δεν μπορω να κτλ τον συλλογισμο σου.....εχω θα σου αντιστρεψω την λογικη σου... τι να την κανω την αψογη δοτρια που θα μου αφησει αν αυτα που επιχειρισει να μου βαλει στην ληπτρια εχουν χαμηλο ποσοστο βιωσιμοτητας λογο τεχνικης? εργαλειου? γιατρου? συνδυαστικα? δεν με απασχολει οτι θες βαλε.... το μονο που θα καταφερεις ειναι να ξανα πας για επομενη μμ λοιπον χρησιμοποιωντας αυτη την αψογη δοτρια...και εισαι σιγουρος οτι ειναι δεδομενη η φυτρωση σημερα? αλλο 80% αλλο 95%.... και πιστεψε με στα μεγαλα nw κοστιζει ακριβα αυτο...
παμε λοιπον απο την αλλη μερια....σου βαζει ο γιατρος 4000 μοσχευματα καλη ωρα τωρα με ποσοστο 95% αλλα αφηνει πισω την δοτρια "καπως".....ποσο θα κοστισει αυτο σε ενδεχομενη μμ μελλοντικα? λογικα ο αριθμος που θα χρειαστει θα ναι πολυ λιγοτερος απ όσο αν ειχε μικροτερη φυτρωση στην 1η....οσο αφορα το οπτικο μην λεμε τα ιδια...κανεις εκει εξω δεν κτλ την διαφορα στην δοτρια ειδικα σε μικροτερας κλιμακας περιστατικα..... και σε ενα νορμαλ γιατρο ποσο να σου καταστρεψει την δοτρια?και ποσο ευκολο ειναι να το κανουν? και στατιστικα τι βλεπεις πιο συχνα? κακες δοτριες (που υποθετω θα ναι απο τουρκια) η χαμηλες φυτρωσεις?
Υγ. για να μην παρεξηγηθω εννοειται τα θελουμε ολα στον μεγιστο βαθμο αν ειναι δυνατον απλα μην ξεχναμε τον σκοπο μας ο οποιος ειναι να βαλουμε μαλλι και οχι να βγαλουμε "αψογα" μαλλι.
υγ. ισως η οπτικη μου να μην ειναι και τοσο "αντικειμενικη" ως ενα περιστατικο που εχει να καλυψει ενα γηπεδο και να σκεφτομαι "μαλλια μαλλια μαλλια" "φυτρωση φυτρωση φυτρωση" οφειλω να ομολογησω......
Αν η φύτρωση είναι κακή και προορίζεσαι για μεγάλο norwood και ΒΕΒΑΙΑ θα σου λείψουν τα χαμένα μοσχεύματα, ακόμα και να έχει γίνει άψογη διαχείριση δότριας. Καθώς δεν έχεις κανένα περιθώριο για απώλειες μιας και βγαίνουν τσίμα τσίμα τα κουκιά.
Είπαμε να προσέχουμε τη δότρια αλλά να μη φτάνουμε και στο σημείο να δικαιολογούμε την κακή φύτρωση, και κατ'επέκταση το όχι καλό αποτέλεσμα, επειδή έγινε πολύ καλή διαχείριση δότριας. Επίσης άλλο κάνω overharvesting δότριας ή καταστρέφω τα γειτονίκα τριχοθυλάκια λόγω μη ικανότητας και άλλο δεν χρησιμοποιώ τα πιο μικρά εργαλεία που υπάρχουν αλλά προσέχω τη δότρια. Μη πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Και η HDC από ότι βλέπουμε δεν χρησιμοποιεί μικρό εργαλείο, παρ'όλα αυτά προσέχει τη δότρια, άλλο που μπορεί κάποιες φορές να ζοριστεί παραπάνω λόγω αυξημένου αριθμού grafts.
Το ότι είναι η φύτρωση δεδομένη, δεν νομίζω ότι ισχύει και ποικίλει αναλόγως τα δείγματα της κάθε κλινικής.
Σε αυτά τα ποστ φαίνεται η διαφορά της "θεωρητικής" από την "πρακτική" συζήτηση. Θεωρητικά μπορεί και να έχουν μια λογική τα επιχειρήματά σας. Πρακτικά όμως με βάση αυτό που αντιμετωπίζει κάποιος σαν επιλογές μμ, η διαφορά είναι μεγάλη. Εξηγούμαι:
1. Αν κάποιος έχει βγάλει π.χ 2000g από μια παρθένα δότρια από το γνωστό/παράθυρο "φιλέτο" και τον "σφάξουν" η ζημιά στην δότρια είναι πολλαπλάσια. Για κάθε ένα τριχοθυλάκιο που βγήκε μπορεί να έχουν καταστραφεί από 1-3 γειτονικά, δηλαδή απώλειες της τάξης των χιλιάδων graft. Φαίνονται? Σπάνια με γυμνό μάτι όταν είναι η πρώτη μμ. Με μακρύ μαλλί οι περισσότεροι θα λένε "μια χαρά είναι η δότρια". Πότε θα το καταλάβει ο ασθενής? Στην επόμενη μμ.
2. Στην ίδια μεταμόσχευση των 2000g αν η φύτρωση είναι κακή (80%), η απώλεια θα είναι της τάξης των 200-300g. Το ρίσκο λοιπόν στην μια περίπτωση μπορεί να είναι χιλιάδες στην άλλη κάποιες εκατοντάδες.
3. Η πιθανότητα σήμερα να σου συμβεί μεγάλη ζημιά στην δότρια είναι πολύ μεγαλύτερη από να σου συμβεί μεγάλη ζημιά στην λήπτρια (χαμηλή φύτρωση). Οι λόγοι είναι γνωστοί ευχαρίστως αν κάποιος θέλει να γράψω ένα σεντόνι.
4. Θα μου πει κάποιος συμβαίνουν αυτά? Εννοείται και τα έχω δει με τα μάτια μου. Υπάρχουν πάρα πολλοί εδώ μέσα που την έχουν πατήσει και φοβούνται (ή μάλλον ντρέπονται) να μιλήσουν.
5. Προφανώς και δεν χρειάζεται να επιλέξουμε το ένα ή το άλλο. Συνήθως όμως οι γιατροί που είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα δότριας και είναι συντηρητικοί κατά κανόνα προσφέρουν και υψηλές φυτρώσεις. Το αντίθετο δεν ισχύει και μπορώ, αν κάποιος ενδιαφέρεται, να γράψω και εδώ ένα σεντόνι.