Ανοίγουμε κλινική .... ..
gkast τα είπες όλα με 2 λέξεις...
Flosk, δεν θα το έλεγα ακριβώς. Είναι μεγάλη η διασπορά, ιδιαίτερα όταν πας ολόκληρο ταξίδι όπως εγώ στην Κύπρο για να πάρεις μια γνώμη με σχετική ακρίβεια. Αυτή είναι και η διαφορά του ειδικού, αλλιώς με αυτά που έχω μάθει και εγώ μέχρι τώρα, κάνω άνετα τέτοιες εκτιμήσεις με τέτοια διασπορά. Θα μου πεις παίζει ρόλο? Κατά την προσωπική μου εκτίμηση τεράστιο όταν η περίπτωση είναι οριακή όπως η δική μου. Τι εννοώ? Στην Κύπρο μου είπαν ότι θα μου βάλουν οπωσδήποτε 3000 και κάτι παραπάνω, αν μπορούν, προφανώς πατώντας στο θολό πάνω όριο (6000). Ο Lorenzo ήταν σαφής, 2500 και ούτε ρούπι παραπάνω εκτός και αν δούμε κάτι συγκλονιστικό στο ξύρισμα (που ήξερα ότι μάλλον δεν θα δούμε). Εκεί λοιπόν, όταν έχεις την πρεμούρα όπως όλοι μας να βάλεις το κάτι παραπάνω, (σε μένα θα ήταν και χρήσιμο γιατί θα τελείωνα την Β που ρώτησε και ο Δημήτρης: γιατί δεν στην γέμισε?), υποσυνείδητα έχεις την τάση να πας με εκείνον που ικανοποιεί τις ενδόμυχες επιθυμίες σου και έτσι κάνεις την λάθος επιλογή. Το αν την "πληρώσεις" είναι άλλο θέμα, μπορεί να είσαι τυχερός και όχι, αλλά το λάθος παραμένει λάθος.
Αντικειμενικά, την πιο τεκμηριωμένη εκτίμηση δότριας μου την έκανε ο Koray λόγω καλής οργάνωσης της κλινικής του (καλές φώτο, ανάλυση σε 4-5 σημεία της πυκνότητας του safe zone με μέτρηση και όχι με το μάτι, προσδιορισμό του λόγου anagen/telogen τριχών σε όλες τις περιοχές με κόψιμο μαλλιών που μας δείχνει αν όντως η safe zone είναι οκ και δεν πάσχουμε από αρχή διάχυτης αραίωσης - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ-, ακριβές πάχος τρίχας, κλπ). Πραγματικά συνιστώ σε όσους έχουν την δυνατότητα, μια από τις γνωμάτευσης δότριας να γίνει εκεί ακόμα και αν τελικά δεν κάνουν την επέμβαση σε αυτόν. Ο Lorenzo ήταν δεύτερος στην τεκμηρίωση της δότριας, αλλά λόγω του χαρακτήρα του να παίζει "safe" και της τεράστιας εμπειρίας του, έπεσε μέσα μέχρι κεραίας και επειδή ήμουνα και χειρότερη περίπτωση από ότι φαινότανε στο consultation (κακός λόγος - 1.9) τελικά είχε και πρακτικό νόημα . Για την Κύπρο, όπως προείπα, εκτιμώ ότι ήταν ένα αποτυχημένο ταξίδι.
Πιστεύω ότι κάποιος που θέλει να βάλει 4000+ graft, και νομίζω ότι εκεί ανήκει η πλειονότητά μας αν θέλουμε να καθαρίσουμε και όχι να "μπαλώσουμε", δηλαδή από NW4 και πάνω, η καλύτερη τακτική είναι 2 mega session με 9-12 μήνες διαφορά πάντα σε καλή και οργανωμένη κλινική. Έτσι θα ξέρεις και το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου session πριν κάνεις το δεύτερο. Τώρα ανάλογα με την δότρια η οποία επιμένω ότι πρέπει να μετρηθεί με καλή ακρίβεια (και όχι με μεγάλη διασπορά) το mega session θα μπορέσει να παίξει από 2000-3500 (μην αρχίσετε και μου γράφετε ότι 2000 δεν είναι mega-session, πείτε το όπως θέλετε), έτσι ώστε με 2 να έχεις βάλει συνολικά 4000-7000 graft. To αν είναι σε 1 ή 2 μέρες είναι αδιάφορο, εξαρτάται από την τεχνική που χρησιμοποιεί η κλινική και την οργάνωση της, το σημαντικό είναι το healing της δότριας που θέλει τουλάχιστον 5-6 μήνες. Αρά θεωρητικά κάποιος θα μπορούσε στον 6 μήνα να κάνει και την δεύτερη. Γιατί όμως να μην περιμένει άλλους 6 να δει το αποτέλεσμα και να μπορέσει με την δεύτερη να κάνει και τις παρεμβάσεις του όπου χρειάζεται?
Επίσης, αν θες να βάλεις π.χ 5000 και λόγω καλής δυνατότητας δότριας μπορούν να σου πάρουν και 3500 νομίζω ότι προτιμότερο είναι να ξεκινήσεις με αυτά, δηλαδή το ασφαλές maximum στο πρώτο session, για να μπορέσει να έχει επιλογές ο γιατρός όσον αφορά την δυνατότητα επιλογής 1,2,3,4τριχων για μια καλή υλοποίηση hairline και ζώνης Β (με σημαντικότερο το forelock) που το καλύτερο θα ήταν να τελειώσουν μια και έξω. Στην παραπάνω ανάλυση-τακτική δεν εντάσσονται φυσικά οι ειδικές περιπτώσεις όπως μικρά NW, φτιάξιμο μόνο crown, κλπ.
Τέλος θέλω να κάνω και μια ερώτηση στον εαυτό μου που δεν μου έχει κάνει κανείς μέχρι τώρα (ενώ θα έπρεπε). Κάτσε ρε φίλε? εσύ δεν είχες κλείσει για 3500 graft στον Koray ξέροντας ότι η δότρια σου είναι μόλις 5400, γιατί ρίσκαρες και έκλεισες? Η απάντηση έχει ως εξής:
1. Δεν ήξερα ότι ρίσκαρα, παρόλα αυτά ήμουν καχύποπτος για τις προτάσεις του για 4000-4500 σε 1 session για αυτό και το κατέβασα στα 3500
2. Παρόλο ότι έκλεισα στον Koray δεν σταμάτησα την έρευνα όπως θα έκαναν αρκετοί. Όπως έχω ξαναγράψει ήθελα οπωσδήποτε δύο σοβαρές απόψεις ακόμα για να είμαι σίγουρος, για αυτό έβαλα λυτούς και δεμένους για να κλείσω ραντεβού με Lorenzo πριν την επέμβαση στον Koray, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο ταξίδι της Κύπρου. Αν δεν μου καθόταν ο Lorenzo, είχα έτοιμη λίστα με εναλλακτικές...
3. Αν ο Lorenzo δεν μου έδινε ραντεβού τον Αύγουστο -κάτι που εξάλλου κατά τύχη έγινε- , δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω τον Koray να μου βγάλει 3500 όταν είχα ήδη καταλάβει ότι μετά τα 2500 μπορεί να είχα θέμα. Θα είχα ξαναπάει από εκεί πριν την επέμβαση και θα τα είχα ξεκαθαρίσει...