αντικούκου ή μπορεί να προκαλέσει αλλά, πιο σύνθετα προβλήματα. Να είσαι λιγότερο απόλυτος, ειδικά όταν εκφράζεσαι δημόσια.
Το τι μπορώ να διαβάσω και το τι δεν μπορώ άσε με να το κρίνω καλύτερα εγώ. Δεν σε ξέρω, δεν με ξέρεις. Επειδή είσαι φρέσκος εδώ ουδείς είπε ότι όποιος έχει τριχοπτωση πρέπει να το πάρει. Αυτό είναι προσωπική επιλογή του καθενός. Πρέπει όμως να ξέρει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αν δεν το πάρει δεν θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Αυτό λέμε. Εξάλλου αν μετά από την έρευνα που έκανες κατέληξες στον Θεοχάρη θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλω για την αναλυτική σου ικανότητα και την σοβαρότητα με την οποία έχεις προσεγγίσει το θέμα. Το αν είναι κοσμητικό και όχι κάτι σοβαρότερο, ο καθένας το κρίνει με διαφορετικό τρόπο. Σε πολλους προκαλεί χρόνια κατάθλιψη και επηρεάζει την ζωή τους. Αναμασάς πράγματα τα οποία και ένας μη ιατρός τα καταλαβαίνει, είναι χιλιοειπωμένα (κοσμητικό πρόβλημα, αντιβιοτικά, αντί Κούκου κλπ) και τα οποία έχουν αναφερθεί εκατοντάδες φορές και έχουν απαντηθεί. Δεν διάβασα κάτι ιατρικά τεκμηριωμένο και καινούργιο στα γραφομενά σου και η μόνη αντιρρησή μου ήταν για εκείνο το θεικό "αλλά για έναν γιατρό το αν θα αναστείλει την 5α αναγωγαση του για το υπόλοιπο της ζωής του είναι σοβαρή απόφαση ζωής". Εκεί διαφωνώ και σου είπα ότι δεν σκέφτονται όλοι οι γιατροί έτσι, όποτε καλύτερα θα είναι να εκφράζεις μόνο τον εαυτό σου και να αφήσεις στην άκρη την ιδιοτητά σου. Το φόρουμ είναι σαν τον στρατό, δεν έχει σημασία τι έχεις σπουδάσει ή τι είσαι, όλοι είμαστε ίσοι και κρινόμαστε για τα γραφομενά μας και το πως τα τεκμηριώνουμε όχι για τος ιδιότητες μας και τι έχουμε πετύχει στη ζωή μας.

Τελευταία επεξεργασία:

got2000

Member
Είσαι ανάγωγος και προσβλητικός.
Η επίθεσή σου ήταν εξαρχής αδικαιολόγητη.
Η φράση μου που περιελάμβανε την ιδιότητά μου ήταν ειλικρινής, ήταν μια σκέψη που όντως μου περνάει από το μυαλό καθώς με βασανίζει η απόφαση να πάρω το φάρμακο για πιο σύνθετους λόγους και πολύ απλά είπα ότι κάποιος με στοιχειώδη αντίληψη κάποιων συστημάτων θα ήταν πολύ επιφυλακτικός στο να παρέμβει σε αυτά. Αυτό είναι μία γενική αλήθεια, και παρόλο που πουθενά δεν είχα πει μέχρι τότε "είμαι γιατρός, ξέρω καλύτερα" (αντιθέτως έγραψα ότι δεν είμαι εξπερτ στο θέμα), μυγιάστηκες καθώς ένιωσες να απειλείται η αρχή σου. Η συμπεριφορά σου πράγματι δείχνει ότι εδώ είναι στρατός, κι εσύ την έχεις δει στρατηγός.

Και όσον αφορά τα "χιλιοειπωμένα". Ρε μεγάλε σε φόρουμ για την αλωπεκία είσαι. Πόση πρωτοτυπία θέλεις πια; Ίσα ίσα που ο τρόπος που τοποθετήθηκα μάλλον ήταν αρκετά πρωτότυπος.

