Ωραια Ας ξεκινησουμε απ την Αρχη. Θα ανεβασω καποιες φωτο αλλες με εικονες αλλες με δεδομενα που περνω απο αρθρα που αφορουν την τριχοπτωση. Βρηκα μερικα Στα Ελληνικα μερικα στα Αγγλικα αλλα θα τα εξηγω κιολας.
Λοιπον στην 1η φωτο που θα ανεβασω απο κατω ακριβως βλεπουμε την πορια μιας τριχας οταν ειναι σε miniaturization.
Ξεκιναει απο μεγαλη κ παχια κ καταληγει σε ισχνη κ σχεδον ανυπαρκτη στο λεγομενο σταδιο vellus hair.
Οταν μια τριχα ειναι στο σταδιο vellus hair ειναι αδυνατον να ξαναγυρισει πλεον στην αρχικη κατασταση κ δεν περνει θεραπειες ειναι πλεον νεκρη κ πολυ πολυ πολυ μικροσκοπικη κ θεωρειται ανυπαρκτη κ η τριχα κ ο θυλακας της πλεον εχουν αποδομηθει πληρως.
Στην συνεχεια στην 2η φωτο που θα ποσταρω απο κατω θα δειξω καποιους τραυματισμους των θυλακων κ εξηγει πως ειναι ο καθενας.
στην ουσια μας εξηγει πως λεγεται η καθε ονομασια αναλογα τον τραυματισμο του τριχοθυλακιου. Ειναι ολοι θανασιμοι για την επιβιωση του τριχοθυλακιου..... Paring ειναι ο πλευρικος τραυματισμος , fracture ειναι σαν καταγμα ας το που με η ριξη ολης της μιας μερια του κ τελος transection ειναι οτι κοπει διαμπερες οπως βλεπουμε.
Και τωρα θα περασουμε στην καλυτερη φωτο που βρηκα και θα καταλαβετε πολλα εδω μιας και θα δουμε ζωντανους κ αληθινους πλεον θυλακες κ τους τραυματισμους τους. σε μια μεγεθυνση x60. Αυτη ειναι η 3η φωτο κ την ανεβαζω ακριβως απο κατω κ μεσω αυτης θα παρετε μια πολυ καλη αντιληψη για τα πραγματα σε πραγματικη μορφη.
Οπως βλεπετε η φωτο εχει επανω A,B, C κλπ εικονες . ΘΑ τις παρω μια μια. Μας δειχνει θυλακες που εχουν τραυματιστει μετα απο εξαγωγη fue
και ειναι για πεταμα κ εξηγει τον τραυματισμο καθε φορα ποιος ειναι.
Στην εικονα Α) βλεπουμε οτι εχει γινει total transection και στα 2 τριχοθυλακια....εχουν κοπει στη μεση κ δεν εχουν καν τον βολβο της τριχας επανω.
Στην εικονα Β) εχουμε partial transection βλεπουμε 2 τριχοθυλακια εκ των οποιον το δεξι ειναι ολοκληρο κ το αριστερο εχει κοπει επισης κ λειπει παλι μεχρι κ ο βολβος κ ολα του σχεδον τα δομικα υλικα του κορμου του οποτε ειναι αχρηστο. ( μονο το αριστερο ειναι αχρηστο εδω το δεξιο πιθανως δεν δειχνει να εχει ζημια απ οτι φαινεται στη συγκεκριμενη φωτο )
Στην εικονα C) εχουμε paring και δειχνει στην φωτο την πλευρικη κοπη κ καταρευση του τοιχωματος του δεξιου τριχοθυλακιου.
Στην εικονα D) εχουμε DP ( derma Papilla ) injury. Σε αυτην την εικονα ειναι 2 τριχοθυλακια στο αριστερο στην βαση του θα δειτε τον βολβο του θυλακιου και στην κατω μερια του βολβου θα δειτε ενα ημιστρογγυλο λευκο ειναι η παπιλα η αλλιως η θυλη η οποια τροφοδοτει με αιμα τα τριχοθυλακια. Στο δεξι τρχθλ λειπει η θυλη εντελως ενω στο αριστερο ειναι αρτιμελη ολο το τρχθλκιο μαζι με την παπιλα του κ δειχνει υγιες.
