Η Τ όπως βλεπεις στην εικονα απο κατω μεσω του ενζυμου 5aR μετατρεπεται σε DHT.
Προβολή συνημμένου 64538
Αυτο ειναι ενα μεταβολικο μονοπατι το οποιο ακολουθειται. Καποιο ποσοστο Τ οπως βλεπεις μετατρεπεται σε οιστραδιολη Ε2, το οποιο ειναι οιστρογονο. Επισης καποιο ποσοστο μετατρεπεται στα ακολουθα : ανενεργους μεταβολιτες( αυτοι δεν εχουν ανδρογονο δραστηριοτητα), θειικα και γλυκουρονιδια(αυτα αποβαλλονται με τα ουρα).
Στο direct pathway πανω, βλεπεις την Free T, δηλαδη η Τ που κυκλοφορει στο αιμα χωρις να ειναι δεσμευμενη απο την πρωτεινη SHBG αρα και βιολογικα ενεργη, εχει αναδρογονο δραση για αυτο και οπως βλεπεις καταληγουν σε Androgen receptor αρα μυικη αναπτυξη, σεξουαλικοτητα κλπ.
Προβολή συνημμένου 64539
Η ιδια η φιναστεριδη λοιπον εμποδιζοντας τη μετατροπη Τ σε DHT προκαλει την αυξηση της Τ.
Τα υπολοιπα λοιπον εξαρτωνται απο το μεταβολικο μονοπατι που θα παρει η Τ(ενα απο τα 4 που σου ειπα στην αρχη). Αυτη η περισσεια Τ απο τον καθε οργανισμο αξιοποιειται διαφορετικα αρα και τα αποτελεσματα ειναι αντιστοιχα. Aυξανοντας εσυ με οποιον τροπο ακομα παραπανω την Τ τι πετυχαινεις;; Αυξηση παρενεργειων;; Παντως οχι την οποια βελτιωση απο τη στιγμη που ηδη εχεις παρενεργεια
Πιθανως οταν γνωριζουμε οτι η DHT στην ενηλικη ζωη δε φαινεται να εχει ουσιαστικο ρολο, η περισσεια Τ και το πως αξιοποιειται απο τον καθε οργανισμο να ευθυνεται αποκλειστικα και για τις οποιες παρενεργειες. Οπως και να χει ομως δε νομιζω οτι ολα αυτα εχουν επιβεβαιωθει αλλα μονο τα υποθετουμε με οσα ηδη γνωριζουμε.