Πάνο, εδώ κάνεις μια σωστή τεχνική ανάλυση της θεωρίας (αφορά και την εξαγωγή αλλά και την εισαγωγή) κάνοντας ένα βασικό λάθος (μάλλον παράλειψη είναι) του πως εφαρμόζεται κλινικά στην σωστή FUE που ανατρέπει όλους σου τους ισχυρισμούς περί ελλείψεων (αυγουλοειδής), αυξημένων εμβαδών και τα συνεποκόλουθα. Εξηγώ:
Εξαγωγή
Όντως το σχηματάκι που βάζεις είναι αληθές, έτσι φυτρώνει η τρίχα. Όταν κάνεις την εξαγωγή με FUE και manual (με motorised δεν γίνεται) και μιλάω για τους καλούς γιατρούς FUE ΠΟΤΕ δεν κάνεις ελλειψοειδείς οπές αλλά ΠΑΝΤΑ κυκλικές (που έχουν το μικρότερο εμβαδόν). Πως? Ακολουθείς την φορά της τρίχας (βάζεις το punch μέσα της) και στην βάση της τρυπάς το δέρμα στις 90 μοίρες (κάθετα) κάνοντας κύκλο και μετά (αφού έχεις τρυπήσει) γυρνάς το punch στην σωστή γωνία (80 ή όσο είναι) για να βγάλεις το graft. Το δέρμα στρετσάρεται αλλά η τρύπα είναι κύκλος. Είναι το βασικό μάθημα εξαγωγής με manual FUE στα 2-3 workshop που έχω παρακολουθήσει. Οι καλές λοιπόν εξαγωγές κάνουν κυκλικές οπές. Το βιντεάκι του Erdo που το παρουσιάζει πολύ ωραία και με animation
https://www.youtube.com/watch?v=teAHfRn9faw στο 2'46΄΄. Το έχεις ποστάρει και εσύ αλλά μάλλον δεν το παρατήρησες γιατί γράφεις: "παμε να δουμε τωρα πως γινεται η εξαγωγη σε βιντεο. κοιταχτε εδω τον ερντο. κοιταχτε στο λεπτο 2.12 πως στριβει το punch 40μοιρες ετσι ωστε να ευθυγραμιστει με τον θυλακα και να μην τον τραυματισει. Επισης στο 2.52 σε animation... Αυτο θελει skill.....". Νομίζω ότι είναι εκ των ουκ άνευ αυτό το skill, είναι στοιχειώδες αλλιώς δεν βγαίνει το graft. To σημαντικό εδώ δεν είναι αυτό αλλά ότι η γωνία εισόδου είναι πάντα 90 και μετά γίνεται το στρίψιμο.
Προβολή συνημμένου 31163
Εισαγωγή
Εδώ υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των διαφορετικών μεθόδων. Άλλο premade incisions (saggital, etc), άλλο sharp implanters (ή και dull). Εξηγώ:
Σε όλες τις premade incisions με forcepts όπου χρειάζεται να δημιουργήσεις ένα κανάλι εισαγωγής που
αναγκαστικά πρέπει να ακολουθεί την τελική γωνία εξόδου της τρίχας (αφού δεν μπορεί να είναι σπαστό) για να μπορέσεις να σπρώξεις μέσα το graft χωρίς να το τραυματίσεις (όταν χρησιμοποιείς forcepts) , έχεις απόλυτο δίκιο για τα μαθηματικά και την τριγωνομετρία σου. Είναι οι κλασσικές εξηγήσεις των γιατρών που τις χρησιμοποιούν για να δείξουν ποια μέθοδος κάνει το λιγότερο τραύμα (saggital vs coronal).
Στα sharp implanters (ή όταν έχουμε premade incisions με dull implanters), όπως εδώ, όλα αυτά πάνε περίπατο. Η τεχνική είναι εντελώς διαφορετική (τουλάχιστον για τους γιατρούς που ξέρουν να το χρησιμοποιούν καλά). Η γωνία εισόδου είναι πάντα 90 μοίρες (με αποτύπωμα κύκλο) και μετά το pen παίρνει κλίση (όταν έχει ήδη ανοίξει την τρύπα) για να τοποθετήσει την τρίχα στην σωστή γωνία ανάλογα με την περιοχή (όπως περίπου το puch εξαγωγής στο βίντεο του Erdo το ίδιο σκεπτικό είναι). Είναι η λεγόμενη guided οδήγηση που έχει τεράστιο πλεονέκτημα και όσον αφορά τον τραυματισμό αλλά και τις πυκνότητες που μπορεί να επιτύχει. Αν δεις βίντεο καλών γιατρών με pen θα το παρατηρήσεις. Το ίδιο κάνουμε και εμείς οι μηχανικοί στο micropiling όταν χρειαζόμαστε την μικρότερη δυνατή τρύπα.
Ως εκ τούτου αυτά που αναφέρεις στην περίπτωση των premade incisions με forecepts είναι σωστά στην περίπτωση των sharp implanter όπως εδώ (όταν χρησιμοποιούνται σωστά) αδόκιμα.
Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό και το γεγονός ότι στον Vlafo μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (ή χρησιμοποιήθηκε) μέση διάμετρος implanter 0.9mm (δες προηγούμενο post μου) ακολουθώντας την δική σου λογική η θεωρητική τοποθέτηση θα ήταν σε γιατρό που χρησιμοποίησε τα σωστά pen 9x0.9+9 (όχι 8)x0.2=9.9mm2, δηλαδή 81g! Σίγουρα δεν μπορεί να είναι 81g γιατί μιλάμε για ρομποτικές ακρίβειες στα κενά αλλά δεν υπάρχει κανένα δομικό πρόβλημα στα implanter να πετύχουν πυκνότητες 55 και 60g ακόμα και με 1.0mm implanter. Tο βλέπουμε κατά κόρον στην Ισπανία σε περιπτώσεις dense packing σε μικρά NW.
Το πρόβλημα για τέτοιες πυκνότητες σε εκτεταμένες περιοχές είναι η επιβίωση, οι νεκρώσεις και η σπατάλη graft που θα χρειαστείς στο μέλλον. Μόνο αυτό είναι το πρακτικό limitation όχι το εργαλείο.