Στην εικονα E ) εχουμε bulb injury, βλεπουμε οτι απ τα δυο τριχοθυλακια το αριστερο ειναι οκ ενω στο δεξι εχει θρυματιστει κ καταστραφει ο βολβος του.
Στην εικονα F ) εχουμε Fracture αυτο δεν θελει περεταιρω εξηγηση φαινεται καθαρα η ζημια του.
Και τελευταιο και καλυτερο !!!!!
Η εικονα G ) Telogen , Μας δειχνει ενα graft το οποιο ειχε επανω του 2 τριχοθυλακια κ το ενα βρισκοταν κατα την εξαγωγη σε τελογενη φαση... (ναι εχουμε κ στην δοτρια τελογενη) εχει καταστραφει κατα την εξαγωγη γιατι δεν φαινοταν η τριχα του επανω στην επιφανεια του δερματος με αποτελεσμα ο χειρουργος να βλεπει την μια απ τις 2 και κατα την εξαγωγη αμελησε την 2η λογο μη ορατοτητας της κ διελυσε το τριχοθυλακιο...
Εδω επισης βλεπουμε αυτο που φωναζω τοσο καιρο......κοιταξτε σε πραγματικο θυλακιο που βρισκεται σε ΤΕΛΟΓΕΝΗ φαση ποσο πιο πανω εχει ανεβει σε σχεση με το διπλανο του που ειναι σε αναγεννη ειναι σχεδον στο μισο βαθος κ σας το εχω πει κ με τις φωτο που ποσταρα στα προηγουμενα ποστ στα οποια ο cvial ειπε οτι οι εικονες ειναι παραστατικες . Εδω βλεπουμε οτι δεν ηταν καθολου παραστατικες αποδιδαν την πραγματικη κατασταση κ φαινεται κατα την εξαγωγη ενος πραγματικου τριχοθυλακιου πλεον η διαφορα βαθους τους , επισης κ τα δυο εχουν επανω τους παπιλα κοιταχτε που βρισκεται η παπιλα του ενος κ που του αλλου. Αυτο το αναφερω γιατι ο Cvial θεωρει οτι η παπιλα βρισκεται σε safe βαθος. Βεβαια δεν ειναι αναγκη οπως βλεπουμε να τραυματιστει μονο η παπιλα , εγω προσωπικα δεν ειπα ποτε κατι τετοιο,
οποιοδηποτε οπως βλεπουμε δομικο στοιχειο του θυλακα παθει καποια ριξη το τριχοθυλακιο απλα καταστρεφετε, ειτε στην παπιλα ειτε στον βολβο ειτε στο τοιχωματου μερικως η γενικως...ειτε στον μυ που το στηριζει... Ολα αποτελουν τα δομικα στοιχεια που τα εχω δειξει παλι σε προηγουμενο ποστ στο νημα εδω κ οποιοδηποτε μελος του παθει ζημια το τριχοθυλακιο χανεται κ εδω βλεπουμε μερικες απ τις ζημιες που μπορουν να παθουν. Να σημειωσω οτι το λευκο-κιτρινο και πολυ αχνο σαν ημιρευστο υλικο που φαινονται να εχουν οι τριχες, δεν μιλαω για το παχυ κιτρινο που ειναι ολο το graft μιλαω για το λευκοκιτρινο το αχνο που εχουν οι τριχες γυρω τους ειναι το σωμα τους κ αναποσπαστο κομματι του κορμου τους.....κοιταξτε ποσο ευαισθητο ειναι κ αν παθει το οτιδηποτε απο λεπιδα απλα τραυματιζεται πολυ ευκολα κ καταστει τις περισσοτερες φορες το τριχοθυλακιο αχρηστο...
Στην επομενη φωτο θα δουμε παλι σε μεγεθυνση πραγματικο graft με τις τριχοθυλακιακες του μοναδες επανω 1,2,3 κτλπ..
