Θα ήθελα τι γνώμη σας για κάτι ακόμα παρακαλώ.
Ο Freitas έγραψε να χρησιμοποιήσω Clobetasol (κορτικοστεροειδές) 10 σταγόνες (εφαρμογή με μασάζ) στη λήπτρια περιοχή κάθε μέρα για 20 ημέρες, μετά παύση για 20 ημέρες και μετά ξανά χρήση για 20 ακόμα ημέρες και τέλος. Έχω διαβάσει ότι η παρατεταμένη χρήση κορτικοστεροειδών δεν κάνει καλό στο δέρμα. Αυτή η διάρκεια που έχει προτείνει θεωρείται παρατεταμένη ? Επειδή δεν είχα καταλάβει τον λόγο χρήσης της, έστειλα στο whatsapp της κλινικής να μου πούν για ποιό λόγο είναι μέσα στο πρόγραμμα και μου απάντησαν αυτό: "For the Clobetasol, we use it that way because the doctor want you to decrease redness, inflammation, and to increase the growth rate. It’s safer to use it in topical version since they are not the same as the oral corticosteroids". Σε εμένα όμως είδα οτι αφότου έφυγαν όλα τα κακάδια απο το κεφάλι, δεν έχω ούτε redness στην περιοχή ούτε inflammation...Οπότε δεν ξέρω τι να σκεφτώ σε σχέση με αυτό που μου απάντησαν. Έχω όμως πάλι λίγο σμηγματοροική δερματίτιδα στο hairline...Αυτό θεωρείται inflammation ?
Να προσθέσω ότι ανα διαστήματα στο παρελθόν είχα σμηγματοροική δερματίτιδα (συνήθως πιο έντονη μετά το τέλος του καλοκαιριού/φθινόπωρο). Το είχα αναφέρει αυτό στον γιατρό την ημέρα της μμ για να το ξέρει σαν πληροφορία. Το θέμα είναι οτι για μήνες πρίν την μεταμόσχευση δεν είχα σμηγμ. δερματίτιδα. Αυτό το είχα καταφέρει με το να μη λούζομαι συχνά (Δηλαδη ανα 3 ή 4 ή 5 μέρες ανάλογα την κατάσταση κάθε φορά) και να μην αφήνω βρεγμένο το κεφάλι αρκετή ώρα μετά το λούσιμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχω απο ελάχιστες εώς καθόλου νιφάδες. Και τώρα στο προγραμμα που μου έχει γράψει οτι θέλει να λούζομαι καθημερινά με Baby shampoo και 1 με 2 φορές την εβδομαδα με σαμπουάν κετοκοναζόλης...
Σήμερα (15η ημέρα μετά την μμ) έβαλα πρώτη φορά το clobetasol αλλά μετά άρχισαν όλοι αυτοί οι προβληματισμοί που σας έγραψα και είμαι αρκετά χαομένος...Όποιος ξέρει κάτι και μπορεί να βοηθήσει ας γράψει...Ευχαριστώ