Μα αν έχεις καταλάβει δεν αντιλέγω ότι πρέπει να εμβολιαστούν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και ευπαθείς. Εσύ την υποχρεωτικότητα πώς θα την εφάρμοζες ας πούμε? Επίσης σούπερ όπλο με ΑΤΟΜΙΚΗ προστασία 5 μήνες περίπου δεν το λες, αλλά αυτό έχουμε αυτό κάνουμε. Δεν λέω ότι είναι καλύτερη στρατηγική να εξοπλιστεί το ΕΣΥ χωρίς εμβόλιο, αλλά βλέπεις ότι όταν αυτά τα δύο δεν συμπορεύονται, τότε έχουμε πρόβλημα.
Όλα τα συστήματα (όπως και το σύστημα υγείας) είναι σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν ένα συγκεκριμένο πληθυσμό (ας πούμε 11 εκατ. στην Ελλάδα) σε ΝΟΡΜΑΛ συνθήκες. Βλέποντας τα στατιστικά ετών δεν θυμάμαι ποτέ να είχαμε σοβαρό πρόβλημα με αριθμό ΜΕΘ ή κλινών σε ΟΛΗ την χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεχομένους κατά περιόδους κάποια νοσοκομεία να μην είχαν διαθέσιμη ΜΕΘ ή ασθενείς να ήταν σε ράντζα.
Αλλά αυτό που ζούμε δεν είναι ΝΟΡΜΑΛ κατάσταση και δεν μπορείς να έχεις χτίσει (και συντηρείς) ένα σύστημα υγείας για ΜΗ ΝΟΡΜΑΛ καταστάσεις. Ναι συμφωνώ ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το Ε.Σ.Υ. αλλά πόσο και για πόσο? Ήδη τον καιρό της πανδημίας ο αριθμός των ΜΕΘ έχει πολλαπλασιαστεί, αλλά όσες ΜΕΘ (εξοπλισμός και προσωπικό) και να φτιάξεις, αν δεν συγκρατήσεις την διάδοση του ιού ούτε αυτές θα φτάσουν.....
Για την υποχρεωτικότητα, όπως, με εισήγηση επιτροπής λοιμωξιολόγων και επιτροπής βιοηθικής, το έκανε για τους υγειονομικούς έτσι να το κάνει και για άλλες κατηγορίες (εστίαση, δημόσιο, στρατό, αστυνομία κλπ) που έρχονται σε επαφή με κόσμο. Όταν δε τα εμβόλια πάρουν την μόνιμη άδεια (επι του παρόντος χρησιμοποιούνται με έκτακτη αλλά δεν θα αργήσουν να πάρουν την κανονική) τα περιλαμβάνεις στο πρόγραμμα εθνικού υποχρεωτικού εμβολιασμού και μετά απλά νομοθετείς που, για ποιον και για ποιες περιστάσεις είναι απαραίτητο να έχει κάνει εμβολιασμό. Θα σου θυμίσω ότι τα παιδιά για να εγγραφούν σχολείο πρέπει να έχουν ακολουθήσει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, κλπ.
Από προσωπική εμπειρία μιλώντας, έχοντας κάνει την Β' δόση τέλη Απριλίου (και η γυναίκα μου το ίδιο), η κόρη μου (11,5 χρονών) κόλλησε τέλη Αυγούστου (στο σχολείο) χωρίς να έχει συμπτώματα. Μέχρι να πάρουμε χαμπάρι (έκανε ένα πυρετό 37,5 και λίγο ξερό λαιμό) 3-4 μέρες μετά, είμασταν όλο αγκαλίστες και φιλάκια και δεν κολλήσαμε (check με rapid & PCR test όλη η οικογένεια). Αν δεν είχαμε κάνει δεν θέλω να το σκέφτομαι τι θα είχε γίνει.......
Και για να σε προλάβω ότι και οι εμβολισμένοι κολλάνε και μεταδίδουν, ναι έχεις δίκιο αλλά όταν το 4-10 % των εμβολισμένων μπορούν να κολλήσουν (τι ποσοστό από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί δεν ξέρω αλλά σίγουρα λιγότερο άντε το ίδιο με τον γενικό πληθυσμο), οι ανεμβολίαστοι σε τι ποσοστό κολλάνε όταν έρθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί? 50%? (Σίγουρα πολύ παραπάνω.....) Πόσοι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί (ας υποθέσουμε το ίδιο ποσοστό με τους εμβολιασμένους). Κάνε λοιπόν τις πράξεις για να δείς γιατι οι ανεμβολίαστοι είναι η αιτία της επιδείνωσης της κατάστασης... Δεν είναι τυχαίο ούτε ότι οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ είναι 10-90 υπέρ των ανεμβολίαστων. Για αυτόν τον λόγο (όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν - τα ανέφερα παραπάνω) πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός....
Επειδή την κουβέντα που κάνουμε, την έχω κάνει πολλές φορές με φίλο αντιεμβολιαστή, προσπαθώντας με επιχειρήματα να τον πέισω, με έχει κουράσει. Για αυτό το σταματάω εδώ. Μπράβο σου που εμβολιάστηκες αλλά κατά βάθος πιστέυω ότι το έκανες από ανάγκη (δεν ξέρω ποια ούτε και με νοιάζει αλήθεια) αλλά στην πράξη χρησιμοποιείς όλα ακριβώς τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί και αυτός...... Τουλάχιστον εσύ έκανες το εμβόλιο.....