η 4η στο ποστ αυτο.
Σε αυτην την φωτο καταλαβαινουμε οτι οταν ενας θυλακας ειναι πολυτριχος ειναι αρκετα πιο παχυς !! Αρα πιο παχιες πρεπει να ειναι και οι οπες που θα γινουν. Οταν κανουμε επεμβαση στο crown ο γιατρος στοχευει συνηθως τα πολυθυλακια σε σχεση με οταν κανουμε στην hairline που στοχευει κ σε μονοθυλακια.... με αποτελεσμα οι οπες να χρειαζεται να ειναι με μεγαλυτερο punch κ πιο χοντρες ( αυτο αυτοματως σημαινει κ μεγαλυτερη ζημια ).
Λιγα λογια τωρα για τον κυκλο της τριχας. Οπως ειπα κ στα προηγουμενα ποστ ειναι ανεγεννη καταγενη τελογενη τα σταδια κ τα εχω αναλυσει.
παρακατω θα δειξω φωτο απο αρθρα για την τριχοπτωση να εστιασω σε αυτα που θελω κ ενδιαφερουν για την περιπτωση εδω του συγκεκριμενου νηματος.
Εδω εξηγει λιγο για την φαση της τελογενης καταστασης των τριχων.
Εδω εξηγει οτι μειωνεται ο ογκος του τριχωτου αλλα οι βολβοι ΔΕΝ ειναι νεκροι απλα ειναι σε χειμερια ναρκη (τελογενη φαση) κ οσο περισσοτερο διαστημα μενουν ετσι τοσο αυξανεται κ ο αριθμος των τριχων που λειπουν απ το τριχωτο σε πραγματικο χρονο....
Μονο που οι θυλακες ΔΕΝ ειναι νεκροι σημειωνω.
Στην επομενη φωτο μας λεει το εξης αλλο στοιχειο , οτι κατα την φαση του miniaturization που ειναι κ ο
@giannis1991 οι τριχες περνανε
σε τελογενη φαση κ μαλιστα σε μεγαλο ποσοστο !! Κ εξηγει οτι υπαρχει μια
μακρα πορια που αδυνατιζουν κ την πορια προς το vellus hair...
εδω να εξηγησουμε οτι αυτο περνει αρκετα χρονια ωσπου μια τριχα να χαθει εντελως κ περναει απο αρκετες τελογενης φασεις (resting phases -προκειμενου να επιβιωσει) που διαρκουν ολο κ περισσοτερο ωσπου να καταληξει να γινει vellus κ να χαθει οριστικα.
Στην επομενη φωτο θα δουμε κατι
πολυ σημαντικο που αφορα παρα πολυ την περιπτωση των crown και του Γιαννη συγκεκριμενα γι αυτο κ την αναφερω.
Εδω η φωτο απο πανω λεει το εξης μαγικο
στοιχειο κλειδι. Οτι οταν ενα θυλακιο εχει μια τριχα χανεται πολυ πιο γρηγορα απ οταν εχει 2 η 3 η περισσοτερες.
Πρεπει να γινει κατανοητο κατι. Τα μονα θυλακια στην κεφαλη τεινουν να βρισκονται στην πλειοψηφια τους μπορστα στο κεφαλι κ τους κροταφους. Κι εκει ειναι που οι θεραπειες ΔΕΝ μπορουν να αποδωσουν καλα. Γιατι αυτα τα θυλακια ειναι κατα πλειοψηφιαν μονα,
και χανονται γρηγορα. Εκει ειναι ομως που δουλευεουν καλα οι Μεταμοσχευσεις μαλλιων γιατι εκει το δερμα καθαριζει ευκολα και ειναι κενο κ πανω και κατω. Κ το τοπιο ειναι καθαρο κ ετοιμο για μμ κ εκει ειναι που οι μμ δουλευουν καλυτερα.
ΠΑμε τωρα στο crown !!