Δεν θα το συνεχίσω μετά από αυτό το μήνυμα, είναι μη βοηθητική αυτή η συζήτηση και για μένα και για όλους.

Τελευταία επεξεργασία:

JimKan1

Well-Known Member
Μην τσουβαλιάζεις. Με γενικεύσεις δεν γίνεται κουβέντα σοβαρή. Το ότι κάποιοι ή αρκετοί γιατροί μμ δεν έχουν ειδικότητα ή πάνε για τα χρήματα δεν σημαίνει ότι όλοι είναι τέτοιοι. Ο Λορενζο πχ είναι θωρακοχειρουργος με σημαντική κλινική εμπειρία πριν ασχοληθεί στα 40 με τις μμ. Τι εννοείς λοιπόν δεν είναι ακριβώς γιατροί; Έχω να σου δώσω πολλά παραδείγματα πολύ σοβαρών γιατρών μμ (δερματολόγων, κλπ) που έχουν και συγγραφικό έργο και έχουν ασχοληθεί με μμ και σίγουρα δεν συγκρίνονται με τον συνοικιακό δερματολόγο ή ενδοκρινολόγο που δεν έχει ανοίξει βιβλίο μετά το πτυχίο και δεν μπορεί να σου πει τίποτα για την φιναστεριδη.
Δεν τους παιρνει ολους η μπαλα εννοειται, καταλαβες ποιους εννοω, αυτους που πηραν ενα χαρτι πιστοποιησης γνωσεων (πτυχιο) και αντι για επιστημονες εγιναν τεχνικοι εισαγωγης-εξαγωγης τριχας γιατι πληρωνει καλυτερα.

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Προσβλητικός, ανάγωγος, επίθεση. Μάλλον την ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων θέλεις να την υποκαταστήσεις με αυτούς τους χαρακτηρισμούς σε έναν διάλογο. Όταν έγραψες αυτό που έγραψες προφανώς και επηρεάζεις κόσμο με εντελώς αντιδεοντολογικό τρόπο (γιατί ο τρίτος σκέφτεται ότι αφού ειδικά για τον γιατρό είναι μια σοβαρή απόφαση ζωής σημαίνει ότι υπάρχει κάτι άλλο που δεν μας το λένε και καλό είναι να το αποφύγω). Για αυτό και μόνο έπρεπε να πάρεις μια απάντηση η οποία δεν ήταν ούτε προσβλητική ούτε είχε χαρακτηρισμούς. Ήταν απλά μια επιχειρηματολογία στην οποία δεν είδα κάποια σοβαρή απάντηση παρά τα περί αντί Κούκου, κλπ. Μάθε λοιπόν να ακούς και την αντίθετη άποψη και κράτα την ψυχραιμία σου. Το αν η συζήτηση αυτή είναι βοηθητική και για τους άλλους άσε να το κρίνουν οι άλλοι, εσύ κρίνε για τον εαυτό σου. Τέλος τα περί στρατού, στρατηγού, μυγιάστηκες, κλπ τα αντιπαρέρχομαι γιατί σε βολεύει να απαξιώνεις τον συνομιλητή σου αντί να απαντάς νηφάλια. Οι θέσεις μου είναι γνωστές και ποσταρισμένες, δεν λέω τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο εδώ και χρόνια. Ελεύθερο διάλογο κάνουμε και χαίρομαι όταν κάποιος έχει σοβαρά επιχειρήματα. Το αν είσαι γιατρός δεν θα έπρεπε καν να το αναφέρεις στο φόρουμ όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί σου εδώ, γιατί όταν το αναφέρεις οφείλεις να είσαι προσεκτικότερος από μένα σε αυτά που γράφεις γιατί επηρεάζεις κόσμο, αυτό με ενοχλεί και όχι ότι απειλείται η αρχή μου.

