Ένα απο τα βασικά θέματα στην φύτρωση είναι μέχρι πότε γίνεται η έκφυση, δηλαδή μέχρι ποιό μήνα έχουν "σκάσει" στην επιφάνεια τα graft. Οι γνώμες στο φόρουμ διίστανται και είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα πουν μέχρι τους 5-6 μήνες. Αν κάποιος υποστήριζε ότι πολλά νέα graft μπορούν να βγουν και στο 7-8 μήνα, το βασικό αντεπιχείρημα θα ήταν: "μα είναι δυνατόν ένα graft να είναι σε τελογενή φάση για πάνω από 3-4 μήνες?". Η απάντηση έρχεται με 3 λέξεις: "asynchronous hair growth" και εξηγείται με αναλυτικο τρόπο σε αυτό το εξαιρετικό paper που επισυννάπτω. Το θέμα με είχε απασχολήσει και ήθελα να καταλάβω τον μηχανισμό που ένα graft παρόλο που είναι σε τελογενή φάση αργεί να φυτρώσει. Περιληπτικά όπως εξηγεί και το paper, παρόλο που δεν έχει εξηγηθεί πλήρως το αίτιο, ο ανθρώπινος οργανισμός για να διατηρήσει και μετά την μμ την ασύγχρονη μορφή του κύκλου, δηλαδή σε κάθε φάση να υπάρχουν μόνο 10-15% σε τελογενή φάση καθυστερεί την έκφυση αρκετών graft ή διατηρεί τον κύκλο που είχαν πριν την μμ. Έτσι ενώ πρακτικά μετά την μμ κάνουν "restart" όλα μαζί σε αναγενή φάση κατά την διάρκεια του χρόνου διατηρούν την "ασύγχρονη αναπτυξή" τους. Λέει και άλλα ενδιαφέροντα όπως γιατί τα μονότριχα αργούν να ξεκινήσουν σε σχέση με τα πολύτριχα (κάτι που βλέπω και εγώ στην περιπτωσή μου στην hairline). Αξίζει να το διαβάσετε.
Προβολή συνημμένου 9902