Φίλε Δημήτρη οι βασικές αρχές για τις μμ όσον αφορά την κατανομή των graft ανά περιοχές, hairline design κλπ έχουν περιγραφεί εδώ και καιρό (ο Ron Shapiro τις έχει καταγράψει σε ένα εξαιρετικό textbook "hair transplantation"εδώ και αρκετά χρόνια) και όλοι οι σοβαροί γιατροί τις ακολουθούν, φυσικά ο καθένας με τις δικές του "πινελιές". Έχοντας μελετήσει και εμπεδώσει αυτές τις βασικές αρχές μετά από αναλυτική συζήτηση και με τον Koray και τον Lorenzo μπορώ να πω ότι και οι 2 πρακτικά κάνουν το ίδιο. Εκεί που διαφέρουν είναι στην τακτική υλοποίησης όσον αφορά περισσότερο την δότρια (πιο aggresive o Koray, πιο συντηρητικός ο Lorenzo) και λίγο το "look" π.χ πιο soft hairline transition ο Shapiro πιο hard o Lorenzo
Όπως προείπα η δότρια μου είναι μια χαρά αλλά έχει περιορισμένη έκταση. Στα πλάγια (πάνω από τα αυτιά) έχω αραίωση από μικρή ηλικία (έχει σταματήσει εδώ και καιρό) και αυτό περιορίζει αισθητά το εύρος της temporal zone, για αυτό αντί να είμαι στις 8000 (με βάση την πυκνότητά μου) έχω πέσει στις 5500. Από εκείνη την περιοχή η οποία δίνει τα 1τριχα πήρε ελάχιστα ή και καθόλου. Επίσης την περιοχή του σβέρκου δεν την άγγιξε φοβούμενος (και σωστά) ότι αυτή η αραίωση πάνω από τα αυτιά μπορεί να επεκταθεί και περιμετρικά του σβέρκου (στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας συμβαίνει). Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι και στην περιοχή του occipital έχω αρκετά υγιή 1τριχα (το κατάλαβε μετά το ξύρισμα, πριν δεν ήταν εμφανές) και αμέσως μου είπε ότι ο λόγος σου είναι περίπου 2.0 (occipital) ενώ σε κάποιον άλλον που δεν θα είχε αυτά τα 1τριχα ο λόγος θα ήταν 2.3-2.4 (occipital).
Με βάση τα παραπάνω και ξεχνώντας τα 2τριχα που έτσι και αλλιώς είναι πάρα πολλά σε όλους μας (50%+) δεν έδωσα με ευκολία τόσα πολλά 3τριχα (4τριχα ελάχιστα) αλλά είχα υπερεπάρκεια από 1τριχα. Εξάλλου αν δεις και τα στατιστικά μου είναι 1τριχα 24%, 3 τριχα 15% (και χωρίς σβέρκο και temporal) ενώ το νορμάλ θα ήταν 20%-20%. Βέβαια στην δική μου περίπτωση αυτή η ύπαρξη 1τριχων στο occipital ήταν καλή εξέλιξη αλλιώς χωρίς πλάγια και σβέρκο θα είχε πρόβλημα να βρει 1τριχα (βέβαια υπάρχει και η λύση του split που έχω αναλύσει)
Είναι λάθος να κοιτάμε μόνο την πυκνοτητα της μμ. Το σωστό είναι να κοιτάμε τα εξής παρακάτω συνδυαστικά:
1) Πυκνότητα τοποθέτησης (π.χ 45,50,55,60 graft/cm2)
2) Διάμετρος τρίχας (π.χ 50,55,60 μικρά)
3) Μέσος όρος τριχών ανά graft (π.χ. 2.0,2.2,2.4)
και επίσης κάποια άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως σγουρό μαλλί, salt&pepper, κλπ.
Όπως είναι προφανές, ο γιατρός μπορεί να "παίξει" με το 1 & 3 (ανά περιοχές) αλλά όχι με το 2. Μου κάνει εντύπωση ότι ακόμα και από αυτούς που έχουν κάνει μμ στο φόρουμ σχεδόν κανείς δεν ξέρει την διάμετρο τρίχας ενώ είναι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά για να σχεδιάσεις μια μμ. Να το πω και αλλιώς: Αν θεωρήσουμε σαν φυσιολογικό caliber μιας τρίχα τα 55μ και θέλουμε να κάνουμε hairline (zone a) και zone b (forelock και πίσω) και θεωρήσουμε ότι χρειαζόμαστε λόγο 2.0 (ο Lorenzo αυτόν επιδιώκει για αυτές τις περιοχές) τότε έχουμε τα εξής ισοδύναμα (μην αρχίσω την γεωμετρία πάλι, πιστέψτε με):
- Διάμετρος τρίχας 50μ, πυκνότητα τοποθέτησης 78 graft/cm2
- Διάμετρος τρίχας 55μ, πυκνότητα τοποθέτησης 65 graft/cm2
- Διάμετρος τρίχας 60μ, πυκνότητα τοποθέτησης 55 graft/cm2
Η δικιά μου περίπτωση (60μ) με φύτευση 55g/cm2 ισοδυναμεί με 65g/cm2 normal τρίχας ή 78g/cm2 (!!!) λεπτής τρίχας. Και φυσικά χωρίς να βάλω στο παιχνίδι και το σγουρό χαρακτηριστικό. Αυτά είναι που βλέπετε στην πίσω φωτογραφία του μαλλιού μου και μιλάτε για πολύ μεγάλη πυκνότητα. Δεν έχω πολύ μεγάλη πυκνότητα αλλά φυσιολογική. Απλά η διάμετρος, το σγουρό και το salt & pepper δίνουν την ψευδαίσθηση της πολύ μεγαλύτερης πυκνότητας για αυτό και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον σχεδιασμό της μμ αφού αν έχεις αυτά τα καλά χαρακτηριστικά μπορείς να κινηθείς σε χαμηλότερες πυκνότητες μμ με μεγαλύτερες πιθανότητες καλύτερης φύτρωσης και φυσικά οικονομία της δοτριας για μελλοντική χρήση...