got2000

Member
Επιχειρημάτων ως προς τι; Κάνω κάποιο debate; Έγω εξέφρασα τις αμφιβολίες και τους φόβους που έχω για το αν θα λάβω αγωγή ο ίδιος και πετάχτηκες ειρωνευόμενος ότι δεν έχω βασικές γνώσεις ιατρικής. Φαντάζομαι ότι εδώ είναι support group; Δεν είχα διάθεση να επηρεάσω κανέναν, αλλά αν από απόντα επηρέασα κάποιον στο ότι είναι σοβαρή απόφαση το αν θα λάβεις ένα τέτοιο φάρμακο για όλη σου τη ζωή, καλώς έκανα. Το να είναι κάποιος επιφυλακτικός σε τέτοιες αποφάσεις υγιές είναι, και να ζυγίσει ο ίδιος πόσο σημαντικό για αυτόν είναι τελικά το μαλλί.
Εγώ δεν παίρνω καν πάγια θέση επί του θέματος, παρόλο που είμαι χιλιάδες φορές ικανότερος από εσένα για να το κάνω, επειδή γνωρίζω την πολυπλοκότητα πίσω από μια τέτοια απόφαση. Εν κατακλείδι, καλό θα ήταν ο καθένας να επισκεφτεί ένα σοβαρό δερματολόγο για το πρόβλημά του, ο οποίος τον ενημερώνει σωστά και τον βοηθάει να πάρει την σωστή για αυτον απόφαση, και να μην ακούει ούτε εμένα ούτε έναν forum moderator.

Τελευταία επεξεργασία:

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Δεν τους παιρνει ολους η μπαλα εννοειται, καταλαβες ποιους εννοω, αυτους που πηραν ενα χαρτι πιστοποιησης γνωσεων (πτυχιο) και αντι για επιστημονες εγιναν τεχνικοι εισαγωγης-εξαγωγης τριχας γιατι πληρωνει καλυτερα.
Συμφωνώ, εξάλλου είναι γνωστή η άποψη μου. Όμως αυτό το 10% που είναι σοβαροί έχουν ασχοληθεί και ερευνητικά και κλινικά με την φιναστεριδη όσο σχεδόν καμμία άλλη ειδικότητα, άρα η άποψη τους μετράει πολύ περισσότερο από έναν πχ ενδοκρινολόγο ή δερματολόγο ο οποίος ξέρει κάποια ψήγματα θεωρίας και την άγνοια του την μετατρέπει σε άρνηση για να μην έχει ευθύνη.