Το Crown εχει κατα κορον πολυθυλακια 2,3,4 κλπ.... εχω ξαναπει κ σε προηγουμενο ποστ εδω οτι εχει βαρυ φορτιο κ γι αυτο εκει αργει κ η φυτρωση στις μμ. σε σχεση με τις hairline. Εδω τι μας λεει το αρθρο απο πανω οτι ενας θυλακας πρωτα αν ειναι διπλος γινεται μονος κ μετα αρχιζει να χανεται....αν ειναι 4πλος γινεται 3πλος μετα 2πλος μετα μονος κοκ.... Αυτη η διαδικασια περνει πολυ περισσοτερο χρονο για εναν θυλακα ωστε να καταστραφει εντελως κ να γινει vellus σε σχεση με ενα μονοθυλακιο ( που βρισκονται κυριως μπροστα) .
Γι αυτο κ στο κροουν δουλευουν πολυ καλα οι θεραπειες !!! Γιατι στην περιοχη αυτη οι θυλακες ΔΕΝ χανονται αμεσως.
Κ τα φαρμακα μπορουν να δωσουν επανεκφυση επειδη ακριβως οι θυλακες ειναι ακομα ζωντανοι !!!
Εκει ομως ΔΕΝ δουλευουν καλα οι μεταμοσχευσεις..... γιατι ακριβως το δερμα απο κατω δεν ειναι καθαρο οπως ειναι στο μπροστα μερος π εξηγησα πριν με αποτελεσμα οι φυτρωσεις να μην πηγαινουν καλα ειδικα οταν μιλαμε για crown που ειναι ακομα σε miniaturization οπως του Γιαννη.
Τωρα θα δουμε κατι αλλο θα δουμε τι τιμες ειναι φυσιολογικες σε ενα τριχοριζογραμμα.
στην φωτο απο κατω.
Εδω βλεπουμε οτι οι
τελογενη τριχες σε ενα φυσιολογικο ατομο (Γιαννης Μπεζος -μιας κ συνιθιζουμε να τον αναφερουμε ως το ειδωλο μας
)
μπορουν να βρισκονται μεχρι κ σε ποσοστο 20% κ μαλιστα σε νορμαλ ατομο οχι σε ατομο που πασχει απο ΑΑ. Οπως βλεπουμε λεει οτι οταν εχουμε ΑΑ διαταρασσεται η αναλογια κ οπως εδειξα κ σε φωτο πιο πριν οι τελογενης αυξανονται πολυ σε ποσοστο ( Αλλα οι θυλακες δεν ειναι νεκροι απλα οι τριχες λειπουν ) .
Στην επομενη φωτο απο κατω θα δουμε το εξης , (που θα εξηγησω κατω απ τη φωτο )
Εδω λεει ξεκαθαρα για τους θυλακες π ειναι σε τελογενη φαση κ υπνωση κ μαλιστα λεει κατι πολυ σημαντικο
οι μηνες ειναι
απο 2 εως 12 που βρισκονται ετσι.
Και θα εξηγησω,
ειναι 2 με 3 μηνες στα φυσιολογικα ατομα κ στις φυσιολογικες τριχες που δεν πασχουν απο ΑΑ. Βλεπουμε κ στις εμφυτευσεις οταν περνουμε
τους απο πισω υγιεις θυλακες κανουν δυο μηνες με τρεις να φυτρωσουν (μετρωντας απ τον 1ο μηνα κ μετα που τοτε μπαινουν σε τελογενη κ οχι απ την ημερα της επεμβασης ) γι αυτο εμεις βλεπουμε επανεκφυση τον 3ο κ 4ο που πρακτικα ειναι ο 2ος κ 3ος μετα την τελογενη φαση.