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Επιχειρημάτων ως προς τι; Κάνω κάποιο debate; Έγω εξέφρασα τις αμφιβολίες και τους φόβους που έχω για το αν θα λάβω αγωγή ο ίδιος και πετάχτηκες ειρωνευόμενος ότι δεν έχω βασικές γνώσεις ιατρικής. Φαντάζομαι ότι εδώ είναι support group; Δεν είχα διάθεση να επηρεάσω κανέναν, αλλά αν από απόντα επηρέασα κάποιον στο ότι είναι σοβαρή απόφαση το αν θα λάβεις ένα τέτοιο φάρμακο για όλη σου τη ζωή, καλώς έκανα. Το να είναι κάποιος επιφυλακτικός σε τέτοιες αποφάσεις υγιές είναι, και να ζυγίσει ο ίδιος πόσο σημαντικό για αυτόν είναι τελικά το μαλλί.
Εγώ δεν παίρνω καν πάγια θέση επί του θέματος, παρόλο που είμαι χιλιάδες φορές ικανότερος από εσένα για να το κάνω, επειδή γνωρίζω την πολυπλοκότητα πίσω από μια τέτοια απόφαση. Εν κατακλείδι, καλό θα ήταν ο καθένας να επισκεφτεί ένα σοβαρό δερματολόγο για το πρόβλημά του, ο οποίος τον ενημερώνει σωστά και τον βοηθάει να πάρει την σωστή για αυτον απόφαση, και να μην ακούει ούτε εμένα ούτε έναν forum moderator.
έγραψα ότι δεν έχεις βασικές γνώσεις ιατρικής; Αυτό λέγεται gaslighting. Έγραψα (χωρίς ειρωνία) ότι έχεις δει το θέμα της τριχοπτωσης επιπόλαια κάτι που δείχνουν οι πράξεις σου αφού πήγες σε έναν γιατρό που δεν θα πήγαινε κανείς που έχει μάθει τα στοιχειώδη περί μμ. Προφανώς μετά εορτής προσπαθείς και ενημερώνεσαι καλύτερα καο σωστά πράτεις. Αν λοιπόν έβγαζες το γιατρός από αυτό που έγραψες δεν θα είχα καμμία ανάγκη παρέμβασης όπως δεν κάνω παρεμβάςεις σε νήματα περί φίνας και σε παρόμοιους προβληματισμούς που τους θεωρώ πολύ λογικούς. Εξάλλου οι περισσότεροι περιμένουν απαντήσεις από τους επιστήμονες και όχι statements που μπορεί να κάνει ένα μέσο μυαλό χωρίς να έχει ιδέα για το αντικείμενο. Επειδή το αναφέρεις και έχω γνώση από εγχώριους δερματολόγους θα με συγχωρέσεις αλλά δεν έχω ακούσει από την μάζα καμμία τεκμηριωμένη απάντηση με επιχειρήματα και με επίκληση ερευνητικού έργου σε σχέση με την φίνα. Οι περισσότεροι απλά κάτι έχουν ακούσει. Ε αυτούς δεν τους εμπιστεύομαι ούτε λαμβάνω σοβαρά την αποψή τους επειδή έχουν πτυχίο ιατρικής. Δεν μου λέει κάτι. 2 καθηγητές δερματολογίας στην Αθήνα που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με την τριχόπτωση συνταγογραφούν φίνα και έχω αρκετά παραδείγματα από μέλη που πήγαν.

Τέλος έχεις χάσει μάλλον την ουσία σε αυτά που λέω. Τα ξαναγράφω. Δεν με ενδιαφέρει να πείσω κάποιον να πάρει φίνα, αυτό που με νοιάζει περισσότερο είναι να συνειδητοποιήσει τι θα γίνει αν δεν πάρει και μετά να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά. Αυτό δεν πρόκειται να του το πει κανένας δερματολόγος γιατί πολύ απλά όπως είπες δεν είναι life threatening και δεν παίρνουν στα σοβαρά τις επιπτωσεις της μη σωστής θεραπείας. Για αυτό και οι θεραπείες που δίνουν οδηγούν συνήθως σε καράφλες, δηλαδή αποτυγχάνουν να θεραπεύσουν το πρόβλημα. Το βλέπουμε κατά κόρον.

Άρα το να του πεις πήγαινε σε ένα σοβαρό δερματολόγο πολύ μικρή σημασία έχει. Το σωστό είναι να του πεις πήγαινε σε έναν σοβαρό και προπαντώς ηθικό γιατρό που μπορεί να σου λύσει το πρόβλημα.

Τελευταία επεξεργασία:

got2000

Member
Προφανώς και οι καθηγητές που ασχολούνται με την τριχόπτωση θα συνταγογραφούσαν φιναστερίδη. Συχνά εξιδεικευμένοι καθηγητές γενικά αποκτούν εμμονές, και κάνουν πράγματα που σαν ειδικευόμενοι παρατηρούσαμε και θεωρούσαμε αλλοπρόσαλα. Και μιλάμε για χοντρά ονόματα. Δε λέω ότι ισχύει με αυτούς, αλλά κράτα το αυτό.

Antonis80

Active Member
Η φιναστερίδη δεν χρειάζεται καμια συνταγογράφηση, επομένως δεν υπάρχει και λόγος να πας σε ενα γιατρό προκειμένου να τη πάρεις. Απλά πας στο φαρμακείο και την παίρνεις εφόσον βλέπεις τριχόπτωση. Είναι εγκεκριμένο και απόλυτα ασφαλές φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA...

Μπλουζα