Στα ατομα ομως με ΑΑ ο χρονος που μενει ο θυλακας σε υπνωση αυξανεται κατα πολυ....μπορει να μεινει ετσι μεχρι κ 12 μηνες ( το εχω ξανα αναφερει σε προηγουμενο ποστ ) με αποτελεσμα οσο περισσοτερο μενουν οι θυλακες σε αυτη τη φαση τοσο περισσοτερο να αυξανεται κ το ποσοστο των τριχων που βρισκονται σε τελογενη φαση. Ειναι ευκολα κατανοητο αυτο...εφ οσων αυξανεται η χρονικη διαρκεια που μενουν σε τελογενη αντιστοιχα αυξανεται κ το ποσοστο που βρισκεται σε τελογενη στην περιοχη γιατι πολυ απλα αν καποια ειναι σε τελογενη εδω κ 10 μηνες θα ειναι μαζι με καποια που μπηκαν σημερα....δεν θα ηταν ποτε ομως κ οι δυο μαζι αυτες αν η πρωτη ειχε βγει απ τη φαση αυτη σε 3 μηνες αντι για 12......συσσορευεται πληθως τριχων σε αυτη τη φαση μεσω τις παρατεταμενης διαρκειας με αποτελεσμα το τριχωτο επανω να μειωνεται αισθητα !!! Ξαναλεω ομως, οι θυλακες απο κατω ειναι σε υπνωση κ οχι νεκροι.
Λοιπον ερχομενος στις παρατηρησεις του cvial τωρα ,
εχεις προσπαθησει να κανεις μια εξισωση στο τελευταιο ποστ η οποια κατ εμε ειναι τελειως αβασιμη γιατι πολυ απλα προσπαθεις να βρεις ενα αποτελεσμα μονο που στην πραγματικοτητα εχεις μονο αγνωστους στην εξισωση κ κανενα δεδομενο...... δεν γνωριζεις ποσο ειναι το ποσοστο των τελογενων τριχων που εχει στην περιοχη του crown ο Γιαννης.
Εχεις εικασει οτι ειναι 30-40% την στιγμη που το φυσιολογικο οριο οπως ειδαμε ειναι το 20%.
Ο Γιαννης στην περιοχη εχει αραιωση, εφ οσων μπορουμε κ την βλεπουμε με το ματι σημαινει οτι λειπει πανω απο το 50% των τριχων στην περιοχη. Το ποσο λειπει δεν το ξερω μπορει το 60% μπορει το 70% κοκ. Επισης ψαχνοντας την περιοχη του crown του Γιαννη δεν εχει ουτε μισο τετ. εκ. κενο που να μην εχει μεσα αρκετα θυλακια αυτο σημαινει οτι δεν εχει vellus στην περιοχη (τουλαχιστον οχι ακομα - θα δειξω φωτο του πιο μετα )
εχει παντου συνεχως μαλλι σε φαση miniaturization κ οχι σε vellus κι αν υπαρχουν καποια vellus ειναι ακομα πολυ πολυ πολυ λιγα γιατι ο Γιαννης εχει παντου μαλλι ακομα κ ΟΧΙ κενο δερμα. Αυτο σε συνδιασμο με το οτι μπορω κ βλεπω την αραιωση του με οδηγει στο συμπερασμα οτι λειπει πανω απο 50% των τριχων αρα εχει σιγουρα πανω απο 50% τριχες σε miniaturization το ποσο ακριβως δε το ξερω μπορει να εχει κ 70%. Μονο μια μετρηση θα το ελεγε αυτο.
Δευτερος παραγοντας στην εξισωση που προσπαθησες να κανεις ειναι ο αριθμος τριχων ανα θυλακιο κ εικαζεις οτι ειναι 2 αλλα παλι δεν μπορω να το δεχτω γιατι οπως εξηγησα και σε φωτο πιο πανω τα πολυθυλακια τεινουν να χανουν τον αριθμο τριχων τους και να μετατρεπονται σε μοναδες κ επειτα αρχιζουν να φθηνουν κ να μπαινουν σε miniaturization κ να οδηγουνται τελικως σε vellus. Οποτε μιας κ δεν εχει γινει καμμια μετρηση οχι μονο των τελογενων αλλα ουτε κ των θυλακιων πισω σε τι λογο εχουν πλεον υποπεσει στη φαση του miniaturization που βρισκονται δεν μπορω να κανω κανεναν υπολογισμo. Πιθανως να ειναι κατα πλειοψηφιαν μονοθυλακια εικαζω πλεον.....κ μαλιστα πολλες τριχες να εχουν χασει και τα micron τους σιγουρα !!
Αφου ειπαμε αυτα παμε τωρα στο τραυμα. Μιλας κ στεκεσαι αποκλειστικα κ μονο για τον τραυματισμο της papilla λες και η παπιλα ειναι ολο το στελεχος του τριχοθυλακιου η λες και ειναι το μονο που δεν κανει να τραυματιστει ενω αν τραυματιστει οτιδηποτε αλλο ειναι οκ.
Οχι δεν ειναι καθολου ετσι , οτιδηποτε κι αν τραυματιστει απ τον κορμο του θυλακα ο θυλακας καταστρεφεται κ μαλιστα κ αρκετα ευκολα...
Γι αυτο ειπα κ σε προηγουμενο παλι ποστ οτι η φορα των inscicions ειναι πολυ σημαντικη κ πρεπει πιστα να ακολουθουνται τα μαμα μαλλια για να μην τραυματιστουν τα γειτονικα τριχοθυλακια ειτε φαινονται ειτε οχι. Κ μιλησα κ για το ποστ που ειχε κανει η janna του saphiro για το θεμα αυτο με βιντεακι (το οποιο εψαξα αλλα δυστηχως δεν βρισκω, πανε κ χρονια ).
Οποτε εφ οσων εγω προβλεπω οτι ο Γιαννης εχει εκτεταμενα στην περιοχη του crown τελογενη θυλακια θεωρω οτι ειναι πολυ επικινδυνο το να αρχισεις να κανεις τρυπες σε αυτη τη περιοχη ( και μαλιστα τρυπες χοντρες γιατι επιλεγονται πολυθυλακια για το crown -οπως εδειξα κ σε φωτο πιο πανω ) Η προσεγγιση επρεπε να ειναι πιο ηπια της ταξεως των 1200-1500 μαξ θυλακιων . Οι 2500 οπες σε μια περιοχη με τοσες τριχες ακομα σε miniaturization κ τοσους ζωναντους θυλακες απο κατω σε υπνωση ηταν σκοτωμα ( το οποιο δεν φανηκε αμεσως....αλλα στους επομενους μηνες)
Αφου εχω μιλησει για τους τραυματισμους κ εχω δειξει κ πραγματικους θυλακες στην 3η φωτο αυτου του ποστ κ συγκεκριμενα την εικονα (G)
που δειχνει ποσο πιο ψηλα βρισκετε ενα τελογενες θυλακιο κ η παπιλα του ας μιλησουμε για βαθη.....
Καταρχην ουτος η αλλος ακομα κ αν δεν ειχε ο Γιαννης σε τελογενη φαση τα μαλλια του στην περιοχη κ βρισκονταν στο νορμαλ βαθος της αναγεννης φασης, και παλι θα τραυματιζονταν το στελεχος του θυλακα ειτε ο βολβος ειτε το οτιδηποτε. Γιατι πολυ απλα το βαθος που φυτευονται οι νεοι θυλακες ειναι ιδιο με το βαθος που βρισκονται οι υπαρχοντες..... αρα η λεπιδα που θα κανει την οπη θα βρει κ θα τεμιαχισει στανταρ καποιον θυλακα αν υπαρχει απο κατω, το οτι οι θυλακες ειναι σε τελογενη κ ανεβαινουν ακομα πιο κοντα στην επιφανεια αυτο ειναι το
κερασακι στην τουρτα....δεν υπαρχει ελπιδα σωτηριας αν γινει οπη πανω απο ενα τελογενη τριχοθυλακιο να την γλυτωσει....
Οπως θα δουμε στην φωτο απο κατω το μεγεθος κ το βαθος των θυλακιων της κεφαλης ειναι στα 4μμ~
κ εξηγει κ καποια αλλα στοιχεια ας πουμε το βαθος του μυ που στηριζει το θυλακιο ειναι μολις στο 1.65mm.
Θα κανω συνεχεια σε 2ο ποστ !!!